Pichon och dialektiken

Dialektiken: Fundament och metod i Enrique Pichon-Rivières tänkande.

Av Ana de Qurioga

Föreläsning som hölls vid ”Hyllningsdagar till Enrique Pichon-Rivière” i oktober 1988.

I onsdags kväll (när dessa dagar inleddes i en varm stämning, som sedan dröjt sig kvar genom det lustfyllda och delade i vår gemensamma uppgift) sade jag att vi ”kallats” till ett multipelt ”återseende”, som dels rör sig om erkänsla gentemot maestron Enrique Pichon-Rivière, dels om ett ömsesidigt ”återseende” oss emellan via de nya och skiftande (men sammanlänkningsbara) vägar Socialpsykologins praktik tagit.

Jag sade då att ett sätt att hylla Enrique Pichon-Rivière var att åter lära känna och ”ifrågasätta” honom i syfte att fördjupa kunskaperna inom den aspekt han uppfattade som viktigast, nämligen uppgiftsaspekten. Tillsammans med er skulle jag här nu vilja närma mig hans tänkande på ett sätt som utforskar detta ”in i märgen” - in i dess grunder.

Vad säger han om sitt tänkande och sin metod? 1966 säger han följande: ”Den analys jag föresätter mig som terapeutisk metod skulle kunna definieras som dialektisk analys i och med att den består av en systematisk analys av motsättningar”. I sina texter om operativa grupper understryker han att en av gruppuppgiftens grundläggande aspekter utgörs av analys av de motsättningar som dyker upp och vidareutvecklas inom såväl uppgiftens ”text” som kontext. När han formulerar sitt hälso- och sjukdomskriterium talar han om en dialektik mellan inre och yttre värld och om en dialektisk ömsesidigt omvandlande relation mellan individen (subjektet) och dennes socialt-relationella kontext. Vad gäller hälsokonceptets utveckling refererar han vidare till ”den visualisering och upplösning av motsättningar som växer fram såväl inom individen (subjektet) som i dennes förhållande till sin kontext”. När Pichon-Rivière definierar ”beteende” hävdar han att det rör sig om ”en totalitet i dialektisk utveckling”. I sin karaktäristik av ECRO säger han 1972 följande: ”Det är en organiserad helhet av generella teoretiska begrepp och koncept, vilka refererar till en sektor av det reella; en diskurs’ universum, som möjliggör ett instrumentellt närmande till ett visst konkret objekt. Såväl detta ECRO som den didaktik det bär med sig har sin grund i den dialektiska metoden. Den dialektiska metoden, genom vilken kunskapsspiralen utvecklas, implicerar en typ av analys, som – utifrån de vardagliga relationerna som grundläggande fakta – avtäcker motsägande principer och kontradiktoriska tendenser såsom konfigurerande källa till processernas dynamik”.

I vilken grad stämmer det Pichon-Rivière säger om sin uppfattning och operativa inriktning? När han nu föresätter sig en Socialpsykologi - utgör dialektiken grundval och metod för hans teoretiskt mogna tänkande? Denna fråga är inte av spekulativt teoretiserande karaktär, utan i högsta grad praktisk i och med att den handlar om de instrument vi dagligen arbetar med. Att tänka dialektiskt implicerar ett sätt att förstå världen och - som en konsekvens därav - att också handla i den.

Bland oss som arbetar med psykologi dyker det ständigt upp ett epistemologiskt problem, nämligen förhållandet mellan teori och praktik. Lyckligtvis har detta bekymmer kunnat ges uttryck under dessa dagar. Det vore bra om mitt anförande i någon grad kunde bidra till att vi fördjupar oss i detta bekymmer kring förhållandet mellan teori och praktik och framförallt då teoriernas höggradigt praktiska karaktär. Ibland förnekar man teorin i praktikens namn, vilket i realiteten utgör en meningslös dissociering i och med att teorin är ett instrument, som fötts ur praktiken – men som styr och ”organiserar” praktiken.

Att utveckla svaret på huruvida dialektiken är fundament och metod för Enrique Pichon-Rivières tänkande innebär, så vitt jag kan förstå, i första hand att man tydliggör vad dialektik är … och detta explicit-görande kan inte vara ytligt, även om det på grund av omständigheterna oundgängligen blir begränsat. Dessa omständigheter tvingar oss att arbeta med komplexa koncept.

En andra aspekt av den uppgift vi föresätter oss är dessutom att med utgångspunkt i detta tydliggörande av dialektiken söka spåra densamma i Pichon-Rivières verk.

Några grundläggande begrepp rörande dialektiken.

Dialektiken utgör en uppfattning om utveckling, som innebär att rörelse, omvandling och förändring ingår i alla fenomens och skeendens väsen, något som gäller för såväl naturen som samhället och det mänskliga tänkandet. Denna permanenta och oändliga rörelse är en självrörelse. Vad innebär det? Det innebär att den inte igångsätts av yttre orsaker, utan att dess ursprung och genes utgörs av inre motsättningar, motsatsers identititet och kamp, som äger rum i varje skeendes, relations och fenomens inre - varigenom detta får sin processkaraktär.

Dialektikens klassiska definitioner refererar alltid till denna centrala tanke om inre motsättningar. På samma gång ställer de oss också inför en första motsättning genom att säga att naturens, samhällets och tänkandets oändliga rörelse baseras på motsatsernas identitet och kamp. Detta skapar frågeställningar vi inte kan undvika om det vi föresätter oss att göra dels är att fastställa om dialektiken utgör fundament och metod i Pichon-Rivières tänkande, dels att spåra dialektiken i ”ECRO-arkitekturen”.

Frågan uppkommer då: Vad menas med ”inre motsättning”? Alla företeelser och allt existerande gestaltas som en enhet av mångfaldiga aspekter och drag, vilka vi också benämner kvaliteter och bestämningar. Av dessa mångfaldiga aspekter är några sinsemellan motsatta och en eller flera inre motsättningars båda poler. Vårt växande som mänskliga varelser skapar exempelvis en motsättning mellan barnsliga och mogna vuxna aspekter såväl när det gäller psykiskt som kroppsligt. En känslomässig relation öppnar en motsättning för oss mellan beroende och autonomi, kärlek och hat. I lärandet är kunskap och okunskap motsatta poler.

Men – varför motsatsernas enhet eller identitet? I vilken mening och varför skulle motsatserna kunna vara identiska? Därför att båda refererar till varandra och varje aspekt förutsätter sin egen motsats. Ingen av dem kan existera separat utom i förhållande till detta andra som samtidigt är dess motsats och negation. ”Far” refererar till ”son”. ”Det nya” är samtidigt motsatt till och ömsesidigt beroende av ”det gamla”; ”det ostrukturerade” av ”det strukturerade” och omvänt. Det är det ömsesidiga sambandet och inbördes beroendet som utgör enheten eller identiteten. Motsatserna är inte statiska, utan rörliga och förgängliga. Erfarenheten demonstrerar för oss att effekt förvandlas till orsak, nytt till gammalt och son till far. Och just möjligheten att varje aspekt omvandlas till sin motsats bidrar till rörelse, dialektik - och i synnerhet till motsatsernas enhet.

När vi således refererar till motsatsernas enhet åsyftas det ömsesidiga beroendet och möjligheten att det ena omvandlas till det andra. Det gamla ger rum åt det nya och det nya kommer oundvikligen att omvandlas till det gamla.

Motsatserna implicerar identitet och kamp. Det väsentliga med dessa ömsesidigt beroende aspekter är att de är varandra motsatta. Det viktiga är skillnaden och icke-identiteten. I sin kamp tenderar de att ömsesidigt utesluta varandra. Det nya tenderar att ersätta det gamla, det strukturerade det ostrukturerade. De två motsatspolernas enhet är med andra ord övergående, relativ och temporär. Och motsatsernas kamp med sin tendens att ömsesidigt utesluta varandra är absolut. Vad implicerar då detta? Att stabilitet och jämvikt alltid är övergående och instabil, medan däremot förändringen är absolut och oändlig. I identiteten finns redan kampen eftersom ett kan omvandlas till ett annat - ersätta detta. Men - samtidigt och dialektiskt - finns ingen identitet utan motsatser (vilket implicerar skillnad och ömsesidigt beroende).

När jag höll på att arbeta med detta tema funderade jag över roten till de hinder som finns för en förståelse av motsättningar och - i sin förlängning - dessa begrepp. Man skulle kunna säga att hindrets genes finns i vår logisk-formella utbildning. När vi lärt oss att lära har vi bildat tanke- och varseblivningsmodeller som med svårighet förmår inkorporera denna komplexitet och denna rörelsernas permanenta spel.

Utifrån en grundläggande tanke om process och oändlig rörelse upptäcker dialektiken existerande samband mellan sfärer som den metafysiska filosofin alltid behandlat var för sig som åtskilda områden: frågan om varat, kunskapsproblemet samt teman som rör den sociala och historiska ordningen.

Man kan inte tala om dialektik utan att referera till Hegel. I ”Logikens vetenskap” tar denne upp ett tänkande som går tillbaka till Heraklitos. Han systematiserar en dialektisk åskådning i vilken världen är en helhet av inbördes förbundna processer där ingenting är oföränderligt och allting befinner sig i ständig förändring. Varat kännetecknas i grunden av rörelse och en oavlåtlig process av framväxande och bortdöende. Dessa förändringar är inte bara kvantitativa i form av ökning och minskning eller gradvisa modifikationer - som mekanismen, utvecklingstänkandet eller icke-dialektiska former av idealismen skulle uttrycka det hela. Hos Hegel sker utvecklingen inte endast genom kvantitativa förändringar; i utvecklingen finns brott och kvalitativa språng i och med att ett fenomen ersätter ett annat. Detta implicerar att det på utvecklingens väg uppstår diskontinuiteter i vilka något nytt växer fram som negation till något föregående.

Denna relation mellan det gamla och det nya samt kvantitetens omvandling till kvalitet kan analyseras via händelser i vardagen. Mellan exempelvis våra klumpiga försök att kliva upp på en cykel och den skicklighet som gör det möjligt för oss att cykla utan att hålla händerna på styret eller att sätta fötterna på styrstången finns ett brott, en diskontinuitet och ett kvalitativt språng. Det finns även ett brott och en diskontinuitet när en samling människor, som arbetar ihop i grupp, beslutar sig för att grunda en institution.

När det gäller att arbeta utifrån Socialpsykologins utgångspunkter visar oss ofta våra erfarenheter hur en av de smärtsammaste situationerna för grupper i färd med att institutionaliseras är att avstå från det primärgruppsliga för att övergå till ett annat relationssätt – institutionens. Här rör det sig verkligen om ett kvalitativt språng. Den samling personer, som knyts samman i institutionen, interagerar nu inte längre på samma sätt som de gjorde i ”gruppanordningen”.

Vilken är denna ständiga rörelses riktning? Den går från det enkla mot det komplexa; från ”det undre” mot ”det övre”. Utvecklingen utgör en spiralformad rörelse i vilken det strängt taget aldrig sker ett återvändande till något föregående stadium. Och här skulle jag vilja stanna upp vid den spiralrörelsetanke, vilken såväl ”genomtränger” som visar fram det dialektiska fundamentet i Pichon-Rivières tänkande. Vad innebär det påstående som Hegel formulerat - och senare den materialistiska dialektiken åter tagit upp - beträffande att det i utvecklingsspiralen i realiteten inte finns något återvändande till det föregående? Jag skulle också vilja tillägga ytterligare frågeställningar som har med vår verksamhet i synnerhet att göra: Vad innebär ovannämnda påstående, när det gäller de idéer om upprepning, som det metafysiska tänkandet håller fram som förklaring av det faktum att aspekter, drag och beteenden liknande sådana som funnits tidigare, framträder på nytt? Och vilka implikationer får det inom det psykologiska vetandets område när man talar om symtom, stereotyp, lärande, överföring och upprepningstvång?

Utifrån metafysiskt tänkande betecknar ”upprepning” det cirkulära i en rörelse, som endast är skenbar i och med att den alltid på ett identiskt sätt återvänder till sin ursprungliga position. Det som – förutom en ytlig rörlighet – är underliggande till fenomenet utgör något som till sitt väsen är orörligt därför att i denna upprepningsform finns ingen förändring. Det sker ingen omvandling.

Vad innebär då spiralformad rörelse? Utifrån den dialektiska uppfattningen innebär den att under ett moment av utvecklingen tycks objekt och fenomen åter passera redan genomgångna etapper och därvid återvända till tidigare moment. Emellertid kan vi med vetenskaplig säkerhet hävda att det aldrig är samma måne som i identisk form snurrar kring en jord som under några få timmar modifierats i sin bana kring en likaledes förändrad sol. Individen (subjektet) tycks återvända till det förflutna: han återupplever känslor, återknyter förbindelser och sätt att relatera; det är detta vi, beroende på vad det rör sig om, benämner ”regression” eller ”överföring”. Men det är inte samma individ (subjekt); han eller hon återvänder från en mer avancerad etapp, ty hans eller hennes utveckling har – om än motsägelsefullt – fortsatt. Individen (subjektet) har varit med om olika erfarenheter och kommer heller aldrig att bli densamme. I strikt mening finns ingen upprepning varken i naturen, individen (subjektet) eller den sociala ordningen. Det föregående existerar bara i det närvarande där det i högre eller lägre grad upptas och omvandlas.

Detta kommer att analyseras mer explicit när vi går in på hur Pichon-Rivière vid utvecklandet av sin socialpsykologi - gentemot en metafysisk föreställning om önskning och drift - formulerar en behovets och förbindelsens dialektik.

Materialism, idealism och dialektik.

Genom att säga dialektik sade vi emellertid inte allt, ty även i denna åskådnings inre finns den polemik som går genom det filosofiska tänkandets historia; den historia där materialism och idealism står som varandras motsatser. Vari består då den polemiken och i vilken utsträckning berör den psykologin i synnerhet? Dess kärna finns i förhållandet mellan ”vara” och ”tänka”, mellan anden och naturen. I denna polemik förs en diskussion om vad som föregår eller utgör grund till det andra. Är det anden som utgör betingelse för materien? Eller är det å andra sidan materien och naturen som utgör grund för de idéer och den sfär av fenomen som kallas andliga? Att förstå denna relation är något grundläggande vid utvecklandet av en psykologisk teori. Mötet mellan materialism och idealism liksom polemiken mellan å ena sidan metafysiska uppfattningar (kopplade till idén om något till sitt väsen oföränderligt och av mekanisk kausalitet), å andra sidan dialektiken (som en integrerande vision om varat och tänkandet i ständig omvandling) finns närvarande och genomsyrar det psykologiska områdets praxis, dess konceptualiseringar samt de debatter som utvecklas inom området.

Den hegelianska dialektiken är idealistisk. Enligt Hegel är varat - det existerande - en Absolut Andes (den Absoluta Idéns) utvecklingsformer. Detta tänkta (inte materiella och eviga) ursprung skulle då ha genererat allt existerande. Marx, som utifrån en materialistisk position polemiserar med Hegels idealism, bevarar det rationella i den dialektiska uppfattningen och lägger samtidigt grunden till en ny åskådning – den materialistiska dialektiken. För den åskådningen är den här världen en process, materia underkastad en historisk utveckling i och med att materiens existensform utgörs av rörelse. Rörelsen är inneboende i materien och denna utsaga bekräftas också av den moderna vetenskapens landvinningar. Allteftersom man upptäckte materiens till sitt väsen rörliga karaktär inträffade emellertid också perioder när man förnekade materiens existens och endast talade om rörelsens existens. Man återgick dock sedan till insikten att materia är rörelse. När vi talar om materia (i egenskap av filosofisk kategori) refererar vi till den verklighet som existerar bortom vårt medvetande, vår vilja eller våra föreställningar.

Vad gäller frågan om förhållandet mellan att ”vara” och att ”tänka” intar den dialektiska materialismen följande ståndpunkt: ”Det är inte människans medvetande som determinerar hennes existens, utan hennes samhälleliga vara som determinerar hennes medvetande”. För att inte hamna i tomma eller schematiska bestämningar är det dock nödvändigt att klargöra att denna relation är vare sig rigid eller orörlig. Det handlar om enhet och motsatsernas kamp: idéerna påverkar verkligheten och möjliggör dess omvandling; ideologin och politiken modifierar och determinerar aspekter av den så kallade materiella basen eller samhällsstrukturen trots att det är denna som bär upp ideologin och politiken.

Den dialektiska uppfattningen och materialismen i Pichon-Rivières tänkande.

I sitt teoretiska arbete definierar Pichon-Rivière nästan från början ofta förhållandet mellan objektiv existens och psyke utifrån en materialistisk och dialektisk uppfattning. Och detta gör han med desto större klarhet när han säger att i strikt mening är all psykologi social … och detta allteftersom hans kliniska praktik avslöjar den grundläggande roll erfarenheterna med ”den andre” och andra människor har för formandet av psyket. Dessa ”andra” är inte bara objekt. De är inte abstrakta utan konkreta. De ”rör sig” i riktning mot gratifikation eller frustration; erkänner eller misskänner, betecknar positivt eller negativt individens (subjektets) behov. Tillsammans med dessa andra finns – eller finns inte – individen (subjektet) inom en given social ordning och i ett system av konkreta sociala relationer, vilket, som förutsättning för psyke och subjektivitet, genom multipla förmedlingar determinerar den givna sociala ordningen. Pichon-Rivière inkluderar interaktionen, förbindelsen, gruppen, institutionerna och den sociala ordningen som inre orsaker och yttre förutsättningar för inte bara individens (subjektets) konstituerande utan även för en annan dialektisk process, nämligen hälso- och sjukdomsprocessen.

När vi nu är fokuserade på det pichonianska tänkandet - och med hänvisning till hur han definierar förhållandet mellan objektiv existens och psyke - kan det understrykas att ett kvalitativt språng inträffar i hans teoretiska arbete när han mot bakgrund av sina erfarenheter inom akutpsykiatrin och därifrån vidare till familjegruppsmiljön kausalt kan identifiera den inverkan de objektiva relationerna, individens (subjektets) erfarenheter och praxis samt ”den andres” handlingar har för formandet av den inre världen. Pichon-Rivière hävdar att denna inre värld utgör en rekonstruktion av den yttre verkligheten och de relationsnät individen (subjektet) växer fram ur. Därför förnekar han varje ”pre-erfarenhetsmässig” medfödd princip som något att grunda en tolkning av erfarenheten på. Tolkningen av erfarenheten utgör för honom istället en form av dialektiken mellan individ (subjekt) och värld; han överger driftsuppfattningen och lyfter fram förbindelsestrukturen som en enhet för att analysera individen (subjektet) i dennes konkreta existensvillkor. I förbindelsen närvarar och ”opererar” individen (subjektet), objektet, dessa bådas behov och handlingar samt kommunikations- och läroprocesserna – med andra ord de koder, normer och system av representationer som råder inom den sociala ordning, vilken upprätthåller förbindelsen.

När vi sade att Pichon-Rivière förnekar varje slags ”pre-erfarenhetsmässig” medfödd princip - som grund för tolkning av erfarenheten – tänker vi exempelvis på begrepp som den kleinianska uppfattningens ”omedveten fantasi” (med innebörden ”driftens psykiska motsvarighet”) och den freudianska hypotesen om ursprungsfantasier. För Pichon-Rivière finns inget psykiskt innehåll som inte har sin grund i erfarenheter och behovsrelationer.

Vi har här lyssnat på en briljant utläggning av Dr Janine Puget i vilken hon gör en förnämlig nytolkning av ”Maldorors Sånger” (författare: Conde de Lautréamont/övers anm). Pichon-Rivière ”äntrar” det kusligas tema när han - som manifestation av omedvetna innehåll i poesin - använder sig av exemplet ”Maldorors sånger” satt i relation till den omedvetna fantasin. Den form av det skrämmande som uttrycks och bearbetas i ”sångerna” är inte bara en subjektiv produktion. Pichon-Rivières uppfattning är att denna skräck hade sin hemvist i Isidore Ducasses (det vill säga Conde de Lautréamonts/övers. anm.) inre värld. Denna inre värld korresponderade emellertid inte bara mot en familjestruktur och ett förbindelsenät, som hos honom gav upphov till en ambivalent relation gentemot en suicidal, älskad och hatad mor och en avlägsen far, utan också mot den ”psykiska inskrift” av hans sociala kontexts dominerande relationer som hade att göra med den vildhet och det våld han blev vittne till under Montevideos belägring. ”Denna verklighetskrönika”, som för Pichon-Rivière utgörs av den omedvetna fantasin – det vill säga en krönika över en i den inre världen ”inskriven” och rekonstruerad verklighet – , omfattar och determineras av den ordning som har sitt ursprung i samhället, relationerna och familjen.

Som Pichon-Rivière oupphörligen påpekar i sina skrifter är förhållandet mellan individ (subjekt) och värld, individ (subjekt) och dennes existensvillkor, inre och yttre värld, dialektisk. Denna dialektik utgör föremålet för hans utforskande. Enligt Pichon-Rivière determineras individen (subjektet) av den yttre världen och de verkliga relationerna. Den inre världen utgör dessas rekonstruktion och återspegling. Individen (subjektet) å sin sida handlar i verkligheten och tolkar sina förbindelser utifrån modeller som under livshistorien ”skrivits in” i den inre världen. Inre och yttre värld befinner sig i ett dialektiskt förhållande av enhet och kamp. Det yttre görs till inre, men samtidigt inverkar denna intrasubjektiva dimension på det intersubjektiva. För att förstå den intrasubjektiva dimensionen är det nödvändigt att analysera intersubjektiviteten. Denna relation och förbindelse klargörs dialektiskt allteftersom vi förstår struktur och rörelse i de interagerande individernas (subjektens) inre världar.

Dessa hypoteser växte som nämnts fram under utvecklandet av en hela tiden alltmer omfattande praktisk verksamhet. Den väg, som utgick från klinisk verksamhet och utbildning, breddades till att utforska lärandet, den skapande processen samt gruppsliga, institutionella och samhälleliga relationer. Denna heterogena mängd av erfarenheter får sin förklaring genom det som förenar och gör dem koherenta: heterogenitet är nödvändig för att förstå ett kunskapsobjekt vilket vid varje närmande avslöjar en mångfald av sammanbindningar … den oändlighet av processer som hänger samman däri (i kunskapsobjektet). Den dialektiska uppfattningen leder Pichon-Rivière till att formulera en konvergerande epistemologi och ett interdisciplinärt ”äntrande”, som i grupp-mayeutiken – denna sociala ”produktion” – gör det möjligt att bevara individernas (subjektens) skilda erfarenheter och perspektiv … och som i sin interaktion konstruerar en mångsidig, gradvis alltmer berikad och konkret ”vision” av den verklighet de utforskar. Detta uppnås i ett samspel mellan analys och syntes, fragmentering och integrering. Här finns själva kärnan i en operativ grupps uppgift. (När vi här säger ”konkret” refererar vi inte till den omedelbara erfarenheten. ”Konkret” innebär för oss den form av tänkande som innehåller mesta möjliga drag hos objektet. Med denna uppfattning som utgångspunkt hävdar vi att den gruppsliga ”produktionsprocessen” möjliggör utarbetandet av mer konkreta koncept eller begrepp).

I gradvisa spiralformade varv konstruerar Pichon-Rivière ett ECRO, vilket – baserat på den dialektiska och historiska materialismen –utvecklas till Socialpsykologi. Han säger: ”Jag uppfattar att människan på ett ömsesidigt modifierande sätt konstitueras i en omvandlande aktivitet och dialektisk relation med världen. I denna relation fungerar behovet som drivkraft”. ”Den mänskliga varelsen är en varelse med behov som endast kan tillfredsställas samhälleligt i relationer som också fungerar determinerande. Individen (subjektet) är inte endast ett relaterande subjekt; individen (subjektet) är ett subjekt som producerats i en praxis. Det finns i individen (subjektet) inget som inte utgör resultatet av samspelet mellan individer, grupper och klasser”. ”Individen (subjektet) är frisk i den utsträckning han eller hon med ett integrerande perspektiv kan lära av verkligheten och har förmåga att omvandla denna verklighet på samma gång som han eller hon själv omvandlas”.

Jag har valt dessa fraser därför att jag tror att Pichon-Rivière däri uttrycker det substantiella i sitt tänkande. Med utgångspunkt i ett enkelt koncept – praxis – länkar han här samman uppfattningen om individ (subjekt), hälsa och sjukdom samt förhållandet mellan psyke och konkreta livsomständigheter. Praxis-konceptet utgör vår röda tråd i sökandet efter dialektiken som metod och fundament i den pichonianska ECRO-labyrinten.

Vad innebär ”praxis”? Man skulle kunna säga att praxis är människans sätt att vara i världen och att hon därigenom ”producerar” sitt eget liv. ”Praxis” är att göra … det är en omvandlande handling som implicerar identitet och kamp, ömsesidigt beroende och motsatsförhållande mellan människa och natur, görande och tänkande, förflutet och presens. Praxis – som känslomässig sinnesanknuten aktivitet bland människor sammanlänkade genom produktionsförhållanden – konstituerar individen (subjektet) och världen som historisk-social ordning. Som process omfattar praxis hela människan i hennes manifesta handlande och inre skeende.

Med utgångspunkt i praxis’ grundläggande roll – den omvandlande handlingen via subjektivitetens konstituerande – hävdar Pichon-Rivière att representation och tänkande utgör ”processad”, bearbetad och ”interioriserad” handling. Som vi redan påpekat finns ingen psykisk aktivitet som inte är relaterad till praktisk verksamhet. Det finns varken psykiska processer eller psykiska innehåll, som inte determineras utifrån konkreta existensvillkor. Härigenom poängteras psykets sociala historiska karaktär, varvid föreställningar om en ahistorisk och ”församhällelig” mänsklig natur – blinda för det partikulära i denna sammanlänkning subjekt–värld, inre aktivitet–yttre aktivitet (och som ”äntras” av Pichon-Rivière utifrån det komplexa konceptet ”uppgift”) – lämnas därhän.

Praxis implicerar behov på samma sätt som behov innebär att utveckla en praxis. När Pichon-Rivière överger driftsbegreppet och ersätter detta med behovsbegreppet söker han svar på frågan om det psykiska livets kausalitet. Han söker ursprunget till dess självrörelse.

Vad menas med ”behov”? Som en första approximering kan man säga att det är ett subjektivt registrerande av en obalans och en destrukturerande rörelse, som växer fram utifrån individens (subjektets) inre omvandlingar och relationer till sin omgivning. I behovets ”sköte” befinner sig således den motsättning, som utvecklas i ett motsatsernas mångfaldiga samspel. Mot varandra står här dels det föregående, det man besitter, det strukturerade och dels det nya, det man ej besitter, det behövda. Allt detta implicerar ett nytt jämviktstillstånd, vars öde oundvikligen är att hamna i kris och överskridas. Såsom varande emergenter ur rörelsen - och i sig varandra motsatta - hänvisar oss behoven till sin motsats, nämligen ”tillfredsställande”. Men detta samspel mellan behov och tillfredsställande, ojämvikt och jämvikt, destrukturering och nya struktureringar för nödvändigtvis med sig en omvandlande rörelse, som utgörs av praxis och uppgiften.

När vi refererat till den ständiga rörelsen och dess spiralformade bana har vi understrukit att Pichon-Rivière ställer behovets och förbindelsens dialektik mot en önskningarnas och drifternas metafysik. Vi ska söka vidga denna onekligen polemiska tanke. Den psykoanalytiska föreställningen om önskningar som ett evigt sökande efter spåren av primärobjektet – ett sökande efter ett omöjligt objekt i och med att det finns i det förflutna och ursprungliga – är en metafysisk uppfattning. Vad vill jag säga med detta? Man hävdar att under önskningens till synes permanenta rörelse och förändring – en absolut indeterminism som kommer sig av det omöjliga och osökbara - finns en underliggande, omodifierbar och följaktligen ahistorisk essens vad beträffar individens (subjektets) tillblivande. Vi vill dock bestämt hävda att om en permanent rörelse beskrivs som cirkulär – i och med att den tenderar att återvända till sitt ursprung – så är den till sin essens orörlig. Denna tolkning av önskningen är i överensstämmelse med den utvecklingsuppfattning Freud framlägger i ”Bortom lustprincipen”. Den utgör också grund för hans hävdande att driften är en regressiv kraft som tenderar att upplösa det organiska till oorganiskt.

Vi talar om en behovets och förbindelsens dialektik i och med att motsättningarna (motsatsernas kamp och enhet; motsatsförhållandet mellan subjekt och objekt, inre och yttre värld, det man besitter och det man behöver, det föregående och det nya) utgör orsak till en permanent rörelse och en mångfald av processer i vilka varje konkret individs (subjekts) liv utvecklar sig från födelse till död utan att detta vid något tillfälle skulle implicera ett återvändande till ett föregående tillstånd - men däremot till påbörjandet av nya motsättningar. Å andra sidan omvandlas behovet och individen (subjektet) genom de gratifierande och frustrerande erfarenheter som äger rum i sökandet efter objektet. Behov, individ (subjekt) och objekt genomgår en metamorfos på förbindelsens ”scen” och blir aldrig desamma igen. Som Heraklitos säger, så stiger vi aldrig ner i samma flod två gånger.

Vi kan emellertid ställa oss följande frågor: Förnekar denna behovets dialektik och föreställning om en oändlig spiralformad rörelse fakta som vi till vardags stöter på i vår kliniska praktik; fakta som har med utbildningen och den gruppsliga, institutionella eller samhälleliga uppgiften att göra? Förnekar den fakta som får oss att tänka i banor av ett återvändande till något föregående; det vill säga regression och upprepning (som Freud sade) eller stereotypi (som var Pichon-Rivières benämning)? Eller är tvärtom dessa fakta – som uppenbart växer fram inom vårt arbetsområde genom att framträda i form av något föregående eller identiskt – sådant som genom sin komplexitet utmanar och av oss kräver en förståelse av varat i sin rörelse och utveckling, i sin partikularitet och sina växlingar. Dessa fakta kräver ett sådant mångsidigt analysinstrument som dialektiken, vilken tillåter oss att utforska varje konkret situation samt vilken pol eller aspekt av en motsättning som är den primära – om det handlar om utvecklingen och ”projektet” (”projekt” i den speciella betydelse det har i pichonsk terminologi/övers.anm.) eller om hindret, ångesten och motståndet. Vilka indicier ”talar” om det nya och i vilken grad hålls det föregående kvar? Dialektiken som ett instrument, vilket möjliggör för oss att exempelvis förstå att psykotisk kris och sjukdomsemergent i en familjegrupp inte bara indikerar en patogen interaktion, utan paradoxalt nog också möjligheten för denna alienerade och alienerande grupp att återfinna sin ”uppgift” (”uppgift” i den speciella betydelse det har i pichonsk terminologi/övers.anm.). Det är en sådan dialektisk förståelse, som tillåter Pichon-Rivière att – alltid med sin utgångspunkt i praktiken – upptäcka och via polikausaliteten (den etiologiska ekvationen) peka på hur det i den till synes enhetliga genetiska faktorn utvecklas en motsättning mellan det i fosterlivet förmedlade och förvärvade samt att detta snarare är av förbindelsekaraktär än av organisk karaktär.

Vi har här påpekat att polemiken mellan materialism och idealism, mellan metafysiska och dialektiska uppfattningar, närvarar och genomsyrar praxis inom psykologins område. Jag vill återigen understryka att detta inte handlar om en spekulativ och avlägsen fråga, utan om en i högsta grad praktisk och näraliggande i och med dess vikt vad gäller attityd och uppgift inom psykologin. Metafysiskt tänkande leder till generaliseringar, som förhindrar analys av det enskilda, och med konsekvensen att man ser identiska strukturer i vilka man alltid endast skissartat talar om det som skiljer.

När jag talat om det metafysiska i önskning och det dialektiska i behov – samt de skiljaktiga utvecklingsuppfattningar dessa utgör grund för – har jag påpekat de signifikativa skillnaderna mellan Pichon-Rivières tänkande och psykoanalysen; skillnader som Pichon-Rivière inte tvekar att karaktärisera med ord som ”brytning” vad gäller det teoretiska och ”kris” vad gäller det personliga. Till det objektiva i vår analys hör att understryka att i psykoanalytiskt tänkande samexisterar (i ett tillstånd av identitet och kamp) en metafysisk uppfattning och en dialektisk vision. Utan tvivel är det denna aspekt som givit psykoanalysen dess djupt innovativa roll i det psykologiska vetandets utveckling.

Om väl praxis – som essentiellt faktum i människans vara – alstrar behov, så igångsätter och styr dessa i sin tur denna med verkligheten aktiva, riktningsgivande och omvandlande relation (det vill säga praxis). Behovets subjekt är praxis’ subjekt. Det rör sig inte bara om en fysisk rörelse, utan om en yttre och inre aktivitet; den implicerar handling och representation och för med sig processer av hög komplexitet.

I denna relation (mellan behov och praxis) utvecklas ett annat skeende som är essentiellt i det mänskliga varat, nämligen lärandet. Pichon-Rivière karaktäriserar lärande som ett ”instrumentellt besittningstagande av världen i syfte att omvandla den”. Detta besittningstagande, denna omvandling, detta görande och ”representerande” utgör uppgiften. Uppgiften - som praxis - är en rörelse vars första steg består i ett erkännande av behov och utarbetandet av ett projekt. Uppgiften implicerar en dialektik i vilken individen (subjektet) ”färdas” från behovet mot det objekt som kan bidra till dess tillfredsställande, från det närvarande mot framtiden och från det kända mot det okända. I dessa multipla motsättningar växer ångest fram, vilken allteftersom den intensifieras kommer att bilda ett hinder. En ny motsättning tar då form: den som bildas mellan projekt och motstånd; en motsättning i vars inre växlingar (i form av enhet och kamp) mellan uppgift och förarbete (”förarbete” i den speciella betydelse det har i pichonsk terminologi/övers.anm.) kommer att äga rum.

Till sitt väsen dialektiskt och materialistiskt refererar uppgiftskonceptet – nära kopplat till praxis, lärande och psykisk hälsa – till det förenande i mångfalden av ömsesidigt sammanlänkade processer. Dessa processer utgörs av bland annat handling, förnimmelse, representation, koncept och bearbetning av ångest inom en fantasmatisk och omedveten dimension … i ett permanent samspel mellan inre och yttre värld, mellan det subjektiva och det objektiva.

Den implicita uppgiften utgörs av såväl inre (”installerade” som hinder) ”sceners” bearbetning som utvecklandet av operativa handlingsstrategier i den yttre verkligheten. På grund av detta tillhör uppgiftskonceptet det mest komplexa och konkreta inom det pichonianska tänkandet - och kanske just därför också ofta feltolkat och reducerat till pragmatism, ”operationalism”, ”produktivitetstänkande” eller olika former av beteendemodifiering.

I denna uppgift där individen (subjektet) ”personifieras” (som Pichon-Rivière säger) ”produceras” också förutsättningarna för ett lärande från verkligheten och ett ömsesidigt modifierande samspel mellan inre och yttre värld. Individens sätt eller förmåga att förhålla sig till sig själv och världen karaktäriseras av Pichon-Rivière som psykisk hälsa, lärande, aktiv anpassning till verkligheten eller kritiskt medvetande.

Jag skulle vilja avsluta denna framställning genom att understryka hur dialektiken genomsyrar uppgiftskonceptet. Pichon-Rivière ser relationen mellan hälsa och sjukdom som enhet och kamp mellan motsatser. I den kampen kan en primär eller dominerande aspekt omvandlas till sin motsats: hälsa bli till sjukdom eller sjukdomen till hälsa. Detta sker i en rörelse där det förekommer kvantitativa och kvalitativa förändringar (kvalitativa språng).

Vi utgör alla ”scen” för en dialektik mellan friska och patologiska aspekter. Detta möjliggör, enligt Pichon-Rivière, att det även i psykosen alltid finns rum och utrymme för en terapeutisk dialog. I den dialogen etableras en allians mellan patientens och terapeutens friska aspekter – och då som motsatser till bägge parters patologiska aspekter. Således botar varje individ (subjekt) genom att botas i en ”enhet” liknande den som utgörs av undervisning och lärande.

Att ge ett helt uttömmande svar på frågan huruvida dialektiken utgör fundament och metod för det pichonianska ECRO:t är något som går utöver denna föreläsnings gränser. Några av de grundläggande koncept och metodologiska formuleringar i vilka Pichon-Rivière utvecklar detta sätt att tänka har inte tagits upp i vår analys. Jag tror emellertid att den fråga vi inledningsvis ställde har blivit besvarad.

Som en form av hyllning.

På min tid upplevde jag själv intensivt motsättningen mellan dialektik och metafysik. En filosofisk utbildning, vilken ser metafysiken som överlägsen tankeform, innehar dock ännu idag hegemonin … och detta i motsats till eller ”med ryggen vänd” mot den dialektik som utvecklats genom vetenskapliga landvinningar inom en mängd områden, i synnerhet fysik, biologi, matematik etc. Inom de akademiska kretsar jag fick min (filosofiska) utbildning uppfattades Martin Heidegger som 1900-talets viktigaste filosof; han som ändå blev kvar på sin post som rektor för Freiburguniversitetet under naziepoken. Just för att jag (då) hade ett metafysiskt tänkande trodde jag att ovannämnda politiska faktum inte hade något med Heideggers filosofiska uppfattning att göra. Emellertid öppnade andra teorier – den logiska positivismen etc – upp frågeställningar rörande den mysticism och människouppfattning som uttrycktes i termer av ”ett vara-till-döden”, ”ett vara-till-intet” och ”ett vara-till-undergången”.

Detta var således den utbildning jag hade med mig när jag mötte Pichon-Rivière. Med humor, kunskap och känsla fick han mig att omdefiniera dessa ”inre modeller”. Han blev en följeslagare i processen att lära mig tänka. Idag känner jag därför att jag bär på en skuld, som möjligen i någon mån återgäldats. Som ett inre behov och åtagande kvarstår dock – och detta har att göra med min upplevelse av att inneha ett objektivt verktyg (som fungerar omvandlande i verklighetsanalysen inom min uppgifts konkreta område) – att bidra till kunskap om och utvecklande av en uppfattning, som genom att vara dialektisk, är slutenhetens negation. Dialektiken är orörlighetens negation; dialektiken är dogmatismens negation. Ty med utgångspunkt i en förståelse av det reellas komplexitet och ständiga rörelse upprätthåller också dialektiken den mänskliga kunskapens möjlighet och relativitet; en kunskap som är historisk i och med att det reella är i ständig utveckling. Som konsekvens därav är dialektiken alltid öppen för nya utvecklingsvägar.

Översättning: Sören Lander

Senast uppdaterad 071226

Intervju Ana Quiroga (Klappenbach)

Samtal med Ana Quiroga (Intervjuare Hugo Klappenbach). Intervju från "Actualidad Psicológica No 133, Junio de 1987".

Pichon-Rivière mellan socialpsykologin, läroprocess och Lacan.

Intervjuare (I): Låt oss inleda med att prata om skolan i socialpsy­kologi. Man kan notera en utveckling hos Pichon. Till en början tän­ker han sig en skola i psykiatri. Därefter handlar det om en skola i psykologi...

Ana Quiroga (A Q): Till en början undervisade Pichon en grupp psy­koanalytiker i psykiatri på "Hospital Psiquiátrico". Han hade där en tvåfaldig funktion vilken hade dels med intagning att göra, dels med ungdomar. Det här var en tid som präglades av mycket intensiv aktivitet i och med att man där hade läkare från olika håll i Latin­amerika. De kom för att komplettera sin utbildning. På sätt och vis handlade det om en "lyxverksamhet". Tänk dig exempelvis att en person som Juan Batlle Planas - liksom andra bemärkta konstnärer - var verksam där inom plastisk konst.

Samtidigt bedrev Pichon en undervisningsverksamhet som riktade sig till skötarna i och med att dessa var de personer som hade den mesta vardagskontakten med patienterna. Skötarna levde dock i en motsättningsfylld värld. Å ena sidan identifierade de sig beroende på överensstämmelser i klassbakgrund, livshistoria etc med pati­enterna. Men samtidigt hade de drag som var mycket auktoritära. Dessa hade att göra med att de identifierade sig med läkarnas auktoritära utövande av sin roll. Pichon menade att denna paradox­ala situation möjliggjorde en förändring vad gällde själva vården. Det arbete han kom att utveckla bland skötarna handlade om att ge kunskaper om psykiatriska begrepp, dynamisk förståelse av sjuk­domen och vård. Det här är en av de viktigaste föregångarna till det som kallas "operativa grupper".

(I): Många år senare kom Bassaglia och den kritiska rörelsen i Ita­lien att gå en liknande väg. Framförallt gäller detta när det handlar om att omvärdera förbindelsen patient-skötare.

A Q: Det stämmer. Det var glädjande att se en grupp fransmän - i färd med att utforma en familjeterapiordbok - upptäcka hur det i Argentina funnits pionjärer inom familjeterapin. Under 40-talet började Pichon utveckla och understryka vikten av samtidig analys av såväl patienten som dennes familjegrupp. Han började sedan ge sina erfarenheter begreppslig form i de föreläsningar han gav under 50-talet. Taragano dokumenterade dessa och de gavs ut under titeln "Teoría del vínculo" (Förbindelseteorin). Runt l96l började Pichon själv skriva på temat. Hans arbetssätt var sådant att han alltid började med att undersöka. Först därefter skrev han.

(I): Skola i socialpsykologi och ECRO (begreppsligt, referentiellt och operativt schema).

A Q: Hur man än väljer att betrakta det tror jag nog att det mest revolutionerande i Pichons verksamhet är det arbete han utför när han blir stående utan skötare och då istället "omskolar" patienter till skötare. Det var i realiteten problem av politiskt slag som kom att bilda bakgrunden till detta skeende. Pichon anklagades för att uppmuntra ungdomar till prostitution och när man ej kunde avskeda honom tog man istället ifrån honom hans personal. Man ska ha i minnet att Pichons verksamhet vid den här tiden hade ett jämförel­sevis högt utskrivningstal och välutbildade behandlare. Sammanta­get rörde det sig om något av en mönsterbildande modellverksam­het. När Pichon l947 berövades sina skötare började han arbeta med de patienter som var i bäst skick och med syftet att dessa skulle klara av såväl sin egen tillvaro som att hjälpa sämre lottade med­patienter. När patienterna fick en mer positiv roll på mentalsjuk­huset gjorde de också ett kvalitativt språng vad gäller det egna tillfrisknandet.

Oftast tänker man på undervisning när operativa grupper kommer på tal. I realiteten handlade dock många av Pichons första erfarenhe­ter av målinriktade grupper om lärdomar vunna under behandling av psykotiker. När det rörde sig om en grupp patienter på en sal hand­lade uppgiften om att analysera varje persons problematik satt i relation till målet att bli frisk. Rörde det sig om en familjegrupp var målet att klargöra familjekonflikten, fenomenen "deponering" och "språkrör" samt hur "den identifierade patienten" och familje­konflikten samverkade. Pichons fokus var här familjegruppen som en enhet att analysera vid insjuknandeprocessen.

Den operativa gruppen är en teknik som består i att en samordnare riktar interaktionen mot genomförandet av bestämda mål, vilka har att göra med gruppmedlemmarnas behov här-och-nu. Om samman­komsten rör området "behandling" kommer den till behoven kopp­lade uppgiften att handla om att åstadkomma en korrigerande pro­cess. Om däremot sammankomsten har mer att göra med lärande, kreativitet eller större operativ förmåga inom det egna arbetsom­rådet så förändras uppgiftens fokus. Den operativa grupptekniken förblir dock densamma. I och med att behoven ser annorlunda ut ny­anserar dock samordnaren i viss utsträckning sina interventioner.

Det här är alltså något av det som föregår vad som sedan blir "Skolan". Tilläggas bör att Pichon också tjänstgjorde vid universi­tetet - jag tror han hade tjänst som chef för "Praktikverksamhet" inom ämnet "Psykiatri" - och med förutsebara motsättningar beroende på denna disciplins officiella hållning. Det är nu som Pichon börjar fundera på en skola i dynamisk psykiatri eller socialpsykiatri. Framåt l966 lyckades han utforma en upp­fattning elleer kanske snarare ett begreppsligt schema - ECRO. Detta fungerade som referensram inte bara för varje "operatör". Det har också som begreppslig referensram en teoris karaktäris­tika - med såväl viss autonomi som viss koppling till andra be­greppsramar. Pichon benämner detta sitt begreppsschema "social­psykologi" och startar en skola i socialpsykologi.

(I): Vad ECRO beträffar så kan detta användas inte bara om varje samhällsoperatörs schema utan också om Pichons samlade teori ...

A Q: I realiteten kan man benämna varje teoretiskt system som in­nehåller operationella element för ett ECRO. Det ECRO som vi an­vänder grundar sig på Pichons tänkande. Idag har det också tillförts nya element.

Pichons tänkande ger en allmän teoretisk ram vad beträffar synen på individen; vidare ett metodologiskt begreppsligt schema vilket gör det möjligt att analysera en situations olika variabler och att med utgångspunkt däri utforma handlingsvägar. Även andra tekniska och metodologiska element kom att inkluderas. Det gällde inte bara sådana som hade att göra med det socialpsykologiska området, utan även sådana med sitt ursprung i andra vetenskaper. Karaktäristiskt för den "läsning" vi gör är att det som händer inom gruppområdet betonas och att variabler som har att göra med såväl det institu­tionella som det samhälleliga området beaktas.

(I): Hur ser du på att det är förenat med vissa svårigheter att närma sig det Pichon skrivit? Kan det ha att göra med att han inte skrev så mycket eller på att hans stil var mycket komprimerad?

A Q: Pichon skrev inte så lite. Han skrev dock inte böcker utan ar­tiklar. Men jag håller dock med. Det finns svårigheter behäftade med att läsa åtminstone vissa av hans arbeten. Hans sätt att skriva var mycket komprimerat och han förtätade mycket när han skrev. När Pichon förberedde en text tycktes han söka i olika riktningar. Det var ungefär så hans sätt att läsa tedde sig och det gjorde stort intryck på mig när jag lärde känna honom. Han gav sin uppfattning om gruppen och samspelet mellan olika discipliner en skriftlig form. Detta uppträder också som ett produktionsinstrument för gruppen. Ur olika kunskapsperspektiv sökte han en idés mångfal­diga återklang hos olika författare och fick - precis som i arbetet med en grupp - fram en mångfacetterad effekt. Därefter åstadkom han en imponerande syntes.

Inom Skolan ser vi oss nu emellertid tvingade att plocka isär och undersöka fundamentet i det som Pichon uttryckte i förtätad form. Jag har exempelvis ägnat mig mycket åt Pichons uppfattning om subjektet/individen. Han uttrycker sig här mycket klart i den me­ningen att hans utsagor inte är oklara eller mångtydiga. De är dock mycket komprimerade och just på grund av detta i behov av ut­veckling och förklaring.

Vad som dessutom försvårar det hela är att det tvivelsutan är så att vissa saker som han skrivit är borta. Det finns till exempel ett arbete som Pichon benämner allmän neuros- och psykosteori. Det skulle då röra sig om en föregångare till hans speciella teori. Det finns även en bok som ej är utgiven och jag tror att det saknas de­lar i den - den berömda analysen av "los cantos del Conde de Lautréamont"(Greve de Lautréamonts sånger). Slutligen finns det åtskilliga föreläsningar som nedtecknats. En del av dessa har pu­blicerats.

Operativ grupp och lärande. Pichon och Paulo Freire.

(I): Vad beträffar Pichons teknik - hur arbetar man i en operativ grupp?

A Q: Man kan som exempel ta en operativ grupp inriktad på lärande. Man väljer ett icke godtyckligt tema. Temat är dels en funktion av ett målinriktat program, dels av skeendet i gruppen och hur den ut­vecklas. Att det är så beror på att de frågor som ställs explicit om fenomen relaterade till gruppmedlemmarna, information och kun­skapsobjekt samt dessas inbördes förhållande också innebär im­plicita frågor. Sålunda kommer den kunskap som undervisaren till­för att ha syftet att föra in element som bidrar till att övervinna de hinder som uppstår i gruppen. Pichon kallade detta "det emerge­randes didaktik". Jag tror det har vissa beröringspunkter med vad Paulo Freire benämner "frågandets pedagogik". Jag deltog i ett av den sistnämndes seminarier för några år sedan och Freire poängte­rade där, utifrån ett kritiskt förhållningssätt till den franska in­stitutionalistiska linje som fokuseras på Rogers eller Lapassades icke-intervention, att undervisaren visst har något att bidra med. Problemet härvid är dock hur det hela framförs och om undervisa­ren är beredd att på ett demokratiskt sätt diskutera detta. Paulo Freire poängterar att undervisningsinsatser och information i stu­diematerial i allmänhet är svar på frågor som ingen har ställt. Pichon poängterar i sin "det emergerandes didaktik" vikten av att vara uppmärksam på såväl de frågor som ställs som på de frågor vilka - beroende på kunskapsobjektets grad av tydlighet - inte ställs.

Den information som undervisaren bidrar med utgör på sätt och vis ett svar till en samtalsdeltagare med vilken han är överens. Infor­mationen tas emot av flera personer som sedan samlas i en grupp, som bör vara så heterogen som möjligt. På så sätt möjliggörs ett informationsmöte som - beroende på heterogeniteten i gruppsam­mansättningen - får en skiftande resonans..

Fram till den här punkten finns det dock inte så mycket som skiljer den här typen av grupp från en studiegrupp. Pichon var emellertid mycket inriktad på framförallt den omedvetna eller drömlika di­mensionen - vad vi idag skulle kalla "läroprocessens andra scen". Dessa scener utgör ofta hinder för att kunna nå fram till kunskaps­objektet. Samordnarens interventioner bör ha som mål att under­lätta uppgiften genom att peka på sådana situationer för att göra dom explicita.

(I): Som Pichon uttryckte det så ingår i läroprocessen inte bara tänkande utan även handling och känsla. Ett sådant synsätt innebär en sannskyldig epistemologisk brytning med den klassiska upp­fattningen om undervisning.

A Q: Det är riktigt. Lägg märke till att Pichon poängterar hur kun­skapsobjektet ibland som en fantasi antar formen av fiende inom lärandets område. Han började intressera sig för de blockerande fantasier som var verksamma vid utbildningen av psykoterapeuter - exempelvis att bli lurad av patienten och inspärrad på mentalsjuk­hus. Hans slutsats blev att det fanns två sätt att förhålla sig på. Antingen blandas man samman eller smälter ihop med kunskaps­objektet. Eller så framkallar ångesten en distans där objektet blir onåbart.

Vad Pichon utifrån en psykologisk "läsning" av läroprocessen fö­reslog var en intervention vars syfte var att medvetandegöra un­derliggande fantasier vid lärandet. Han uttryckte detta i begreppet "hinder" - något som Bachelard hade uttryckt som om det skulle röra sig om ett epistemologiskt hinder. Naturligtvis har inte Pichons formulering samma innebörd som Bachelards i och med att Pichon betonar det epistemofiliska hindret, dvs att kontakten med kunskapsobjektet hindras.

Pichon-Rivière och Lacan: Utrymme för en polemik.

(I): Jag skulle vilja veta Er uppfattning beträffande att det skulle finnas vissa motsatsförhållanden mellan Pichons tänkande och La­cans. Framförallt skulle detta ha att göra med att Pichon - förutom sin psykoanalytiska utbildning - även har med sig andra teorier. Bland dessa finns marxismen, vilken uppfattar individen som en samhälleligt producerad varelse. Detta synsätt tycks inte finnas hos Lacan.

A Q: Man kanske först borde fråga sig varför Pichon och Lacan kom så bra överens - eller varför Masotta håller sina första föreläs­ningar om Lacan i Pichons skola. Men - för länge sedan publicera­des en imaginär dialog mellan Pichon Rivière och Lacan i "Actuali­dad Psicológica". I den dialogen nämnde Pichon några väsentliga skillnader.

Det är enligt min uppfattning inte en slump hur man uppfattar subjektet inom psykologin. Pichon betonade hur hans uppfattning hade sin grund i marxismen. Lacan och dennes utveckling däremot kan till stora delar tillskrivas det hegelianska tänkandet i "Andens fenomenologi" - och då som tanken om subjektets begär. Sett i det här perspektivet skulle det finnas flera väsentliga skillnader.

Ett av de teman som alltid framhålls inom Skolan och vilket kräver fortsatt forskning är det berömda temat behov och begär. Det för­sta man måste ha klart för sig är att när Pichon talar om behov handlar det inte om samma sak som framhålls i de freudianska texterna. Pichon förnekade inte sin psykoanalytiska grund och han undersökte det speciella förhållandet att objektet är rörligt, dvs att man investerar i eller skapar förbindelser till en mångfald ob­jekt. Han sökte alltså efter det som i grunden fungerade som mo­tivskapande kraft. Under de senare åren var han sysselsatt med den inre motsägelsen mellan behov och tillfredsställelse. Men även om han aldrig glömde vikten av att ta i beaktande en biologisk behovs­uppfattning - organismens samspel med sin miljö och materiens omvandling i organismens inre - så rör det sig här inte om behov i en biologisk mening. Pichon tar sin uppfattning från marxismen. Det handlar inte om nödvändighet satt i motsatsställning till tillfäl­lighet, utan om att ett behov omvandlas genom handlingen att det tillfredsställs - så som detta förhållande uttrycks i "Den tyska ideologin". Det har inte att göra med den uppfattning om fixering som finns inom psykoanalysen. Pichons uppfattning om begär eller tryck tycks inte heller vara någon sorts polemik gentemot Melanie Klein. Hos henne finns ju det goda och onda objektet redan före er­farenheten. Pichon hierarkiserar de i skugglik form uttryckta verk­liga erfarenheterna. Han är inte heller överens med den utveck­lingsuppfattning som återfinns i "Bortom lustprincipen". Freud sä­ger där att driften är en regressiv kraft och att det organiska dras mot det oorganiska - en för hans tid dominerande tankegång. Det är denna uppfattning om driften som regressiv kraft som i grunden finns bakom uppfattningen om sökandet efter ett omöjligt eller onåbart objekt -i och med att återvändandet sker till ett förlorat minnesspår. Nåväl, detta återfinns inte i Pichons tänkande.

(I): Man skulle kunna säga att Pichon har en progredierande upp­fattning ...

A Q: Hans uppfattning var att livet tenderar mot allt större kom­plexitet. När ett behov tillfredsställs återställs därmed inte ett tidigare tillstånd. Däremot uppstår ett annorlunda och mer kom­plext tillstånd.

Pichon är inte heller överens med Freud om den uppfattning som denne lägger fram i "Det psykiska skeendets två principer". Denne använder sig där av metaforen om fågelfostret som analogi till ett slutet psyke vilket störs av stimuli från yttervärlden. Pichon däremot uppfattar psy­ket som öppet för att därigenom uttrycka att det formar sig i just denna öppning.

Utifrån detta resonemang skulle man alltså kunna söka förstå dis­kussionen runt temat behov och begär. I vilket fall som helst tror jag inte att denna debatt är avslutad. Den behöver fördjupas och därvid bör man söka efter såväl beröringsspunkter som skiljaktig­heter.

Översättning: Sören Lander


Text och kontext vid ett referentiellt schemas tillkomst (Pichon-Rivière). Några reflektioner kring den skapande processen. Del 5.

Av Ana Quiroga

Föreläsning 11 den 13 juli 1982

Från och med idag kommer vi att centrera analysen till vårt konceptuella, referentiella och operativa schemas ursprung och fundament … alltså till den åskådning Pichon-Rivière formulerar som ”socialpsykologi”.

Det är riktigt att karaktäriserandet av psykologin såsom social, analysen av Pichon-Rivières individ(subjekt)uppfattning (som alltså leder denne till ovannämnda karaktärisering och till att definiera psykologin som social) samt utvecklandet av denna teoretiska modells perspektiv och specifika ”optik”, har varit något genomgående för lektionerna såväl i år som förra året - och detta på grund av att de utgör något av en konstant i vår undervisningsuppgift. Idag kommer vi emellertid att på ett mer systematiskt sätt närma oss detta konceptuella, referentiella och operativa schemas genes och utveckling … och vi kommer att göra det i enlighet med vad som tidigare framhållits, nämligen genom att undersöka förhållandet mellan de historiska, sociala och kulturella omständigheter under vilka ett verk växer fram, och verket självt - som i detta fall utgörs av Pichon-Rivières tänkande. Vi kommer att söka utforska vilka tanke-, känslo- och handlingstendenser … och samhällssektorer denna teori gör sig till språkrör för; vilka behov och aspekter av samhällslivet som återspeglas i just denna teori … denna teori som idag utgör vårt studieobjekt; en ram eller ett stöd för vår delade läro-erfarenhet och ett verktyg för att kunna lösa vår uppgift.

Under tre lektioner har vi reflekterat över förhållandet mellan text och kontext i det freudianska verket. Vad har då hänt i denna analys? Vi har vare sig utvecklat eller fördjupat begreppen i och med att vi inte gjort någon analys av Freuds verk. Det är något som får anstå till senare under året. Vad vi gjort är att söka överensstämmelser mellan det mest signifikativa i Freuds tänkande och de tanke-, teoretiska och estetiska strömningar som gav näring åt psykoanalysen.

Varför fokusera på psykoanalysen? Och varför har vi gjort detta första närmande via psykoanalysen? Därför att psykoanalysen är ett av socialpsykologins fundament. Därför att Pichon-Rivière tar psykoanalysen till utgångspunkt för att med sina kliniska erfarenheter som grund nå fram till formulerandet av en socialpsykologi. Han polemiserar mot vissa essentiella punkter inom den psykoanalytiska teorin … och därvidlag kan man särskilt peka på att i socialpsykologin finns en annan underliggande människo- och verklighetsuppfattning, en annorlunda föreställning om individen (subjektet), historien och de sociala relationernas genes och inverkan än den som finns underliggande till det freudianska tänkandet. Emellertid kan den socialpsykologi vi arbetar med – alltså den socialpsykologi som utvecklats av Pichon-Rivière – inte förstås utanför den relationskontext som på samma gång utgör något grundläggande (för socialpsykologin) och en polemik med det psykoanalytiska tänkandet.

Vi kan fråga oss följande: om Pichon-Rivière uppfattar att det finns en psykologins enhetlighet … alltså det som Freud formulerar i ”Masspsykologi och jaganalys” (även Freud säger: ”i utvidgad – men helt korrekt – mening är varje psykologi social”), så kan man heller inte lägga fast en radikal skiljegräns mellan individual- och socialpsykologi; mellan en psykologi fokuserad på individuella processer och en annan psykologi fokuserad på kollektiva fenomen. Om Pichon understryker att socialpsykologin inte begränsas till att vara en psykologi för grupper eller en analys av de institutionella processerna eller av fenomen av samhällstyp, utan att den tvärtom utgör såväl en reflektion rörande individen (subjektet) och dennes uppträdande som att den ”äntrar” denne individ (subjekt) på fyra områden: det psykosociala (det som har med det intrasubjektiva att göra), det sociodynamiska eller gruppsliga (vilket är en av det intersubjektivas dimensioner), det institutionella och det samhälleliga … om nu Pichon-Rivière alltså uttrycker sig på det här sättet – varför talar han då om socialpsykologi och inte om psykologi helt enkelt? Jo, därför att han i realiteten befinner sig inne i en polemik … han håller med andra ord på att formulera sig polemiskt.

Dessa tankar - att börja tala om socialpsykologi - framträder mer frekvent i Pichon-Rivières texter från och med senare hälften av 50-talet … och han refererar till ”samtalsdeltagare”, varav han polemiserar med vissa och är överens med andra inom en tankeströmning som funnits redan före honom.

Vad betyder då detta? Att Pichon-Rivière utifrån sin uppfattning om individen (subjektet) - sin samhälleliga uppfattning om individen (subjektet) - ”skriver in sig” i en tankeströmning … nämligen den samhälleliga uppfattningen om subjektiviteten (formulerandet av individens (subjektets) sociala och historiska determinering), vilken utgjorde en begreppslig tendens, som började ”profilera sig” - och med sina föregångare i en människo- och historieuppfattning, som arbetades fram under andra hälften av 1800-talet och som såväl i början av som under resten av 1900-talet har en styrande inverkan på stora politiskt-samhälleliga rörelser … alltså djupgående och revolutionära förändringar i den samhälleliga och politiska organisationen, men som fortfarande under i synnerhet denna period – vi talar om 50-talet – antar spirande uttryck inom andra områden av människovetenskaperna.

Pichon-Rivière kommer att bli ett av språkrören för denna tanketendens inom psykologin. Han är dock inte det enda. Denna samhälleliga uppfattning om det subjektiva uttrycks inte på något entydigt sätt, utan får skiftande nyanser som har sin grund i olika uppfattningar, men hela tiden utifrån en föreställning som förenar – att det individuella (subjektiva) determineras av det samhälleliga. Vi stöter här på så olika teoretiker som George Herbert Mead (socialpsykologins ”fader” med en beteendepsykologisk inriktning) som utvecklar sitt arbete i USA där han myntar begreppet ”den generaliserade andre”, vilket löser upp ett visst epistemologiskt hinder inom analysen av förhållandet individ(subjekt)-grupp och individ-samhälle genom begreppet ”roll” … han är en av dem som bidragit mest till rollbegreppet. Och han inverkar mycket på Pichon-Rivières tänkande. En annan tänkare inom psykologins område, som ger uttryck för tanken om en social determinering av individen (subjektet) är Kurt Lewin. Vi möter också den teoretiker, som försöker länka samman dialektisk materialism och psykoanalys … ett företag som kostar Wilhelm Reich en smärtsam brytning med Freud. På samma linje vad gäller den samhälleliga individ(subjekt)uppfattningen befinner sig Erich Fromm; vidare en grupp franska analytiker bland vilka befinner sig Daniel Lagache och Hesnard. I USA är det Sullivan som ”öppnar” för uppfattningen socialpsykiatri. Bateson är den som utvecklar dubbelbindningsteorin (”den dubbla förbindelsen”), det vill säga han analyserar schizofrenins ”egna” tankeformer och deras förhållande till familjens kommunikationssätt. I Frankrike finns Politzer på samma linje. Även Igor Caruso söker en koppling mellan dialektisk materialism och psykoanalys.

Om vi går tillbaka till frågan – varför insisterar Pichon-Rivière på att benämna sina reflexioner kring individen (subjektet) och dennes beteende för ”socialpsykologi”? Det är här en polemik tar form. Så - med vilka personer och vilken strömning polemiserar Pichon?

Låt oss dock först placera in oss i Pichon-Rivières kontext! Vem var han? Han var en av det argentinska psykoanalytikersällskapets (APA) fyra grundare … det står alltså klart med vilka han polemiserade, nämligen med sina kamrater från den psykoanalytiska institutionen. Han polemiserar med en dominerande tankeströmning inom en institution där kleinianismen innehade hegemonin. (I senare föreläsningar ska vi söka förstå determinanterna bakom det kleinianska tänkandets dominans i Argentina.) Vi kan i vilket fall som helst dock förutsätta att psykoanalytikerutbildningen inledningsvis är freudiansk. Med andra världskriget förvandlas England och USA till psykoanalysens stora metropoler genom de psykoanalytiker som flyr från områden dominerade av nazisterna (ni kommer väl ihåg att Freud dör i London efter att Jones bett honom flytta dit). Men den som kommer att installera sig i England och hegemonisera den psykoanalytiska gruppen – även om hon under en lång period befinner sig i ständig polemik med Anna Freud – är Melanie Klein! Och utbildnings-, lärande- och institutionaliseringssättet i det argentinska psykoanalytikersällskapet (APA) – liksom kontakterna utåt – sker i förhållande till det engelska psykoanalytikersällskapet. Detta är en av orsakerna! En annan orsak är att Melanie Kleins bidrag möjliggjorde ett psykoanalytiskt ”äntrande” av psykosen, det vill säga en annan förståelse- och interventionsnivå. Och Pichon-Rivière var psykiater, arbetade på mentalsjukhus … han var en psykiater med psykoanalytisk skolning och det är med utgångspunkt häri han använder många av Melanie Kleins koncept.

Men med vem polemiserar han? Han polemiserar med denna tankeströmning – och bryter på sätt och vis med den. När Pichon-Rivière talar om socialpsykologi polemiserar han med dem som har sitt fokus på endast de intrapsykiska processerna och som därvid blockerar dessa från dialektiken, samspelet mellan intrasubjektivt och intersubjektivt - det vill säga det som framstår som inre dramatik och skeende i den inre världen - och de interaktiva processerna (detta förbindelsesamspel och samspel mellan individer (subjekt)). Man tar med andra ord inte hänsyn till hur interaktionen inverkar. (Pichon uppfattar den omedvetna fantasin som på sätt och vis den inre världens dramatik; som ett den inre världens strukturerande element, men dessutom som den inre världens berättelse eller uttryck … detta är en av Pichons många definitioner av den inre världen och den skiljer sig mycket från den kleinianska, vilken ser den omedvetna fantasin som driftens psykiska ekvivalent).

För Pichon är individen (subjektet) inte endast ett relaterande subjekt i vilket ”den andre” alltid är närvarande som objekt, modell, rival eller hjälpare. Om det låg till på det sättet skulle han inte befinna sig i polemik med psykoanalysen eftersom detta är just Freuds uppfattning. När Freud i ”Masspsykologi” säger att ”i vid bemärkelse är all psykologi social” och ”den andre är alltid närvarande i det psykiska livet” – och också pekar på ovanstående fyra psykiska ”platser” (objekt, modell, rival eller hjälpare) – så säger han inte endast att individen (subjektet) är relaterande; han pekar exempelvis också på att identifikationsprocesserna har en strukturerande funktion. Men Freud gjorde också en reservation för ett ”territorium” eller ett speciellt slag av situationer där driftstillfredsställelsen kan uppnås utan ”den andres” närvaro.n av Pichons många definitioner av den inre världen och denk Han benämner dessa processer - i vilka individen (subjektet), generellt uttryckt, tar sig själv till objekt - för ”narcissistiska”.

Min framställning här är dock mycket schematisk och rudimentär och polemiken kring narcissismen innehåller många fler nyanser. Jag kommer inte att gå närmare in på dessa. Vad man emellertid kan säga är att Pichon-Rivière i sin intensiva och fruktbara verksamhet inom psykosens område - och då i synnerhet schizofrenins – stötte på just de processer Bleuler benämnt ”autistiska” och Freud ”narcissistiska”. För Pichon finns dock även i denna uppenbarligen självtillräckliga narcissism (också i den inre upplösta världens uppenbara isolering) en bevarad förbindelse i den inre världen; ”den andre” finns alltså alltid närvarande som ett objekt, vilket i och för sig kan vara en fusionerad förbindelse eller en förbindelse, där individen (subjektet) inte helt skilt ut sig från ett objekt, som upplevs som omnipotent.

Sammanfattningsvis kan man säga att en av punkterna i Pichons polemik med de freudianska hypoteserna rör hypotesen om en objektlös period, alltså en period i vilken – utifrån det freudianska perspektivet – relationerna till och närvaron av ”den andre” inte skulle märkas, lämna spår eller inverka. Utifrån sina erfarenheter av psykoser och barnpsykologi kommer Pichon att hävda motsatsen, nämligen att de psykiska processerna växer fram ur och har sina förutsättningar i samspelet mellan en biologisk organisation (det vill säga en kropp och ett nervsystem) och en social erfarenhet som formmässigt determineras av den historiska och sociala organisation, vilken inverkar och är registrerbar på vissa nivåer redan under fosterstadiet. Ni kommer väl ihåg att när Pichon (utgående från Freuds koncept ”komplementära serier”) utarbetar principen om mångkausalitet som orsaksprincip för beteendet (se Not 3), så inkluderas det genotypiska (det vill säga det hereditära; det som organiserar sig i enlighet med individens (subjektets) genetiska struktur) och det fenotypiska (det som förvärvas tidigt under fosterstadiet; det som kan vara determinerat utifrån en förbindelserelation, som i det ögonblicket hanteras via en biologisk ”kod”) i den konstitutionella faktorn. Psyket har således som uppkomstvillkor denna dialektik mellan flera subjekt … detta samspel och den ömsesidiga determinering som sker i förbindelsen.

Förbindelsen – som interaktionsenhet – determineras i sin tur med utgångspunkt i de former familjeinteraktionsprocesserna tillsammans med de institutionella och (ytterst) samhälleliga processerna antar (se Not 4). Dessa sistnämnda konstituerar den symboliska ordningen, vilken är en specifikt mänsklig ordning – språkets ordning. Denna symboliska och historiska specifikt mänskliga ordning har sitt fundament i produktionsförhållandena, det vill säga i de relationer människorna upprättar med varandra och naturen utifrån sina behov för att materiellt kunna producera sin existens.

Genom att tala om behov och förbindelse – och genom att överge driftsuppfattningen – ”hierarkiserar” Pichon erfarenheterna med ”den andre” i konstituerandet av individen (subjektet). Vad gör han då genom att ge erfarenheterna med ”den andre” en grundläggande roll? Han pekar på relationens vikt och att det som bör analyseras inte endast är subjektets rörelse mot objektet (något som redan analyserats av psykoanalysen och Pichon ej tar avstånd från utan tvärtom använder; därför talar vi här om ett polemiskt ”beroendeförhållande” i vilket en tradition samtidigt såväl ”tas upp” som bearbetas – men den överges inte). Det är just utforskningarna inom psykosens fält (kanske de mest fruktbara som Pichon utförde) och kring insjuknandeprocessen samt sambandet mellan insjuknandeprocess och familjeinteraktion, som får honom att hierarkisera de interpersonella relationerna och betona interaktionens vikt. Det handlar följaktligen inte endast om subjektets rörelse mot objektet, utan också om den omvända rörelsen - objektets och ”den andres” rörelse mot subjektet och att detta objekt tenderar mot gratifikation eller frustration, något som också blir determinerande för förbindelsens och erfarenhetens kvalitet liksom för sätten att tolka verkligheten … och för hur den inre världen och formerna för dess inre dramatik kommer att se ut. När Pichon därför talar om förbindelsen säger han att man måste vara medveten om att det handlar om en dialektisk relation (och inte en linjär relation såsom objektrelationsuppfattningen formulerar). Pichon benämner denna dialektiska ömsesidigt determinerande relation för ”förbindelse”.

Genom att på detta sätt betona interaktionens vikt - samt den betydelse relationen till och erfarenheterna med ”den andre” och dennes handlingar har för framväxt av psykisk sjukdom eller den inre världens bildande – når Pichon-Rivière fram till den inte så vanliga hypotesen att individen (subjektet) är en historiskt och socialt determinerad emergent, vilken endast kan ”äntras” via de inre relationsnäten; som endast kan förstås utifrån de relationsnät i vilka individen konstitueras och formas som subjekt. Det är här viktigt att klargöra att när vi säger ”äntra” så bär det med sig innebörden av ”att förstå”, ty utifrån det pichonianska perspektivet kan man utföra ett arbete på individuell nivå i termer av en analys av ovanstående psykosociala dimension.

Är detta klart för er? Om det är så att ni inte förstår, så har jag tagit med mig en text av José Bleger åt er. I boken Psicología de la conducta (Beteendets psykologi) från 1963 talar han om förhållandet mellan individualpsykologi och socialpsykologi. Han säger där följande: ”Med individualpsykologin är det möjligt att studera sociala grupper och med socialpsykologin kan man studera individer. Om man exempelvis studerar grupper och samhällsnormer som härrörande från den individuella libidons öde, så studerar man samhällsfenomen med individualpsykologins metodologi, medan om man studerar en ensam individ utifrån dennes förbindelser och sociala erfarenheter (utifrån hur dessa assimilerats och organiserats som den egna personlighetens beteendemönster) använder man socialpsykologi. När vi säger att det inte finns två psykologier innebär det att psykologin alltid är social och att man studerar individer, grupper eller sociala normer. Individualpsykologin som metod – inte som undersökning av individer – är en abstraktion som helt bör tas bort från det vetenskapliga området”.

Ovanstående uttrycker uppenbarligen nivån på den polemik som råder vid den tiden. Ni känner till att Bleger var Pichon-Rivières mest framstående ”lärjunge”? Idag skulle kanske inte polemiken ta sig samma uttryck i och med att mycket vatten runnit under broarna och många positioner förändrats. Utifrån det arbete som gjorts på vår institution har vi avancerat i denna debatt på så sätt att vi idag inte ställer individualpsykologi och socialpsykologi mot varandra. Vi inser snarare att en uppfattning om individen (subjektet) som definierar denne som socialt och historiskt determinerad utgör grunden för en dialektisk och materialistisk psykologi - och detta i motsats till en föreställning om individen (subjektet) som ”abstraherar” denne från sina konkreta bestämningar, det vill säga de determinanter som ges av samspelet mellan den biologiska och den sociala ordningen. En uppfattning om individen (subjektet), som, även om den skulle stödja sig på materialistisk grund, inte ”äntrar” denne i sina grundläggande existensvillkor som producent av sitt materiella liv - som inte ”äntrar” denne i egenskap av ”ankomstpunkt” i historien; som inte ser denne som syntes och ”knutpunkt” för mycket komplexa sociala relationer - kommer att följa en metafysiskt förvrängd väg. (Eller frågan borde kanske snarare än att formuleras som individualpsykologi versus socialpsykologi formuleras som dialektisk-materialistisk uppfattning versus metafysisk uppfattning). Varför metafysiskt ”förvrängd”? Därför att den inte utgår från den konkreta människan och hennes konkreta existensvillkor.

Det faktum att Pichon-Rivières kliniska upptäckter leder honom till att ”hierarkisera” individens (subjektets) situation (”människan i situationen), erfarenhet och konkreta existensvillkor (villkor som determinerar, ”märker” individen och formas av dennes erfarenheter) gör att hans tänkande och den socialpsykologi vår Skola formulerar ”skrivs in” i en verksamhet som kan benämnas ”kritik av vardagslivet”.

Vad vill vi uttrycka när vi säger ”kritik av vardagslivet”? Kritik utgör här en objektiv vetenskaplig analys av de sätt människor förhåller sig till varandra och till sina behov under ett bestämt historiskt tidsskede.

En annan möjlig definition av ”kritik av vardagslivet” är analys av de mänskliga behovens samhälleliga öde, de konkreta former de sociala relationerna antar i våra omedelbara erfarenheter och hur vi upplever den sociala infrastruktur som determinerar oss.

Ytterligare ett sätt att karaktärisera kritiken av vardagslivet är analys av samspelet behov-tillfredsställelse i den samhälleliga organisationen och därefter analys av samspelet behov-tillfredsställelse i förbindelsens inre. I förbindelsen kan inte så mycket annorlunda saker utspelas än sådana som determineras samhälleligt i och med att familjerelationer och interpersonella relationer är ytstrukturella i förhållande till de mer generella produktionsrelationerna … de determineras alltså utifrån produktionsförhållandena.

De här olika sätten att karaktärisera kritiken av vardagslivet kan ytterligare vidgas och vi kommer att göra så när vi mer specifikt kommer in på temat … i vilket fall som helst ville jag visa er att det pichonianska konceptuella schemat ”skrivs in” i den tankeströmning … den analys- och kritikuppgift som öppnas av den historiska materialismen, men i vilken exempelvis också psykoanalysen ”skrivs in” (fastän med allvarliga avvikelser vad gäller perspektiv och ideologi). Varför? Därför att psykoanalysen analyserar de medvetna och omedvetna processernas dialektik … och med utgångspunkt häri individens (subjektets) konkreta erfarenhetsformer; härvid analyseras också bortträngningens dynamik, kreativitetens processer etc.

Pichon-Rivière skriver också mer medvetet in sig i kritiken av det vardagliga … på grund av att han gör den explicit och talar om att ”komma under skinnet” på verkligheten för att se vad som finns därbakom … Surrealismen finns här med som en estetisk strömning, vilken i grund och botten utforskar sambanden mellan tanke-, upptäckar-, uttrycks- och skapandeprocesser och de sociala relationerna. Det är dessa (surrealister) som säger att i vår samhällsorganisation är mäns och kvinnors kreativa potential fullständigt undertryckt i och med att möjligheten till tänkande och fantasi samt den fria ”lek” mellan reellt och imaginärt, som vi förra veckan konstaterade vara något essentiellt för kreativiteten, här tenderar att neutraliseras. Och surrealisterna myntar ett uttryck som åter kommer till heders under Maj 1968 i Paris: ”Fantasin till makten!” … det vill säga låt fantasin styra och frigöra tankeformer, vilket också frigör olika sensibilitetsformer.

Till en början är surrealismen nära kopplad till den anarkisk-individualistiska rörelsen dadaism, men kommer senare via inre splittringar att betona samhällsmedvetandet. Dadaismen som fenomen dyker upp i Zürich mitt under kriget. Dada-rörelsen vill söka sig mot det ursprungliga och använder sig därför av jollrandet ”da da” … som ett slags förintande av den tidigare kulturen för att kunna börja om på nytt. Surrealismen fortsätter dock inte på den linjen, utan bryter med den och knyter delvis an till ett avancerat tänkande kring samhället. I och med att den växer fram från cirka 1918-20 kommer den att ”processa” intryck från den ryska revolutionen … en samhällsmedvetenhet växer med andra ord fram hos surrealismens stora maestros – och främst då hos André Breton.

När jag således talar om den historiska och dialektiska materialismen (alltså en teori om historien och de sociala organisationerna, en människo- och verklighetsuppfattning, en kunskapsteori och en metod för verklighetsanalys), om psykoanalysen (som teori om de omedvetna processerna) och om surrealismen (som estetisk strömning) återger jag de viktigaste grunderna för Pichon-Rivières konceptuella schema. De är dock inte de enda i och med att vi – som nyss nämnts - också skulle behöva inkludera Meads socialpsykologi, som bidrar med grundläggande element för en förståelse av hur den inre världen konstitueras genom internalisering av det interagerande nät i vilket individen (subjektet) får sina erfarenheter. Med andra ord kommer Pichon-Rivière att ”syntetisera” den av psykoanalysen utvecklade uppfattningen om den inre världen … och han ”processar” den i ljuset av dels vad han kommit fram till i sin egen praktik, dels via George H. Meads teoretiska bidrag.

Även Lewins fältteori, vilken hävdar att beteendet utgör en fältfunktion (och ”fält” innebär en ömsesidigt beroende totalitet; ett system), ger Pichon-Rivière ett mycket värdefullt teoretiskt verktyg för att kunna analysera förhållandet mellan familjestruktur och insjuknandeprocess - ty Pichon säger att sjukdomen är ett förbindelsesystems emergent. Och här kan man på sätt och vis uppfatta influenser från Lewins utsaga: ”Beteendet är en fältfunktion”. När Lewin säger så innebär det endast att beteendet kan förstås i förhållande till detta fält - men när Pichon-Rivière säger att ”psykisk sjukdom utgör emergenten”, så formulerar han dels orsaksrelationer … men också hur den analyskontext bör vara inom vilken insjuknandeprocessen kan dechiffreras … och senare också den analyskontext inom vilken varje beteende bör dechiffreras.

Vi har här alltså mycket kortfattat pekat på några grundläggande aspekter i Pichon-Rivières ECRO och dess rötter i olika filosofiska, sociologiska, psykologiska, estetiska etc strömningar under hans tid. Detta fungerar också som presentation av vårt tema. Vi ska nu inleda en analys av Pichon-Rivières konkreta erfarenheter … hans kulturella, historiska, politiska, sociala och familjerelaterade kontext samt hans teoretiska bearbetningar. Med andra ord – hur uppkommer detta ECRO? Varför säger Pichon att tankens väg - eller reflexionerna över ett tänkande - nödvändigtvis är självbiografisk … och att analysen av ett ECRO på sätt och vis alltid är självbiografisk i och med att nycklarna till upptäckarprocessen alltid finns i upphovsmannen inre värld (Not 20)? När han säger ”inre värld” säger han också ”upplevda erfarenheter” … erfarenheter som processats i det speciella ”kartotek” vilket utgör skeendet på den inre världens nivå.

Pichon-Rivière föddes i Génève den 25 juni 1907 i slutet av den period som kallas la belle epoque. Jag vet inte om någon av er har sett Viscontis film ”Döden i Venedig” … där visas fram den period under vilken en hel historisk epok börjar vittra sönder och en helt annorlunda ny tar sin början. Pichon föds i Schweiz, men han är son till franska föräldrar som genom tillfälligheter kommit att hamna i Schweiz. Såväl Pichons fars som mors familjer tillhörde storbourgeoisien i Lyon, en mycket viktig stad i Frankrike.

Vilka var då släkten Pichon? I allmänhet var dess manliga medlemmar intellektuella och diplomater. Den utrikesminister i Frankrike, som undertecknar Versaillesfördraget, var en Pichon … en av Enrique Pichon-Rivières farbröder. Edouard Pichon, en mycket känd fransk psykoanalytiker, som begår självmord när nazisterna tågar in i Paris, var också farbror till Enrique. Medlemmarna av släkten Rivière var textilföretagare … deras sociala position hörde alltså samman med textilindustrin. Sistnämnda faktum är inte utan betydelse, utan har att göra med att man sedan kommer att dyka upp här i Argentina.

Pichons far, Alphonse Pichon, börjar på militärakademin Saint-Cyr, men blir utkastad därifrån på grund av sina socialistiska idéer. Han åker till England och inriktar sig på vissa av textilindustrins nya landvinningar. Familjens kulturella nivå var mycket hög. Fadern representerade tvivelsutan det mest moderna inom tänkandets och politikens område – socialismen. På det estetiska området är han exempelvis den som förmedlar sin stora kärlek till den franske poeten Rimbaud – och Pichon citerar just denne i sin ”Prolog” (från El Proceso Grupal – ”Grupprocessen”) – och Conde de Lautréamont, som har så stor betydelse för Pichon. Kommer ni ihåg vad detta med hjälteidentifikation var? Conde de Lautréamont är en av Pichons hjälteidentifikationsfigurer (Not 21). Han uppfattar Conde de Lautréamontes verk ”Maldorors sånger” som ett av de verk som klarast uppenbarar de omedvetna processerna.

Det fanns många identifikationselement; Conde de Lautréamont var son till fransmän. Han föds i Montevideo, upplever Montevideos belägring och dör i Frankrike. Hans liv formar en märklig cirkularitet i och med att han får sina första erfarenheter i den förfärliga situation som Montevideos belägring innebar … och i staden Montevideo fanns också Garibaldi - Conde de Lautréamont (Isidoro Ducasse) dör 24 år senare i Paris i just det ögonblick Garibaldi kommer till staden. Med andra ord kom Lautréamonts såväl början som slut att ”märkas” av den märkliga historiska figuren Garibaldi.

Om vi nu återvänder till Pichon-Rivière fanns det å ena sidan influenser från Rimbaud, å andra sidan kom hela den klassiska franska kulturen från modern och hennes stora kunskaper. Pichon berättar att modern ur minnet kunde recitera Racine, Corneille etc. 1911 – när Pichon var 4 år – emigrerar familjen till Amerika. Och här finns ett mysterium! Varför lämnar detta par med sina barn Europa?

Länderna i Amerika hade under denna tidsepok en mystisk innebörd för människor. För emigranter från de fattigaste klasserna innebar Amerika möjligheter till arbete. Pichons familj innehade vid denna tid en ansenlig förmögenhet … men man får också intrycket att den nya kontinenten framträdde som ett ”utrymme” att erövra genom att man där kunde genomföra projekt som vore omöjliga i Europa. Jag vet inte om ni känner till att många socialistiska samhällen sökte slå rot i norra Chaco och södra Paraguay. Just en bok av en av vår skolas lärare Gladys Adamson - ”Indianer och immigranter”, som återberättar hennes fars liv – handlar om en socialistisk grupp, vilken söker grunda ett socialistiskt samhälle i norra Chaco; den faller senare sönder och inlemmas i andra delar av samhället. Marcelo Pichon-Rivière (en av Pichons söner/övers anm) tog del i hennes arbete just för att han upptäckte att det mellan den historia Gladys far (då fortfarande i livet) berättade och det han hört från sin egen far, Enrique, fanns reella överensstämmelser även om dessa två personers liv i övrigt skilde sig åt.

Pichons far tycks alltid ha haft fantasier om att emigrera till Afrika; nu kom han att ägna sig åt bomullsodling och upplever flera misslyckanden. Man flyttar även i det inre av landet … och dessa flyttningar tar sin ände i Goya (Corrientes). Familjen förlorar i status och det sker alltså ett slags deklassering.

Ett annat element som inverkar på Pichons liv är den ständiga skuggan av en familjehemlighet – han fick aldrig veta varför man lämnade Lyon och varför man väljer att flytta till Amerika. Ytterligare en familjehemlighet utgörs av förtigandet av det faktum att fadern gift om sig med systern till sin första fru och att Pichons syskon – som konsekvens därav – var halvsyskon och han i sin tur sina föräldrars enda barn. Och här stöter vi återigen på en familjekonstellation med en mycket kärleksfull överbeskyddande mor och en tillåtande far, som har en intensiv och stimulerande förbindelse till sonen. Pichon berättar att han arbetade ihop med fadern. Detta är ytterligare en viktig erfarenhet! Pichon går mycket tidigt in i produktionen … vid 6 års ålder arbetade han med jorden och vid 8 års ålder sålde han tofflor tillsammans med fadern. Men han var också ute och jagade och fiskade med fadern i en förbindelse, som var mycket tyst … kommunikationen dem emellan utvecklades alltså inte precis genom långa dialoger. Det fanns dock en intensiv förbindelse dem emellan och det så pass mycket att när Pichon bodde i Goya och en ambulerande cirkus kom dit – det var den sort som var vanlig i byarna (Pichon erinrade sig alltid med stort nöje att den hette ”Bröderna Brothers”) – så tänkte han sig att rymma med cirkusen. Han sa inget, men hade redan förberett allt och skulle ge sig iväg på natten. När han skulle sätta planen i verket sprang han på fadern som satt vid dörren. Denne frågade: ”Och vart ska du, Enrique?”. Fadern var helt medveten om att sonen skulle vilja ge sig iväg … han kände honom och hans äventyrliga sinnelag. Pichon svarade att han skulle ta en promenad i trädgården och vände tillbaka.

Vi kommer här att möta ett första svar på några frågeställningar, som berör Pichon-Rivières livserfarenheter och verk. Utifrån hans upplevelser och det slags familjerelationer som uppstår när det finns en hemlighet … vad händer egentligen när det finns en familjehemlighet? Det uppstår zoner av tystnad, missförstånd och saker som är underförstådda. Kom ihåg att Pichon var utesluten från denna hemlighet … och detta kommer att ”kvalificera” honom till att bli ett ”språkrör” beträffande vissa aspekter av familjesituationen. Vissa hypoteser kan också ställas om varför familjesituationen omvandlas till ”privilegierat” kunskapsobjekt för honom. Kommer ni ihåg att vi frågade oss varför någon avgränsar ett visst kunskapsobjekt? Här skulle vi alltså ha ett svar; hur pass sensibel (utifrån sina behov) var Pichon alltså för att uppfatta sambanden mellan familjestruktur, familjedynamik och beteende?

Å andra sidan – om man ser det hela ur teoretisk synvinkel – hade familjen (som organisation och institution) redan konstituerats som kunskapsobjekt utifrån Morgans antropologi, Engels historieteori, Freuds psykoanalys och Lautréamonts poesi samt surrealismen, vilken också ägnade sig åt att utforska familjen. Kunskapen om familjeorganisationen lämnar här mytstadiet för att gradvis uppnå en vetenskaplig och objektiv karaktär. Man ställer alltså frågor kring familjen. Den ifrågasätts och analyseras.

I Vicente Zito Lemas intervjubok Conversaciones con Pichon-Rivière (Samtal med Pichon-Rivière) säger Pichon att hans forskning (hans ”uppgift”) riktar in sig på att få kunskaper om människan, men framförallt om sorgen. Onekligen är det så att hans kliniska arbete och psykoanalytiska skolning fick honom att med särskilt intresse analysera vilken roll förluster och berövanden spelade i insjuknandeprocessen. För att förstå språkrörets vertikalitet – tyngden av de erfarenheter, vilka får språkröret att reagera inför vissa fenomen, att vara känslig för händelser som inte uppfattas av andra och att kunna föra samman (associera) sådant som dittills varit åtskilt (dissocierat) – är det här dock viktigt att dra sig till minnes att Pichon-Rivière var en mycket depressiv person, som tycks ha tagit på sig eller blivit mycket märkt av de successiva uppbrotten (ty efter Goya far han till Rosario, återvänder sedan till Goya och kommer så till Buenos Aires för att definitivt kvarstanna).

Vad innebär dessa successiva uppbrott? De innebär förlust av förbindelser … och de innebär attack mot identiteten. Det är inte en slump att Pichon blir den som undersöker på vilket sätt hemtrakten eller boendeorten ”skrivs in” i den inre världen … det vill säga det sätt på vilket landskapet och de materiella objekten utgör ”underlag” för projicerade jag-aspekter eller förbindelser … eller, annorlunda uttryckt, att de väcker till liv förbindelser, förbindelseögonblick - och med utgångspunkt häri en nostalgi i förhållande till hemtrakten eller boplatsen samt den smärta det innebär att förlora den. Varför? Därför att förlora hemtrakten (eller hur man nu väljer att benämna den – hábitat, el pago, querencia) är att förlora delar av sin historia … att förlora delar av oss själva och vår identitet. Denna känsla av nostalgi har särskilt beskrivits i ett verk som heter Gris de ausencia (författare Roberto Cossa; titeln översatt till svenska ”Frånvarons gråhet”). Det handlar således inte bara om förlusten av en fysisk plats, utan även om en förlust av förbindelser, ett socialt ”rum” och sig själv.

Pichon-Rivière understryker i ovannämnda ”Prolog” att hans barndom blev märkt av kontrasten mellan två kulturer: den franska med en europeisk livsstil (medborgare) och guaraní-kulturen. Vid den här tiden framlevde guaraní-samhällena sitt liv under mycket prekära förhållanden; även Pichons familjs förhållanden var mycket prekära … familjen förändras radikalt och installerar sig i ett landskap som vid den här tiden är ogästvänligt, nästan vilt, och ägnar sig åt jordbruksproduktion varvid man kontrakterar en guaraní-stam som arbetskraft. Och det är där Pichon – för att finna en plats och för att kunna anpassa sig integrativt – ”smälter” dessa två kulturer, som i sig representerar två människo- och verklighetsuppfattningar … två mycket olika sätt att tolka erfarenheter och verklighet … två historier. Låt oss komma ihåg arvet från den rationalism som finns i det franska tänkandet … låt oss tänka på cartesianismen! En verklighetsuppfattning är Frankrike och den franska kulturen … vid den här tiden ett imperium på nedgång, men ändå ett imperium som bibehöll en kulturell hegemoni i Västerlandet; en annan är ett folk som genom myter, legender och magiskt tänkande hade bearbetat eller skulle komma att bearbeta smärtan över att ha underkastats de spanska erövrarna … och i denna bearbetning uppstår myter och legender som uppnår extraordinär lyrisk kvalitet. (Kanske var detta en beröringspunkt – det kvalitativa i de två kulturernas poetiska tänkande). Närvarande var här sorg, nostalgi och död. Pichon säger att död, smärta och galenskap alltid närvarar som teman i guaraní-kulturen med sina legender … likaså en enkel och direkt relation till naturen och möjligheten – karaktäristiskt för detta tänkande – att låta det som är kusligt, skräckinjagande och hemskt (se här den tanke Freud formulerar som ”det kusliga”!) bli till sin negation genom att genomgå en metamorfos … varvid det kusliga omvandlas till det fantastiska. Det är mycket troligt att denna form av tänkande kom att fascinera Pichon-Rivière mot bakgrund av hans egen känslighet för förluster och det egna behovet att genom skapande bearbeta den rotlöshet, smärta och det sammantagna lidande som han föreföll göra sig till språkrör för.

Jag nämnde för er att Pichon-Rivière - för att kunna anpassa sig - var tvungen att utveckla en integrationsprocess som vid första anblicken tycks motstridig … i denna process hade han dock ett mycket speciellt stöd i föräldrarna, vilka var två sinsemellan mycket olika identifikationsfigurer, men också med många drag gemensamma.

Man bodde tillsammans med indianer (ett urbefolkningssamhälle) och Pichon erinrar sig deras vänlighet, stora arbetsförmåga och tapperhet i strid. Men man bodde bland indianer i ett område och under en tid när det fortfarande förekom indianräder. Kom ihåg att i denna del av Chaco förekom den sista indianräden 1918 … dessutom var detta en tid när de allmänna föreställningarna pekade ut indianen som mördare, våldtäktsman och dagdrivare. Vid den här tiden var också det förhärskande talesättet: ”Den bästa indianen är en död indian”.

Som Kurt Lewin visat med sin forskning i USA har barn inte rasistiska fördomar från början. Dessa inkorporeras under socialisationsprocessen och förmedlas till dem som gruppvärderingar – som förakt eller rädsla för en annorlunda grupp människor. Pichon fascinerades av guaraní-indianerna och enligt vad han berättade för mig om sin ”familjeroman” (den fantasi barnet utvecklar kring vilka som är dess verkliga föräldrar - ty i den fantasin är det inte de verkliga föräldrarna som är de riktiga föräldrarna) var han son till en guaraní-hövding. Vad betyder då detta? Att hans föräldrar inte inympade fördomar (om indianer) hos honom på grund av att de inte hade sådana … dessutom hade de kanske också möjlighet att - utifrån sin belägenhet som immigranter - identifiera sig med detta marginella samhälle. Och åtminstone ur denna synvinkel förhindrade de inte Pichons läroprocess och möjligheter att integrera två världar. Att med andra ord tillhöra en familj, som aktivt bekämpade fördomarna i ett fördomsfullt samhälle, identifiera sig med föräldrafigurerna och den fria relation dessa hade med urbefolkningssamhället, tillät Pichon att utveckla en fri attityd och ett icke-fördomsfullt, icke-stereotypt tänkande, vilket kommer att underlätta en speciell öppning gentemot en annan utesluten minoritet … en annan ”förvarare” för olika sociala gruppers fantasier – den psykiskt sjuke. Denna fördomsfria och fria attityd är vad som gör det möjligt för Pichon att närma sig den psykiskt sjuke i och med att just en sådan attityd har mycket gemensamt med vad som skulle kunna kallas en psykologisk attityd. Och det är med utgångspunkt häri han kan analysera vilken roll fördomar, uteslutning och massiv deponering spelar i relationen mellan en individ (subjekt) etiketterad som psykiskt sjuk och dennes kontext.

Genom att således (utifrån aktiv anpassning och ett lärande) kunna lösa kravet på anpassning – detta kontrast- och motsatsfyllda samspel mellan två kulturer – utvecklar Pichon-Rivière det vi under andra lektioner benämnt ”divergerande tänkande”. Och vad innebär det? Jo, ett tänkande som bryter upp stereotyper och tenderar att föra samman (associera) det som är åtskilt (dissocierat); ett tänkande som värdesätter kontraster och som ”leker” med det heterogena; som gör det möjligt att upptäcka knutpunkter och samband som till synes inte existerar … och detta har mycket att göra med det psykoanalytiska tänkandet och surrealismen – att kunna etablera eller upptäcka samband eller knutpunkter som vid ett första ögonkast inte är synliga.

Att integrera det heterogena och få det divergerande att konvergera – vilket Pichon upptäckte och utvecklade till anpassningsstil – omvandlas hos honom senare till en tankemetod, som finner sin mest långtgående formulering i den dialektiska metodens strikta form. Och utifrån denna konvergens mellan en tillägnad adaptiv attityd (men då tillägnad som instrument och svar på en mycket krävande verklighet), mellan flerfaldiga kontrasterande och motsägelsefyllda erfarenheter och en vetenskaplig analysmetod av verkligheten (som utsäger att verkligheten är motsägande och att motsättningen finns inneboende i alla företeelsers väsen liksom i det mänskliga tänkandet) utvecklar Pichon-Rivière en arbetsteknik - det vill säga ett sätt att lära - som baseras på och värderar just kontraster, motsatsförhållanden samt heterogena erfarenheter, bidrag och uttolkningar av det reella … en teknik som vi använder oss av idag och om vilken jag ställer följande fråga till er: Vad annat finns underliggande till vår teknik än denna - som modalitet uppfattade - grupplärandeuppfattning?!

Noter:

(20) Ana Quiroga anknyter till vad Pichon-Rivière säger i sin prolog till El Proceso Grupal (Grupprocessen):

Syftet med denna prolog är att förtydliga vissa aspekter av mitt referentiella schema genom att utforska dess ursprung och histo­ria. Härvid söks den inre överensstämmelsen i ett arbete, vilket - med dessa texter innehållande olika teman och fokus - uppvisar skilda moment vad beträffar dess teoretiska utarbetande.

Som krönika över tankens vägar är den nödvändigtvis själv­biogra­fisk i och med att en författares referentiella schema har sin struk­tur inte enbart beroende på hur det begreppsligt organiserats. Det vidmakthålls av - och har samtidigt sin grund i - drivkrafter, vilkas ursprung utgörs av upplevd erfa­renhet. Genom dessa erfarenheter konstruerar forskaren sin inre värld, vilken - innehållande perso­ner, platser och förbin­delser - genom en skapande process i sin egen takt uttrycks i form av den strategi som ligger bakom upp­täckten.

(21) Isidore Ducasse, självutnämnd greve av Lautréamont, dog som tjugofyraåring under belägringen av Paris 1870. Hans postuma berömmelse vilar främst på Maldorors Sånger, ett grymt och hallucinatoriskt mästerverk från 1869 där kolsvart galghumor blandas med skräcksyner och isande tankeklarhet. Romanen sände chockvågor genom det litterära etablissemanget, flyttade fram modernismens frontlinjer, och mer än 130 år senare angriper den fortfarande läsaren med oförminskad styrka (från baksidestexten till Lautréamont: Maldoror, samlade verk, Alastor Press. Malmö 2001).


Tubert-Oklander: Praktisk användning av gruppoperativ teknik.

Praktisk användning av gruppoperativ teknik. Sammanfattning och reflektioner kring ett kapitel från Operative Groups. The Latinamerican Approach to Group Analysis av Juan Tubert-Oklander och Reyna Hernández de Tubert. (Jessica Kingsley Publishers. London and New York. 2004. International Library of Group Analysis 24).

Sammanfattningen gjord av Sören Lander.

Tubert-Oklander etc beskriver i bokens andra hälft hur de konkret arbetar med metoden. Det kan vara av intresse att något mer detaljerat ta del av hur de går till väga när det rör sig om operativa lärogrupper samordnade med gruppoperativ teknik.

I sitt sätt att arbeta diskuterar den operativa lärogruppen kring ett förberett ämne, medan samordnaren observerar diskussionen och med jämna mellanrum intervenerar (i tolkande termer) för att peka på något hinder som blockerar arbetet med uppgiften. Samordnaren strävar efter att dels identifiera underliggande premisser i diskussionen, dels relatera dessa till medlemmarnas referentiella scheman. Syftet är att ta reda på de begreppsliga element en person vanligtvis (mer eller mindre omedvetet) använder sig av för att varsebli, tänka och handla. I sina tolkningar diskuterar och analyserar samordnaren dessa scheman och hjälper gruppmedlemmarna att utveckla ett gemensamt ECRO/CROS för att de därigenom ska få såväl teoretisk som praktisk hjälp att effektivt handskas med det problem de brottas med.

Vårt bekymmer är att via gruppen - som fokuseras på uppgif­ten - ta itu med det problematiska i uppgiften, lärandet samt personlig problematik relaterad till uppgiften och lärandet. Vad vi söker genomföra är ett lärande av gruppkaraktär. Gruppen föresätter sig en uppgift och uppgiften utgörs av lä­randet eller … bearbetning av de bevistade lektionerna. Med andra ord är det dessa innehåll i uppgifts­gruppen som man bearbetar, lär på nytt eller lär sig slutgiltigt i sin totalitet. Tillsammans med de personliga hinder som in­nefattas i processen realiseras detta i gruppen.

Vad jag just sagt om gruppteknikernas mångfald visar på differentialkaraktären hos den operativa gruppen ge­nom det faktum att den inte fokuseras på gruppen i sin helhet utan på den relation medlemmarna har till uppgiften. Med andra ord utgörs den grundläggande förbindelsen - etablerad eller som något att etablera - av relationen mellan en bestämd uppgift och en grupp och dess medlemmar …

Det essentiella utgörs alltså av denna differentiering: det som är uppgift, det som är grupp, det som är individ. (Pichon-Rivière, E. El Proceso Grupal. Del Psicoanálisis a la Psicología Social I. Buenos Aires: Ediciones Nueva Visión, 1995.).

Gruppsamordnarens funktion påminner såväl om en gruppanalytisk terapeuts – på så sätt att han söker identifiera och tolka gruppens känslomässiga konflikter i förhållande till uppgiften ifråga – som en epistemologikers (eng. epistemologist) därigenom att han söker få gruppmedlemmarna att göra en kritisk analys av sina egna teorier och de antaganden som ligger till grund för dessa. De element som ingår i en sådan analys är följande:

a) en epistemologi med en definition av vad kunskap innebär samt med ett san­ningskrite­rium (operationalitet);

b) en metodologi - en undersökning av de metoder som innefattas i ett ECRO;

c) en systematologi - en studie av ECRO som system och komplex av begrepp. Detta be­nämner vi systemisk analys. En sådan kan vara intrasystemisk, vilket inne­bär att vi stude­rar dess uttryck och inre överensstämmelse. Den kan även vara inter­systemisk och då med innebörden att vi studerar dess relation till andra ECROn.

För att komplettera ovannämnda skulle jag vilja tillägga att varje konceptuellt, refe­rentiellt och operativt schema har en ytstrukturell och en djupstrukturell aspekt. Det ytstrukturella är givet genom de begreppsliga elementen och det djupstrukturella genom de känslo­mäs­siga och motivanknytna elementen, det vill säga vad vi skulle kalla individens/subjektets vertikalitet - element uppkomna ur den egna livserfaren­heten och bestämmande för hur man förhåller sig till verkligheten. Och en samman­hängande analys av vårt ECRO tvingar oss alltid att söka klargöra såväl ytstruktu­rella som djup­strukturella aspekter (Zito Lema, V. Conversaciones con Enrique Pichon-Rivière. Sobre el arte y la locura. Buenos Aires: Timerman Editores, 1976).

En sådan teknik kräver bland annat att medlemmar och samordnare delar en gemensam utgångspunkt eller gemensam information som ”diskussionsigångsättare”. Härvid kan man göra på tre sätt:

  • Man ger en inledande föreläsning om något överenskommet ämne och därefter ber man gruppen diskutera detta. Det är den modell Pichon-Rivière och hans medarbetare väljer i ”Rosarioexperimentet” 1958. I denna form av storgrupp ges föreläsningen vanligtvis av en lärare och åhörarna delas därefter upp i mindre diskussionsgrupper med en samordnare eller ett samordnarteam i var och en av grupperna.

  • Den andra modellen används vanligtvis i mindre klasser eller studiegrupper, vilka möts regelbundet över en längre period. Här har alla medlemmar haft möjlighet att läsa rekommenderad litteratur i förväg och gruppens uppgift består i att diskutera sin läsning med utgångspunkt från de intryck läsningen givit dem. Samordnaren besvarar inte frågor eller reder ut svårigheter som uppstått vid gruppmedlemmarnas läsning; istället hjälper han dem att utnyttja sina egna resurser till klargörande och ytterligare diskussion kring materialet och dess implikationer. Samordnaren förutsätter att gruppmedlemmarna har läst materialet. Om så inte skett ”väljer” han i regel att uppfatta situationen som ett hinder och ett motstånd mot uppgiften, varför han då också undersöker motiven härtill samt medvetna och omedvetna innebörder i dessa.

  • Modellen används ofta i små workshops på institutioner eller konferenser, varvid utgångspunkten är ett visst problem eller en viss fråga, som vanligtvis anges redan i det namn som väljs för workshopen. Samordnaren inleder här med att påminna om det problem medlemmarna önskar ta itu med. Därefter ber han dem ge sin syn på ämnet och att diskutera vad de kommit fram till. Här undviker samordnaren att ge sin egen bild av ämnet för att istället medlemmarna ska kunna få utrymme att uttrycka sina egna uppfattningar. Sedan söker han hjälpa dem att utveckla en kritisk analys av underliggande antaganden och ”trossystem” (beliefs). Det är endast i den avslutande fasen av denna typ av grupp, som samordnaren kan ge uttryck för sin egen uppfattning; dock inte som en sammanfattande slutsats, utan snarare som ytterligare ett exempel på de olika synvinklar (vertexes) man kan anlägga på utgångsfrågeställningen och dess konsekvenser.

Vad gäller tillvägagångssättet bör varje lärande operativ grupp starta med ett kontrakt och avslutas med en utvärdering. Grupputvecklingen inramas därmed av två grupprocessdiskussioner, vilka strängt taget ligger utanför själva grupputvecklingen. Den första diskussionen rör vad gruppen ska göra och hur den ska göra det – innan man tar sig an den aktuella uppgiften. Den andra diskussionen är en analys och utvärdering av vad som gjorts – när väl uppgiften är färdig.

Här kommer också frågan om skrivna referat under gruppsessionerna in. Vanligtvis skrivs ett kontrakt efter diskussion under den inledande träffen. Gruppmedlemmarna ombeds också att (en i taget) fungera som observatörer under de påföljande gruppsessionerna. Därför finns det alltid någon gruppmedlem som antecknar vid varje gruppsession. Denna observatör gör därpå en kort sammanfattning som sedan läses upp i början av nästa session. ”Rapporterna” sammanfattar inte bara vad som diskuterats, utan beskriver också vad som händer i gruppen ur observatörens synvinkel. Rapporten kopieras upp och delas ut till samtliga gruppmedlemmar. Detta skrivna material är således tillgängligt för samtliga medlemmar och samordnare och utgör element i undersökningen av grupprocessen. När det i slutet är dags för utvärdering ombeds medlemmarna att ta med en egen skriven värdering av gruppen. Även samordnaren skriver ned sina kommentarer om gruppen. De skrivna rapporterna – the outline of the conversation that has already taken place – läses upp i början av utvärderingssessionen samt diskuteras och analyseras därefter. Samtliga skrivna referat – tillsammans med samordnarens anteckningar – används sedan som primärmaterial vid utarbetandet av de kliniska rapporterna om grupperfarenheterna.

Sistnämnda procedur är givetvis endast tillämplig i seminarier och studiegrupper. Vid workshops och konferenser använder man sig vanligen av en formell observatör som är medlem av samordnarteamet. Observatören antecknar och ger muntlig feedback i slutet av sessionen. Detta är en mycket svår uppgift i och med att det knappast finns någon tid att tänka igenom och bearbeta återrapporten. Därför är det heller inte ovanligt att observatören i dessa fall är mer erfaren än samordnaren, vars uppgift här är enklare. Om ingen kan ta observatörsrollen måste samordnaren själv inta båda rollerna samtidigt (det är en svår uppgift och resultaten är inte tillfredsställande).

Slutprotokollen kan skrivas på två olika sätt – dels som en transversal beskrivning, dels som en longitudinell beskrivning. I förstnämnda fallet studeras en gruppsession separat utan att dess plats i den totala utvärderingen av gruppen beaktas. När man på detta sätt bortser från tidsperspektivet i grupprocessen får man något som kallas ”transversal” beskrivning av gruppfältet. Det är som om man tog ett snapshot av ett enda moment av grupprocessen och därefter studerade detta som en samtidig, tidlös och meningsbärande struktur. Hela grupprocessen kan tänkas som en serie sådana moment.

Man kan å andra sidan också studera grupprocessen som en ”utvecklingsrörelse” som flyter från kontraktet fram till utvärderingen. En sådan process uppfattas då som en progressiv förändring över tid med organisation, riktning och rytm. Denna utveckling kan mycket väl beskrivas i fas-termer; man bör dock alltid vara medveten om att dessa faser i realiteten är en konstruktion vi uppfinner för att kunna beskriva vår intuitiva varseblivning av denna flytande förändring. Beskrivningen av grupprocessen benämns här ”longitudinell”.

Givetvis utgörs skillnaden mellan dessa båda beskrivningar snarare av vårt sätt att konstruera en bild av vad vi uppfattar händer i gruppen än att det skulle röra sig om reella tidsenheter. Om man använder sig av ”närperspektivlinser” kan även en enda session beskrivas i processtermer. Allt är avhängigt vad Kurt Lewin kallade ”definition av fältet vid en given tidpunkt”. De transversala (synkroniska) och longitudinella (diakroniska) beskrivningarna innebär kontrasterande och komplementära mentala organiseringar – ett slags ”figur-bakgrund”-relation.

Författarna presenterar först material från en studiegrupp i psykoterapi. Gruppens tillkomst är ett svar på en psykiatrisk öppenvårdsmottagnings önskemål om att starta ett gruppterapiprogram som ett sätt att möta en ökad patienttillströmning. Upplägget är en korttids studiegrupp som ska samordnas med gruppoperativ teknik. Målet för grupparbetet är att studera gruppsykodynamik. Under gruppens livstid sker vissa förändringar i ”ramen” och man lämnar den institution (varifrån utgångsförfrågan kom och) där gruppen inledde sitt arbete. Förändringen inverkar en del på gruppens fortsatta fungerande.

Den sjunde sessionen (vilken kommer efter förändringen och här således studeras transversalt) består av två introduktionstexter om gruppsykoterapi i vilka skillnaderna mellan tre olika gruppterapimodeller understryks: psykoanalys i grupper, psykoanalys av en grupp (sedd som en ”patient”) och gruppanalys. Sessionen börjar i ett kaotiskt klimat och gruppen har svårt att ”äntra” gruppuppgiften. Mycket kritik framförs mot studiematerialet och samordnaren söker via tolkningar hjälpa gruppen vidare. Speciellt en tolkning påverkar gruppens känslomässiga klimat drastiskt. Den handlar om svårigheten att få ihop hur förändringen (från institutionen till ”privat grupp”) inverkat på gruppsituationen och att därvid två polära positioner uppkommit, vilka upplevs som oförenliga – dels insikten att en förändring skett, dels att gruppens arbete fortsätter som tidigare (det vill säga kontinuitet).

Den systematiska analysen av motsägelser (dialektisk analys) utgör gruppens centrala uppgift. I grund och botten riktar denna analys in sig på att utforska den ideologiernas omed­vetna infrastruktur som sätts i rörelse i gruppinteraktionen. (El Proceso Grupal: Aportaciones a la didáctica de la psico­logía social. Bidrag till socialpsykologins didaktik.)

Vad samordnaren här föreslår är att de två ”polära” positionerna inte är oförenliga. Klimatet förändras nu till att bli reflekterande. En gruppmedlem säger att han nu inser att den första polära positionen handlar om att tänka i gruppfältstermer, den andra om att tänka i grupprocesstermer. Samordnaren gör så den verbala observationen att detta är första gången något av de begrepp, som man tillägnat sig under den hittillsvarande grupptiden (det vill säga innan man blev en ”privat grupp”), dykt upp och använts i här-och-nu situationen samt att gruppmedlemmarna håller på att ”återfå minnet” och sin förmåga att tänka.

Genom att i ett visst moment föra samman gruppmedlem­marnas information verkar den dialektiska lagen om omvand­ling från kvantitet till kvalitet. En kvalitativ förändring inträf­far i gruppen - en förändring som kan översättas till ång­estupplösning, aktiv realitetsanpassning, kreativitet, projekt etc. (El Proceso Grupal: Estructura de una escuela destinada a psicólogos sociales. En skola strukturerad för att utbilda so­cialpsykologer.)

Grupprocessen kan här beskrivas som förflyttning från en fragmenterad situation - där det är split mellan såväl gruppmedlemmarna som mellan varje gruppmedlem och dennes personliga erfarenheter, förmågor och tidigare kunskaper – till en mer integrerad situation. I sistnämnda sker en integrering av gruppen som helhet och av medlemmarnas psykiska förmågor varvid tidigare split off-erfarenheter, förmågor och kunskaper återvinns. Det tycks som att för att en sådan reorganisering ska kunna äga rum, så måste först gruppmedlemmarna bli medvetna om förändringen – och först då kan gruppkontinuiteten återvinnas.

Vad samordnaren arbetar med vid denna session är de kleinianska begreppen schizoid-paranoid och depressiv position och då använda i en fenomenologisk-deskriptiv mening för att kunna visa på två alternerande psykiska tillstånd. Begreppen har här anpassats för att kunna fungera i gruppsituationen. Tanken är att dessa två tillstånd kan observeras i såväl individen som i gruppen-som-helhet. Det är en konsekvens av hur individuella matrix och sociala matrix sammanvävts till att generera en gruppmatrix.

Utifrån detta resonemang är det uppenbart att första delen av sessionen korresponderar mot författarnas beskrivning av det schizo-paranoida momentet (förlust av psykiska förmågor och en trotsig, destruktiv och misstrogen attityd). Den aspekt som är mest split off i gruppsituationen är själva uppgiften, något som överensstämmer med Pichon-Rivières uppfattning om momentet ”förarbete” (se ovan). Via samordnarens tolkningar går gruppen sedan via ”dilemmastadiet” till ”problemstadiet” (i uppgiftsmomentet). Och det senare stadiet implicerar att gruppen måste gå igenom en period av sörjande (vad gäller egna förändringar och förluster) innan den yttre (explicita) uppgiften kan återupptas (att diskutera det material som man läst).

Vad som härovan presenterats är en beskrivning av mikroprocessen under en enda session sedd som en tidlös organisering av ”fältet vid en given tidpunkt”. Författarna gör också en longitudinell beskrivning av en grupprocess (alltså den makroprocess som äger rum under en operativ grupps ”livstid” – från inledande kontrakt till avslutande utvärdering). Det hela rör sig om en grupp studerande vid Asociación Mexicana de Psicoterapia Analítica de Grupo under en kurs i psykoanalytisk undersökningsmetodologi.

Det finns tre interrelaterade mål för undersökningen: 1) att presentera en longitudinell bild av en lärande operativ grupps hela utveckling; 2) att utvärdera gruppens befintliga tidigare läromål uppsatta av läroinstitutionen, samordnaren och gruppmedlemmarna; 3) att utvärdera huruvida resultaten kan rättfärdiga användningen av detta upplägg (dvs operativ grupp) för att samordna lärogrupper.

Utvärderingen tenderar alltså att söka ge svar på en fråga som ofta dyker upp i såväl operativa grupper som i diskussioner med kolleger, nämligen om an interpretative approach i samordningen av lärogrupper inte också gör att lärogrupp och terapigrupp blandas samman med en påföljande försämring av gruppens kognitiva förmåga att ta itu med uppgiften.

Samordnaren (i detta fall en av författarna - JTO) väljer att ge gruppmedlemmarna (bestående av såväl psykiatrer som psykologer) full frihet att "äntra" och utveckla en egen relation i förhållande till detta nya kunskapsfält samt att därvid bistå gruppen via tolkningar utifrån gruppoperativ teknik.

Samordnarens eller medtänkarens funktion i dessa grupptek­niker består huvudsakligen i att skapa, upprätthålla och be­främja kommunikationen, som genom en progressiv utveck­ling kommer att anta formen av en spiral i vilken didaktik, lä­rande, kommunikation och verkningsgrad sammanfaller. (El Proceso Grupal: Técnica de los grupos operativos. De opera­tiva gruppernas teknik.)

Vad gäller läromaterialet väljer han ett antal sinsemellan motsägande texter rörande epistemologi och psykoanalytisk metod. Tanken är härvid att dels ge en bild av de motsatser och ofullständigheter som finns inom området, dels att så mycket som möjligt undvika att samordnarens egen epistemologiska tendens ska locka fram förutbestämda svar på frågor som uppkommer via texterna. Men givetvis inverkar hans tankar om psykoanalysens potentiellt vetenskapliga karaktär på valet av texter.

Ett kursprogram skrivs ned och detta fungerar också som ett skrivet kontrakt för gruppen. I detta skriver samordnaren ned sina intentioner, samarbetsregler samt i vilken ordning texterna ska läsas. I själva kontraktet skrivs bland annat följande:

... vad vi söker studera är inte en organiserad kunskapsmassa, utan ett erkännande av vissa problem och de olika lösningar - ofta konfliktartade och oförenliga - som därvid föreslagits ...

Vad som ytterligare försvårar situationen .. är de olika tankeskolor som skiljer sig åt i sina uppfattningar om vad vetenskap i realiteten är och vad som i så fall är dess metod ...

I konsekvens med detta har jag valt att följa ett program som ger en "panoramavision" över fältet och därvid inkluderande dess oförenligheter, förvirring, motsatsförhållanden och konflikter. Målet för kursen är att - snarare än att ge förutbestämda svar - öppna ett antal frågeställningar, vilka det är upp till de studerande att söka besvara för sig själva under såväl sina senare studier som under hela sitt resterande professionella och vetenskapliva liv (sid 117)

I kursprogrammet sägs också hur gruppen ska fungera: Fria diskussioner kring den avisade läsningen. Texterna ska ha studerats individuellt. Gruppens uppgift är att analysera de frågor som väcks under diskussionerna. I syfte att göra en senare analys av processens förlopp nedtecknas varje session (i referatform) av en av gruppmedlemmarna (därvid följs en alfabetisk ordning). Referatet delas därefter ut till varje gruppmedlem och läses upp vid nästföljande sessions start.

Kursen planeras att hålla på under tjugo stycken en-och-en-halvtimmes sessioner. Samordnaren tänker sig att den första sessionen ska ägnas åt att diskutera kontraktet (som det föreslagits i kursprogrammet). I och med att inget schema för referatskrivning fastslagits vid det första sessionstillfället åtar sig samordnaren att skriva detta.

Vad gäller den fortsatta processen kan den delas in i sex olika stadier. I det första stadiet (session 1-3) ger det material som presenteras upphov till konfusionell ångest (som svar på informationsöverbelastning och framväxt av en ny tankemodell) och paranoida försvar (gruppen känner att den nya kunskapen kan bli till en fara för deras redan etablerade kunskaper). Mycket kritik förs fram kring läsmaterialet eftersom det uppfattas som hot mot psykoanalysens vetenskapliga status. Det förekommer även kritik mot sättet att samordna gruppen i och med att detta upplevs som en invit till att ändra tankescheman och därvid skapande förvirring. En defensiv individuation dominerar i gruppen och den uttrycks genom en extremt tävlingsinriktad attityd.

I det andra stadiet (session 4-8) minskar förvirringen och man växlar mellan depressiv ångest (rädsla för förlust av det välbekanta) och paranoid ångest (fruktan för det nya). Med vissa svårigheter inleds en kritisk analys av gruppens här-och-nu och därigenom framskrider man från fobiska ("att gömma sig bakom materialet") till reflekterande moment. Gruppen går såväl framåt som bakåt i denna fas av processen. Motstånd växer fram mot gruppuppgiften och detta uttrycks i form av bristfälliga studieinsatser och återkomsten av invändningar som tidigare förefallit vara lösta. Gruppen arbetar dock bättre under de paranoida momenten - då finns det åtminstone något eller någon att slåss mot. Möjligen illustrerar detta en av Pichon-Rivières tankar kring lärande, nämligen att man alltid lär mot något.

Det finns alltid hinder mot att lära sig - att lära sig innebär att övervinna hindret. Man lär sig alltid mot något; mot ett objekt, som ska brytas ner, plockas sönder och sedan åter sät­tas ihop. Därför finns det heller ingen motsättning mellan analys och syntes. Syntesen blir möjlig först efter det att man brutit ned den struktur man vill lära känna. (E. Pichon-Rivière: Teoría del vín­culo: Esquema conceptual, referencial y operativo (ECRO), Konceptuellt, referentiellt och operativt schema /ECRO/.)

Det tredje stadiet (session 9-11) tar sin utgångspunkt i konceptet "epistemologiskt genombrott" och här kommer temat "förändring i gruppen" i förgrunden. Det uppenbarar sig en ny - dock ganska liten - öppning för tänkandet. Diskussionen vidgas till att innefatta ideologiska, filosofiska, politiska och även religiösa problem.

Fjärde stadiet (session 12-15): Psykoanalysen uppenbarar sig för första gången i textmaterialet och då i form av Freuds "röst"; konflikten mellan tankefrihet och auktoritetsbundenhet blir här central. Gruppen pressas av en ambivalens gentemot det idealiserade objektet Freud-psykoanalysen-AMPAG (Asociación Mexicana de Psicoterapia Analítica de Grupo). Gruppen fokuserar nu på samordnaren, som är förvarare av (och motöverföringsmässigt accepterar) rollen som försvarare av den yttre (explicita) uppgiften (textmaterialet) och ende ifrågasättare av etablerad kunskap. Situationen skulle kunna liknas vid en grupp rädda barn och en djärv vuxen ledare. Ämnet "medlemmarnas professionella identitet" kommer i förgrunden.

Femte stadiet (session 16-18): Beroendeförhållandet till samordnaren blir slutligen analyserat - efter att gruppen mycket explicit uttryckt sitt intresse för denne som person - och en reorganisering av gruppen sker, varvid den blir gruppcentrerad. Samordnarens längre interventioner känns nu besvärande från att tidigare ha varit ångestfullt förväntade. Samordnaren inser detta och låter gruppen arbeta ensam. Förslag uppkommer om en ny syntes, vilken ställer åt sidan både upplevelsen av vetenskaplig metodologi som norm eller hot och det maniska förnekandet av medvetenheten om att det faktiskt finns metodologiska problem i psykoanalysen. Det sker ett accepterande av det faktum att mycket arbete finns kvar att göra och att man befinner sig i början av en väg vars slut är varken skönjbart eller möjligt att föreställa sig. Återigen framträder nu de termer och koncept man tillägnat sig i början av kursen. En avidealisering verkar ha skett, vilken inbegriper såväl psykoanalysen som institution och samordnare, något som möjliggör för gruppmedlemmarna att uttrycka sin tacksamhet mot den sistnämnde. Ämnet "medlemmarnas identitet" verkar inte längre vara så akut. Den paranoida ångesten kring utvärderingen har uppenbarligen minskat och medlemmarna accepterar den "reindividuation" som hänger samman med individuell utvärdering.

Sammanfattningsvis kan en grupp sägas ha upp­nått aktiv realitetsanpass­ning när den besitter insight ; när vissa aspek­ter be­träffande den egna strukturen och dynamiken medve­tandegörs, samt när aspirationsnivån av­passas efter de fak­tiska förhållandena. Dessa förhållanden utövar ett be­stäm­mande inflytande över gruppens möjligheter. I en frisk och verkligt ope­rativ grupp är varje medlem medveten om och utö­var sin specifika roll i en­lighet med vad som krävs ifråga om komplementaritet. Gruppen är - i en so­cial läroprocess med ett dialektiskt förhållningssätt till sin omgivning - öppen för kommunikation. (El Proceso Grupal: Grupos familiares. Un enfoque operativo. Familjegrupper. Ett operativt fokus.)

Man kan ganska lätt konstatera att författarnas uttolkning av grupprocessen följer en utvecklingstanke som sträcker sig från de inledande konfusionella situationerna över de schizo-paranoida och till de depressiv-integrativa momenten. Detta kan relateras till vad författarna benämner "macro mournings" i grupputvecklingen - och ett sådant sörjande var uppenbart vid gruppens avslutning (det vill säga under de två sessioner som här ännu ej redovisats).

Författarna betonar också den avslutande utvärderingens vikt för att gruppen ska avslutas på ett så bra sätt som möjligt. Utvärderingen är (förutom att vara en formell plikt vid avslutning av en kurs vid akademiska eller utbildande institutioner) något oundgängligt vid en operativ grupps avslutning. I kursprogrammet definierades avslutningen enligt följande:

... den utgör en gemensam värderande diskussion mellan samordnare och gruppmedlemmar omkring hur gruppen fungerat, i vilken utsträckning den utfört sin uppgift och vad var och en därvid bidragit med (sid 122).

I slutet av den artonde sessionen ombeds gruppmedlemmarna att göra en individuell utvärdering i skriftlig form (alltså vad var och en tänker om denna läroerfarenhet) som ska läsas upp i början av den nittonde sessionen. Att detta förfarande följs beror på att med endast muntlig utvärdering i grupp skulle varje medlems bidrag oundvikligen komma att påverkas av vad andra gruppmedlemmar sagt dessförinnan. Även samordnaren gör en skriftlig utvärdering, som ska läsas upp efter att de studerande läst upp sina.

Samordnaren skriver också en kort sammanfattning av det sjätte stadiet (session 19-20) efter att gruppen avslutats. Detta stadium motsvarar utvärderingssessionerna. Det allmänna gruppklimatet är här lugnt; varje gruppmedlem är seriöst upptagen med att utvärdera det arbete som gjorts. Under den nittonde sessionen läser var och en upp sin utvärdering av kursen, gruppen, samordnaren och sig själv. Därefter läser samordnaren upp sin utvärdering av gruppen. Under den sista och tjugonde sessionen förklarar samordnaren de kriterier han använt för sin individuella utvärdering av medlemmarna. Därefter läser han upp den. Medlemmarna instämmer i och validerar denna utvärdering.

Tilläggas kan att samordnaren sammanfattar de individuella utvärderingarna och att den sammanfattningen läses upp vid den näst sista sessionen (session 19). Gruppmedlemmarna bekräftar denna sammanfattning, som här nedan följer något avkortad:

Kursens innehåll och uppläggning: Målen var tydligt bestämda från början och de uppfylldes också. Litteraturlistan var förståelig och läsningens ordningsföljd var systematiskt planerad. Texternas innehåll väckte såväl ångest som kognitivt intresse. Kursen fokuserade mer på epistemologi än metodologi. Vissa medlemmar kände att deras förkunskaper överskattats och att kursen skulle vara lättare att följa om den inleddes med en introduktionskurs i filosofi. Till en början tycktes litteraturen "hård och kall", men gradvis blev den mer förståelig.

Samordningstekniken (operativ grupp): Metoden var användbar och systematiskt tillämpad. Den medförde dock en del ångest. Medlemmarnas uppfattningar skilde sig här mellan vissa, som menade att ångestnivån var såväl oundviklig som produktiv, och andra, som tyckte att en lägre ångestnivå skulle varit bättre ur kognitiv synvinkel. Man var allmänt överens om att i denna metod spelar mognad en viktigare roll än förmåga till begreppsbildning. En medlem kände att metoden var förvirrande i sin blandning av undervisning och analys. Stundtals kände medlemmarna emotionell överbelastning i och med att de under samma veckodag hade två grupper, som samordnades med gruppoperativ teknik. En möjlig svaghet var att inga försök gjordes att få tysta medlemmar att delta.

Samordnaren: Dennes handlande var konsekvent i förhållande till de mål som fastlagts i kursprogrammet. Till en början var han mer tillbakadragen och "mysteriös" (något liknande en analytisk attityd) och detta upplevdes som påfrestande i gruppen. Senare ökade samordnarens deltagande och han upplevdes som integrerad med gruppen (även om en av gruppmedlemmarna upplevde samordnarens överdrivet distanserade attityd som något som under hela kurstiden onödigt mycket begränsade hans bidrag).

Gruppen: Till en början var det en mycket tävlingsinriktad grupp där alla bara tänkte på sig själva. Gradvis skedde en integrering fram tills att det blev en stark och samarbetande grupp, som det var behagligt att arbeta med. Eventuellt finns en känsla av att vissa av de problem som uppkom genererats av mångtydig kommunikation från läroinstitutionen. I skrivande stund (det vill säga när samordnaren skriver sammanfattningen, som uppläses vid session 19) känner medlemmarna att de tillhör gruppen mer än institutionen och detta kan förklaras av mångtydigheten i gruppmedlemmarnas aktuella situation (att vara vare sig inne i eller utanför institutionen) och deras egen individuella osäkerhet rörande huruvida de kommer att antas till utbildningen eller ej.

Personligt deltagande: Varje gruppmedlem har varit djupt engagerad i kursen vad gäller såväl känslomässiga som kognitiva områden. Alla är överens om att de upplevt intensiv ångest under processen. De flesta upplever att deras relation till psykoanalysen gick in i en kris. Krisen löstes dock genom att man kom fram till en ny relation präglad av avidealiserad respekt gentemot psykoanalysen samt en insikt om att det fortfarande finns mycket att göra vad gäller denna disciplins vetenskapliga status. I början upplevdes ett tvång att visa fram sina kunskaper - i syfte att försäkra sig om att bli antagen till utbildningen - men detta klingade av när medlemmarna integrerades i gruppen.

Resultaten: Kursens erfarenheter var användbara för att stimulera en önskan att forska kring den analytiska tvåpersonsituationen (såväl under som utanför sessionen). Kursen frammanade självkritik och en systematisering av det egna tänkandet; den betonade vidare vikten av studier och ett öppet sinne gentemot alla bidrag - och i synnerhet sådana som är nya eller från andra discipliner - samt också behovet av medvetenhet om ideologiska förvrängningar. I grund och botten lämnades många frågor öppna för framtida ytterligare klargöranden.

Rekommendationer: Att behålla kursen. Att lägga den under det första utbildningsåret. Att ha en förintroduktionskurs i filosofi. Att dela upp den på två terminer (den första för att studera epistemologi, den andra för att studera metodologi). Att lägga in en metodologisk kurs under varje utbildningstermin; efter den inledande kursen skulle en sådan metodologisk kurs kunna användas för att bearbeta det teoretiska material, som studerats inom andra ämnen, och till slut bli till en självundervisande workshop i syfte att utveckla dessa ämnens teser i form av ett praktiskt undersökningsarbete.

I överensstämmelse med institutionens önskemål genomför samordnaren slutligen även en individuell utvärdering av varje deltagare avseende närvaro, punktlighet, intresse, deltagande, ansvarskänsla, klinisk förmåga, kunskaper och lärande. Allt detta operationaliseras ned i ett schema utifrån vilket utvärderingen sedan görs.




ERFARENHETER 2004-2012. DEL III.

Fördjupad gruppkunskap. (SL + ML)

I en fördjupningskurs om grupp, som gavs hösten-våren 2004-2005 (tillsammans med en välutbildad och mycket erfaren gruppterapeut och undervisare ML) fan­ns följande (praxisinriktade) gruppoperativa ingredienser med:

- Situationen att bli observerad respektive att själv observera

- och därigenom möjligheten att reflektera över (”spana” efter) emergenter (något nytt framväxande eller uppdykande) som en del av grupprocessen och sökandet efter ny kunskap.

I kursinformationen beskrivs utbildningen på följande sätt: att ge deltagarna fördjupad kunskap i gruppsykologi och grupprocesser samt en teoretisk referensram så att de under handledning skall kunna arbeta psykoterapeutiskt med olika grupper.

En fördel med denna utbildningsgrupp är att samtliga gruppdeltagare har grundläggande psykoterapiutbildning/steg 1 (teori, handledning och egenterapi) med mycket behandlingserfarenhet. I själva uppgiften ingår obligatorisk närvaro vid samtliga utbildningsmoment, aktivt deltagande i seminarier och gruppövningar samt skriftliga och muntliga prov + "krönikeskrivning" (som utgör avslutningsuppgiftens empiriska grund).

Formulering av avslutningsuppgiften utifrån skrivna krönikor: Försök att kortfattat, men ändå stringent, sammanfatta lärogruppen/smågruppen i termer av ur­skiljbara faser (initial­fas, mittfas och avslutningsfas) och tecken på ut­vecklingsprocess. Ta fasta på försvar, spiralprocessen, explicit och impli­cit samt viktiga emergenter. Går det att urskilja vändpunkter, eventuel­la förändringar i ”lärovisnings”-situationen/relationen? Analy­sen ba­seras på ”krönikorna” från den egna gruppen.

Sammantaget kan allt detta beskrivas som den uppgift som ska utföras under utbildningen.

…..........................................................................................................................

KURSPLAN

Ht 2004

 7.10 Introduktion: lära känna varandra, bilda grupper..

 8.10: Gruppterapins historia: Sydamerika (SL), övrigt (ML)

 21.10 Gruppterapins historia forts

 4.11 Grupprocess/ grupputveckling

 17.11 Grupprocess/ grupputveckling forts

 8.12 Gruppledarens förhållningssätt (föreläsare utifrån: OD)

 9.12 Grupprocess/ grupputveckling forts

 15.12 ”Uppsamlingsheat” (från höstens utbildningsmoment)

Vt 2005

 20.1 Kartläggning av vad att satsa på under våren.

 31.1–3.2 Arbetskonferens

 17.2 Hur använda sig av arbetskonferensen

 3.3 Hur starta en grupp

 17.3 Hur starta en grupp forts

 31.3 Metodikproblem

 14.4 Gruppen möjligheter – olika slags grupper, destruktiva aspekter (föreläsare utifrån: KT)

 28.4 ”Efterbörd” reflektioner.

 12.5 Gruppforskning (föreläsare utifrån: HL)

 26.5 Avslutning/Integrering/tillämpningsgrupp

 27.5 Avslutning/ Integrering/tillämpningsgrupp

Schemat:

8.30-9.30. Uppläsning av ”krönika/protokoll” (obs – det är SL eller ML som gör en kort tillbakalämning). Därefter ”uppvärmningsföreläsning” av antingen ML eller SL medan den andre fungerar som ”observatör”.

9.30 Kaffe

10.00-11.00 Smågruppsdiskussioner med ”observatör” (från gruppen) och ”samordnare” (SL eller ML).

11.00-11.30 Presentation av ”emergenter” från smågrupperna. Det är smågruppernas ”observatörer” som gör presentationerna.

11.30-12.30 Lunch.

12.30-13.30 Kort återsamling + visa litteratur. Därefter bearbetar ML och SL ”emergenterna”, medan gruppen ägnar sig åt läsning av obligatorisk och/eller kursiv litteratur.

13.30-14.00 ”Föreläsning” över det som kommit fram (”emergenterna”) vid presentationer klockan 11.00 samt de ”slutsatser” och/eller reflexioner utbildarna kommer fram till utifrån detta material.

14.00-15.30 Kaffe i smågrupper. Här lämnar föregående undervisningstillfälles smågruppsobservatör tillbaka vad som observerats i den smågruppsdiskussionen. Samtidigt med kaffet sedan fortsatt smågruppsdiskussion (med en utbildare som ”samordnare” och en gruppmedlem som ”deltagande observatör”). I denna diskussion bearbetar grupperna såväl de nya slutsatser/reflektioner utbildarna kommit med (och som framlagts i ”ny-föreläsning” 13.30) samtidigt som det finns utrymme att ta upp läsningsreflektioner samt personliga erfarenheter.

15.30-16.00 Utbildningsdagen ”stängs” genom reflektioner över dagen från såväl utbildare som gruppmedlemmar.

Totalt handlar det om 22 utbildningstillfällen. Följande hypotetiska (!) grupputvecklings-skeenden (uppdelat på tillfälle 1-7, 8-14 och 15-22) tänks äga rum under ”resans” gång:

Tillfälle 1-7 kan man preliminärt tänka sig utgör vad gruppoperativ teori benämner som ”förarbetsmoment”( i den läroprocess som inletts):

I förarbetet identifieras de försvarstekniker som utgör motstånd mot förändring. Driv­kraft bakom dessa är den ång­eststegring, som har att göra med rädsla för förvirring, för förlust och för att bli attackerad (de grundläggande ångestformerna). Försvars­teknikernas syfte är att uppskjuta eller förhindra bear­betning av den rädsla, vilken - när den ökar - fungerar som epis­te­mofiliskt hinder för "läsning" av verkligheten. Här finns ett slags omedveten ”konspiration”, som syftar till att bibehålla status quo. Det handlar om ett regressivt moment präglat av fragmentering, förnekande, omnipotens, idealise­ring, nedsvärtning och primitiva former av projektion och introjektion.

De bakomliggande drivkrafterna är alltså rädsla för förvirring (konfu­sionell ångest), räds­la för att bli skadad av ny kunskap, nya vanor eller nya relationsmönster (paranoid ångest) samt rädsla för att förlora ti­digare kunskap, vanor eller relationsmönster (de­pressiv ångest). Dessa omedvetna konflikter måste genomarbetas antingen i form av i gruppen uppkomna spontana insikter eller genom samordnarens tolkande inter­ventioner som syftar till att påvisa underliggande ångest och försvars­mekanismer

Tillfälle 8-14 skulle med gruppoperativ terminologi kunna benämnas ”upp­giftsmomentet”:

Gruppen går här in i problemstadiet i vilket den kan ta sig an upp­giften från nya och olika synvinklar. Då uppkommer en ny kreativitet. Medlemmarna blir kapabla att formulera frågan i workable terms genom att använda sig av all till­gänglig in­formation, samarbeta i diskussionen istället för att slösa energi på steri­la konfrontationer; identifiera variabler och möjligheter, kolla upp dessa mot de egna resurserna och slutligen komma fram till ett beslut som öppnar vägen mot den avslu­tande projektfasen. Detta är vad Pichon kal­lar "den vetenskapliga metoden".

Här kan man tänka sig att den explicita målsättningen med kursen (att ge deltagarna fördjupad kun­skap i gruppsykologi och grupprocesser samt en teoretisk referensram så att de under handledning skall kunna arbeta psykoterapeutiskt med olika grupper) blir mer tydlig och konkret. Gruppen har kommit över många av inledningssvårighe­terna (fragmenteringen) och arbetar nu med att bli mer klar över vad man ska göra och är därför upptagen med konkreta frågeställningar.

Tillfälle 15-22 bildar förhoppningsvis det som i gruppoperativt tänkande benämns ”projekt”:

Ett projekt formas (som ett tredje mo­ment), vilket innebär en mer realistisk framtidsplanering utifrån den nya kunskap och tillhörighet som vuxit fram. Projektfasen är med andra ord den tid när gruppen tar ut en ny kurs för hand­ling baserad på en realistisk analys. Gruppens medlemmar sätter upp mål som går bortom här-och-nu och en strategi för att nå dessa utformas. I projektet bear­betas också den rädsla för förlust, som uppstår inför insikten att grup­pers liv liksom individers är ändligt och att gruppen upplöses när upp­giften är slutförd. Denna kunskap har innebörden av en ny situation, vilken implicerar krav på aktiv reali­tetsanpassning eller att indivi­dens (subjektets) för­bindelser omstruktureras.

Om allt gått väl ska kursmed­lemmarna här stå rustade med ”verktyg” lämpliga att använda i arbetet med grupper i enlighet med kursens målsättning. Man kan också tänka sig att gruppen fortsätter att träffas för ömsesidigt stöd, konsultationer etc eller att man skaffar sig en grupphandledare utifrån i sin fortsätta verksamhet som gruppbehandlare. Därigenom tar en cykel slut i gruppaktiviteten och öppnar vägen för en ny.

Reflektioner SL/ML innan utbildningens start:

På förmiddagen har en av utbildarna SL/ML huvudansvaret för innehållet och håller en föreläsning; den andre fungerar då som observatör av skeendet i utbildningsgruppen. När grupperna arbetar med innehållet från läsning och föreläsningar är ML och SL samordnare i varsin grupp, medan en av gruppmedlemmarna i tur och ordning är "deltagande observatör" och också för "protokoll" (är "krönikör"), dels för att vid återsamlingen kunna presentera "emergenter" från gruppdiskussionen, dels för att nästföljande gång i protokollform återge sina observationer av föregående gångs arbete.

Exempelvis kommer utbildningstillfälle 2 för hela gruppen att inledas av den utbildare, som har observerat vid utbildningstillfälle 1, genom att läsa upp sina krönikereflektioner. Detta skapar kontinuitet mellan utbildningstillfällena (samtidigt som det ger möjlighet för någon som varit frånvarande att någorlunda lätt informera sig om föregående gång). Om det finns reflexioner häromkring bör dessa tas in i smågruppsdiskussionerna. Efter protokollsuppläsningen ges en kortare föreläsning (av antingen SL/ML eller utifrånkommande föreläsare) i anslutning till dagens tema och litteraturgenomläsning.

Vad gäller litteraturstudierna: Ett avsnitt … en text … att läsa till varje gång … därefter inledande ”uppvärmningsföreläsning” … därefter reflektioner i smågruppsform med utbildare som samordnare av diskussionen (enligt operativ modell) och med en av gruppdeltagarna som deltagande observatör (vars roll också är att presentera ”emergenter” samt att skriva ”krönika/protokoll” – vilket distribueras i skriftlig form till samtliga - och ska läsas upp nästföljande gång.

Vi förändrar sedan lite i det grundschema som vi gjort upp. 8.30 varje kurstillfälle är det vi utbildare som lämnar tillbaka (kort) om föregående gång (som ett sätt att ge kontinuitet). 14.00 ägnas (förutom kaffe) åt att föregående gångs smågruppsobservatör lämnar tillbaka till respektive smågrupp dess diskussion. Därefter bearbetar grupperna såväl de nya slutsatser/reflektioner/emergenter utbildarna kommit med (och som framlagts i ”ny-föreläsning” 13.30) samtidigt som det finns utrymme att ta upp läsningsreflektioner samt personliga erfarenheter. 15.30 ägnas åt reflektioner över dagen från såväl gruppmedlemmar som utbildare.

Vad är då smågruppsdiskussionen? Smågruppen är inte någon handledningsgrupp, inte heller någon terapigrupp. Det är en lärogrupp, som samordnas med en speciell metodik (samordnare och observatör). Den syftar till att - förutom reflektion kring eget läsande, föreläsningar och emergenter - påvisa den pågående grupprocessen och dess koppling till teori och egna erfarenheter.

Vi låter alltså eftermiddagen mer handla om smågruppens dynamik, dvs lämnar tillbaka föregående smågruppstillfälle här. Deltagande observatör är med i diskussionen men registrerar samtidigt skeendet och hur man relaterar till varandra (vilket, som sagt, tas upp vid nästa tillfälle). Detta blir på sitt sätt en träning i ett skeende man åter kommer att möta i de grupper man senare kommer att leda. Här är fokus på den lilla gruppens dynamik med möjlighet både att luta sig mot den egna läsningen, förmiddagens skeende, diskussioner, reflektioner, emergenter och egna tidigare erfarenheter (vertikalt perspektiv) och att utforska hinder och emergenter i den lilla gruppen (horisontalt perspektiv).

Reflektioner/integrereringar/konkretiseringar in i utbildningsprocessen så att kunskaperna/informationen som ges hela tiden blir tillämpbara … att vi när teorin kommer in har den praktiska förankringen för ögonen.

Vad är det vi som utbildare observerar och lämnar tillbaka? Såväl vad som faktiskt sker som hypoteser om vad som sker? Att introducera ”vansinniga” hypoteser så småningom som ett sätt att skapa öppningar i diskussionen?

Förtydliga om samordnarens och observatörens funktioner. Förklara hur vi tänker oss att arbeta. Presentera dagens schema. Schemat rullar på hela tiden och har betydelse för processen. När yttre föreläsare kommer in modifieras dock schemat (vi måste då använda oss av föreläsarens tid på ett annat sätt).

Vi bestämmer oss för att ha en fast samordnare i varje smågrupp. Detta blir en grupperfarenhet som eventuellt gör att gruppen blir en ”sluten” eller ”isolerad” enhet – något som blir intressant att ta upp och diskutera på arbetskonferensen efter halva kurstiden (se schemat); titta på hur de två smågrupperna skiljer sig åt.

Vad man kan tänka sig som gradvisa avstämningar i grupprocessen är att vid olika tillfällen under kurstiden titta på Pichons ”vektorsmodell” och se vad som händer utifrån den.

Två scenarior kring smågruppsutvecklingen i utbildningsgruppen: 1) man låser sig i försvar och pratar mest om ”neutrala” erfarenheter; 2) gruppen vågar gå in och titta på den egna gruppens fungerande. Den kan se parallellprocesser och lyfta fram vad var och en känner i situationen, vad ex vis en viss händelse eller situation står för i ett visst sammanhang.

Att avväga proportionerna mellan vad som är faktiskt kunskapsstoff och information från själva utbildningen och det som kommer upp från egna erfarenheter och eventuella egna grupper.

Det finns en risk med modellen … att gruppen hamnar på gränsen till terapigrupp. Betona här att upplägget handlar om att få mer personlig insikt – men på teoretisk nivå i första hand! Gruppmedlemmarnas reflexioner därför dels av teoretisk karaktär, dels av personlig.

Vad göra om flera gruppmedlemmar har egna pågående grupper och därför smågruppsdiskussionerna går över till att tangera handledningsdiskussioner? Det här handlar ju om en lärogrupp och inte om en handledningsgrupp! Här dels undersöka om det finns handledningshjälp redan eventuellt om sådana resurser finns att koppla in där man jobbar, alternativt om handledningsresurser på grupprocessen behöver kopplas in.

Något som kan hända är att observatören lämnar tillbaka från exempelvis Dag 4:s smågruppsdiskussion - men ”krönikan”/protokollet tar endast upp vissa (mindre signifikanta) delar av vad som hände föregående gång. Inverkar här medvetet och omedvetet motstånd mot att se vissa aspekter av skeendet? Behöver samordnaren intervenera för att hjälpa gruppen reflektera över detta? Samordnaren kan här gå in med fråga till hela gruppen om någon annan har något att tillägga. Om ingen yttrar sig då kan samordnaren säga något i stil med ”jag har en känsla av att x x hände etc” för att på så sätt få upp till ytan eventuella motstånd och försvar.

Det kognitiva perspektivet? Det får komma in via gruppen själv – som en emergent – i återlämnandet av smågruppsdiskussioner och i vidare smågruppsdiskussioner.

Deltagarkommentar under ”resans” gång:

Att förstå detta med emergenter – det liknar ju reflektionsgruppspro­cess!

Hur många begrepp orkar man egentligen hålla i luften?

Att ha konen i huvudet för att ”se den” …

Om modellen förts in tidigare under kursen skulle kraven vuxit för mycket …

NU hade vi erfarenheter i vår grupp för att kunna använda (modellen) …

Om den kommer in för ti­digt i processen kan det bli en form … som att … ”så här ska det vara!”.

Emergent – bygger på det som varit och att sedan gå vidare …

Först nu som jag ser processen … att pröva den här nya strukturen … att ser nu att det fungerar …

Är det något som INTE bär i den här strukturen?

Kommentarer från enkät som delades ut vid kursavslutningen:

Strukturen på utbildningsdagarna var bra! Alla de olika momenten såsom teorigenomgång – grupp – emergent-”samling”, inläsning och grupp gjorde att aktiviteten blev hög. Utbildningen blev aldrig tråkig.

Hade önskat en ”rödare tråd” i teoripassen och att vi mer använt oss av en teori i taget. För mig blev teorierna röriga ”Vem sa vad”. Detta benades ut en del i det enskilda arbetet.

Indelningen i smågrupper som följdes åt 2 terminer var mycket bra. När jag nu ser tillbaka på processen har jag lärt mig mycket om grupprocesser och min egen roll i en grupp.

Lärt mig en ny teori – den sydamerikanska – spännande. Jag vill lära mig mer, kan se processen tydligare och känner mig säkrare i min roll som gruppledare.

Jag har delvis fått annat perspektiv på grupper/processer och hur jag själv fungerar i detta avseende.

Den argentinska modellen vill jag få använda på min arbetsplats

Många teorier o fakta, lite mycket ibland, kan bli svårt att hålla isär. Teori på hösten – mycket att lära och förstå. Praktik på våren – på väg ut i verkligheten igen.

Kanske för många olika teorier, som presenterades. Inledningsvis var det svårt att skilja på dom. Kursupplägget totalt är bra.

Det har varit en bra utbildning. Arbetskonferensinternatet skulle ha lagts tidigare i utbildningen för att påskynda grupprocessen. Helst första terminen. Även någon av (de utifrån kommande) föreläsarna kunde ha kommit in tidigare. Önskvärt att studiegruppen skulle ha varit större i antal. Gruppledarna har kompletterat varandra på ett givande sätt. Upplägget var 14:e dag var bra.

Bra upplägg med föreläsning och att sitta i egen grupp.

Har varit en bra utbildning. Ibland önskat att lärotillfällena skulle ha varit tätare för grupprocessen, men fungerat tack vare krönikorna. Att skriva observationer mycket bra. Att använda emergenter o ”struten” (dvs den dialektiska spiralen) bra. Ibland önskat att det fanns enklare ord som inte ger motstånd att ta till sig.

Denna enkät var ... krävande men ger också möjlighet till återupplevelser, precis som emergenter dyker föreläsningarna upp i mitt minne och det är väl tanken.

Sammanfattningsvis kan man säga att redan denna första prak­tiska tillämpning av den pichonianska gruppoperativa modellen pekade på vissa begrepp som även kom att få en central plats i senare tillämp­ningar:

- (Den dialektiska) spiralen.

- (Gradvis varseblivning av vars och ens) ECRO.

- Emergenten.

- ”Krönikan” (som ett sätt att hålla kvar historien och via obser­vationsperspektivet ”spegla” en grupps process).

- Vad gör den gruppoperativa modellen speciell i förhållande till andra gruppkoncept? Vad är det som bär och fungerar i den gruppoperativa modellen?

- Funktionerna samordnare och observatör.

- Livet utanför kursen/seminariet etc påverkar (som något ”tred­je”) vad som händer i gruppen.

- Gränsen mellan lärogrupp och terapigrupp.

- Explicit och implicit.

- ”Lärovisning” (enseñaje) som undervisningskoncept och ram.

- De pichonianska begreppen som ”nytt språk” för sådant man tidigare haft andra ord för.

- Möjligt samspel mellan ett dynamiskt och ett kognitivt per­spektiv … återspeglat i den dialektiska spiralens explicita och implicita positioner … och tolkning som viktig ingrediens för hela processen.’

- ”Lästimmens” vikt som reflektionspaus … och tid för assimila­tion och eftertanke.

SL: Något som upptog mig från starten fram till i stort sett avslutningen (på utbildningen) var i vilken utsträckning de emergenter som togs upp i någon mån återspeglar det som också sker i utbildningsgruppen … att utbildningen kan förmedla hopp, gruppen som en ”familj”, utrymmet för gruppbehandlingar, att applicera teorin på den egna gruppen, det posi­tiva och - omvänt – det skrämmande med grupp, att grupprocessen är viktigare än målet etc.

SL/ML: Gruppmedlemmarna går fram i olika takt … vertikalitet och hori­sontalitet samspelar … vertikaliteten har sett olika ut för olika indivi­der … Télé-nivån gör det kanske möjligt att gå snabbare fram – tack vare gruppklimatet. Man kan få draghjälp och gå över sina egna ”normalgränser” för vad man gör … att alltså via ”utbyten” gå nedåt i den ”egna’ spiralen”?.

SL/ML: ”Lästimmen” (klockan 13-14.00) på eftermiddagarna var skön … medi­tativ, enligt kursdeltagarna. Hur länkar vi utbildningsledare in till gruppen efter lästimmen? Då har VI hög aktivitetsnivå – och gruppen låg. Det har sällan frågats om oss utbildningsledares ”krönikor” (det vill säga de ”tolkningar” vi lämnar tillbaka) … var landar dessa? Knyter de samman något?”.

SL/ML: Vi lärare (utbildare) kommer tillbaka med de bearbetade emergenterna (intervention i form av en tolkning) … som en spegling av det arbete som gjorts (i grupperna) på förmiddagen … Vad grundar vi utbildare oss på i det vi lämnar tillbaka … alltså det vi ser och känner av?

SL: Hur man definierar emergenter verkar vara oklart för (utbildnings)gruppen … Vad kan anses vara en emergent? … Emergen­terna - är det ett sätt att i en formulering sammanfatta en diskussion och därmed också förändra något just genom att det hela förtätas i någ­ra ord (som blir en ’dörr’ in till något annat)”? ”Betydelsen av ’krönikan’ … ska krönikan enbart vara en tillbakablick eller skall den även vara en nystart av gruppens process (vid varje ut­bildningstillfälle)? Vad tjänar den för syfte? Hur upplevs den?

SL: Reflektioner troligen inspirerade av Bauleo- och Qui­rogaläsning: ”Den här gruppen har nu en historia … men bara för att man delar nå­got ’homogeniserar’ man inte detta! Det är skillnaderna som ger liv och identitet åt en grupprocess. Man bör vara uppmärksam på tecken, som talar om integration – men kanske ännu mer på sådant som talar om tvivel och distans. Att bearbeta utgör egentligen ett motsatsförhållande (man arbetar mot något) – och då som en aspekt av uppgiften. Man bör (också) respektera vars och ens positionerande (i gruppen) …

SL/ML-tankar våren 2005:

”Har den här uppbyggnaden/strukturen gjort att det blivit både-och (lärogrupp och terapigrupp)? Förmiddagen med emergentproduktion har varit väldigt uppgiftsinriktad … ”. ”Men den här kursmodellen har egentligen haft en ’kognitiv touch’ också i och med att varje undervisningspass inletts med en föreläsning + in­läst text + återlämning av utbildningsledarnas reflektioner från fö­regående utbildningstillfälle. Därefter har följt en mer ’dynamisk’ del med emergentsökning (från smågruppernas sida) varvid åter det kogni­tiva lyfts fram i och med respektive smågrupps emergentpresentation. När så emergentbearbetningen lämnats tillbaka (som en ’tolkning’ från utbildningsledarna) har detta - tillsammans med den efterföljande fortsatta smågruppsdiskussionen – åter lämnat plats för det dynamiska inslaget med en ”inre resa” (såväl individuellt som gruppsligt)”.

Det finns nog en acceptans för den här utbildningsstrukturen … an­norlunda än andra och ett annat sätt att arbeta. Textläsningen blir ’dör­ren’ in till sådant som är relevant … att man lär sig att söka och hitta det man behöver”. Gruppens ”öde” kommer att bestämmas av vilken position samordnaren intar. Frånvaro av teori leder till ritualisering av praktiken …

Emergenter från min sida ”i backspegeln” 2010:

Vad de olika kommentarerna pekar på är hur teorin gradvis kan göra det möjligt att urskilja det skeende som undan för undan tar form i utbildningsgruppen. Och referenserna till ”spiralen” tycks fungera som ett gemensamt omfattat ”språk” för att beskriva det man föreställer sig händer (”spira­len” tycks fungera åtminstone som embryo till ett mer gemensamt ECRO).

Gradvis tycks i den tio personer stora utbildningsgruppen ha vuxit fram en föreställning om att när man går ned i spiralen, så släpper man det teorianknutna tänkandet – och när man går uppåt i spiralen återvänder man till teorin! Och det är otvi­velaktigt en intressant tanke!!

Egentligen synliggör ovanstående deltagarkommentar en ”vågrörelse” fram och tillbaka mellan ett kognitivt/kbt-perspektiv och ett psy­koanalytiskt/dynamiskt. I emergentsökandet är gruppen alltså dy­namisk … i emergentpresentationen blir den kognitiv … när emergen­terna lämnas tillbaka ”tolkade” skapas åter ett dynamiskt klimat som möjliggör en ”inre resa” – och så fortgår processen på ett liknande sätt som i en psykoanalys.

Det kognitiva/kbt-perspektivet skulle kanske kunna beskrivas som en dialogprocess utan inre reflektion/inre ”resa” – och att det man beskriver som ”sokratiskt frågande” snarast är en ”monolog” med ett facit på hand om normalitet/anormalitet/diagnoser etc (varvid den ”inre resan” aldrig blir av eller tillåts starta).

umodellgruppbra.jpg