Operativa grupper vid undervisning

Av José Bleger

Föreläsning given 1961 på Asociación Argentina de Psicología y Psicoterapia de Grupo. En sammanfattning av föreläsningen har publicerats i Revista de Psicología y Psicoterapia de Grupo, 1, 2, 1961. I stencilerad form har den använts av undervisare på Facultad de Medicina de Montevideo och Escuela de Psicología de La Habana.

Den operativa gruppen är – i enlighet med hur metodens upphovsman, Enrique Pichon-Rivière definierade den – ”en samling personer med ett gemensamt mål”, vilket man söker uppnå genom att fungera (”operera”) som ett team. Teamets struktur uppnås endast medan man ”opererar”; en stor del av den operativa gruppens arbete består, kortfattat uttryckt, i att lära sig fungera som ett team.

Inom undervisningens område utbildar sig gruppen i att lära och detta uppnår man endast medan man lär, det vill säga medan man ”opererar”.

Den operativa gruppen har målsättningar, problem, resurser och konflikter, vilka bör studeras och uppmärksammas av gruppen själv allteftersom de framträder; undersökningen av dem utförs i relation till uppgiften och utifrån de mål man föresatt sig.

Genom sin aktivitet träder personerna – bortom den blott tekniska anknytning som finns till den uppgift som ska utföras – in i bestämda relationer till varandra och till saker; detta komplex av subjektiva element och relationer utgör den mest specifika mänskliga faktorn i ovannämnda aktivitet.

Vid undervisning arbetar den operativa gruppen med ett givet studieområde, men medan detta sker ”utbildar” man sig avseende den mänskliga faktorns (se ovan) olika aspekter. Även om gruppen konkret ägnar sig åt en uppgift, så spelar den mänskliga faktorn en mycket viktig roll i och med att den utgör ”alla instruments instrument”. Det finns inget instrument som fungerar utan människa. Vi håller inte med om den gamla - så vitt spridda - illusionen att en uppgift utförs bättre, när man utesluter de så kallade subjektiva faktorerna, och endast betraktar uppgiften ”objektivt”; tvärtom understryker och hävdar vi att den högsta graden av effektivitet (operativ i praktiken ...) i en uppgift uppnås när man systematiskt inbegriper hela människan i uppgiften. Å andra sidan gör vi med detta (synsätt/övers.anm.) inte något annat än accepterar vad som faktiskt sker: vi inbegriper den mänskliga varelsen i teorin och det operativa hanterandet av uppgiften eftersom hon i realiteten redan är inkluderad. Men detta inkluderande är ”av-alienerande” på så sätt att helheten integreras och att människan därigenom inte uppslukas (alieneras) av uppgiften och tingen. I människans värld uppnås störst objektivitet genom att den mänskliga varelsen (inklusive de subjektiva faktorerna) inkluderas; med andra ord att man tar saker och ting som de kommer i syfte att förstå dem och i fortsättningen kunna möta dem på bättre sätt.

Det är inte så att ovanstående betraktelser på något sätt faller utanför vårt tema; ty bland samhällets distanserande instrument intar undervisningen och hur den i allmänhet ser ut en framträdande roll, avhumaniserad och avhumaniserande som den är.

I nedanstående framställning baserar jag mig på ”Rosario-erfarenheten”, erfarenheter från operativa grupper inom Escuela Privada de Psiquiatría (som nu varit igång sedan tre år tillbaka) och erfarenheter från olika fakulteters lärosäten (E. Pichon-Rivière: Técnica de los grupos operativos /De operativa gruppernas teknik/, Acta Neuropsiquiátrica Argentina, 6, p. 32, 1960).

Utan att strikt följa nedanstående ordningsföljd kommer jag att söka ta upp och avhandla följande frågor: a) hur sker undervisningen i operativa grupper; b) varför sker det på detta sätt; c) vad är det man därigenom får för erfarenheter och d) vad kan mer generellt sägas om undervisningen utifrån denna erfarenhet med operativa grupper.

Undervisning eller lärande

Handlar det om lärogrupper eller undervisningsgrupper? I realiteten handlar det om både-och, vilket är något fundamentalt i nedanstående framställning. Undervisning och lärande utgör oskiljaktiga dialektiska steg, integrerade i en enda process i ständig rörelse; men inte endast genom det faktum att när någon lär, så måste det finnas någon annan som undervisar, utan också i kraft av principen att man inte kan undervisa på ett bra sätt så länge man inte själv lär i samma undervisningsuppgift. Denna interaktionsprocess bör fås att bli helt verksam vid användning av operativa grupper.

I traditionella framställningar (av undervisning/övers.anm.) finns en person eller grupp (en nivå/status) som undervisar och en annan som lär. Denna åtskillnad bör upphävas. Ett sådant upphävande medför dock med nödvändighet ångest beroende på att man förändrar och överger en beteendestereotypi. Hos oss människor utgör normerna i realiteten beteenden och varje beteende är alltid en roll; upprätthållande och upprepning – i rituell form – av samma beteenden och normer medför fördelen att man inte behöver möta förändringar eller nya företeelser och på så sätt undviks ångest. Priset för denna säkerhet och detta lugn är emellertid att undervisning och lärande blockeras och att de (som instrument) omvandlas till att bli raka motsatsen till vad de bör vara: de blir istället ett medel för alienering av människan som varelse.

Själva formulerandet av ett behov att koppla samman undervisning och lärande i ett arbetslag innebär hot om stereotypers brytande och uppkomst av ångest. Samma sak inträffar när man introducerar förändringar i stereotypiserade föreläsningsklasser och på kurser där ”allt redan fungerar bra” och man ständigt upprepar samma sak. Denna reaktion implicerar en blockering, en sannskyldig learning-neuros, som samtidigt inverkar som störning i elevernas lärande. Det är dock svårt att föreställa sig hur undervisning i operativa grupper skulle kunna genomföras utan att den person, som lär ut, träder in i samma dialektiska process som eleverna; utan att man ”dynamiserar” och relativiserar rollerna samt utan att möjligheten till ömsesidig undervisning och lärande breddas. Undervisarkåren är rädd för nedbrytande av status och ett därpå följande kaos; i sådan mening är det nödvändigt att analysera rädslan för att stå ”naken” och utan status inför eleven, vilken då framträder i hela sin vidd som ett sannskyldigt förföljande objekt. Man bör skapa medvetenhet om att det bästa försvaret är att lära känna det man ska lära ut samt vara ärlig i sin värdering av vad man kan och inte kan. En kulminationspunkt i denna process är det ögonblick när den undervisande kan säga ”jag vet inte” och - i och med detta – medge att han eller hon faktiskt inte känner till ett visst ämne eller område. Det här momentet är mycket viktigt, ty det implicerar bland annat ett övergivande av en omnipotent attityd i ens interpersonella relationer, utforskning och lärande samt att man placerar in sig som människa i förhållande till andra människor och tar saker och ting för vad de är.

Till nivån ”jag vet inte” når man i och med möjligheten till problematisering och att man förfogar över nödvändiga instrument för att lösa de problem som väcks. Jag försvarar inte eller söker här värva anhängare av okunskap; jag betonar emellertid behovet av att placera saker och ting inom det mänskligas gränser och understryker därigenom möjligheten till större integration och fullödighet vad uppgiften beträffar. Den idealiserade bilden av en omnipotent och allvetande lärare stör lärandet hos i första hand läraren själv. Det viktigaste inom varje kunskapsområde är nämligen inte att förfoga över fullständig information, utan över instrument för att lösa de problem som uppenbarar sig inom området ifråga; den som ser sig som innehavare av fullständig information har uttömt sina möjligheter att lära och undervisa på ett verkligt fruktbart sätt.

Vid undervisning och lärande i operativa grupper handlar det inte bara om att förmedla information, utan även om att gruppens medlemmar inkorporerar och förbättrar utforskningsinstrumenten, något som är möjligt endast om den som lär ut redan tillgodogjort sig detta för egen del. Vad jag vill understryka är att det viktigaste inom ett vetenskapligt område inte består i att ackumulera kunskaper man tillgodogjort sig, utan att kunna hantera dessa kunskaper som verktyg att såväl utforska verkligheten som handla däri. Det är stor skillnad mellan den kunskap som är ackumulerad och den som används; förstnämnda förfrämligar (även den lärde), medan sistnämnda berikar uppgiften och människan som varelse. För att i viss mening anknyta till Montesquieu kan man upprepa vad denne sade om att det inte är samma sak att fylla huvuden som att forma dem. Och ännu mindre att forma många då ju var och en har sitt eget.

Det finns ingen människa som inte kan lära ut något; om inte annat så på grund av det enkla faktum att hon besitter viss erfarenhet av livet. Klargöras skall här dessutom att det inte bara handlar om att lära sig i den enkla meningen att inhämta explicit information, utan om att omvandla varje beteende och erfarenhet, relation eller görande till undervisning och lärande. ”Lärande” och ”undervisning” hänger så tätt samman i de operativa grupper, som ägnar sig åt detta tema, att man ofta använt sig av en neologism, vilken först uppträdde som en lapsus och i sig integrerar bägge termerna: ”enseñaje” (som är en hopdragning av enseñanza=undervisning och aprendizaje=lärande; i svensk tappning skulle det bli något i stil med ”lärovisning”).

En operativ grupps samordnare bör, som ansvarig för en operativt organiserad undervisning, arbeta – eller snarare ”med-arbeta” eller ”medtänka” (som Enrique Pichon-Rivière uttrycker det) - ihop med eleverna, alternativt med samtliga medarbetare. När den här tanken formulerades i en operativ grupp (i en undervisning riktad till medarbetare) hävdade somliga att om man arbetade på det sättet riskerade man att de, som var mottagare av undervisningen, skulle bibringas föreställningen att det finns saker vi (som undervisare) inte har kunskap om. Och svaret blev att detta är sant samt att de studerande gör rätt i att tänka så; vidare att vi själva måste medge att det stämmer.

Att organisera undervisningen i operativa grupper kräver att man ”plockar isär” och bryter ett stort antal stereotypier, vilka upprepar sig och fungerar som försvar mot ångest, men som också paralyserar undervisandets och lärandets dialektiska process. Man bör inte ge näring åt någon falsk bild vare sig det gäller lärare eller elever; vidare måste man förmedla information utifrån det läge den studerande befinner sig i och inte undvika att presentera fakta som kan vara tvivelaktiga, motsägelsefulla eller tveksamma.

En stor del av det (didaktiskt betingade) underlättande eller förenklande – häri inkluderas en stor del av texterna – som äger rum, delar ut kunskapsinformationen som ”förtuggad föda” och tjänar syftet att fylla huvuden, men inte forma dem. Å andra sidan är edukativa och pedagogiska system institutioner, som utformas i samhällsklassernas kamp för sina intressen; och antikverade undervisningsmetoder utgör blockerande och kontrollerande instrument som – sett i detta perspektiv – till fullo fyller sina politiska, sociala och ideologiska syften.

Och hur förmedlar man då instrument för problematisering och utforskning till de studerande? Det finns bara ett sätt att göra det och det är genom att använda dem; förvandla de studerande från passiva mottagare till medarbetare i de resultat man kommer fram till; uppnå att de använder och ”tar ansvar” för sin potentiella förmåga som mänsklig varelse. Uttryckt i andra termer: man måste se till att skapa energi och dynamik vad avser förmåga hos såväl studerande som undervisare.

Gruppundervisning

Den operativa tekniken vid undervisning modifierar avsevärt undervisningens organisation och administration; likaså de mål man önskar uppnå. I första hand problematiserar den operativa tekniken själva undervisningen och bidrar till ett explicitgörande av de svårigheter och konflikter, som stör eller förvränger den.

Den operativa tekniken är ett arbetsinstrument och inte ett universalmedel, som löser alla problem, något som för övrigt vore utopiskt att tänka sig. Varje slags vetenskaplig information måste kunna omvandlas och inkorporeras för att kunna fungera som operativt verktyg; på inga villkor bör man tendera till simpel kunskapsackumulation.

Det här förfaringssättet leder till att innehållet i program eller ämnen systematiseras på annat sätt än det traditionella. Man antar vanligtvis att det är sådant, som redan är bestyrkt och ”kondenserat”, som bör läras ut. Arbetet med operativa grupper har tvärtom lett oss fram till övertygelsen att man bör utgå från det aktuella och närvarande samt att bearbetning av en vetenskaps hela historia bör utgå från detta. Man bör dölja varken ofullständigheter eller tvivel och inte heller täcka över sådant med improvisationer.

Den institution, där undervisningen ges, bör i sin helhet organiseras som verktyg för undervisning och samtidigt – i radikal mening – vara föremål för ständig problematisering. Existerande konflikter av institutionellt slag genomtränger i implicit form undervisningen och uppträder som störningar i denna. Konflikter, som inte gjorts explicita eller lösts på den institutionella organisationsnivån, kanaliseras till underliggande nivåer på så sätt att den studerande blir till ett slags mottagare över vilken konflikterna återfaller eller inverkar.

Allt medan undervisningen i operativa grupper pågår bör man såväl studera och undersöka själva undervisningen som problematisera alla former av kunskap och verktyg. I denna – och varje slags – mening är ett fritt klimat oundgängligt.

I den operativa undervisningen bör man sträva i riktning mot det okända och att utforska sådant som ännu inte är tillräckligt belyst. Om det finns ett grundläggande rättesnöre att hålla sig till, så är det att bryta upp stereotypier på alla nivåer eller plan de än må visa sig. Stereotypi är ett läroämnenas fördärv.

Inom vetenskapen gör man framsteg inte bara genom att finna lösningar, utan också genom att – som något grundläggande – skapa nya problem; och det är nödvändigt att lära sig att inte vara rädd för att framkalla sådana. I den handlingen lär sig den studerande genom egen direkt medverkan att såväl problematisera som använda verktyg för att finna lösningar och formulera möjliga lösningsvägar.

Vad är att lära?

Termen ”lära” är i mycket sammanflätad med ”intellektualism” varigenom processen att lära uppfattas som liktydig med den intellektuella operationen att ackumulera information. En annan i viss utsträckning korrekt definition översätter ”lärande” till ett reduktionistiskt språk och hävdar att det utgör en - via erfarenheter - modifiering av nervsystemet. Vi föredrar uppfattningen att ”lärande” utgör en mer eller mindre permanent förändring av beteendemönster, varvid ”beteende” förstås som en mänsklig varelses samtliga förändringar oavsett inom vilket område de än må framträda; i sådan mening kan ett lärande existera oavsett att man inte intellektuellt förmår formulera det. Men lärande kan också röra sig om ett rent intellektuellt ”konstgrepp” i stil med en formel där allt reduceras till just denna. Då handlar det om dissociering i tänkandet och det är något mycket vanligt förekommande när det gäller vardagens löpande sysslor.

Den operativa tekniken implicerar alltså (att man har) en realistisk uppfattning om processens totalitet; denna uppfattning ”instrumenteras” via tekniken och berikas i sin tur genom de resultat som uppnås när sistnämnda (teknik) tillämpas. Vi strävar efter att inkorporera eller assimilera all information som instrument för att lära mer, fortsätta skapa och lösa problem inom det vetenskapliga fält eller tema som är aktuellt.


Människan i lärandet

Den traditionella undervisningens ideologiska förvrängningar har idag gått så pass långt att det är nödvändigt att återinlemma människan i det lärande från vilket hon blivit marginaliserad i namn av en föregiven objektivitet. Det är en banal sanning att det inte finns något lärande utan att en mänsklig varelse är inblandad. I praktiken har man dock ignorerat detta i sina handlingar – som om målet i realiteten inte vore att människan skulle skaffa sig instrument för att utvecklas, utan att hon istället skulle göras till ett avhumaniserat och alienerat instrument; som om det inte bara rörde sig om att behärska objekt med kunskap, utan också om att dominera och kontrollera mänskliga varelser med hjälp av inlärning och undervisning.

Människan är som varelse helt och hållet inbegripen i vadhelst hon ger sig i kast med på så sätt att när hon står inför en uppgift hon inte kan lösa uppstår samtidigt en psykologisk spänning eller konflikt – och när hon sedan finner lösningen på problemet eller uppgiften har hon samtidigt löst upp en psykologisk spänning eller konflikt. Den kunskap man uppnår om ett objekt är samtidigt inget annat än ett beteende hos människan som varelse. När man ”opererar” gentemot ett objekt är man inte bara upptagen med att förändra detta, utan man håller också på med att förändra sig själv som subjekt och omvänt; och bådadera äger rum samtidigt. Man kan varken ”operera” bortom objektets reella möjligheter eller bortom subjektets reella och momentana möjligheter; och subjektets psykologiska möjligheter är lika reella och objektiva som objektets.

Varje hinder, brist eller störning i lärandet är därigenom samtidigt ett hinder, en brist eller störning i individens (subjektets) personlighet, och alla störningar i personligheten (neuroser, psykoser, karaktäropatier, perversioner) är – vice versa – störningar i lärandet. Den psykoanalytiska behandlingen söker bryta dessa beteendestereotypier samt på nytt öppna och möjliggöra ett lärande och – således – en rektifiering av vad som tidigare uppnåtts. Därigenom finns inte längre någon essentiell skillnad mellan lärande och terapeutiskt i de operativa gruppernas teori och teknik. Den befintliga skillnaden utgörs endast av den explicita uppgift gruppen föresätter sig att utföra. En operativ grupp, som lyckats konstituera sig som ett lärande team, har implicit uppnått viss rektifiering av stereotypiserade förbindelser och, således, viss grad av terapeutisk effekt.

Det här innebär absolut inte att varje typ av uppgift som utförs under vilket slags förutsättningar som helst skulle vara terapeutisk; inte heller räcker det med att sätta en sjuk person att arbeta – individuellt eller i grupp – för att denne ska bli frisk. I stor utsträckning har de fel, som vidhäftar många former av arbetsterapi, sitt ursprung i ovannämnda uppfattning att arbete (i sig) skulle bota. Arbetet är i sig en abstraktion, som vare sig botar eller gör sjuk; det som botar och berikar personligheten alternativt gör sjuk är de mänskliga eller omänskliga förutsättningar – det slags förbindelser eller interpersonella relationer – som gäller medan man arbetar.

Den operativa gruppen söker uppnå en optimal förbindelse, som kan berika personlighet och uppgift samt rektifiera stereotypiserade och störda mönster. I anslutning härtill bör också tilläggas att en ”simpel” stereotypisering eller blockering av lärandet i sig – och detta skäl räcker – utgör en (neurotisk eller psykotisk) störning av beteendet.

Återupprättande av spiralen och brytandet av stereotypier är sammantaget de skeenden den operativa gruppens samordnare bör ”övervaka”; i den utsträckning så sker kommer dissociationer allteftersom att lösas upp. En av de dissociationer vi redan tagit i beaktande är subjekt-objekt som dialektiskt par; en annan viktig dissociation är den som ofta sker mellan teori och praktik, mellan information och tillämplighet; eller mellan det man kan eller säger och det man verkligen gör. I detta sakernas tillstånd kan dissociationerna (i lärandet och/eller neurotiska störningar) nå alarmerande proportioner och man kan stöta på allt ifrån encyklopediska kunskapsmängder - parat med praktisk tafflighet - till okunnighet vad gäller information och samtidigt stor praktisk skicklighet och ”klinisk blick”. I bägge dessa fall blir såväl uppgift som människa avförmänskligade. Uppgift och människa berikas via praxis och detta är något vi bör uppnå i gruppen genom att bryta alla de sätt dissociation mellan teori och praktik - inklusive den (så frekventa) mellan ideologi och handling – kan yttra sig på. Samtliga ovanstående utgör inte endast störningar vad gäller uppgiften, utan samtidigt också dissociationer i personligheten - och genom att bryta dem uppnår vi dubbel effekt.

Fastän man kan använda - och använder - operativ teknik i terapigrupper är undervisningsgrupperna inte direkt terapeutiska, utan detta finns implicerat i lärouppgiften; varje lärande och utbildning, som är väl genomfört, är också alltid implicit terapeutiskt. Att behöva ta till specifika terapeutiska procedurer är däremot tecken på att man hanterat den operativa tekniken dåligt genom att väcka och tvinga fram ångest, som går utöver vad gruppens egna emergenter indikerar och bortom vad man i implicit form kan bearbeta i sin lärandeuppgift.

Pedagogiska metoder har alltid inneburit en strävan efter att på adekvata sätt forma och modifiera den studerandes personlighet. Detta är nu något som möjliggjorts via de operativa teknikerna; och förvirring avseende vad som är terapi och vad som är undervisning har inte med dessa tekniker att göra, utan med pedagoger, vilka sökt det de fruktat att finna och fruktar det som de har funnit.


Tänkande och lärande

Tänkande utgör lärandets ”axel” och i de operativa grupperna intervenerar man aktivt i tänkandet när spiralen etableras. Det finns ett lärande – eller del av ett sådant – som uteslutande äger rum inom det kroppsliga området (exempelvis att lära sig skriva maskin eller att cykla); här bör en komplettering ske genom att det man gjort eller lärt på kroppslig nivå förs över till tänkandets plan.

En stor andel av arbetet inom vår industriella kultur utförs uteslutande inom kroppens område (det gäller såväl arbetaren som yrkeshantverkaren), något som underlättar eller orsakar dissociering mellan det man gör och det man tänker medan man gör. Ett gott lärande kräver att denna dissociation elimineras varav följer att uppgiften berikas genom det man tänker och att man tänker på vad man gör.

Om man skulle fråga oss om vi tänker skulle vi samtliga svara jakande; vi skulle till och med uppfatta frågan som påträngande, uppenbar eller absurd. Emellertid är det så att mycket av det som benämns ”tänkande” endast utgör en stereotyp ”ond” cirkel. Andra gånger – eller ihop med ovannämnda – kallar man dissociering från uppgiften ”att tänka”; ett tänkande, som varken föregår eller följer på en handling, utan ersätter den. Alla dessa förvrängda former av tänkande är inte endast psykologiska beteenden med sina individuella drivkrafter, utan i grunden också kulturella mönster och del av den rådande samhällsekonomiska organisationens ytstruktur. En del av denna ideologiska arsenal består av den formella logik, som fragmenterar och ”elementariserar” tankeprocessen. Den (tankeprocessen/övers.anm.) är alltid en dialektisk process; den formella logiken är inte ett skapande tänkande, utan stereotypi och kontroll av tänkandet. Det spontana utgörs av det dialektiska tänkandet, vilket begränsas och trycks ned av det formella tänkandet; med sistnämnda tänker man i realiteten inte, utan kritiserar och kontrollerar det dialektiska tänkandet till den grad att detta till och med blockeras. Att bryta den blockeringen medför – som vi längre fram kommer att se – förvirring och splittring. Det är dock en nödvändig väg att gå för att kunna återupprätta ett dialektiskt tänkande. I förbigående kan vi också nämna att inte alla som talar om dialektik verkligen tillämpar en sådan samt att ett formellt rigidt tänkande ofta samexisterar med ett verbalt försvar av dialektiken.

För att kunna tänka är det nödvändigt att ha nått en nivå där det är möjligt att medge och tolerera ett visst mått av ångest, som framkallas av spiralens framträdande med åtföljande öppning av möjligheter och förlust av stereotypier (det vill säga säkra och fixa kontroller). ”Att tänka” är med andra ord jämförligt med att överge en trygghetsram och se sig utlämnad åt en mängd möjligheter. I tänkandet är objektet alltid lika med subjektet och man kan inte (som subjekt) ”förflytta” objektet utan att ”förflytta” och problematisera sig själv; i rädslan för att tänka finns inkluderat fruktan för uppleva ångest och förvirring samt att bli kvar i detta tillstånd utan att kunna ta sig ur det. Ångest och förvirring är å sin sida oundvikligt i tänkandets och – således – lärandets process.

En av den operativa gruppens största fördelar är den möjlighet den erbjuder att lära sig handla, tänka och fantisera fritt; att erkänna det nära samband och den omärkliga övergång som finns mellan att ana, att föreställa sig, att tänka och att postulera vetenskapliga hypoteser. Här finns en mycket vanligt förekommande skräck för att bli vansinnig eller tappa kontrollen över tankar och fantasi ( ”la loca de la casa”; ung. ”att förlora sig i en fantasivärld”). Men i avsaknad av fantasi och föreställningsförmåga finns inget skapande tänkande. Och vad beträffar föreställning och fantasi överstiger verkligheten allt vad människan förmår (föreställa sig/övers.anm.). Gruppen måste hjälpas åt med att bearbeta denna fruktan för vansinne och kontrollförlust; undervisas i att tillåta sig leka med tänkande och uppgift samt finna nöje däri. Den mest ideala situationen är när ens arbete överensstämmer med ens hobby i sådan mening att sistnämnda samtidigt utgör källa till förnöjelse. Emellertid är rädsla och lidande paradoxalt nog moment av den skapande processen, och lättare att acceptera än ögonblick av lust när man tänker och arbetar.

Ett mycket frekvent problem i de operativa grupperna är att det uppträder skuldkänslor för att man tänker, något som läggs till övriga hinder. Och när man väl lyckats få gruppen att utan skuldkänslor acceptera det lustfyllda i att tänka och arbeta, måste man ta itu med problem som har att göra med (egna) skuldkänslor, vilka bottnar i att man undervisar i att tänka och att detta i sin tur framkallar lust och tillfredsställelse. Det finns ingen större tillfredsställelse vid undervisning än att lära ut att tänka, att agera i överensstämmelse med hur man tänker och att tänka utifrån hur man handlar under tiden man handlar.

Men att tänka är inte riskfritt, inte heller att få till stånd ett tänkande. Kom ihåg Sokrates och hans öde; jämför honom med hans anklagare Méleto, Anito och Licón vilka representerade tradition och stereotypi.

Bachelard hävdade att man alltid tänker mot någon; här skulle kunna tilläggas att man också tänker med någon och för någon eller något. I realiteten samexisterar och alternerar alla dessa förbindelser som moment i en och samma process; en process som, emellertid, kan störas eller paralyseras i någon av dessa (förbindelser/övers.anm.). Något mycket ofta förekommande är personer som bara kan tänka mot någon annan och mot vad den andre tänker; i sådana fall märker man att om personen ifråga inte fortsätter på samma sätt uppstår förvirring. Denna undviks däremot så länge den andre kan tillskrivas rollen som ens egen motsats.

Vid undervisning i operativa grupper bör man också beakta det nödvändiga i att tänkandet sker med terminologisk och teknisk stringens; vid behov bör man också inbegripa semantisk analys för att den verbala kommunikationen i minsta möjliga utsträckning ska låta sig lånas till att bli ”farkost” för missförstånd.

I gruppen fungerar lärandeprocessen som en sannskyldig mayeutik, men inte i sådan mening att det handlar om att ur var och en plocka fram vad som finns i det inre, utan om att gruppen skapar sina mål och upptäckter via aktivering av det som varje mänsklig varelse bär med sig av rikedom och erfarenhet - även om detta utgörs av endast det enkla faktum att hon lever.

Gruppens medlemmar lär sig inte bara att tänka. Spiralens öppnande möjliggör att man lär sig observera och lyssna, relatera egna åsikter till andras, se att andra tänker annorlunda samt formulera hypoteser som en teamuppgift i. Sammantaget med detta lär sig också gruppmedlemmarna att läsa och studera. Något, som mycket ofta kan observeras inom professionella miljöer, är att den studerande eller professionelle med intresse för sin uppgift har en tendens att endast inhämta information; att alltså ”sätta i sig” en stor mängd böcker och tidskrifter, vilka betraktas på ett endast ytligt sätt, eftersom det viktiga för honom eller henne uteslutande består i att uppfånga det nya och samla på sig litteratur och information. Den operativa gruppen däremot uppmuntrar till tänkande under läsningen och som det viktigaste med denna på så sätt att den används till produktiv dialog och inte blir till något stereotypiserat eller blockerande (Vad gäller detta se Ortega y Gassets artikel i Diógenes Nr 28). Härigenom kan man ”meditera” över en enda kärnfull artikel i flera veckor.

För att gruppen ska förmå genomföra allt detta bör dess samordnare dels på ett grundläggande sätt kunna hantera stereotypier och genomföra analys av gruppens referentiella scheman, dels se till att bibehålla en optimal ångestnivå. Man behöver inte göra något för att etablera den dialektiska tankeprocessen i och med att denna är spontan; däremot finns det mycket att göra när det handlar om att avlägsna barriärer och blockeringar, vilka hindrar den från att fungera.

Referentiellt schema

Det referentiella schemat är den ”sammantagna mängd erfarenheter, kunskaper och affekter utifrån vilka en individ tänker och handlar”. Schemat utgör ett dynamiskt resultat av den ”kristalliserade” stora mängd (i personligheten organiserade och strukturerade) erfarenheter, vilka återspeglar en viss struktur i den yttre världen; det är detta sammantaget som utgör bakgrund till hur individen (subjektet) tänker och agerar i världen.

En operativ grupps taktik bör orienteras i riktning mot revidering av det referentiella schemat, vilket bör vara föremål för ständig utforskning. Om man saknar ett adekvat referentiellt schema kommer olika fenomen att förbli oupptäckta; för att det behövliga referentiella schemat ska kunna formas är det dock oundgängligt att såväl upprätthålla kontakt som samspela med utforskningsobjektet.

När ett fenomen upptäcks skapar man medvetet ett referentiellt schema för att kunna varsebli det. För att man ska nå dithän bör det dock ha förelegat en lång föregående erfarenhet av objektet varigenom subjektet i progressiv och gradvis form impregnerats av objektet fram tills det ögonblick då ett dialektiskt språng äger rum och det referentiella schemat görs medvetet. Men inte endast det medvetna referentiella schemat är viktigt, utan även alla de omedvetna eller dissocierade komponenter i schemat, som spelar in och – utan att vara kända – förvränger eller blockerar lärandet. I lagom proportioner utgör det referentiella schemat den rationella kunskapens och vetenskapliga uppgiftens a priori irrationella. Schemats revidering i den operativa gruppen vidgar de rationella möjligheterna, innefattar utforskning av kunskapens vardagskällor och således också reorganisering och rationellt tillvaratagande av sistnämnda i den vetenskapliga uppgiften genom ett accepterande av att vetenskaplig och vardaglig kunskap hänger samman.

På samma sätt som att ett referentiellt schema av dynamisk och flexibel karaktär är nödvändig förutsättning för lärande, förvandlas det stereotypiserade schemat till en barriär.

Utforskning av det referentiella schemat utgör metoden för att bryta stereotypier; schemat utforskas och förändras dock endast genom att komma till användning. Den operativa gruppens teknik bör sträva efter att gruppens medlemmar deltar frivilligt och spontant, att de därvid bidrar med sina referentiella scheman och sätter dem på prov i en mer vidsträckt verklighet (bortom stereotypins, autismens eller narcissimens gränser) samt att medvetenhet vinns (om dessa referentiella scheman/övers. anm.) med åtföljande rektifiering. Å andra sidan handlar det inte om att förändringen av det referentiella schemat ska bli till något förutbestämt; det handlar inte heller om att få tillgång till ett redan färdigstrukturerat schema. I sin optimala form består lärandet i grund och botten av att göra ständig revidering av schemat möjlig utifrån varje situations erfarenheter såväl i som utanför gruppen. Det handlar med andra ord om att lära sig vidmakthålla ett formbart, icke-stereotypt schema som instrument, vilket allteftersom korrigeras, skapas, modifieras och förbättras.

Det referentiella schemat utgör, sammantaget, en bestämd enhetlig integrering av värld (omgivning) och (mänsklig) kropp; med schemat hålls spänningar under kontroll samt hejdas nya situationers eller företeelsers traumatiska ”inbrytningar”. Vid revidering av det referentiella schemat utgör värdering av ångestnivån en viktig faktor.

I den operativa gruppen konstruerar man undan för undan ett gruppsligt referentiellt schema. I realiteten är det detta som möjliggör att gruppen fungerar som ett enhetligt och sammanhängande team. Det innebär inte att alla tänker lika, vilket ytterst vore raka motsatsen till vad vi önskar av en operativ grupp. I dialektisk mening innebär inte ”enhetlighet” exkludering av motsatser, utan tvärtom; ”enhetlighet” inkluderar och implicerar i sig förekomsten av motsatser. Häri ligger en operativ grupps verkliga enhetlighet. Optimalt är när det finns maximal heterogenitet i gruppens sammansättning och maximal homogenitet vad gäller uppgiften.

Det referentiella schemat är alltid en (integrerande) del av ideologierna, vilka – ofelbart och alltid – gör sitt inträde i såväl den operativa gruppen som i varje uppgift av undervisnings- och lärokaraktär. Man måste se till att varje medlem använder sig av sin ideologi, vilket är det bästa sättet att undersöka och revidera densamma; det rör sig inte om att försvara den via en teoretisk utläggning, utan om att låta den komma till användning. Då kommer svårigheter och dissociationer likaväl som motsatser och samexisterande - varandra uteslutande - ideologier eller icke-integrerade segment att framträda. Ideologin integreras och försvaras genom att man ”opererar” med den - inte genom att prata om den. När vi resonerar på detta sätt inkluderar vi alla slags ideologier: politiska, vetenskapliga, sociala, ekonomiska, religiösa etc likaväl som sådana, som specifikt hör hemma inom vissa vetenskapliga områden: psykiatri, psykologi etc.

I denna den operativa gruppens uppgift söker man lösa upp en mycket vanligt förekommande omständighet: nämligen det mångtydiga i att element från motsatta ideologier samexisterar på ett ointegrerat sätt. Vi bör sträva efter att ideologin blir till ett verktyg för människan, inte att människan omvandlas till verktyg för ideologin. Det handlar inte heller om att uppfatta ideologier som skadliga fenomen; istället handlar det om att gruppen använder sig av dem och att de därigenom underkastas prövning och verifiering; att de såväl kan breddas och korrigeras som vinna i integration, koherens, påverkans- och beviskraft. I den operativa gruppen söker vi ständigt få varje medlem att använda sig av sitt eller sina referentiella scheman likaväl som av sin eller sina ideologier. Resten gör man på egen hand.

Uppgiften som mål

Uppgiften att lära med därtill hörande tema kanaliserar - eller utgör fokus för - gruppens och dess samordnares direkta uppmärksamhet. Men trots uppgiftsfokuset är det i grund och botten de människor, som är inblandade i uppgiften, som är intressanta för oss på så sätt att en väl genomförd uppgift på samma gång – och utan att det ena kan särskiljas från det andra – innebär integration och grupplärande. Förhållandet mellan uppgift eller mål och de ingående personerna verifieras genom analys av det referentiella schemat samt bedömning av hur mycket ångest som väckts. Den information, som ska assimileras, utgör manifest innehåll, medan det schema man föredrar utgör latent innehåll; vi måste ständigt hantera och vara uppmärksamma på bäggedera.

Den operativa gruppen arbetar med sin utgångspunkt i viss information, som emellertid kan framträda i gruppen på olika sätt. Den kan ges direkt i intellektuell form och i sådant fall rekonstruerar gruppen helheten med utgångspunkt i dess medlemmars fragmentariska bidrag varvid svårigheter undersöks utifrån de sönderdelningar, utelämnanden och förvrängningar som uppstår. I den utsträckning gruppen kan rekonstruera informationen berikar den samtidigt denna; och när informationen sedan lärs in är den överlägsen den som gavs inledningsvis.

Men informationen kan också bäras till gruppen i latent form, alternativt genom att den ageras. I sistnämnda fall framställer gruppen eller några av dess medlemmar informationen; om exempelvis temat rör den schizofrenes familj kan den operativa gruppen representera eller agera några av dess karaktäristika som man blivit informerad om. Som aspekt är detta (på ett nästan systematiskt sätt) mycket påtagligt och närvarande i de operativa grupper, som arbetar med undervisning i psykiatri, medan samma sak inte kan observeras vid undervisning i psykologi. Det är möjligt att den mängd ångest informationen väcker spelar in här i sådan mening att ju större ångest, desto mer identifikation; med mindre ångest kan informationen däremot plockas upp eller inkorporeras symboliskt som intellektuellt innehåll. Sistnämnda (resonemang) hänger nära samman med de teorier, vilka hävdar att framträdandet av beteenden inom psykets område har att göra med möjligheten att skjuta upp svar.

I de operativa grupperna etableras och genomförs ett lärande endast genom att avståndet till kunskapsobjektet regleras. Det finns en optimal distans som korresponderar mot en optimal ångest; där ovanför eller där under kommer lärandet att störas. En basal teknisk princip – av Enrique Pichon-Rivière kallad den gruppoperativa teknikens ”gyllene regel” - är att respektera gruppens emergent, det vill säga att man ska arbeta eller ”operera” med den information gruppen aktualiserar under varje moment och som motsvarar vad den för ögonblicket mäktar med att bearbeta. Genom att respektera emergenten upprätthåller man och ”opererar” inom det avstånd till kunskapsobjektet som gruppen kan tolerera.

Utan ångest lär man sig inte och samma sak gäller med alltför mycket ångest. Den optimala nivån är när ångesten fungerar som alarmsignal. Vad beträffar detta finns två extrema och typiska gruppbeteenden; det ena är när det finns mycket ångest och brist på distans, det andra när det saknas ångest och gruppen inte arbetar (”man vet redan allt” och det finns inga tvivel, varigenom varje ny emergent förhindras att framträda). I förstnämnda fall bör man undersöka ångesten i förhållande till temat; det är inte exceptionellt att en depersonaliseringssituation kan uppträda hos gruppen eller någon av dess medlemmar. I det andra fallet bör man utforska blockeringen, också här utifrån hur temat inverkar. I bägge dessa fall är ett epistemologiskt hinder verksamt: i det ena fallet genom en alltför brysk brytning med det referentiella schemat, i det andra genom stereotypisering.

Det okända är farligt (förföljande) och kan desorganisera gruppens försvar varvid denna uppfattar sig som invaderad genom temat. I den andra situationen (som beskrivs härovan) är det däremot ofta så att man måste ”förfrämliga” det vardagliga och vanliga, det som redan är känt. Med andra ord måste andra aspekter av detta än de stereotypiserade framvisas; härigenom omvandlas även det vardagliga och vanliga till objekt för utforskning och lärande eftersom ju det okända finns närvarande även i vardagsfenomenen. Den alldagliga erfarenheten måste ”göras främmande”; ett förhållningssätt som, å andra sidan, utgör utforskningsmetod för bland annat konstnären, vilken för oss framvisar det vardagliga utifrån en annorlunda vinkling, alternativt utifrån ett verklighetstroget fokus eller perspektiv som dock skiljer sig från det vanliga.

På så sätt är att lära sig i realiteten inget annat än att lära sig att utforska. Utan ångest - framkallad av det okända, alltså det farliga - är ingen undersökning möjlig inom ett arbetsområde. För att kunna undersöka är det i alla åldrar – även i mogen ålder – nödvändigt att hålla kvar lite desorganisation; eller den närhet till desorganisation som barnet och tonåringen har, alltså förmågan att låta sig förundras. I realiteten är det så att tonåringens problem aldrig helt löses; vad som uppnås är på sin höjd att de blockeras. För att kunna undersöka – och således lära – är det nödvändigt att alltid, i viss utsträckning, hålla kvar eller konservera tonåringens ångest inför det okända.

I varje lärande uppträder såväl paranoid som depressiv ångest i samtidiga, samexisterande eller alternerande former: förstnämnda paranoida genom den fara det nya och okända implicerar, sistnämnda depressiva genom förlusten av ett referentiellt schema och den speciella förbindelse ett sådant schema alltid implicerar.

Såväl mängd som tidpunkt för informationen bör avvägas så att inte ångesten blir för massiv; om så skulle vara fallet kan påföljande desorganisation ge upphov till konfusionell ångest. I den stund stereotypier bryts finns dock – som normalt inslag i varje lärande – vissa ögonblick av förvirring. Dess mängd bör dock avvägas så att den blir möjlig att särskilja, hantera och bearbeta.

För att sammanfatta så kan den operativa gruppen innehålla tre typiska reaktioner beroende på vilket slags ångest som överväger: en utgörs av den paranoida reaktionen, en andra av den depressiva och en tredje av den konfusionella, vilken framträder när kunskapsobjektet överstiger Jagets förmåga till särskiljande och kontroll eller, också, när okända icke-diskriminerade teman – objekt som förvirrar - ”bryter in”.

Lärande som grupprocess

Lärandet är en process bestående av moment som följer på varandra eller alternerar. De kan emellertid också isoleras eller stereotypiseras varvid störningar uppstår. Vart och ett av dessa moment i lärandet implicerar särskilda beteenden eller roller för gruppmedlemmarnas del.

Problemet undersöktes speciellt med hjälp av frågeformulär riktade till studenter inskrivna på introduktionskursen i psykologi på Facultad de Filosofía y Letras de Buenos Aires. Frågeformuläret sökte utröna studenternas attityd avseende psykologi som kunskapsobjekt. De svar man fick var typiska. Alla de attityder, som framvisades eller ”diagnosticerades”, uppträder normalt sett (som moment) i läroprocessen; varje moment i denna process implicerar en beteendestruktur eller roll som intas av gruppen eller några av dess medlemmar; och de kan reduceras till åtta typiska former:

a) paranoidt moment: kunskapsobjektet upplevs som farligt och man intar en attityd av misstro eller fientlighet, alternativt att man reagerar direkt med därtill hörande ångest;

b) fobiskt moment: kunskapsobjektet hålls på avstånd genom att man undviker kontakt eller närhet;

c) kontrafobiskt moment: här ”far man ut” på ett tvingande eller aggressivt sätt mot kunskapsobjektet genom att attackera eller förlöjliga det;

d) obsessivt moment: man söker uppnå kontroll och fastlåsning av objektet; en kontroll på avstånd av detsamma medelst ritualer, stereotypisering av det referentiella schemat eller genom att ställa frågor med en kontrollerande tendens;

e) konfusionellt moment: här misslyckas försvaret (vilket som helst av de ovannämnda) och man träder in i en situation (präglad) av förvirring (avseende förhållandet) mellan jaget och objektet med dess olika aspekter, vilka inte kan hållas isär;

f) schizoidt moment: detta utgör en relativt stabil organisation av fobiskt undvikande; avståndet till objektet stabiliseras genom distansering och tillbakadragande mot de inre objekten;

g) depressivt moment: här har olika aspekter av kunskapsobjektet introjicerats och man börjar (eller försöker börja) bearbeta det;

h) epileptoidt moment: man reagerar mot objektet i syfte att förstöra det.

Om dessa olika moment uppträder i isolerad och stereotypiserad form hos en individ eller gruppen (som helhet) utgör det ett indicium på störning eller blockering av läroprocessen. Var och en av gruppens medlemmar har lättare för att gå in i vissa av denna process' moment; vad som individuellt utgör en brist i lärandet omvandlas till styrka när var och en intervenerar utifrån sin roll i gruppens uppgift. Med de individuella rollerna ges alltså hela läroprocessen ny kraft i gruppen om man betänker att varje gruppmedlem kan inta olika funktionella roller beroende på temat och lärandets olika moment eller nivåer.

Gruppens förmåga att ”operera” som team beror på i vilken utsträckning varje roll (varje läromoment) förs in i den totala processen på så sätt att man i sin helhet uppnår en resultatmässigt hög nivå av lärande och bearbetning.

Låt oss som exempel ta den schizoida rollen (momentet): den individ, som intar denna roll, besitter förmågan att vara en mycket god observatör, men han eller hon har svårt att kommunicera sina data och bearbetar dem bristfälligt. Betraktad i ett individuellt perspektiv har han eller hon – genom att vara stereotyp i sin roll – en störning i lärandet eftersom endast ett moment därav utförs. Men med sin plats i teamets uppgift, genom att föras in i uppgiftskontexten, förbyts denna roll till ett viktigt och mycket fruktbart moment av processen betraktad i sin helhet. Den kompletteras, exempelvis, av den depressiva rollen (momentet), vilken i sig inrymmer egenarten att ägna sig åt konkreta måls uppnående; därför kan den lättare appliceras på bearbetning av data (som observerats av den schizoida rollen/övers.anm.). Den (schizoida rollen/övers.anm.) kompletteras dessutom av den obsessiva rollen (momentet), vars egenart utgörs av att ”specialisera sig” eller vara upptagen av de korrekta medel som bör användas, även om bristen här består just i att denna person stereotypiseras i sin roll och förlorar målet ur sikte; ”införd” i gruppuppgiftens hela kontext kompenseras hans eller hennes brist genom de övrigas roller och det som är ett huvudintresse (obsessionen/övers.anm.) förvandlas från att vara individuell störning till att bli en ”operation” av stort värde för gruppens uppgift.

Om gruppens uppgift reducerades till endast detta, skulle vi dock förfrämliga människan som varelse och förvandla henne till verktyg eller ”skruvar” i ett simpelt maskineri. Kommunikationsprocessen gör emellertid att var och en i gruppuppgiften inkorporerar den ”generaliserade andre” - som G. H. Mead benämnde introjicerandet av de andra medlemmarnas roller. Härigenom kommer var och en att undan för undan inkorporera moment av de övriga och gradvis rektifiera sin egen stereotypi: därmed uppnår man inte endast ett gott gruppresultat, utan också integrering av information, lärande och varje gruppmedlems jag. Detta är något som demonstreras genom att var och en gradvis kan börja variera sina roller, ”spela” de andras roller och på så sätt inkorporera lärandets olika moment samt uppnå större jagintegration. Vid vissa tillfällen sker ett massivt alternerande av roller och det uppstår ”totalomkastningar”, vilka också gradvis rektifieras.


Information och handling

Även om vi tidigare kortfattat berört ämnet rättfärdigar dess vikt att vi undersöker det mer detaljerat. Den information en grupp mottar är större än den förmår verbalisera och detta gäller också för gruppens medlemmar sedda som individer; med andra ord är det så att man alltid lär sig mer än man tror och mer än man kan demonstrera verbalt eller medvetet vittna om.

Om informationen skapar för mycket ångest är det troligt att den dramatiseras eller ageras, vilket kan ses som en första introjicering av temat – dock utan nödvändig optimal distans – på så sätt att en faktisk introjektiv identifikation åstadkoms, men på kroppslig nivå. Utvecklingsmässigt är detta det mest primitiva lärandet eftersom allt börjar och slutar i och med kroppen. I början är allt handling. Regressionen hamnar på denna nivå när den mottagna informationen skapar mycket ångest.

I agerandet dramatiseras inte endast den mottagna informationen, utan mycket ofta även reaktionen på den ångest informationen framkallar: depersonalisering, fobiska reaktioner, paranoida, obsessiva etc. Och det är detta direkta och upplevda material vi drar nytta av på Escuela Privada de Psiquiatría för att undervisa i psykiatri och psykosomatisk medicin; i detta material integreras den fenomenologiska aspekten och den upplevelse, som därvid framkallas, med en dynamisk förståelse av beteendet utifrån den gruppförbindelse och utlösande faktor som finns. Vi begagnar oss av den redan bekanta formeln om en kontinuitet mellan normala och patologiska fenomen och integrerar så hos den studerande en erfarenhet, som svårligen skulle kunna inhämtas på något annat sätt.

Det finns mycket nära samband mellan att tänka och att handla, och lärandet bör kompletteras genom bådaderas användning; mycket ofta sönderdelas, exkluderas eller ersätts de emellertid. I den obsessiva rollen, exempelvis, ersätts handlingen av tänkandet, vilket individen (subjektet) på ett persevererande sätt knyts samman med utan att förmå övergå till handling; hos hysterikern däremot ersätts tänkandet lätt av handling (dramatisering).

I den operativa gruppen agerar var och en på sitt personliga sätt med sin egen beteende-”repertoar” och dess karaktäristiska form. Samordnaren bör inte förvänta sig något specifikt från någon; det var och en ger är tillräckligt och det finns inget sätt att inte ge. Vart och ett av de personliga förhållningssätten bör ”dynamiseras” och placeras in i den totala processen och kontexten. Bara dramatisering eller bara tänkande taget för sig i sin isolering utgör partiella moment; med endast dessa blir en utforskning vare sig komplett eller ett lärande berikat. I rollsamspelet lär sig emellertid var och en att det den ena gör på ett sätt gör någon annan på ett annat sätt. Utifrån detta kan man sätta värde på såväl det man själv har som det andra har. Arbetet i operativ grupp värdesätter bidragen från samtliga; det är emellertid ett modest och ödmjukt lärande i förhållande till såväl kunskap som människans begränsningar inför det okända och det kända.

Talandet är en tredje mycket viktig manifestation i den operativa gruppen. Att tala utgör kommunikation på en mer integrerad nivå och med mer fullgångna resultat. Emellertid kan språket bli till ett agerande som paralyserar en mer effektiv och fullständig kommunikation. Mellan dialog, uttrycksfullhet och vältalighet finns fundamentala skillnader. Det är av vikt att beakta dessa skillnader mot bakgrund av den kommunikation som etableras. Talandet kan utgöra en gruppmedlems specialiserade roll och implicera såväl att gruppkommunikationen underlättas som att den blockeras och kontrolleras: sistnämnda sker exempelvis när det gäller personer som pratar och ingenting säger; de som talar bara för att ”täppa till munnen på andra”, som ett sannskyldigt narcissistiskt utspel eller som neurotisk användning av information eller bokkunskap. I samtliga dessa fall finns kommunikationsstörningar, degradering av språkets symboliska nivå och en vidhängande störning i lärandet. Genom att göras användbara i det gemensamma arbetet med gruppuppgiften bör en rektifiering ske.

Här – liksom när det gäller lärandemomenten – betraktas det tänkande, talande och agerande som framträder i exkluderande och isolerad form som svårigheter i lärandet. I den operativa gruppen samexisterar, följer på varandra och potentieras de däremot.

Man kan relativt lätt observera att det finns ”experter” med större sensibilitet avseende vissa aspekter av informationen eller (förmåga) att upptäcka vissa typer av beteende, konflikt eller sjukdom; på liknande sätt finns det andra som använder sig av speciella ämnesområden för att blockera sig själva, ”aktivera” blinda fläckar eller förvränga informationen. Ännu idag - och med viss erfarenhet i bagaget - kan man ibland inte upphöra att förvånas över den förvrängning information utsätts för, skillnaden mellan vad man har sagt eller velat säga och det auditoriet uppfattat – utan att fördenskull bortse från att sistnämnda (auditorium/övers.anm.) inte är någon enhetlig massa, utan en heterogen och mångfacetterad helhet.

Den operativa gruppens fungerande

Varje grupp skriver sin egen historia och bör respekteras med sina säregna karaktäristika utan att tvingas till vare sig fungerande eller resultat; gruppen arbetar på den högsta nivå den förmår under varje moment och sedd som en helhet.

Gruppens samordnare ”opererar”(inom det aktuella temat) med sin teknik och i enlighet med de mål gruppen föresätter sig att nå, men hans eller hennes uppgift har sitt fokus på de människor som ingår i gruppen. Sättet att behandla temat utgör uppgiftens normativa innehåll. När man alltså deltar i en uppgift uppnår man samtidigt att personligheterna hos de människor, som är aktiva med uppgiften, integreras; denna integration innefattar såväl (jagets) instrumentella som (överjagets) normativa funktioner. Kunskapsprocessens spiral är verksam inte bara i gruppuppgiften, utan var och en av gruppens medlemmar introjicerar gruppen som helhet; och spiralen – uppfattad även i separat mening – fortsätter att vara verksam inom den enskilde gruppmedlemmen.

Den operativa gruppen lär oss att i en grupp är inte bara degradering av högre psykologiska funktioner och reaktivering av regressiva och psykotiska nivåer (enligt studier alltifrån Le Bon till Bion) möjlig. Gruppen kan också uppnå den mest fullständiga grad av bearbetning och fungerande avseende den mänskliga varelsens mer integrerade och högre nivåer samt med en ”produktion” som inte skulle kunna åstadkomas via individuell verksamhet. Alla dessa stora skillnader i dynamik och resultat utgör inte essentiella kvalitéer hos gruppen, utan emergenter som växer fram ur dess organisation. Gruppen kan därigenom såväl skapa som bota sjukdom; organisera och desorganisera, integrera och desintegrera etc. Vad som sägs om gruppen omvandlas emellertid till abstraktion eller ”utopi” om man inte singulariserar och knyter ihop grupp, moment och organisation eller struktur; och vidare om man inte specificerar huruvida sistnämnda (exempelvis en regressiv organisation eller struktur) är stabil, permanent eller funktionell.

Den operativa gruppens teknik kan man lära sig endast genom egen personlig erfarenhet på samma sätt som den grundläggande basen endast kan inhämtas genom egen genomgången analys när man förbereder sig för att bli psykoanalytiker.

En operativ grupps fungerande oscillerar mellan varierande grader av sammanhållning och splittring, samtliga nödvändiga på samma sätt som variationer i homogenitet och heterogenitet. Gruppen fungerar optimalt när förutsättningarna rollheterogenitet och ”integrerad spridning” råder, något som inte heller uppnås en gång för alla som definitiv stabiliseringsnivå. Gruppdynamiken passerar oundvikligen genom förvirringsfaser av skiftande intensitet och varaktighet; säkerligen är detta – under moment och perioder – ett produktivt kaos som finns i alla grupper.

Gruppens samordnare bör söka underlätta dialog och etablera en kommunikation i vilken är införstådd respekt för tystnader, som är produktiva, skapande eller innebär viss insight eller bearbetning; man kan inte vara viss om att en operativ grupp fungerar optimalt endast därigenom att det aldrig uppstår tystnader. Man bör söka undvika att konflikter stereotypiseras (i gruppen/övers. anm.), något som åstadkoms genom att motsättningar löses i en dialektisk syntetiserande process, med andra ord att varje kontradiktatoriskt uttryck placeras in i den dialektiska spiralprocessens kontext.

Ingen åsikt eller idé bör av a priori- eller rena suntförnuftskäl ringaktas; om sådant förekommer är det oundgängligt att gruppsamordnaren påpekar detta. Man måste ha kvar sitt sinne för vad som är möjligt utan att detta för den skull lägger hinder i vägen för att undersöka mer oväntade vägar eller riktningar. På samma sätt bör man se till att en flexibel anpassning av målen sker utifrån de medel som för tillfället är tillgängliga. Gruppen måste hjälpas att ta sig vidare från det redan kändas stereotypier; det är här inte ovanligt att gruppsamordnaren får riktat mot sig aggressioner och fientlighet när han eller hon föresätter sig att bryta dessa stereotypier. Jag vill understryka att vad man bör göra är att hjälpa, inte att instruera, samt respektera den tid gruppens bearbetningsprocess kräver. Att klänga sig fast vid det förflutna (att saker ska vara på ett visst sätt) är en neurotisk stereotyp, som söker undvika ångest kring nuet och det nya. På liknande sätt lämnar samordnaren tillbaka de frågor som riktas till honom eller henne och desarmerar därigenom beroenden. Om det exempelvis gäller en gruppmedlem som säger: ”Ursäkta, jag skulle vilja säga ... ” kan samordnaren för att söka omintetgöra beroende helt enkelt svara: ”Och varför ber du om ursäkt?”. Samordnaren bör göra vad möjligt är för att dialogen mellan gruppens komponenter ska komma igång och undvika att koncentrera eller centrera allt kring sig själv; när dialog och kommunikation fungerar väl bör inte samordnaren intervenera. Som samordnare bör man vara varken kritisk eller tvingande mot någon medlem oavsett dennes sätt att intervenera; det är gruppen själv som bör lära sig att hantera och rektifiera attityder eller interventioner, vilka är undflyende, paranoida eller ”hakar upp sig”, det vill säga sådana som jämt upprepar samma sak eller exempelvis citerar böcker istället för att medverka med egna bidrag genom att aktivt tänka och intervenera. Givetvis bör samordnaren inte ge råd och inte heller inta de roller, som projiceras på honom eller henne; såsom exempelvis sker i grupper där man oupphörligen frågar och ber om information, där man vill lära sig snabbt och klagar över förlorad tid. Samordnarens kvalitéer kan sammanfattas i tre ord: konst, vetenskap och tålamod.

På inga villkor bör samordnaren glömma bort att vid användning av den operativa tekniken är uppgiftens och det aktuella temats resultat visst intressanta – men en del av vår funktion (som samordnare) består i att utöva sådan inverkan på de i gruppen intervenerande personerna att sättet att genomföra lärandet får en normativ effekt. För att detta lättare ska förstås kan vi betrakta följande exempel: vi föreställer oss att en mor lär sitt barn att leka med modell-lera och att hon visar barnet hur man kan forma figurer av den. Här lär sig barnet något instrumentellt; man kan också uttrycka det som att barnet i denna process håller på att forma eller integrera sitt jag. Men här finns ytterligare något: det sätt modern undervisar på (med kärlek, otålighet, irritabilitet, ilska etc) kommer att bli till en normativ aspekt vad gäller barnets personlighet i sådan mening att det lär sig normer för relationer och samlevnad, med andra ord att barnets överjag formas och integreras. I de operativa grupperna inträffar något liknande; lärandet syftar här till mycket mer än att forma ett team för att hantera kunskaper.

Vi syftar till att människan som varelse ska berikas i uppgiften; det är bland annat detta som skiljer den operativa gruppen från brainstorming-tekniker i vilka uppmärksamheten främst riktas mot att få fram nya idéer, inte att människor och interpersonella relationer ska berikas (tekniker som Osborn, Gordon, Philips etc).


Tiden

Den operativa gruppen bör träffas inom en på förhand bestämd tidsram och med regelbunden frekvens. Man har tydligt kunnat observera att det är bättre att göra det i sessioner som varar längre än en timme, ty vanligtvis är det efter de första 50 eller 60 minuterna som produktiviteten börjar bli optimal. Detta går stick i stäv med den traditionella uppfattningen om lektioner på en timme, något som grundas på det faktum att uppmärksamheten går ned därefter; om man dock ”opererar” på ett annorlunda sätt är det först vid den här tidpunkten, som gruppen går ned i varv eller slappnar av och börjar fungera på sin högre nivå.

Enrique Pichon-Rivière har upprepade gånger pekat på det ackumulativa arbetets höga ”avkastning”, det vill säga det arbete som sker under flera timmar – till och med dagar – i sträck. Erfarenheten bekräftar i rikt mått detta påstående; frånvaron av trötthet är påfallande i grupper som fungerar bra, utan spänningar eller med förmåga att lösa upp sådana allt eftersom de uppträder.


Några återkommande problem

Vi ska ägna några ord åt att referera till typiska eller återkommande situationer som kunnat observeras som del av våra erfarenheter i synnerhet när det gäller föreläsningstemat ”Introduktion till Psykologin”.

Här kunde vi observera hur vissa studenter i sin första kontakt med psykologi snabbt försöker ta ställning till vilken position att inta, medan andra som redan intagit en ståndpunkt försvarar denna och söker värva anhängare. Tvånget att snabbt ansluta sig till en ”skola”, när man ännu inte har tillgång till de element som krävs för ett ställningstagande, utgör en störning i lärande och vetenskaplig skolning därför att man använder sig av anslutning som ett skyddande objekt och med dess hjälp konfigureras en stereotyp. Samma sak gäller för personer, som alltid bemödar sig om att komma i motsatsställning till andra (”motvalskärringar”) och att deras ”lärande” i grund och botten består av detta. Det handlar inte om att man som student inte ska få ha en viss ideologisk, filosofisk och politisk ståndpunkt, utan om att man (som i ovanstående fall) använder den på ett sådant sätt att såväl den egna utvecklingen som den egna ideologins utveckling störs.

Det fenomen, som utgörs av motsatsförhållandet mellan vårt sätt att undervisa/lägga upp undervisningen och de examinationsformer som använts, gjordes till föremål för ett noggrant studium. Beroende på det stora antalet studenter och de fåtaliga lärarna är det endast information (från studenterna/övers. anm.) som krävs in under examinationerna. I realiteten har examinanden förberetts på att han eller hon ska få visa sig besitta psykologiskt omdöme och tänkande; studenten blir nu mycket frustrerad eftersom under den lilla tid var och en har till sitt förfogande man inte kan visa fram vad man lärt sig. Ofta framförs önskemål om att examinationen ska förlängas samt att frågor om fler och andra saker ställas. När studenterna kommer är de – med all rätt – beredda på att under examinationen befinna sig i dialog med läraren och inte att man ska krävas på konkreta och snabba svar.

Ett annat problem man ofta kunnat konstatera är att delexamina sammanfaller med perioder av bearbetning eller förvirring vad gäller lärandet. Resultatet blir därför att studenterna ännu inte bearbetat färdigt och integrerat ett tema när man begär av dem att de ska avlägga dessa prov.

Studenterna ger ofta uttryck för att ämnet förefaller dem lätt eftersom de har lärt sig att arbeta och studera med lust. Det förekommer också att de lämnar in ”arbeten” i vilka de studerat ett tema samt redovisat sina egna åsikter; och nu önskar få sina lärares synpunkter.

Den uppgift, som här ovan relaterats, har i sin helhet varit mycket användbar och angenäm. De problem som väckts har snarast att göra med hur undervisningen institutionellt anordnats, men – som Freud sade – när man en gång har åkallat vålnader kommer det inte på fråga att fly när de väl uppenbarar sig.


Översättning: Sören Lander


Senast uppdaterad 070902



föreläsning Madrid 2007

Av Ana Quiroga

INTRODUKTION TILL SEMINARIUM RÖ­RANDE ENRIQUE PICHON-RIVIÈRES TEO­RI OM DEN ENDA SJUKDOMEN (TES).

Översättning: Sören Lander

Översättarens kommentar: Nedanstående text utgörs av en föreläs­ning som hölls av Ana Quiroga under ovannämnda seminarium. Jag har med hennes godkännande översatt texten för att på så sätt kunna publicera och sprida den på internet. Det är dock en komplicerad text fylld av termer och begrepp, som inte är speciellt bekanta ens för den som i vanliga fall kän­ner sig förtrogen med psykoanalys, socialpsykolo­gi och gruppteo­ri. Jag har därför lagt till ett ganska stort antal noter som förhoppningsvis kan definiera och fördjupa begrepp och re­sonemang. För att ge möjlighet till större förståelse är vissa no­ter ganska omfattande; i regel rör det sig om citat från Vicente Zito Lemas intervjubok med Pichon-Rivière från 1976.

Ana Quirogas text kan därför läsas på två sätt; dels genom att läsa no­terna som ett slags "dörrar" ( ) in till citat (ur företrädes­vis Pichon-Rivières egna texter) som definierar och fördjupar re­sonemangen i tex­ten, dels genom att hoppa över noterna och läsa texten direkt.


Introduktion till seminarium, som organiserades av La Asociación para el Estudio de Temas Grupales, Psicosociales e Institucionales i Madrid den 24 no­vember 2007. Texten presenterades sedan i inter­nettidskriften Àrea 3. Cuadernos de temas grupales e institucionales. No 12, våren 2008.

Del 1

Presentation och syfte

Detta seminarium syftar, enligt vad jag uppfattat, till att gemen­samt konstruera en sfär inom vilken det är möjligt att reflektera, utveckla hypoteser och gå igenom begrepp som rör Enrique Pichon-Rivières tankevärld. Drivkraften (1) bakom samman­komsten utgörs av vår egen vardagsverksamhet (såsom varande mest autentiska källa till ovannämnda frågeställningar) till vilken vi sedan ska kunna återföra vad som producerats i detta vårt ge­mensamma arbete (2). Och med ”produktion” avser jag inte bara svar utan framförallt nya frågeställningar ...

Denna fokusering på praxis (3) utgör kunskapens och uppgiftens essens ... enligt Pichon-Rivière ... och jag tror att det är något vi är överens om.

Fortsättningsvis avser jag att ta upp några av huvudtankarna i Pichon-Rivières teori och hur dessa hänger samman ... men jag är också medveten om att tiden inte räcker till för den fördjupning ämnet förtjänar. Jag kommer alltså – och kanske inte så struktu­rerat – att gå igenom aspekter av Teorin om den Enda Sjukdomen (4) (förkortat i det följande till TES = Teorin om den Enda Sjukdo­men; detta sker i konsekvens med förkortningen på spanska som är TEU och står för Teoría de la Enfermedad Unica/övers.anm.) och inkludera den i teorin om beteendet. Jag kommer också att re­ferera till det gruppsliga (5); till den tekniska anordningen ”ope­rativ grupp” (6) som instrument för utforskning och intervention i dialektiken hälsa-sjukdom (7) ... vidare till begreppet ”hinder” (8) och dess samband med lärande, hälsa-sjukdom och patogen kär­na. Jag hoppas att ni ställer frågor i anslutning till mitt anförande eller avseende sådant som för närvarande befinner sig inom ert intressefokus.

Att jag valt att göra så här är inte något godtyckligt även om te­mats utveckling delvis styrs av sin egen logik, vilket har att göra med hur olika teman länkats samman hos mig under förberedelse­arbetet till seminariet samt den relevans jag tillmäter dessa. Jag har fått mig förmedlat några önskemål från er; och dessa har konkretiserats i följande frågor där vi dels stöter på en del av vad som utgör TES' gemensamma nämnare, dels hur TES kan bidra till att förstå grupprocessen. Det är dock inte helt lätt att svara eftersom det ”inbjuder” till att etablera samband som inte explicit uttryckts hos Pichon-Rivière ... och dessutom utan att förenkla dessa båda temans komplexitet.

Jag går nu över till era frågeställningar:

”Hur kan man använda sig av den patogena kärnans bearbetning som 'nyckel' till läsning av gruppen?”.

”På vilka punkter finns, enligt Er Uppfattning, samband mellan TES och gruppdynamiken: uppgift, roller, motstånd ... gruppmoment?”.

”Att fördjupa sig i jagteknikernas instrumentella karaktär som in­strument för lärande förutom att de uppfattas som försvarsme­kanismer ... ”

”Att fördjupa sig i förståelsen av objektets dramatik (konstruktion, destruktion, rekonstruktion) och dess samband med gruppupp­giften samt gruppens växlingar, ambivalenskonflikten och dess skiftningar”.

”Förtydliganden vad gäller psykosens centrala kärna ... den me­lankoliska och den konfusionella”.

”Klargöranden avseende förhållandet mellan förbindelseteorin (9) och objektrelationsteori” (10).

Givetvis krävs mer tid än den vi nu har till förfogande för att kun­na utveckla alla dessa teman ... det är därför jag talar om ett när­mande.

Efter att ha tänkt mycket omkring hur att strukturera min fram­ställning ... och efter att utifrån mitt – eller, som jag uppfattar, Pichon-Rivières – perspektiv ha bearbetat ovannämnda frågeställ­ningar, vilka är intressanta och berättigade, kom jag fram till att alla vägar bär till Rom ... Att oavsett hur jag grep mig an dessa ut­forskningsvägar leddes jag hela tiden fram till signifikanta aspek­ter av den uppfattning Pichon-Rivière först benämnde TES, däref­ter teorin om mognads- och utvecklingsprocesser (i och med att den implicerar hypoteser och bearbetningar avseende dessa /pro­cesser/, något man kan se i principerna om mångkausalitet och genetisk kontinuitet) och slutligen till teorin om beteendet ... i och med att Pichon-Rivière tänker sig att dessa koncept och katego­rier, begrepp och principer, är valida för att kunna beakta varje beteendes genes och alternativ ... och jag citerar: ”Oavsett om detta är normalt eller patologiskt”. Genom detta uttryckssätt fö­reställer Pichon-Rivière sig redan att ECRO:t (11) utgör en mer omfattande bearbetning än den han inledningsvis syftat till.

Ni lägger betoningen på TES och jag talar till er om beteendet (12). Varför beteende? Det är faktiskt så att utforskning av bete­endet utgör en konstant i Pichon-Rivières liv ... alltifrån hans spontana närmanden (därtill) som barn och tonåring; i början på hans medicinska bana ... och de skilda områden, som blev föremål för hans utforskning ... kreativitet, konst, det gruppsliga, institutio­ner, idrott ... det var frågan om beteendet som fick Pichon-Rivière att slå in på psykiatrins bana i och med att han intresserade sig för såväl beteendevariationer inom olika samhällssektorer, kultu­rella sfärer och beteenden som rollintaganden och rolltilldelning, uttolkning av erfarenheter, världen, estetisk produktion, sätt att relatera etc. Han sporrades av både de mest bizarra beteenden och sådana, vilka utgör del av vår vardag, men som det icke desto mindre vore vågat att benämna friskt - trots att de rättar sig efter de styrande normerna.

Pichon-Rivière identifierar denna konstant i prologen till Del Psi­coanálisis a la Psicología Social: ”Min uppgiftsväg kan beskrivas som en utforskning av beteendets struktur och mening, samt upp­dagandet av dess sociala karaktär” ... Han refererar vidare till tan­ken om ”människan-i-situationen”, något som är grundläggande för att förstå den pichonianska positionen när det exempelvis handlar om hälsa och sjukdom.

I en annan av sina sena texter säger han dock: ”Mitt sökande har rört kunskap om människan och i synnerhet kunskap om sorgen; jag menar att här finns källan till de så kallade särpräglade bete­endena”. Han refererar här till psykisk sjukdom, vilket leder oss till den aspekt av teorin som är mest känd som TES. Resten av frasen refererar till hans strävan att förstå melankolins roll i det mänskliga psyket (4).

I Pichon-Rivières tankevärld och den psykologiuppfattning han po­lemiskt benämner ”socialpsykologi” (13) intar frågan om lidandet en central roll ... vare sig det handlar om att ta itu med lidandet – efter att detta (som misslyckat försök att komma igenom en outhärdlig kris) övergått till patologi – eller förebygga det genom att stärka individens (subjektets) utveckling i termer av läroför­måga och att på ett kreativt sätt kunna lösa de anpassningskrav, som ställs på oss att (utan att gå under) hantera de villkor vi ställs inför som individer (subjekt) i krissituationer och lösa dem.

Utforskningen av det vardagliga (14) i förbindelser och roller, socia­la och institutionella relationer ... detta tid-rum i vilket vi kan bli psykotiska eller leva på ett aktivt, kritiskt och omvandlande sätt, knöts hos Pichon-Rivière samman med hans passion för det dolda, det oroande och det kusliga (15) ... det som de så kallade ”förbannade poeterna” Rimbaud, Lautréamont och Baudelaire – språkrör för sin tid och därigenom grundare av den moderna es­tetiken – i högt bearbetad form gav uttryck för i sina verk. De överraskade och blev till en början demoniserade eftersom de blottade det mörka, det dolda och det mest okända och fruktade i det mänskliga psyket (16) ... våra fantasier och känslor ... det som samhället bestraffade – och bestraffar – som vansinne genom att det utgör ett avvikande, oförståeligt och oacceptabelt tänkande, något man försökte kontrollera genom mentalsjukhusinstitutionen. Detta sökande fick Pichon-Rivière att såväl studera konstnärligt skapande som arbeta på mentalsjukhus samt välja psykoanalysen som främsta och avslöjande väg till att förstå det som tycktes outgrundligt ... att fördjupa sig i de till synes tysta helveten som finns underliggande till skapande och lärande ... och hans sökande gav klarhet nog att kunna knyta insjuknandeprocessen först till familjegruppsskeendet och sedan till den komplexa sociohistoriska ordningen och det som är kännetecknande för den.

Via dessa många vägar upptäckte också Pichon-Rivière att de alla – i sin mångfald – ledde fram till det omfattande ämnet ”beteen­de”.

Men – vad är beteende för Pichon-Rivière? Det finns tidiga defini­tioner, vilka vittnar om sökandets början och de ger en bild av neurologen Pichon-Rivière - fast redan nu med önskan om svar från ett subjekt i en konkret värld eller situation. Jag kommer i det följande att låta hans senast utvecklade definitioner vägleda mig i och med att dessa pekar på att hans utgångspunkt är situations­betingad.

I Neurosis y psicosis, una teoría de la enfermedad (Neuros och psykos, en teori om sjukdomen), en text som utgör främsta refe­rent under vissa delar av seminariet, karaktäriserar han beteendet som ”en totalitet i dialektisk utveckling” (referens till komplexite­ten, motsatsernas enhet, multipla interagerande aspekter, motsättningar och den form av rörelse som impliceras) och jag ci­terar: ”Vi definierar beteendet som struktur; ett dialektiskt och meningsbärande system in­begripet i ständig interaktion. Utifrån detta perspektiv söks en lösning på antinomierna psyke-kropp, in­divid-samhälle, or­ganism-miljö” (som för Pichon-Rivière är epistemologiska hinder för att förstå beteendet). Han följer här La­gache: ”Inkluderandet av dialektiken får oss att bredda definitio­nen av beteende. Det uppfattas inte endast som struktur, utan även som strukturerande; som multipel helhet eller interaktions­system. Som dialektiskt interaktionskoncept introduceras begrep­pet ömsesidig modifikation, intrasystemiskt (individens inre värld) och intersystemiskt (individens inre världs relation till den yttre världen) samspel ... som intrasystemisk relation förstår jag den re­lation, som äger rum i individens (subjektets) jagmiljö där de in­ternaliserade objekten och förbindelserna bildar en inre värld, en intrasubjektiv dimension i vilken de interagerar och på så vis formar en inre grupp” (17) Sistnämnda (inre grupp) rekonstruerar på sitt speciella vis det nät av relationer individen (subjektet) varit – och är – invecklad i eftersom denna inre värld eller grupp besit­ter historicitet.

Detta skeendes former brukar vi benämna ”inre dramatik”, omed­vetna inre scener. Det är i denna sceniska och intrasubjektiva di­mension det ni frågar om utspelas ... det vill säga objektets dramatik. I inre scener – laddade med intensiv emotionalitet – tar här förbindelsens växlingar form.

Det inre skeende, som exempelvis kännetecknar ambivalensen (18), tar formen av situationer i vilka konflikten hat-kärlek utveck­las; där båda på ett ”tillspetsat” sätt samexisterar i den upplevel­se individen (subjektet) har av sig själv, (det nu i sin helhet integ­rerade) modersobjektet och förbindelsen. Detta sker på grund av att ett fundamentalt faktum (via mognad, minne, erfarenhets- och lärosekvenser) uppstått i det psykiska livet: integrering, som fram tills nu inte funnits.

Vi talar här om ambivalensens inbrytande i den depressiva ut­vecklingspositionen. Möjligheten till ambivalens är något av en konstant i varje betydelsefull förbindelse.

Vad denna integrering framkallar hos individen (subjektet) tror jag bör relateras till den uppfattning om lärande, rörelse, hinder och uppgift som Pichon-Rivière utformar (vilket vi kommer att se läng­re fram).

Integreringen utgör framsteg i lärandet och ett uppgiftsplan, som implicerar en rörelse med destrukturering av den föregående organisationen (av Melanie Klein benämnd schizo-paranoid posi­tion), som domineras av dissociering. Desorganiseringen framkal­lar kris.

Detta kritiska utvecklingsmoment kan betecknas som ett kvali­tativt språng vad gäller kunskap om verkligheten.

Den process genom vilken man upptäcker – och som är identisk med den som belönar och frustrerar, beledsagar och överger, äls­kar och hatar – består i att lära från verkligheten.

Kunskap om verkligheten – i dess mångfaldiga och motsägelseful­la aspekter – får ibland en mycket djupgående inverkan på indi­viden (subjektet) ... en kris vad beträffar lärande, kunskap och re­laterande. Den pekar på en dimension som alltid finns närvarande i uppgiften. Jag tänker på den nödvändiga bearbetningen av den­na inverkan, på motsatsförhållandet mellan det dittillsvarande och det nya, på de scener som omedvetet sätts i rörelse i vår kontakt med nya verklighetsaspekter ... en kontakt i vilken det kan finnas lust, men där också konflikter kan dyka upp. Ett av syftena med anordningen ”operativ grupp” är att genom ömsesidigt stöd bear­beta ovannämnda inverkan.

Som vi känner till finns förstörelsen närvarande som en dominant i ambivalensens dramatik ... förstörelse (genom egna fientliga im­pulser) av det, som är kärleksobjekt, och medförande en katastro­fal irreparabel förlust. Skuld, kaos, ensamhet ... ibland ... upplevs risken att objektet ska hämnas och denna dramatik är paralyse­rande.

Intensiteten i de känslor, som befinner sig i konflikt, är sådan att hämning framträder som effekt och teknik ... i vilken utsträckning den utgör ett försvar eller är instrumentell kan vi inte avgöra utan att analysera varje fall för sig.

Men psyket är rörelse ... progressiv och regressiv. Man tar sig ur denna paralyserande situation genom psykiska ”operationer” ... som inkluderar en operativ och nödvändig regression, vilken be­står i att använda sig av instrumentella tekniker.

Individen (subjektet) återvänder, som sagt, till en tidigare position - av Klein och Fairbairn benämnd schizo-paranoid, av Pichon-Riviè­re instrumentell – ty i den gestaltas jagets tekniker och resurser, vilka som främsta funktion har att tjänstgöra som (och vara) in­strument för att närma sig verkligheten genom aktiv anpassning (19). De växer gradvis fram utifrån vissa vitala funktioner, ex­empelvis inkorporering och utstötning ... och övergår från att (i dessa funktioner) vara något materiellt till att bli något tankemäs­sigt.

Av den anledningen genomför individen (subjektet), enligt Pichon-Rivière, inte bara ett defensivt återvändande. I återvändandet finns även nyckeln till att gå framåt. Jag beskriver här vad som sker i utvecklingens depressiva position – i och med att den utgör ett determinerande element i den grundläggande depressiva posi­tionens (4) eller centrala patogena kärnans konstituerande (om vi anlägger det perspektiv som finns i TES) – även om denna regres­sion tillbaka till när teknikerna var instrumentella också sker vid andra tillfällen i livet då individen (subjektet) inte kan hantera ”här-och-nu”-krav och -förluster samt en ny och intensiv ambiva­lenskonflikts uppträdande. I denna (i riktning mot integration) pro­gressiva – regressiva rörelse (alltså oförmåga att stå ut med och situationsmässigt ”smälta” konflikten, hämning och tillgripande av tekniker från en icke-integrerad dissociativ period) – vad är önskvärt? Utvecklandet av en ny progressiv rörelse i vilken ett stärkt jag undan för undan bearbetar konflikten i form av repara­tion och rekonstruktion av objektet på en högre integrationsnivå där individen (subjektet) kan erkänna de goda aspekternas över­vikt i objektet. Detta hänger samman med vad vi tidigare talat om i termer av att tillägna sig ny jagstyrka (20), som gör det möjligt att tolerera motsatsförhållandet i jaget, objektet och förbindelsen; motsatsförhållandet som gör det specifika i ambivalenskonflikten till en existentiell och djupt oroande situation för människan som varelse – kanske den mest omvälvande, i synnerhet om man be­finner sig på en utvecklingströskel.

Förmågan att uthärda (eller lösa upp) detta motsatsförhållande kommer sig av att kärleken (och det gratifierande, som domine­rande aspekt i den kontradiktoriska förbindelsen) erkänns som del av en komplex process i vilken innefattas det instrumentella disso­cierande, som är nödvändigt för tänkandet (21), samt en senare integration som sker på högre nivå än den nivå där konflikten ut­löstes i sin påträngande känslomässiga intensitet.

I den bearbetande rörelsen återvinns det älskade objektet; jagets och förbindelsens goda aspekter bekräftas. Jag vill dock understry­ka att denna intrasubjekt-dramatik inte bara äger rum i den inre världen. Den gör det även i förbindelsens verkliga scenario; i den andres stöd- och kärlek som dechiffrerar, håller och gratifierar trots att där också finns ambivalenta ögonblick hos den andre i dennes egen inre dramatik.

Fortfarande mitt i konflikten – när ambivalensen finns i förgrunden och formuleras som dominerande situation – upphör inte andra motsatsförhållanden att inverka på individen (subjektet) och för­bindelsen ... och sammanflätade med känslan av kärlek-hat och, exempelvis, behov-tillfredsställelse, interaktion, kommunikation. Det här är av speciell vikt för att förstå en individs (subjekts) och en konflikts växlingar. Dessa växlingar inverkar också på individen (subjektet) och bidrar till hans eller hennes psykiska livs rörlighet och emotionalitet.

Som ni vet är detta ett grundläggande moment i den inre världens konstituerande ... och även om det inträffar första gången i den så kallade depressiva utvecklingspositionen uppträder det, som sagt, återigen vid stora kriser och utifrån individens (subjektets) historia ... alltså i enlighet med de sätt och lösningsnivåer som uppnåddes i tidigare situationer. Det förflutna interagerar med nuets förbin­delseskeenden utifrån principen om mångkausalitet och däri inklu­derade faktorer. Interaktionen är inte enkelriktad ... dessa faktorer kan leda till signifikativa nivåer av aktiv anpassning – eller till patologi. Det finns ett multipelt orsakssamband, som länkar samman situationer från livets början med de hälsa/sjukdom-al­ternativ vi stöter på under andra viktiga perioder (av livet) ... det sambandet hänvisar oss till den grundläggande depressiva situa­tionen, den patogena kärnan, som för Pichon-Rivière är av de­pressiv – icke-konfusionell – natur, och inkluderar växlingar i ut­vecklingens depressiva position, aspekter av protodepression (22) och regressiv depression (23) (om vi nu uttrycker oss i termer av patologi).

Vid analys av den kärnan kan vi inte bortse från de karaktäristika, som jagteknikerna – deras formbarhet eller stereotypi – har.

De scener (skeenden som utspelas i den inre världen och formar den) jag anspelade på är för Pichon-Rivière – till skillnad från hur Klein tänker när hon också identifierar denna inre rörelse (den omedvetna fantasi i vilken subjektet fragmenterar, integrerar, ser sig attackerat, förstör, rekonstruerar) – inte bara en intrasubjektiv produktion och driftens psykiska korrelat ... Vi såg att det finns ett annat aktivt opererande subjekt i denna produktion och det sub­jektet benämnde Pichon-Rivière (med spår av psykoanalytiskt språkbruk) ”objekt”; men det objektet är ”någon annan”, som re­lateras både till den yttre världen och samtidigt, genom in­ternalisering, är ”inskriven” i den inre världen.

Denne ”andre” utgör del och person i ovannämnda skeende; dock inte på avstånd eller utanför dramatiken vid den inre världens formande - utan som en ”co-författare”. Därför säger vi att inter­aktionen inverkar, ger upphov till effekter ... och det här är en av dessa, alltså att på något sätt vara ”co-författare” eller alstrare av scener i detta skeende med den andre – och i förbindelsen.

Förbindelse och objektrelationer

Om vi återgår till Pichon-Rivière (vilket för oss in på förbindel­setanken och hur den skiljer sig från objektrelationstanken) (24) ... I den interaktion, som sker i yttre värld och skrivs in i inre värld (25) ”rör sig faktiskt den andre i riktning mot gratifiering eller fru­stration” (26). Jag vill understryka detta på grund av dess centrala karaktär i Pichon-Rivières tänkande ... i och med att han genom denna tanke formulerar en ny position med avseende på hur verkliga objektiva relationer, en annan individs (subjekts) varande och görande samt situationen närvarar och inverkar i det psykiska livet.

Med detta som utgångspunkt (och uppkommet ur hans familje­gruppbehandlingspraktik) framgår att det som bör analyseras är vad som sker och inte bara ens föreställningar om vad som sker.

Och det här är en huvudtanke i vår utforskning av relationen mel­lan individ (subjekt) och verklighet ... i och med att det är den re­lationens kvalitet som – i termer av lärande – definieras som psy­kisk hälsa (27).

Ovanstående utgör en öppen konfrontation med objektrelations­uppfattningen som har sitt ”laboratorium” - sitt ”rum” - i den intrasubjektiva dimensionen ... bortom objektets konkreta varande och görande, närvaro eller frånvaro, formerna för sin närvaro; ob­jektrelationen, som för psy­koanalysen är ”individens (subjektets) relation till sin värld” - inte till världen.

Förbindelsetanken som relationell struktur beaktar – och det utgör ett av dess essentiella drag – det ömsesidiga samspelet; sam­spelet mellan intrasubjektivitet och intersubjektivitet utan att där­vid exkludera någon av dessa två dimensioner. Den fokuserar på såväl den reella situationen som dess ”inskription” i form av inre scen ... och därigenom utforskar den kommunikations- och läro­processer. Intersubjektivitetens former präglas av intrasubjek­tivitet i och med att det är ur sistnämnda som förbindelsemodali­teterna uppkommer. Den intrasubjektiva dimensionen å sin sida formas i interaktioner och därför talar vi om dialektik, ömsesidigt formande, ömsesidig determinering ...

Pichon-Rivière hävdar att förbindelsen för individens (subjektets) del implicerar en aktiv relation till världen och verkligheten. Enligt hans synsätt lägger den andre – objektet – aktivt innebörder över individen (subjektet), dennes existens, dennes beteende ... Jag skulle vilja säga att på samma sätt som vi talar om en subjektiv dramatik på den inre världens nivå finns det också en grupp- eller familjedramatik liksom institutionella myter eller dramatik ...

För Pichon-Rivière är den inre gruppens system inte slutet. Det be­finner sig i ett permanent samspel med den yttre världen. Psyket är från första början inte en - i förhållande till världen - stängd in­stans eller yta. Tvärtom konstitueras det (genom att vara socialt och av förbindelsekaraktär) i, av och genom sin relation till verkligheten ... en realitet som till en början särskilt utgörs av för­bindelsens ”den andre”. När samspelet utarmas eller stängs försämras eller hejdas lärandet från verkligheten (28). Denna rela­tion mellan inre och yttre värld benämner Pichon-Rivière inter­systemisk. Trots att han inte tar upp temat i sina texter bör man också vara klar över att den intersystemiska relationen även är en relation mellan inre världar. Den finns närvarande i förbindelsen, i gruppen och äger rum på de intersubjektiva relationernas plan ... och dessa relationers förverkligande i den yttre världen (29). En grupp konstitueras inte om den dialektik mellan individer (subjekt), som bidrar till dess essens, inte innefattar detta sam­spel mellan inre världar ... vilket bidrar till gruppdiskussioner eller underliggande förbindelseskeenden samt existensen av de former den ena av grupporganisatörerna antar; alltså den ömsesidiga inre representationen, reciprok internalisering (polycentrisk syn­tes) ... en ”slutsats” om gruppen som dess medlemmar utvecklat. Gruppens andra organisatör eller konfigurationsprincip utgörs av behovskonstellationen, syftet, uppgiften.

Patogen kärna och ”läsning” av det gruppsliga

Frågan om de inre världarnas samspel hänger – liksom uppgifts­frågan – samman med frågan om den patogena kärnans bearbet­ning som nyckel till ”läsning” av det gruppsliga. Frågan leder mig fram till två analystrådar: samspelet individ (subjekt) – grupp, inre grupp och yttre grupp samt det jag benämner samspel mellan inre grupper, utmynnar stundvis i diskussioner ... i ångest. Det sätter tidigare hinder i rörelse och gestaltar aktuella hinder. Sätten att bearbeta hinder i nuet kan hänvisa (tillbaka) till hur varje grupp­medlem bearbetar den historiska kärna, depressiva situation eller patogena kärna som vi antar är i verksamhet – och kanske intensi­fierad – om gruppen har en terapeutisk uppgift som explicit ak­tivitet ... Det intensifierade skulle kunna visa sig i form av mot­stånd mot tillfrisknande på grund av den ångest, som sätts i rörel­se inför en uppgift och ett kunskapsobjekt, vilket i sig inbegriper en hög grad av lidande ... och där patologin utgör en form av för­svar; ett balanstillstånd i förhållande till världen ... ett balans­tillstånd som är misslyckat och fyllt av smärta, men ändå ett ba­lanstillstånd.

Gruppens här-och-nu, den framväxande ångesten och hur den be­arbetas i den aktuella situationen kan utgöra en ”analysator” av­seende det som är karaktäristiskt hos varje gruppmedlem vad gäl­ler hans eller hennes historia av hinder och lösningar ... dispone­rande punkter för hälsa och sjukdom, den inre dramatiken.

Jag vill här poängtera ”kan” därför att, på samma sätt som att allt beteende är situationsbundet, är gruppen också ett gynnsamt överföringsfält, vilket framkallar, uppväcker och inbjuder till inre scener. Omständigheterna, typen av konflikt, förbindelsemodalite­ter samt interaktionen här-och-nu kan vara faktorer som ger upphov till ett alternativt beteende ... och historien återupprepas inte på något tydligt sätt inom detta fält.

Att sätten att hantera gruppuppgiften eller gestalta förarbetet (30) tydligt och med regressiv kraft skulle peka hän mot en hi­storisk kärna (alltså den patogena kärnan) hos varje medlem ut­gör inte en konstant eller lag rörande gruppens fungerande ... Dä­remot tror jag att gruppen – genom sin närvaro vid psykets tillbli­velse och dess potentiella förmåga att bli stödfunktions-”arvtaga­re” - mobiliserar primärfenomen via primärrelationen kropp-mo­der-grupp. Mobilisering är, enligt min mening, inte detsamma som regression.

När jag talar om varje medlems kärna, så gör jag det därför att jag inte förstår hur det skulle kunna finnas en gruppkärna – med undantag av, och på ett speciellt vis, i en familjegrupp (med en rad obearbetade sorger) ... även om jag också kan tillstå dispone­rande punkters förekomst hos gruppen som struktur i termer av konflikter, vilka inte bearbetats tillräckligt av dess medlemmar (exempelvis det oförutsedda).

I själva verket siktar gruppen som anordning till modifiering av sätten att möta ångest och övervinna hinder i den meningen att stereotyper bryts upp (31) och jagteknikerna (i dess instrumentel­la aspekt) återtas och förstärks. Om väl de individuella (subjek­tiva) modaliteter man föresätter sig att förändra troligen har en tendens att inledningsvis (ett moment präglat av ambiguitet/mångtydighet (32) uppträda på nytt - där inre scener glider fram över de yttre och inre figurer överskuggar de verkliga personerna – kan heterogenitet, identifikation, kommunikation och det gruppsamarbete, som blir till stöd för bearbetningsprocesser­na, skapa ett förändrande och förändrat fält i vilket det inte är så lätt att vare sig avläsa individuella sätt att bearbeta den pato­genetiska kärnan eller mer (för en viss kärna specifika) personliga aspekter.

Jag vill understryka: Om frågan gäller möjligheten att i en grupp och inför en, kontradiktorisk, konfliktsituation aktualisera varje medlems särskilda patogenetiska kärna, så menar jag att ”ja” ... det är möjligt och önskvärt. Detta för oss dock över till temat dis­position och där kan vi urskilja två motsatta och interrelaterade aspekter: disposition för patologi och disposition för hälsa och lä­rande. Vi kan inte på förhand se vilken (av dem) som kommer att mobiliseras. Dessutom vet vi inte alltid vilken aspekt som mo­biliserats och varför.

Dessa (i det disponerande samtidiga) motsatta aspekter pekar i riktning mot den följd av anpassningssituationer individen (subjek­tet) genomgått (i livet) och hur de under olika omständigheter kommit att lösas.

Annorlunda uttryckt: det som i termer av lärande har lösts och inte lösts; det som blivit kvar som mindre sammanhängande och meningsfyllt (misslyckat) svar spelar in i individens (subjektets) historia, i hans eller hennes inre värld och i gruppens här-och-nu vad gäller det som är aktuell konflikt. Och precis som en er­farenhet kan ”reparera” en annan kan (också) vissa negativa er­farenheter försämra förmågan till lärande.

Det här är en problematik som utvecklas i individen (subjektet), i den terapeutiska förbindelsen och särskilt inom gruppfältet.

En av den patogena kärnans manifestationsformer inom grupp­området – oavsett om den inverkar utifrån sina mer skadade, de­fensiva och stereotypiserade aspekter eller utifrån sina positiva lösningsmodaliteter – får oss att rikta blicken mot språkrörsrollens (33) intagande.


Del 2

Språkrörsrollen

Vad är det då den individ (subjekt), som intar språkrörsrollen, upptäcker? En fantasi, en ångest; något potentiellt som finns inom gruppfältet, men inte når fram till medlemmarnas medvetna – men som ger återklang inom honom själv utifrån den egna livshi­storien (34). Han är ett språkrör (i det som kallas disponerande faktor) om det som väcker anklang (hos honom) finns i gruppen och hans handlingar, utsagor om sig själv, känslor, försvars- och upplevelsemodaliteter mobiliserar (vissa accepterade, andra avvi­sade) associationskedjor, identifikationer, hos övriga medlemmar ... Men han har faktiskt då fört det som var implicit, och till synes något personligt, upp till det explicitas och grupps­ligas plan. Samordnarens – tolkande eller icke-tolkande – interven­tion bör här omfatta bägge dessa plan (35); dels vad språkröret lyfter fram som framsteg eller egen konflikt, dels genom att rela­tera detta till gruppstrukturen. Ovanstående utgör ett av uttryc­ken för Pichon-Rivières uppfattning om grupp och operativ grupp ... om den konstanta och strukturerande dialektiken mellan individ (subjekt) och grupp som analys- och interventionsområde. Motsatsförhållandet individ (subjekt) – grupp upplöses på olika sätt via integration. Det försvinner dock aldrig.

Ett endast vertikalt återlämnande (från samordnaren/övers.anm.) isolerar språkröret och får konflikten att framstå som ett uteslu­tande individuellt faktum. Därigenom förloras möjligheten att dela ångesten, smälta och bearbeta fantasier samt uppnå en annan nivå av tänkande. Ett endast gruppsligt (horisontalt/övers.anm.) återlämnande homogeniserar å andra sidan det heterogena och gör tvång på verkligheten genom att det komplexa förenklas (36).

Grupprocessens rikedom och många kreativa, reparativa och pro­duktiva möjligheter uppkommer ur det heterogena.

Sammanfattningsvis: gruppens komplexitet kan inte utläsas med utgångspunkt i en enda ”nyckel” även om tekniken eller TES, tvi­velsutan, utgör verktyg i en sådan läsning och bör inkluderas vid konceptualisering av det gruppsliga.

Att utifrån emergenterna (37) och deras olika språkrör (och dessa emergenters relation till hinder och försvarsmodaliteter likaväl som till lärandeförmåga och kreativa anpassningssätt) följa upp gruppens rörelse, interaktion och uppgift utgör faktiskt en väg att analysera och förstå vad som händer i gruppen (38).

Samordnare

Om skeendet i gruppen utvecklas och bearbetas med gruppope­rativ ram får samordnaren en betydelsefull roll; inte därför att det skulle framträda en ny emergent för honom eller henne vid varje intervention (något vi vet inte inträffar), men därför att med ett sådant perspektiv - ”osymmetriskt” och med rollen som med­tänkare (39) - har vi möjlighet att analysera processen, dess rörel­seformer, trådar eller emergenter, dess förändringsmoment, sam­spelet mellan progressivt och regressivt. Jag antar att den ställda frågan har med detta samspel att göra.

Vår analys bör delas med gruppens medlemmar – och deras protagonism framhävas – i en ständigt pågående sekvens av in­sight (40) och bearbetning, insight och bearbetning ...

Jag vill tillägga att på samma sätt som bearbetning kräver (fö­regående) insight, så måste det - för att nå fram till insight - dess­förinnan ha funnits en bearbetningsprocess.

Även när insight får den här formen av plötslig inbrytande kun­skap (41) utgör den ett kvalitativt språng som föregås av kvantita­tiva förändringar. Samtidigt bör den här beskrivna grupplärande­processen (ihop med en ”medtänkare”) ge medlemmarna för­måga till självkännedom och eget hållande, ett vetande och sätt att vara och bearbeta ... och detta är något man konstruerar ge­mensamt i gruppen, men även utgör något specifikt för varje medlem.

Om den ställda frågan skulle formulera en annorlunda frågeställ­ning ... exempelvis om det finns en patogen kärna som delas av gruppens medlemmar och resulterar i en ”nyckel” för att läsa en särskild grupprocess, så menar jag att så är det inte ... i och med att även när det finns allmängiltiga situationer (som den depressi­va positionen) är ångesten, hindren, konflikterna, det psykiska li­vets växlingar och sättet att hantera dessa, något unikt för varje individ (subjekt).

Emellertid vet vi att det finns predominans för det slags situatio­ner, vilka homogeniserar gruppfältet och går bortom den hetero­genitet Pichon-Rivière formulerar som optimal förutsättning för gruppens fungerande. Att en lärogrupp exempelvis består av medlemmar, som genomgått allvarliga förluster i barndomen, kan (enligt vår erfarenhet) ge viss ”skevhet” åt gruppen; en tendens till ”melankolisering” och upplevelser av övergivenhet, men då in­för bestämda situationer eller teman, vilka väcker sådana upple­velser av tidig förlust till liv. Men jag tror ändå inte man kan tala om gemensam gruppkärna, vilket skulle implicera en ”gruppsjäl” ... en tanke som Pichon-Rivière avfärdade.

Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att förståelsen av en in­divids (subjekts) beteende och sätt att bearbeta sina dispone­rande (4) situationer hänvisar oss till utforskning av händelser vars komplexitet aldrig kan uttömmas. Grupper är specifika och, som sagt, i hög grad komplexa strukturer. De genomtränger ver­tikaliteten, de individuella historierna; analys och ”läsning” av dem kräver därmed en mer omfattande teoretisk ram - vilken ut­gör del av den pichonianska socialpsykologin - men som idag, av tidsskäl, inte kan bli till föremål för en systematisk framställning.

Hindret

Temat ”att läsa en grupprocess” - även när detta skulle vara av värde vid analys av en person - hänvisar oss till ett centralt kon­cept i det pichonianska tänkandet: hindret och dess oundvikliga framväxt i utvecklings- och förändringsprocesser, det vill säga förhållandet mellan utveckling eller rörelse och hinder.

Enligt Pichon-Rivière är hindret (42), som universellt fenomen, den centrala (och till sin natur depressiva) patogena kärnans fö­regångare.

Jag tror det skulle vara intressant att analysera relationen rörelse-ångest-hinder från livets början ... och likaså att reflektera kring det särskilda hinders karaktär, som den (av Pichon-Rivière benämn­da) patogenetiska kärnan antar ... och hur den kärnan till viss del finns latent i påföljande hinder genom att, som prototy­pisk situation, kanske vara den mest konfliktfyllda ... den som mest mobiliserat individen (subjektet) i termer av krav på lärande.

Detta sker alltifrån födelsesituationen, vilken också innefattas i kärnan eller den grundläggande depressiva situationen. Ty den ut­gör ytterligare en stor kris att lösa. ”Vårt inträde i livet” - säger Kaës - ”består i att gå in i ett kristillstånd”. Och vår egen födsel implicerar en radikal omdefiniering av våra existensvillkor, ett de­strukturerande av vad som varit för handen så långt samt ett nytt strukturerande (43).

Därför utgör detta första adaptationskrav på oss vårt proto-lä­rande (44), alltså att bli berövad något dittillsvarande för att där­på träda in i (och därmed konstituerande) en ny erfarenhetsvärld. Sätten att lösa situationen – ur vilken man träder in i en förbindel­se; in i en grupps sköte och en social ordning (protoförbindelsen) – är mer än något knutna till den andres handlingar. Som tidigare nämnts förs man (och utgående från vitala funktioner) i förbindel­serörelsen in i ett formande av instrumentella tekniker, vilka gör det möjligt att ta sig igenom denna första livsfas fram tills upp­nåendet av den depressiva utvecklingspositionen.

Hindret (allmängiltig eller universell situation), inneboende i rörel­sen, och den patogena kärnan (som grundläggande depressiv si­tuation – en inre kris att lösa och också allmängiltig eller universell i sådan mening att den motsvarar individens/subjektets utveck­lingsformer) - är inte identiska trots att de är besläktade.

Hindret uppstår med livet (45). Det finns inneboende i förändring, rörelse och det faktum att livet utgör en ständig följd av krav om anpassning och lärande; att vi också ständigt är underkastade de­strukturerings- och nystruktureringsrörelser tills sistnämnda (rörel­ser) ”åldras” och en rörelse på nytt ”öppnas”, vilken genererar ångest som – när den intensifieras – kan leda till (nya) hinder. Det står klart att den grundläggande depressiva situationen som situa­tion – med element från protodepression, utvecklingens de­pressiva position samt formande och användning av instrumentel­la tekniker – utgör ett stort hinder att lösa i individens (subjektets) utveckling. Låt oss beakta detta som problemområde och referent vid analys av grupprocessen (46) ... på samma sätt som vi måste beakta både hur medlemmarna i gruppmiljön använder sig av sina jagtekniker och analysera huruvida dessa till karaktären främst är instrumentella eller i grund och botten försvarsinriktade.

Detta placerar – förutom analys av rörelse, ångest och framväxan­de hinder – in oss i en utforskning av och intervention i fältet för motsatsförhållandet uppgift-förarbete (30).

Hälsa-sjukdom

Om vi så går vidare till Pichon-Rivières reflektioner rörande bete­ende kommer vi in på dels den relation han etablerar mellan bete­ende, hälsa och sjukdom; dels på varför vi säger att han uppfattar sig ha nått fram till en vision, vilken innefattar det dialektiska pa­ret hälsa/sjukdom.

I sina skrifter omdefinierar han den klassiska psykiatrins indelning av beteende i normalt eller patologiskt. Han inkluderar paret häl­sa-sjukdom (7) och betraktar dessa två som varandra motsatta former av realitetsanpassning. Motsatsförhållandet utgörs av den aktiva eller passiva karaktären (av anpassning/övers.anm.). Den­na karaktärisering, som varit föremål för polemik med särskilt Watzlawick, hänvisar oss återigen till det metateoretiska samman­hanget ... till Pichon-Rivières grundläggande idéer. Hos Pichon-Rivière befinner sig nämligen ”anpassning” ljusår från ”anpass­barhet” (31); ”anpassning” implicerar en individ (subjekt) som bland sina (personlighets)drag besitter möjligheten att lära känna den objektiva verkligheten ... att vara ett till sitt väsen kunskaps­sökande subjekt trots att verkligheten många gånger, mer eller mindre, förvrängs.

Det är utifrån den kunskapen Pichon-Rivière talar om beteende, hälsa och sjukdom i termer av ”adekvat” eller ”in-adekvat” vad gäller en persons sätt att förhålla sig till omgivningskraven, huruvida det föreligger överensstämmelse eller ej i förhållande till dessa samt om det finns en operativ eller icke-operativ kontakt med verkligheten. Om beteendet är operativt är de instrumentella teknikerna (jagresurserna) verksamma. Till dem räknas de me­kanismer, som M. Klein beskrivit i den schizo-paranoida positionen (dissociation, introjektion, projektion) – även om Pichon-Rivière omtolkar dem i enlighet med sin teori.

Hos Pichon-Rivière har, som nämnts, dessa tekniker som främsta funktion, att på ett operativt sätt utveckla en dialektik i förhål­lande till verkligheten för att på så sätt utveckla utforskningspro­cesser i denna ... resonans, lärande och omvandling av såväl sig själv som verkligheten (47) (se ”En ny problematik för psykiatrin” i El Proceso Grupal).

Om inte ”kontakten” är sådan ... om den inte är operativ, så har dessa tekniker (i förhållande till en situation eller som något mer permanent) förlorat sin instrumentalitet och grundläggande funk­tion – nämligen att vara verktyg för lärande, tillgodogörande, kun­skap, verklighet – för att istället veckla ut sig i känslolivets och tänkandets infrastruktur. De övergår då till att bli en exklusivt de­fensiv funktion som räddar individen (subjektet) undan ångesten. Om de stereotypiseras blir de rigida, avlägsnar sig från verklighe­ten och ”fryser” läroprocessen (48).

När vi beskriver detta skeende hamnar vi återigen inom hindrets ”terräng” ... Vad är det för situation, som finns underliggande till och bildar hindret ... och som kan bli mer överkomligt, situations­relaterat eller få mer utrymme inom individen (subjektet)? Det är i denna situation – med den destrukturering av det dittillsvarande, som kontakten med nya verklighetsaspekter framkallar; med olika slags ångest mobiliserad av situationen och det föregående, kän­da och ”ägda” (nu en del av jaget) – som en partiell desorganise­ring sker, vilken tvingar en (som person) att färdas genom en mångtydigt destrukturerad terräng för att därefter nå fram till en ny strukturering, vilken negerar, och samtidigt innehåller, den ti­digare (struktureringen). I destruktureringen och behovet av en ny strukturering växer ångest fram som – beroende på intensitet och hanteringssätt – kan ge upphov till olika slags hinder (49).

Destrukturering, förlust, mångtydighet (ambiguitet) och nystruktu­rering är utmärkande drag för kriser; genom sin per­manenta närvaro i våra liv talar vi om dem som stora kriser eller minikriser (som varje lärande implicerar). Pichon-Rivière stude­rade speciellt det slags kris, som finns inneboende i lärande och växande ... och synliggjorde hur dessa uppgifter (det vill säga lä­rande och växande/övers.anm.) inom psykoterapins, utbildningens och skapandets område genererar ångest som i vissa fall kan be­arbetas varvid jagets tekniker blir instrumentella. Genom sin in­tensitet kan ångesten ibland bara kontrolleras med hjälp av en ri­gid struktur – stereotypins struktur – som (kanske inte för evigt) står i motsättning till utvecklings-, förändrings- och växandepro­cesser. Jag vill här såväl betona släktskapen mellan hinder och kärna som sambandet mellan utveckling och hinder.

Det var för att hantera denna situation som Pichon-Rivière – när han väl mött gruppen som struktur samt avancerat i sin utforsk­ning av de lagar som styr den – skapade anordningen ”operativ grupp” (50).

Det här kanske blir en upprepning, men jag vill betona vikten av att Pichon-Rivière i sin definition av hälsa och sjukdom inkluderar passiva och aktiva former därav ... alltså det situationsbundnas och relativas karaktär. Härvid blir det möjligt att förstå rörelsen i riktning mot hälsa och sjukdom inom en förbindelse-, familje- och samhällsinstitutionell kontexts sköte ... i konkret tid och under konkreta omständigheter, vilka bidrar till en viss individs (subjek­ts) historia – exempelvis i en katastrofsituation i stil med den som drabbade er vid Atocha (tågattentat i Madrid 2003 med många döda/övers.anm.) eller oss nyligen i Cromañon (diskoteksbrand med många dödsoffer i Buenos Aires 2004/övers.anm.) ... Övergi­vande av vissa roller, som bidrar till identiteten; fokusering på ex­empelvis kampen för att identifiera de skyldiga och bestraffa dem är ett – sett till situationen – aktivt anpassningssvar och nöd­vändigt såväl i personlig som samhällelig mening. Det betonar rättvisa och vikten av att inte nya offer uppkommer. Samtidigt omvandlas det till en ny och nödvändig livskraftig referent, en psykisk ”organisatör” i förhållande till den massiva destrukturering man befinner sig i (och som överskuggar alla tidigare referenter) vid en personlig katastrof där de som borde ge institutionellt och socialt stöd är likgiltiga ... där med andra ord en dissoceringsprocess sker.

Förlusten och sättet att genomgå den gör också nya identifikatio­ner och stödjande förbindelser möjliga ... och att man lär sig myc­ket nytt. Det är vad som i första hand hände med ”(de galna) Mödrarna” (som under den argentinska militärjuntans tid proteste­rade mot de styrandes sätt att låta oliktänkande ”försvinna” och fortfarande idag kräver att sanningen ska komma fram/övers.anm.) ... Men om fasthållandet vid situationen får en absolut karaktär ... så att man är bara detta, att det är ens enda verklighet och enda universum, så förbyts det i sin motsats i och med att accepterande och bearbetning av förlusten då inte får plats ... och man kan inte gå igenom de mest smärtfyllda och ång­estladdade aspekterna, vilket är nödvändigt för att bearbeta sin smärta (51).

Här finns skillnaden mellan det instrumentella och det mycket för­svarsinriktade. Uppgiften att stödja och intervenera skiljer sig åt mycket i en situation jämfört med en annan. Man måste också be­akta situationens tidsmässiga aspekter. Jag vill poängtera att i dessa särskilda fall blir det gruppterapeutiska arbetet till något fundamentalt ... Om det väl föreligger homogenitet vad gäller ut­lösande faktorer (den aktuella faktorn) så föreligger också den nödvändiga heterogeniteten i individernas (subjektens) historier och strukturer (det vill säga i vars och ens grundläggande de­pressiva situationer; deras – i positiv och negativ bemärkelse - dis­ponerande faktorer) samtidigt som ett visst identitetsdrag (som senare ges ny betydelse) bibehålls under den tid som är nöd­vändig.

”Jag är överlevande från ...”. ”Jag är mamma till ... ” ... Detta är vad som inledningsvis finns. Ett tecken på framsteg i den terapeu­tiska processen visar sig genom behovet att återvända till vardagslivet – som aldrig blir detsamma igen; att söka arbete, bry sig om sina andra barn, inte bara vara ett offer utan berika en identitet (inledningsvis stympad av förlusten) – även efter att de nya drag katastrofen lagt till identiteten fått en, i förhållande till situationen, instrumentell karaktär.

Om vi tar detta exempel och går vidare i Pichon-Rivières text, så säger han ... och definierar (utifrån genetiskt-historiskt perspektiv) beteendet ”som ett försök till sammanhängande och meningsfyllt svar. Jag vill betona det grundläggande postulatet bakom vår teori om psykisk sjukdom – att varje inadekvat svar; varje (från nor­men; en norm som till sin karaktär är mycket ideologisk och soci­alt kontrollerande) avvikande beteende utgör konsekvensen av en utarmad eller förvrängd läsning av verkligheten. Sjukdomen implicerar såväl en störning i processen att lära från verkligheten som en brist i kommunikationskretsen”. Denna huvudsakligen tankemässiga karaktär hos individen (subjektet) är försämrad; ändå uppfattar inte Pichon-Rivière – med stöd i sin stora psykiatriska erfarenhet – detta drag som helt frånvarande.

Därför hävdar han att den dialektik, som finns mellan friskt och sjukt, genomtränger oss alla. Och därför ”finns alltid” - som Pichon-Rivière säger - ”en tid och plats för den terapeutiska dia­logen”. Den finns i överföringskontexten, det situationsmässiga, symtomets interaktionskaraktär, strukturernas rörlighet och ett tänkande fokuserat på förändringens, rörelsens och utvecklingens problematik.

Vad vill han säga med att beteendet alltid är koherent och signi­fikativt? Han talar till oss om tolkningen och om att tillerkänna be­teendet mening vid såväl hälsa som sjukdom. Man försöker svara på det man upplever ... Att exempelvis inför en förlust, som upp­levs som outhärdlig, dissocera; och inför den inre närvaron av en förföljare placera denne i kroppen och etablera en idealiserad för­bindelse till läkaren ... detta är försök till koherenta och signifika­tiva svar i självets relation till objekten. Även i denna patologiska form överensstämmer det med ens tolkning av verkligheten. Indi­viden (subjektet) kontrollerar sin mest fruktade och smärtsamma ångest även om konflikten inte löses. Här står vi inför vad Pichon-Rivière kallar en nosografi baserad på begreppen ”kärna”, ”förbin­delse” och ”område” (52).

Den verklighetstolkning vi möter hos patienterna är inte alltid helt förvrängd ... inte ens i patologins mest extrema ögonblick. Arbetet med familjegrupp visar hur dessa tolkningar tar form i vissa grup­per under vissa omständigheter. I varierande utsträckning är de förvrängda, men pekar samtidigt på något existerande, en förbin­delse- eller funktionsmodalitet, som tillåter dem att komma fram ... och som finns i deras ”produktionsvillkor”.

I samband med detta konstaterande vill jag klargöra att Pichon-Rivière – till skillnad från anti-psykiatrin (53) – aldrig förnekade förvirring och sjukdom; han skönmålade den inte som ett ”väl­signat tillstånd” - tvärtom undersöker han och försöker, utifrån li­dandets uttryck, bidra till dess dekodifiering och lösning.

När vi talar om språkröret, som ”anklagare” av skeendet i famil­jen, tolkar vi inte detta bokstavligt och naivt. Språkrörets ankla­gelse är inte tydlig ... i allmänhet är den omedveten och blind. Men ibland är den en indikator inte bara på att något äger rum – som symtomet ... den har en innebörd och pekar också på delar av vad som sker, kommunikationsformer, rollintaganden ... ex­empel från Laing ... Det hör dock inte till det vanliga, ty i så fall vore allt enklare.

Pichon-Rivière säger här att en individ (subjekt) är frisk i den ut­sträckning han eller hon – i gradvisa försök till totalisering – lär från verkligheten utifrån ett integrerande perspektiv och har för­måga att omvandla verkligheten och samtidigt sig själv (54).

Integrering utgör då tecken på hälsa. Men den sker samtidigt med dissociering, där de båda formar ett analys- och syntesplan inbe­gripet i en permanent rörelse av fragmentering, integrering; i ett (det instrumentellas) samspel som dissocierar, projicerar etc ... och därpå ett annat moment med möjlighet till integration genom ångestminskning, möjlighet till lösning av konflikten och till ett tänkande kapabelt att ”äntra” de multipla inre och yttre motsätt­ningarna genom att förmå urskilja vilken pol som dominerar och vilken som är sekundär. Där finns det spiralformade i rörelsen ef­tersom varje sväng av spiralen (55) är mer omfattande ... och det är detta som är integreringen, vilken först krävde destrukturering och därefter restrukturering på en annan nivå, ett annat plan.

Ett konkret exempel på individers (subjekts) möjlighet till suc­cessiva integreringar – som kräver fragmentering, ångestminsk­ning och förnyad integrering med ökad jagstyrka – är när en grupp konstitueras ... de ögonblick i vilka gruppen som sådan föds (ex­empel på den gruppintegration som organiserar en grupp).

Efter denna utläggning, där jag önskat tydliggöra det som finns underliggande till och utgör grund för den pichonianska uppfatt­ningen – som metateoretisk ”korsväg” och samling grundläg­gande idéer, vilka definierar ett problemområde – vill jag peka på den teoretiska plats utifrån vilken Pichon-Rivière betraktar verkligheten som konkret utforskningsfält. Den platsen är den ma­terialistiska dialektiken.

Pichon-Rivière använder den inte för att komma fram till en psyko­logisk teori ... utan han är verksam i en praktik ... bearbetar den ... och återvänder sedan till praktiken ... men, som ni ser, så mötte han inom det fältet – såsom centrala fakta – rörelsen, utveck­lingen och de däri genererade multipla motsättningar, vilka be­finner sig i ett permanent, till varandra refererande, ömsesidigt samspel.

Det interrelaterade i dessa fenomen och komplexiteten ... det är den tanken som är grundläggande i ECRO:t (11).

Pichon-Rivière gör detta explicit i många texter, speciellt i texten ”Gruppterapeutiska tillämpningar” ... men framförallt – och enligt min mening är detta det viktiga – så manifesteras det i hans tänkandes hela struktur och sätt att operera gentemot det han avgränsar som kunskapsobjekt ... och det är detta vi fördjupat och utvecklat ytterligare i sådan mening att vi uppfattar det inte bara som en valid tankemetod, utan även som form för hur verklighe­ten kommer till uttryck.

Det är utifrån de här beskrivna huvudtankarna – motsättningar, utveckling, komplexitet – jag uppfattar att Pichon-Rivières verk bör analyseras.


Noter:

(1) I det ögonblick vi ställer oss frågan, varför vi uppträtt på ett visst sätt och inte på ett annat, penetrerar vi drivkrafternas kontext. Det är dessa krafter som - i likhet med de som inne­fattas i konceptet "önska" eller "frukta" - verkar drivande i riktning mot handling. (Psicología de la vida cotidiana: Los motivos del comportamiento. Uppträ­dandets motiv.)

(2) Uppfattningen om lärande som praxis gör det möjligt att formule­ra processen i termer av att lära sig att lära och att lära sig att tänka. Denna uppfattning är av instrumentell karaktär och stöder sig på en teori om ett tänkande och en kunskap, vilka verkar i ett socialt sammanhang. (El Proceso Grupal: Grupo operativo y modelo dramático. Operativ grupp och dra­matisk modell.)

(3) För oss är socialpsykologin meningsbärande, styrande och ope­rativ. Den orienteras mot en praxis ur vilken dess instrumentella ka­raktär växer fram. Dess utgångspunkt är en praxis. Och erfarenheter­na från denna praxis - som konceptualiseras genom kritik och självkri­tik - berikar och korrigerar teorin genom korrigerings- och verifierings­mekanismer varvid objektiviteten gradvis växer.

En syntesskapande spiral av teori och praktik sätts här igång, vilken undan för undan kommer att öka "operatörens" förmåga att utarbeta en logistik och konstruera en strategi, som - genom taktikens och teknikens operativa karaktär - leder fram till ett annorlunda slags planerande ... för att det ska bli möjligt att realisera den spiralformade förändring, vil­ken består i den mänskliga existensens fulla utveckling genom att män­niska och natur förändras.

Zito Lema: Er höga värdering av praxis är uppenbar.

Pichon-Rivière: Ja, ty endast den kan göra samhällsrelationerna dialek­tiskt förståeliga och skapa en överensstämmelse mellan representatio­ner och verklighet. (Vicente Zito Lema: Conversaciones con Enri­que Pichon-Rivière. Sobre el arte y la locura. Samtal med Enri­que Pichon-Rivière. Om konst och vansinne).

(4) Zito Lema: Vad var det Ni sökte i psykiatrin?

Pichon-Rivière: Jag ville förstå sorgens mysterium ...

... mitt sökande har rört kunskap om människan ... och där inom, men mer begränsat, kunskap om sorgen. Jag anar att där finns grunden till alla enskilda beteende ...

Zito Lema: Finns det dock inte i accepterandet av sorgen ett avståen­de från livet helt och fullt?

Pichon-Rivière: Man väljer inte alltid vad som kommer att hända en i li­vet ... ännu mindre i den tidiga barndomen. Men jag har aldrig resig­nerat eller med liknöje accepterat sorgen. Därför fortsätter jag att ar­beta. Om det än må vara sant att melankolin alltid funnits närvarande i mitt liv, så är det också sant att jag aldrig sökt eller ”kallat” på den.

Den som accepterar sorgen avstår från livet helt och fullt – men då under förutsättning att den accepteras.

Sorgen bör bekämpas; det är nödvändigt som profylax, ty alla psy­kiska sjukdomar föds med sitt ursprung i depressionen. Detta är vad jag kal­lar ”den enda sjukdomen” eller ”varje sjukdoms alstrande kär­na”. An­norlunda uttryckt är depres­sionen den grundläggande patoge­na situa­tion som sedan ut­vecklas till schizofreni, neuros etc.

Vi kan idag således upprepa och bevisa vad redan Griesinger sade i mitten av 1800-talet: ”Inledningsfas vid alla psykiska sjukdomar är ett tillstånd av melankoli” ...

Zito Lema: Jag förstår att Ert minne är mycket selektivt. I våra samtal märker jag ibland Er olust över att inte komma ihåg vissa saker till­räckligt tydligt. Sådant, som har med me­lankoli och sorg att göra, är emellertid ständigt närvarande hos Er.

Pichon-Rivière: Det beror nog på den varierande grad av in­tresse som olika människor och idéer väcker hos oss. Just 1946 skrev jag – som del av boken Psicoanálisis de la melan­colía (Psykoanalys vid melankoli), vil­ken gavs ut av Asocia­ción Psicoanalítica Argentina (APA) – ett arbete som hi­storiserade den manodepressiva psykosen; där re­fererar jag bland annat till Griesingers studier. Och jag tror det är i den texten, vilken skrevs med stort engagemang, som man på sätt och vis kan finna grunderna till min teori om den ”enda sjuk­domen”.

Zito Lema: Alla människor har upplevt någon sorg. Men vad svarar den­na känsla mot? Hur föds den? Finns det en gemen­sam genes bakom alla dessa tillstånd? Finns det med andra ord grundläggande element som kvarstår oavsett varje konf­likts omständigheter?

Pichon-Rivière: Varje sorg har sitt ursprung i en förlust. Den förlusten brukar vara av känslomässig natur. Den kan också ha att göra med en ekonomisk kris eller en frihetsinskränk­ning. Jag vill dock understryka att det alltid handlar om en förlust. Och det är där konflikten har sitt ursprung. Därigenom kommer också den patogena depressiva situa­tionen – som utgångspunkt för varje psykisk störning – att få sin lös­ning genom det gradvisa återskapandet av objektet. Detta utgör den essentiella uppgiften ... att ge liv åt det som blivit förstört och som stör en god läsning av verkligheten.

Zito Lema: Om man ser sorgen, eller depressionen, som en struktur – menar Ni att nya element kommer till, dock utan att förändra kärnan, när den (sorgen eller depressionen/övers.anm.) omvandlas till patolo­gi?

Pichon-Rivière: Nej, jag har till och med schematiserat de principer, som inverkar i strukturens bakomliggande orsaks­sammanhang, och de skil­jer sig inte åt vare sig det rör sig om en patologisk eller normal struktur.

Schemat, sammanfattat, ser ut på följande sätt:

1. Mångkausalitet. Dess parametrar utgörs av:

a) Den konstitutionella faktorn (sammansatt av det genetiska och det re­dan tidigt i moderlivet förvärvade); b) den dispone­rande faktorn, som uppstår när den konstitutionella faktorn samspelar med en viss familje­grupp (det disponerande kommer att betinga den ”personliga stilen”); c) den aktuella faktorn, vilken kan beskrivas som en förlust el­ler ett berövande av sådan intensitet att den normala bearbetningsför­mågan överskrids.

2. Fenomenisk mångfald. Konceptet ”fenomeniskt uttrycks­område” (psy­ke, värld, kropp) bör beaktas. Det finns en sym­tomatisk mångfald, som manifesteras inom företrädesvis ett område. Ytterligare en princip, som här är fundamental, är principen om strukturernas rör­lighet. Med andra ord besitter de så kallade patologiska strukturerna en instrumentell ka­raktär, vilken överensstämmer med de ”situations­mässigt” anpassade resurser individen (subjektet) använder sig av; denna (instrumentella karaktär/övers.anm.) kommer att de­terminera huruvi­da symtomen hamnar inom det ena eller andra området.

3. Genetisk och funktionell kontinuitet. Med andra ord exi­stensen av en central patogen kärna (grundläggande depres­sion). Nåväl: i den de­pressiva situationen - betraktad som röd tråd genom insjuknandepro­cess och terapeutisk process - kan fem karaktäristiska former ur­skiljas:

a) Protodepression: den som har sitt ursprung i när barnet lämnar mo­derlivet;

b) Depressiv utvecklingsposition: den blir synlig i sorge- och förlustsi­tuationer eller i positiva eller maniska reparations­mekanismer;

c) Depression eller varje psykisk sjukdoms inlednings- eller utlösnings­fas;

d) Regressionsdepression: regression till de punkter, som fö­regår den in­fantila depressiva positionen och dennas misslyc­kade bearbetning genom oförmåga till instrumentering av den schizo-paranoida positio­nen;

e) Iatrogen depression: i vilken den korrigerande uppgiften söker integ­rera individens (subjektets) till olika områden ut­spridda delar.

Naturligtvis har inte min lidelse för detta tema uttömts i och med ovanstående, inte heller med vad jag tidigare sagt; och lika litet genom allt jag skrivit och talat som handlat om sorg och depression under olika perioder i mitt liv. (Vicente Zito Lema: Conversaciones con Enrique Pichon-Rivière. Sobre el arte y la locura. Samtal med Enrique Pichon-Rivière. Om konst och vansinne).

(5) Varje samling personer, som genom inre ömsesidiga representa­tioner (ekologisk dimension) länkas samman i tid och rum, formar en gruppsituation. (El Proceso Grupal: Grupo opera­tivo y modelo dramático. Operativ grupp och dramatisk modell.)

Man föresätter sig explicit och implicit en uppgift. Den uppgif­ten utgör också ändamålet med gruppen. Därigenom kan man säga att struktur, funktion, sammanhang och syfte samt ett bestämt antal gruppmedlemmar bildar den gruppsituation vars naturliga modell ut­görs av familjegruppen. (El Proceso Grupal: Estructura de una escuela destinada a psicólogos sociales. En skola struktu­rerad för att utbilda socialpsykologer.)

(6) Den operativa gruppen (som grupp betraktad) fokuserar på upp­giften och syftet är därvid att lära sig tänka i termer av hur man löser - inom grup­pens område skapade och manifes­terade - svårighe­ter. Det handlar alltså inte om var och en av gruppmedlemmarna. Då skul­le vi snarare tala om in­dividual­psykoanalys i grupp. Men fokus ligger inte heller (som när det gäller gestaltidéer) på uteslutande gruppen, ty i alla uppgiftens här-och-nu-med-mig opererar man i två dimensio­ner. På så sätt åstadkoms i viss ut­sträckning en syntes av samtliga (i gruppen ingående/övers anm) strömningar. (El Proceso Gru­pal: Grupos operativos y unfermedad única. Operativa grupper och den enda sjukdomen.)

(7) Jag har nämnt att varje hälsokriterium vilar på en människo­uppfattning och den historia som är dess grund.

Genom att jag uppfattar människan som formande sig i en praxis ... i en omvandlande aktivitet ... i en dialektisk – i förhållande till världen sig ömsesidigt modifierande – relation vars drivfjäder utgörs av beho­vet, in­nebär utarbetandet av det hälsokriterium vi benämner aktiv an­passning en analys av individens (sub­jektets) sätt att relatera till vär­lden ... de former som detta konstituerande av människan som sådan antar.

Denna analys' utvärderingsparametrar utgörs av förmågan att utveck­la en omvandlande aktivitet, ett lärande.

Jag omformulerar det inom psykiatrin gällande begreppspa­ret hälsa och sjukdom i termer av aktiv eller passiv anpass­ning till verkligheten.

Med termen anpassning refererar jag till det adekvata eller inadekvata i individens (subjektets) svar på kraven från om­givningen ... och till den operativa, omvandlande eller icke-fungerande, utarmade förbin­delsen mellan individ (subjekt) och omgivning.

Individen (subjektet) är ”friskt” i den utsträckning han eller hon kan omfatta världen utifrån ett integrerande perspektiv med förmåga till omvandling av denna verklighet och att, samtidigt, kunna omvandla sig själv.

Individen (subjektet) är ”aktivt anpassad” i den utsträckning han eller hon upprätthåller ett dialektiskt samspel med om­givningen och inte en rigid, passiv och stereotypiserad rela­tion. Den psykiska hälsan be­står i att kunna lära av verkligheten i en relation, som är syntetise­rande och helhetsskapande (totaliserande) vid lösandet av de motsättningar, vilka uppstår i relationen individ (subjekt) – värld. An­passning implicerar här inte ”social kompetens”, urskillningslöst ac­cepterande av normer och värderingar, utan tvärtom en ”läsning” av verkligheten med förmåga till utvärdering och förslag till förändring.

I mitt konceptuella schema motsvarar begreppet ”aktiv an­passning” be­greppet ”lärande”, vilket jag definierar som in­strumentellt tilläg­nande av verkligheten i syfte att omvandla den.

Bearbetningen av behovskonceptet, av individen (subjektet) som hi­storisk varelse, en behovsvarelse, analysen av vårt hi­storiska varande och av den roll, som i detta skeende spelas av en psykologi, vilken ut­vidgar begreppet ”aktiv anpassning” till politisk praxis (definitionen av den dialektiska relationen är inte något annat än detta), fick mig och Ana Quiroga att i en sista etapp inkludera begreppet ”kritiskt medvetande” i vårt utarbetande av anpassningskriteriet.

Kritiskt medvetande är alltså erkännandet av de egna beho­ven och av det samhälle man tillhör, en kunskap som åtföljs av strukturerandet av förbindelser som möjliggör att dessa behov kan lösas.

Kritiskt medvetande är en form av anknytning till det verkliga; en form av lärande, vilket implicerar övervinnandet av illusioner rörande det egna situationen ... som individ (sub­jekt), som grupp, som befolkning. Vad man uppnår är en omvand­lingsprocess ... i en praxis som modifie­rar situationer vilka man behöver använda fantasin eller illusioner för att stå ut med. (Vicente Zito Lema: Conversaciones con Enrique Pichon-Rivière. Sobre el arte y la locura. Samtal med Enrique Pichon-Rivière. Om konst och vansinne).

(8) Min betoning av begreppet "hinder" centreras till utforsk­ningen av de drivande elementen bakom varje svårighet att närma sig ett kun­skapsobjekt eller att göra en riktig "läsning" av verkligheten. Därför talade jag i princip om "epistemofiliskt hinder". (El Proceso Grupal: Cuestionario para Gentemer­gente. Utfrågning för "Gentemer­gente".)

(9) Det analytiska utforskandet ... kom mig att - ge­nom formu­lerandet av begreppet förbindelse - utvidga kon­ceptet "objektrelation". Jag definierar "förbindelse" som en komplex struk­tur bestående av ett - i form av kommunika­tions- och läroproces­ser - öm­sesidigt samspel mellan ett sub­jekt och ett objekt. (El Proceso Gru­pal: Prólogo. Prolog.)

Vi skulle kunna definiera förbindelsen som en speciell relation till ett objekt. Denna relation formar ett pattern, ett beteen­demönster, vilket tenderar att upprepa sig automatiskt i såväl den inre som den yttre re­lationen till objektet. I förbindelsen finns således två psykologiska områden - ett inre och ett yttre. (Teoría del vínculo: Patología del vínculo. Förbindelsens pato­logi.)

Förbindelsen ses som ett protolärande och bärare av de första sociala erfarenheterna, vilka konstituerar subjektet som så­dant. (El Proceso Grupal: Prólogo. Prolog.)

Dessa relationer av intersubjektivt slag fungerar styrande och de har sin grund i behov, vars skiftningar och intensitet på­verkas av den omedvetna fantasin. Sammantaget utgör detta förbindelsens motiva­tionella fundament. Varje sålunda upp­fattad förbindelse implicerar exi­stensen av avsändare, motta­gare samt ett budskaps kodifiering och dekodifiering. Genom denna kommunikationspro­cess manifesteras in­nebörden av objektets inkluderande i förbindelsen. (El Proceso Gru­pal: Prólogo. Prolog.)

(10) Förbindelsens inre struktur utgörs av objektrelationen. En förbin­delse är således en särskild typ av objektrelation. (Teoría del víncu­lo: Patología del vínculo. Förbindelsens pato­logi.)

(11) Zito Lema: Ni har refererat till ECRO – alltså det Konceptuella, Refe­rentiella och Operativa Schemat - som ett instrument man "opere­rar” med inom socialpsykologins fält. Jag skulle vilja be Er ange det kon­ceptuella schemats såväl innebörd som referen­tiella och operativa att­ribut; givetvis utan att glömma att Ni, ge­nom att referera till ECRO som instrument, också har kategori­serat det som något enhetligt.

Pichon-Rivière: När vi säger "schema" talar vi om en sammanhäng­ande mängd kunskaper. Ett ”konceptuellt schema” är ett system av idéer, vil­ka uppnår en bred generali­sering. De utgör mer eller mindre generella synteser av satser, som fastställer de förutsättningar enligt vilka empi­riska fenomen kan relateras till varandra. Det är en samling kunskaper, som bidrar med ”trådar” att följa i ett arbete eller en undersökning. Utan ett adek­vat konceptuellt system skulle en psykolo­gisk undersök­ning - eller vilken som helst annan vetenskaplig uppgift - bli såväl blind som ofruktbar.

En upptäckt möjliggörs av hur pass adekvat undersökarens konceptu­ella schema är satt i förhål­lande till karaktäristika hos det fenomen som ska undersö­kas. Det skulle således handla om att göra en hypo­tes adekvat i förhållande till verkligheten. Sammantaget är ett kon­ceptuellt schema en organiserad mängd allmänna begrepp som möj­liggör ett adekvat närmande till ett särskilt objekt. Därige­nom underlättas mötet med den konkreta situation som ska utforskas eller lösas. Av den anled­ningen säger Kurt Lewin: "Det finns inget mer prak­tiskt än en bra teo­ri".

Det är av vikt att poängtera att man i och för sig genom att använda sig av konceptuella scheman inom vissa vetenskaper kan nå fram till speci­ella upptäckter, vilka senare verifieras via experiment; men man kan också genom direkt observation nå fram till fakta som inte inne­fattas i konceptuella scheman. I sistnämnda fallet medför detta en korrigering av schemat, medan det i förstnämnda fallet innebär en ve­rifiering. Med andra ord är det alltid nödvändigt med en prövning mot verkligheten

Vetenskapen - och socialpsykologin som del därav - är en samling ob­servationer genom och mot ett konceptuellt schema öppet för korri­gering eller verifiering. Det är detta som gör vetenskapen dynamisk.

När det konceptuella schemat väl är utarbetat är dess överför­barhet snabb och lätt; det konceptuella schemat är med andra ord möjligt att lära sig och att överföra

Man kan säga att ECRO är en modell. Den vetenskapliga mo­dellen har definierats som förenkling eller approximering av de naturliga fakta som studeras. Genom sin logiska kon­struktion har den berikat förståel­sen av dessa fakta. Modellen är med andra ord ett instrument som genom analogier möjlig­gör vår förståelse av vissa realiteter. Modellen är alltså ett in­strument för att dra lärdom av verkligheten. Med ett ex­empel taget från Levi-Strauss' Antropología estructural (Strukturell antropologi) skulle man kunna säga att de sociala relatio­nerna är det råmaterial utifrån vilket man konstruerar en modell i syfte att göra dol­da aspekter av den observerade verkligheten manifesta för att på så sätt berika perspektivet.

ECRO konstruerat som konceptuellt och referentiellt schema utgör en modell vad gäller dess karaktär av instrument för att lära av verklighe­ten. ECRO är då ett instrument för att kunna dra lärdom från den sektor av verkligheten man föresatt sig att studera, exempelvis inter­aktionen. Utifrån en organisering - eller ett sammanförande - av all­männa begrepp möjliggör ECRO som modell en förståelse av varje en­skilt faktum.

Den referentiella aspekten anspe­lar på det område - det segment av verkligheten - inom vilket man tänker och handlar ... och på de till det­ta område eller konkreta faktum relaterade kunskaper vi kommer att refe­rera när vi handlar.

Ett grundläggande element i vårt ECRO är kriteriet operatio­nalitet. I vårt konceptuella schema representerar operationalitet vad som i and­ra scheman utgörs av det traditio­nella san­ningskriteriet (det tänktas eller formulerades överensstäm­melse med sitt objekt).

Om vi med vårt ECRO ställs inför en konkret social situation är vi inte bara intresserade av huruvida tolkningen är exakt. Vi är i grunden också intres­serade av hur pass adekvat den är i handling, det vill säga av möjligheten att åstadkomma en kreativ eller adaptiv - enligt kriteri­et om aktiv anpassning till verkligheten - förändring. Därför har vi ofta sagt att socialpsyko­login är styrande och meningsbärande i den mån den inriktas på förändring.

Detta operationalitetskriterium inkluderas i vårt kon­ceptuella schema och orienterar det mot handling.

Zito Lema: I den mån schemat syftar till att objekti­veras i form av ett in­strument, som "opererar" i den sociala verkligheten - tror Ni inte att praxis borde inkluderas som ytterli­gare ett konstitutivt element i sche­mat?

Pichon-Rivière: Jo, detta har vi också gjort genom att vi betraktar praxisbegreppet som ett ständigt berikande av teori och praktik.

I enlighet med den dialektiska processen och dess modell tes, antites och syntes förändras en given situations a posteriori till en ny situa­tions a priori.

I den mån en dialektisk process studeras - människans relation till sin omgivning - kommer ECRO (som ett sätt att närma sig) att innefatta en dialektisk metodologi; den socialpsykologi vi postulerar är orienterad mot praxis och är därför av instrumentell karak­tär ... och når inte sina lösningar inom en sluten cirkel, utan via ett kontinuerligt berikande av teorin genom dess möte med praktiken. Erfarenheten av en genom kri­tik och självkritik konceptualiserad praktik berikar och korrigerar teo­rin genom korrigerings- och verifieringsmekanismer.

Zito Lema: Vad uppfattar Ni som de viktigaste bidragen i uppbygg­naden av ECRO?

Pichon-Rivière: Vad gäller den aspekt, som har med personlighetens upp­komst och strukturerande att göra, utgörs vårt ECRO av bidrag från Freud, Melanie Klein, G. H. Mead etc. När det handlar om förståel­se av sociala processer - och speciellt grupprocesser - lutar vi oss mot Kurt Lewins upptäckter. (Vicente Zito Lema: Conversaciones con Enrique Pichon-Rivière. Sobre el arte y la locura. Samtal med Enrique Pichon-Rivière. Om konst och vansinne).

(12) Pichon-Rivière: Vad som finns ”bakom” ett sjukt beteende är också en social konflikt. Med andra ord – bakom tecken på ett ”onormalt”, ”förvil­lat” eller ”sjukt” beteende finns alltid som något underliggande en konf­liktsituation ur vilken sjukdo­men växer fram som misslyckat försök till lösning.

Utifrån ett totaliserande fokus definierar jag beteendet som struktur ... som dialektiskt och meningsbärande system i per­manent interaktion ... som utifrån detta perspektiv söker en lösning på antino­mierna psyke-kropp, individ-samhälle, organism-omgivning. Och dia­lektikens inklu­derande leder oss till att bredda definitionen av ”bete­ende”, varvid detta förstås inte endast som struktur utan som struktu­rerande i en multipel interaktionsenhetlighet/ett multipelt interak­tionssystem; på så sätt in­troduceras konceptet ”dialektisk in­teraktion” och begreppen ”ömsesidig modifiering”, ”inter­systemiskt samspel”, ”individens (subjektets) inre värld” och ”individens (subjektets) inre världs relation till yttervärlden”.

Zito Lema: Hur bör ”intersystemisk relation” förstås? Eller – annorlun­da uttryckt – vad är det som här är identifierande? Var lägger Ni tyngd­punkten i analysen av individens relation till sin omgivning?

Pichon-Rivière: Den relation, som utgörs av individens (sub­jektets) jag­dynamik i vilken internaliserade individer (sub­jekt) och förbindelser konfigurerar en inre värld, förstår jag som intersystemisk relation; alltså en intersubjektiv dimen­sion i vilken de (internaliserade individer­na (subjekten) och förbindelserna) interagerar och konfigurerar en inre grupp. Det här systemet är inte slutet, utan förhåller sig till den ytt­re världen genom projektionsmekanismer. Jag benämner den­na re­lationsform intersystemisk. I sådan mening talar jag om upplösning av den antinomi, vilken visat sig som dilemmatisk situation samt om en ut­veckling av den psykologiska reflektionen inom människoveten­skapernas kontext.

Zito Lema: Ni har många gånger sagt att psykisk sjukdom i grund och botten är ett kommunikationsproblem.

Man vet att här inverkar (såsom komplext faktum betraktat) flerfal­diga och till och med föränderliga faktorer. Men trots allt – tror Ni det är möjligt att fastställa huvudorsaken ... det som är gemensamt för de flesta fall av psykisk sjukdom (alienation)?

Pichon-Rivière: Ja, denna sjukdomsalstrande (morbigena) faktor utgörs av samhället. De psykiska sjukdomarna är följ­den av individernas konf­likt med samhället. Och naturligtvis räknar jag in familjekonflikterna i de sociala konflikterna genom att familjen utgör permanent cell i varje slags samhäl­le. Givetvis skiftar orsakens tyngd beroende på individen och dennes plats i världen. (Vicente Zito Lema: Conversaciones con Enrique Pichon-Rivière. Sobre el arte y la locura. Samtal med Enrique Pichon-Rivière. Om konst och vansinne).

(13) Den socialpsykologi vi postulerar har som studieobjekt utveck­lingen och omvandlingen av en dialektisk relation, vilken äger rum mellan social struktur och individens (på dennes behovsrelationer ba­serade) omedvetna fantasi. (El Proceso Grupal: Aportaciones a la didáctica de la psicología social. Bidrag till socialpsykologins didaktik.)

Den socialpsykologi vi postulerar - utifrån dess "äntrande" av indi­viden (subjektet) i dennes konkreta existensvillkor - defini­eras som kri­tik av det vardagliga. (Psicología de la vida coti­diana: La psico­logía social. Socialpsykologin.)

(14) Vardagslivet manifesteras som en mångfaldig helhet av fakta, handlingar, objekt, relationer och aktiviteter, vilka för oss framträder i "dramatisk" form, det vill säga som handling och "värld-i-rörelse". Det rör sig om multipla och heterogena fakta, svåra att klassificera, där organiseringen av relationen mellan behov och mål förkroppligas och uppenbaras i frag­mentarisk och omedelbar form. (Psicología de la vida cotidi­ana: Psicología social y crítica de la vida cotidiana. Socialpsy­kologi och kritik av vardagslivet.)

Den dialektiska metoden - genom vilken kunskapsspiralen ut­vecklar sig - implicerar en typ av analys, vilken utifrån elementä­ra fakta (de vardagliga relationerna) avtäcker motsatta principer och motstridiga tendenser såsom formande källor bakom processens dynamik.

Det är denna metod som möjliggör frambringandet av kun­skap om de lagar som styr naturen, samhället och tänkan­det ... tre aspekter av det verkliga som finns i vad vi kallar "människa-i-situation". I en upp­gift, som återintegrerar vad som fragmenterats av ett dissocierat tänkande - vilket splittrar relationerna mellan individer (subjekt), natur och samhälle - föresätter man sig att med termen ”människa-i-situa­tion” karaktärisera ett kunskapsobjekt.

Som Lefébvre säger passerar kunskapen metodiskt från in­divid- till samhällsnivå genom att det partikulära integre­ras med det allmänna och vice versa. På så sätt förlorar vår kunskap om vardagshändelserna sin triviala karaktär. Social­psyko­login är en av de former som kritiken av var­dagslivet antar. (Vicente Zito Lema: Conversaciones con Enrique Pichon-Rivière. Sobre el arte y la locura. Samtal med Enrique Pichon-Rivière. Om konst och vansinne).

(15) Med avseende på psykoanalysen säger Freud att den för som­liga framträder som kuslig beroende på det faktum att den uppen­barar hemliga krafter, som påverkar vår personlighet. Med andra ord får det som avslöjas som omedvetet en kuslig karaktär. (El Proceso Creador: Lo siniestro en la vida y en la obra del Conde de Lautréamont. Det kusliga i livet och i Conde de Lautreamonts verk.)

(16) Ytterligare en allmän observation är att det kusliga uppstår var­je gång gränserna mellan det overkliga och det verkliga för­svinner. (El Proceso Creador: Lo siniestro en la vida y en la obra del Conde de Lautréamont. Det kusliga i livet och i Conde de Lautrea­monts verk.)

Vad beträffar händelser förknippade med livet och omständig­heter kring sökandet efter fakta, så uppenbarar sig det kusliga här relaterat till det som övervunnits; det vill säga att denna känsla dyker upp ur upprepningen av något välbekant. Den framträder som manifestation av den övervunna animismen. (El Proceso Creador: Lo siniestro en la vida y en la obra del Conde de Lautréamont. Det kusliga i livet och i Conde de Lautreamonts verk.)

(17) Vi förstår den inre gruppen som en samling internalise­rade rela­tioner ... de har alltså gått från "det yttre" till den inre världen och de befinner sig i ständig interaktion. De utgör internaliserade socia­la rela­tioner som i Jagets miljö repro­ducerar ekologiska re­lationer (”ekolo­gisk” definieras som samspel organism-miljö/övers. anm). (Vicente Zito Lema: Conversaciones con Enrique Pichon-Rivière. Sobre el arte y la locura. Samtal med Enrique Pichon-Rivière. Om konst och vansinne).

(18) I ambivalenssituationen handlar det om en relation eller förbin­delse till ett helt objekt. Kärlek och hat riktas där mot samma objekt. I den schizoida positionen riktas däremot kär­lek och hat mot skilda ob­jekt. (Teoría del vínculo: Patología del vínculo. Förbindelsens patologi.)

(19) Individen (subjektet) är ”aktivt anpassad” i den utsträckning han eller hon upprätthåller ett dialektiskt samspel med om­givningen och inte en rigid, passiv och stereotypiserad rela­tion ... I mitt kon­ceptuella schema motsvarar begreppet ”aktiv an­passning” be­greppet ”lärande”, vilket jag definierar som in­strumentellt tillägnande av verkligheten i syfte att omvandla den.(Vicente Zito Lema: Conver­saciones con Enrique Pichon-Rivière. Sobre el arte y la locura. Samtal med Enrique Pichon-Rivière. Om konst och vansinne).

(20) Jagstyrkan med sina speciella karaktäristika gör det möjligt att hos oss själva och andra utvärdera graden av psykisk hälsa. Det första av dessa kriterier utgörs av grundtilliten - med sin motsats den grund­läggande misstron - och uppnådd genom gradvisa korrigerande er­farenheter. Grundtilliten är re­sultatet härav (Joaquín Pichon-Rivière et al: Diccionario. Ordlista med psykologiska och socialpsyko­logiska termer och begrepp).

(21) Och här uppträder ytterligare ett av Pichons begrepp som har sitt ursprung i psyko­analysen - "den operativa dissociatio­nen". Det handlar om att kunna lägga ifrån sig eller upp­skjuta negativa känslor för att därigenom kunna uppleva po­sitiva känslor. Pichon menar att positiva och negativa känslor alltid finns samtidigt. Att det bara skulle finnas positiva eller bara negativa känslor är inte möjligt. De är alltid såväl nega­tiva som positiva. Belöning och frustration uppträder till­sammans. Det finns inget växande som inte innehåller såväl belöning som frustration. Och det finns inget växande utan positiva och nega­tiva känslor (Information given av Angel Fiasché, en av Pichon-Rivières disciplar, i personligt samtal med översättaren 1997).

(22) Det är den depression barnet upplever när det lämnar moderli­vet. (El Proceso Grupal: Grupos operativos y unfermedad úni­ca. Operativa grupper och den enda sjukdomen.)

(23) Regressionsdepression: regression till de punkter, som fö­regår den in­fantila depressiva positionen och dennas misslyc­kade bearbet­ning genom oförmåga till instrumentering av den schizo-paranoida po­sitionen. (Vicente Zito Lema: Conversaciones con Enrique Pichon-Rivière. Sobre el arte y la locura. Samtal med Enrique Pichon-Rivière. Om konst och vansinne).

(24) Psykoanalysens objektrelationsteori är mager jämfört med för­bindelseteorin. Objektrelationsteorin har endast en rikt­ning, medan förbindelseteorin pekar på multipla relationer och utgör en psyko­social utveckling av objektrelationerna - en utveckling som gör det som sker i en grupp förståeligt.(Enrique Pichon-Rivière: Teoría del vínculo. Förbindelseteorin).

(25) Vi talar om inre och yttre förbindelser som integreras i en dia­lektisk spiralprocess. Förbindelsen (som först är yttre, sedan inre och återigen yttre för att senare åter bli inre etc) bidrar genom denna sig ständigt formande dialektiska spirals formel till att - som rörelse ini­från och ut, utifrån och in - gestalta en uppfattning om gränserna mel­lan inre och yttre. (Teoría del vínculo: Vínculo, comunicación y aprendizaje. Förbin­delse, kommunikation och lärande.)

(26) Subjekt och objekt interagerar öm­sesidigt och ger varandra näring i alla strukturer av förbindelsekaraktär ... I denna in­teraktion äger den internalisering rum vilken antar en in­trasubjektiv dimension. Huruvida det kommer att handla om en "god" eller en "ond" förbindel­se är kopplat till i vilken mån den känsla av gratifiering eller frustra­tion, som åtföljer det initiala for­mandet av förbindelsen, också ka­raktäriserar över­gången eller in­ternaliseringen. (El Proceso Grupal: Prólogo. Prolog.)

(27) Den friske indivi­den (subjektet) förändrar - i den utsträckning han förstår och om­vandlar objektet - samtidigt sig själv. Han ingår där­vid som del i ett dialektiskt samspel, där den syntes som upplöser en problematisk situation omvandlas till att vara utgångspunkt eller -tes för en ny antinomi, vilken bör få sin lösning i denna kontinuerliga spi­ralprocess. Psykisk hälsa utgörs av denna process där man drar lärdo­mar av verklighe­ten genom att möta, hantera och lösa konflikter på ett inte­grerande sätt. (El Proceso Grupal: Una nueva problemáti­ca para la psiquiatría. En ny problematik för psykiatrin.)

(28) De intrasubjektiva relationer - eller internaliserade förbindelse­strukturer - som kommer till uttryck i den inre världen be­tingar hur man lär av verkligheten. Lärandet underlättas eller försvåras beroen­de på om mötet mellan det intersubjektivas och det in­trasubjektivas sfär blir dialektiskt eller problema­tiskt - om inter­aktionsprocessen fun­gerar som en öppen krets i spiralform eller som en sluten krets för­lamad av stereotypi. (El Proceso Grupal: Prólogo. Prolog.

Läroprocessen bör förstås som ett dialektiskt fungerande sys­tem, vil­ket öppnar och sluter sig. I ett visst ögonblick sluter det sig för att sedan öppna sig för att på nytt sluta sig. Om ett tänkande alltför länge förblir slutet i en bestämd struktur blir det också stereotypt och for­mellt. (Teoría del vínculo: Vín­culo e interpretación. Förbindelse och tolkning.)

(29) Denna mängd internaliserade relationer i ständig interaktion och under påverkan från försvarsteknikers eller -mekanismers ak­tivitet utgör den inre gruppen - med sina relationer - ; den omedvetna fantasins innehåll. (El Proceso Grupal: Freud: un punto de parti­da de la psicología social. Freud - utgångspunkt för socialpsy­kologin.

I denna mening bereds man tillträde till grup­pen genom den sjukes inre representationer av var och en av famil­jemedlem­marna, dvs det som benämns inre grupp. (El Proceso Grupal: Tratamiento de gru­pos familiares: psicoterapia colectiva. Be­handling av familje­grupper: Kollektiv psykoterapi.)

(30)

Förarbete:

I förarbetet befinner sig de försvarstekniker, som strukturerar vad man benämner förändringsmotstånd. De sätts i rörelse av att ånges­ten för förlust och för attack ökar. (El Proceso Gru­pal: La noción de tarea en psiquiatría. Begreppet "uppgift" i psykiatrin.)

Uppgift:

Uppgiftsmomentet består i att ta sig an och bearbeta ångesten och framväxten av en grundläggande depressiv position. I denna görs kun­skapsobjektet penetrerbart genom att ett dis­sociativt och stereoty­piserat mönster bryts. Det har fungerat stagnerande vad gäller verklighetsrelaterat lärande nedbry­tande vad gäller kommunikations­nätet. (El Proceso Grupal: La noción de tarea en psiquiatría. Begreppet "uppgift" i psykia­trin.)

Projekt

Individen (subjektet) har såväl överblick över de element, som är i rö­relse, som förmåga att handskas med dem. I sin kontakt med verkligheten har han å ena sidan förmåga att skifta per­spektiv (det vill säga i sin position som subjekt), å andra si­dan förmåga att arbeta fram strategi och taktik, som syftar till att intervenera och framkalla situationsomvandlingar (livsprojekt), vilka i sin tur modifierar situatio­nen - vilken nu är ny för individen (subjektet) - och därmed startar återigen processen (spiralmodellen). (El Proceso Grupal: La noción de tarea en psiquiatría. Begreppet "uppgift" i psykiatrin.)

(31) I psykia­trisk praxis kan man ofta notera hur patienter skrivs ut som botade utifrån bedömnings­grunden att de äter bra, klär sig korrekt etc. De visar med andra ord upp ett beteende som är till sy­nes "nor­malt". En stereotypi, med vars hjälp man nästan automatiskt hanterar sitt vardagsliv, har for­mats. I denna stereo­typi integreras lä­kare, familj och närstå­ende som kon­text. Individens (subjektets) mathållning och sömn fungerar, men inga djupgående förändringar sker, och han söker heller inte påverka sin situation. (El Proceso Gru­pal: Grupos familiares. Un enfoque operativo. Familjegrupper. Ett operativt fokus.)

(32) Ett viktigt steg i klargörandeprocessen - att lära sig att tänka - utgörs av ett arbete med inriktning på att minska gruppens ambigu­itetsgrad. Detta sker genom en dialektisk upplösning av gruppens inre motsägelser, vilka - genom individers eller subgruppers sammanstöt­ningar - antar formen av ett di­lemma, som paralyserar uppgiftslös­ningen. Den problematiska situationen "steriliserar" grupparbetet och fungerar som för­svar gentemot en förändringssituation. (El Proceso Grupal: Aportaciones a la didáctica de la psicología social. Bi­drag till socialpsykologins didaktik.)

(33) Språkröret är den som i en grupp i ett visst ögonblick säger och lyfter fram något. Detta något är tecken på en gruppro­cess som fram tills detta ögonblick förblivit latent eller impli­cit, liksom dold inom gruppens totalitet. Som tecken bör det språkröret uttrycker avkodi­fieras genom gruppen - i synnerhet via samordnaren - som pekar på denna aspekts innebörd. Språkröret är inte medvetet om att han ut­trycker något som i detta ögonblick är gruppsignifikativt. Det som ut­trycks upp­levs av honom istället som något eget. (De próxima edi­ción: El concepto de portavoz. Språkrörskonceptet.

Som en grupps språkrör fungerar den medlem, vilken i ett visst ögonblick pekar på gruppskeendet och de fantasier som styr detta, samt ångesten och behoven inom gruppen som helhet. Språkröret ta­lar emellertid inte endast för sig själv utan för alla. I språkröret sammanstrålar vad som benämns gruppens vertikalitet och hori­sontalitet. Vertikalitet har att göra med individens (subjektets) person­liga historia. Horisontalitet anspelar på den "här-och-nu"-process som pågår inom med­lemmarna som helhet. (El Proceso Grupal: Estructura de una escuela destinada a psicólogos sociales. En skola strukturerad för att utbilda socialpsykologer.)

(34) I egenskap av tecken kan språkrörets uttryck dekodifieras av gruppen och i synnerhet samordnaren. Språkröret har i det ögonblick han uttrycker något av gruppbetydelsen ingen med­vetenhet om att han gör detta; det som uttrycks upplevs av honom som något eget. (De próxima edición: El concepto de portavoz. Språkrörskon­ceptet.)

(35) Man kan säga att ett omedvetet återseende sker, vilket gör språkröret speciellt känsligt för situationen. Det driver denne att söka peka på den på något sätt. Språkröret pekar på sin problematik, men kan inte peka ut den i och med att han i detta ögonblick i högre eller mindre grad i viss utsträckning upplever och känner denna proble­matik intensivare än övriga gruppmedlemmar. Därav kommer det sig att han uppfattas som manifestation inte bara för ett individuellt, utan också för ett gruppskeende. Det vertikala blir det personliga; det ho­risontala är det gruppsliga och delade. Det vertikala är det person­liga, det historiska som aktualiseras; det horisontala det närvarande, det gruppsliga. (De próxima edición: El con­cepto de portavoz. Språkrörskonceptet.)

(36) Det vertikala i individen (subjektet) och det horisontala i grup­pen uttrycks i rollen. Dialektiken individ-grupp och vertikali­tet-hori­sontalitet begripliggörs av språkrörskonceptet, vilket - genom en per­sonlig problematik - lyfter fram en emergerande kvalitet som påverkar hela gruppstrukturen. Det fungerar som symbol för de implicita infra­strukturella relationer i vilka alla gruppmedlemmarna medverkar. (El Proceso Grupal: Transfe­rencia y contratransferencia en la situa­ción grupal. Överföring och motöverföring i gruppsitua­tionen.)

I det bestämda ögonblick vertikalitet och horisontalitet före­nas, så konstitueras gruppoperationen. De två vektorer som utgör det essentiella i den operativa gruppen förenas. (De próxima edición: El concepto de portavoz. Språkrörskoncep­tet.)

(37) En emergent är ett observerbart faktum vilket har speciella ”produktionsvillkor”. Dessa villkor eller förutsättningar är inte direkt eller omedelbart registrerbara utan det krävs ett arbete för att av-täc­ka dem; med andra ord finns det något observerbart vars existens hänvisar oss – som undersökare – till att utforska de förutsättningar under vilka detta observerbara produceras.

När vi talar om emergent är det för att något ”bryter in” … något som kan utgöras av en modalitet eller ett uttryckssätt. Men en emergent är också något hittills icke-närvarande, vilket mer subtilt börjar antydas eller avteckna sig som nytt.

Inom operationsområdet träder det observerbara i emergenten fram som något annorlunda och motsägande; som diskontinuitet och ”avbrott” (i förhållande till det hittillsvarande/övers anm.). Men - dis­kontinuitet i förhållande till vad? Mellan det föregående, som vi kal­lar ”existerande” - det som uppnått viss grad av närvaro och även in­stallerats med viss hegemoni inom interaktionsområdet - och något nytt.

Emergenten – denna nya kvalitet – framträder med olika former av in­tensitet. ”Ny kvalitet” innebär med andra ord, enligt Enrique Pichon-Rivière, att en signifikativ förändring håller på att ta form även om det ännu inte är möjligt att avgöra dess vidd … den utgör en ”syntetise­rande” och skapande händelse. Han syftar härvid på att man bör vara uppmärksam på den sekvens av processen, som utgörs av de olika former av samband som finns mellan det föregående/existerande och det nya/emergenten.

I läroprocessen indikerar emergenterna såväl framgångar som brist- eller behovsområden. Emergenterna fungerar därigenom också orienterande eller styrande vad gäller vägar att lösa ”uppgiften”. I denna ”emergenternas didaktik” söker man stimulera utvecklandet av förmågor, synliggöra hinder och omdefiniera positioner visavi kun­skapsobjektet. (Från översättarens e-mail kommunikation med Ana Quiroga om innebörden av begreppet ”emergent”)

(38) Den systematiska analysen av motsägelser (dialektisk analys) utgör gruppens centrala uppgift. I grund och botten riktar denna ana­lys in sig på att utforska den ideologiernas omed­vetna infrastruktur som sätts i rörelse i gruppinteraktionen. (El Proceso Grupal: Aportaciones a la didáctica de la psico­logía social. Bidrag till socialpsykologins didaktik.)

(39) Samordnaren fyller en föreskriven roll i gruppen. Rollen består i att hjälpa medlemmarna att tänka för att de på så sätt ska kunna ta itu med det epistemologiska hinder som utgörs av de grundläggande ångestformerna. (El Proceso Grupal: Estruc­tura de una escuela destinada a psicólogos sociales. En skola strukturerad för att utbilda socialpsykologer.)

Samordnarens eller medtänkarens funktion i dessa grupptek­niker be­står huvudsakligen i att skapa, upprätthålla och be­främja kommunika­tionen, som genom en progressiv utveck­ling kommer att anta formen av en spiral i vilken didaktik, lä­rande, kommunikation och verknings­grad sammanfaller. (El Proceso Grupal: Técnica de los grupos operativos. De opera­tiva gruppernas teknik.)

I gruppen finns även en (i regel icke-deltagande) observatör. Dennes funktion består i att fånga upp allt material som ut­trycks verbalt eller pre­verbalt i gruppen och att därigenom bi­dra med synpunkter som kan hjälpa samordnaren att leda gruppen. (El Proceso Grupal: Estructura de una escuela des­tinada a psicólogos sociales. En skola strukturerad för att ut­bilda socialpsykologer.)

(40) Det lidande som hör till den depressiva positionen har att göra med växande insight (autognosis) om den inre och yttre psykiska verkligheten. (El Proceso Grupal: Empleo del To­franil en psico­terapia individual y grupal. Användning av To­franil i individu­al- och gruppsykoterapi.

Den depressiva positionen ger då individen (subjektet) tillfälle att skaf­fa sig identitet - grunden för insight. (El Proceso Gru­pal: Una nue­va problemática para la psiquiatría. En ny pro­blematik för psy­kiatrin.)

(41) I lärandet: Genom att i ett visst moment föra samman grupp­medlemmarnas information verkar den dialektiska lagen om omvand­ling från kvantitet till kvalitet. En kvalitativ förändring inträf­far i grup­pen - en förändring som kan översättas till ång­estupplösning, aktiv realitetsanpassning, kreativitet, projekt etc. (El Proceso Grupal: Estructura de una escuela destinada a psicólogos sociales. En skola strukturerad för att utbilda so­cialpsykologer.)

(42) Om man tänker sig att psykisk sjukdom eller sociala svårighe­ter av något slag går hand i hand med förändringsmotstånd, så pekar hindret eller "äntringsvårigheten" på en attityd av förändringsmot­stånd. (De próxima edición: Historia de la técnica de los grupos operativos. Historien om de operativa gruppernas teknik.)

(43) När barnet föds och etablerar sin första relation till objekt, vilka hanteras genom en rad introjektions- och projektions­processer med vars hjälp en inre värld fylld av yttre objektre­presentationer kon­strueras, får dessa inre objekt - de yttre objektens imagon - speciella karaktäristika. Det finns emel­lertid ingen fullständig överensstämmel­se mellan dessa och objektens verkliga beskaffenhet. (Teoría del vínculo: Vínculo, comunicación y aprendizaje. Förbindelse, kommunikation och lärande.)

I en långsam process av växande upptäcks landskapet och objekten. En känsla av välbekanthet gör att de inkorporeras i vår bild.

Så uppstår de första naturliga modellerna för kommunikation med vär­lden. Där - på den platsen - förverkligas de första lär­domarna. (Psico­logía de la vida cotidiana: Sociología ani­mal. Djursociologi.)

(44) Förbindelsen ses som ett protolärande och bärare av de första sociala erfarenheterna, vilka konstituerar subjektet som så­dant ... (El Proceso Grupal: Prólogo. Prolog.)

(45) Det finns alltid hinder mot att lära sig - att lära sig innebär att övervinna hindret. Man lär sig alltid mot något; mot ett objekt, som ska brytas ner, plockas sönder och sedan åter sät­tas ihop. Därför finns det heller ingen motsättning mellan analys och syntes. Syntesen blir möjlig först efter det att man brutit ned den struktur man vill lära kän­na. (Teoría del vín­culo: Esquema conceptual, referencial y ope­rativo (ECRO), Konceptuellt, referentiellt och operativt schema /ECRO/.)

(46) Den definition vi kunde ge processen var "strukturerande" - inte "struktur" - på grund av den ständiga rörelse den befann sig i.

Vi definierade gruppen som Gestalt, som man vanligtvis säger. Ex­empelvis socialpsykologerna, som arbetar med fokus på gruppen, defi­nierar den som en Gestalt med fix och ej dyna­misk innebörd. Om man säger att den (det vill säga Gestalt) är ett Gestaltung förvandlar man processen till ett strukture­rande. Processen sker alltså gradvis och i en bestämd riktning; Gestaltung blev till den lämpligaste termen för att beteckna att det rörde sig om en rörlig process i en öppen krets - och ej slu­ten som Gestalt kan vara. (De próxima edición: Historia de la técnica de los grupos operativos. Historien om de operativa gruppernas teknik.)

(47) Vårt begrepp "aktiv anpassning" är dialektiskt i den meningen att på samma gång som individen (subjektet) förändras, så för­ändrar han även sin omgivning - men genom att förändra sin omgivning förändrar han även sig själv. Sålunda formas en permanent spiral i vil­ken den sjuke - som befinner sig i be­handling och förbättras - samti­digt utövar en påverkan på hela familje­kretsen, vars strukturer därigenom modifieras (härvid framkallas en fort­skridande avalienering i såväl inre som yttre grupp). (El Proceso Grupal: Grupos famili­ares. Un enfoque operativo. Familjegrupper. Ett operativt fo­kus.)

(48) Depressiv och paranoid ångest inför att förändras eller att lära underlättar bildandet av stereotypier (liknande "hellre en fågel i handen än tio i skogen"). (El Proceso Grupal: Empleo del Tofranil en psicoterapia individual y grupal. Användning av Tofranil i individual- och gruppsykoterapi.)

(49) När förändringsmotståndets "varför" och förändringens in­nebörd för var och en analyseras, kan man se att det i realiteten exi­sterar två grundläggande rädslor i all patologi och inför varje uppgift som ska påbörjas. Det är dessa två rädslor vi ständigt har att göra med - rädslan för förlust och rädslan för attack.

Rädslan för förlust utgörs då av känslan av att förlora det man in­nehar. Rädslan för attack är känslan av att inför en ny rädsla stå utan försvar och utan verktyg kapabla att skydda. (Joaquín Pichon-Riviè­re et al: Diccionario. Ordlista med psykologiska och socialpsy­kologiska termer och begrepp).

(50) Zito Lema: Inom den struktur Er teori bildar lägger Ni speciell betoning på "operativa grupper". Vilka uppfattar Ni här de främsta skillna­derna vara i jämförelse med en traditionell terapi­grupp?

Pichon-Rivière: Jag betecknar en grupp som ”operativ” när den siktar i en bestämd riktning i syfte att förstå och styra. I övrigt är den opera­tiva gruppen vårt instru­ment för att uppnå en praxis. Och frågan gäl­ler nu alltså om det rör sig om en tera­peutisk grupp eller ej ...

Mitt svar är jakande. Min utgångspunkt är att varje förvirrat uppträ­dande uppkommer ur störningar i förmågan att dra lär­dom ... ur en lås­ning i förmågan att dra lärdomar av verk­lighe­ten. Den operativa grup­pen är terapeutisk i den utsträckning den gör det möjligt att lära sig att tänka; att genom sam­arbete och komplementaritet i verk­samheten övervinna svå­righeter att lära sig.

Den operativa gruppen hjälper alltså till att upphäva låsningar genom att berika såväl självkänne­dom som kunskap om den andre vid en upp­gifts genomförande. Och jag vill upprepa att en operativ grupp därför kan vara terapeutisk i den mening vi ovan be­skrivit; annorlunda ut­tryckt möjliggör den upphävandet av störningar i förmågan att lära, att tänka, i verklighetskontakten etc.

Det är dock klart att den operativa gruppens främsta målsättning inte är terapi; en del av dess konsekvenser kan dock ses som tera­peutiska i den mån de ger individen (subjektet) verktyg att "operera" i verklighe­ten. Den operativa gruppen, som teknik, hjälper till att lösa upp vars och ens inre svårigheter – låsningar och dilemmatiskt tänkande - och blir dialektisk ge­nom en praxis i vilken innefattas klargörande av mot­stånden mot lärande i bemärkelsen förändring. Som vi sagt ger den dia­lektiska lösningen verktyg för att kunna möta denna nya situation.

Zito Lema: Skulle Ni - om vi vänder på det hela - säga att varje tera­peutisk grupp på sätt och vis är operativ?

Pichon-Rivière: Om vi håller oss strikt till min teori säger jag "ja". Och då givet att dess fokus - som grupp - bör vara att den är dy­namisk och operativ.

Vad gäller den terapeutiska gruppen har den som målsättning en upp­gift: att bli frisk, vil­ket är ett sätt att skapa och att lära.

Man kan också uttrycka det som att för att kunna vara grupp - tera­peutisk eller operativ - krävs ovillkorligen att man fokuserar på det centra­la, nämligen att vara skapande.

Zito Lema: Vilket determinerande samband finns mellan en operativ grupp och ECRO?

Pichon-Rivière: Med den operativa gruppen föresätter vi oss att kon­struera ett gemensamt ECRO i och med att det finns en undervi­sandets och lärandets enhet. ECRO, som enda instrument - operativ enhet - orienteras mot lärandet och uppgiften. (Vicente Zito Lema: Conversaciones con Enrique Pichon-Rivière. Sobre el arte y la locura. Samtal med Enrique Pichon-Rivière. Om konst och vansinne).

(51) Jag hävdar ... att kärnan i den attityd, som den katastrof­drabbade individen (subjektet) intar, utgörs av förändringsmotstånd. Förändring är nödvändig för att kunna ”svara” på en ny situation som uppstått - i det här läget inte på grund av samhället utan naturen; och detta sagt utan att förneka det ansvar samhället i sin helhet - och fram­förallt de ansvariga - må ha för att genom strukturella medel (grävning av diken, muddring av floder etc) eller åtminstone effektiva varnings- eller preventionsåtgärder undvika detta slags kata­strofer.

Den drabbade individen (subjektet) gör motstånd på alla sätt på grund av rädsla för den förändring som är på gång. Alla slags manövrer för att förhala eller till och med förhindra att man måste överge eller läm­na - alltså evakuera - den plats man bor på, kommer att tillgripas. Det är i det läget den olycksdrabbade bör betraktas som jämförbar med en psy­kiskt sjuk eftersom han eller hon framvisar samtliga en paranoi­kers ka­raktäristika och beteenden.

Nåväl, vid översvämningar, liksom vid alla andra olyckor, uppträder paniken under den andra fas jag benämt ”effekt-fas”. Panik utgör den viktigaste emergenten vid detta slags händelser i och med att den kan förorsaka större konsekven­ser och allvarligare skador än den ur­sprungshändelse ur vil­ken den växer fram.

Panikens typiska – och farliga – drag är dess förmåga att smitta, vilket (som vår vardag lär oss) orsakat oändligt myc­ket elände beroende på de reaktioner som då utlöses: tumult, blind flykt och också mord, våld­täkter och annat slags ohäm­mat våld.

För att karaktärisera ”panik” skulle man kunna säga att den utgörs av en komplex enhet vars grundläggande element är: fruktan, bestört­ning, rådlöshet samt förlust av kontroll och orientering. (Vicente Zito Lema: Conversaciones con Enrique Pichon-Rivière. Sobre el arte y la locura. Samtal med Enrique Pichon-Rivière. Om konst och vansinne).

(52) Ur fenomenisk synvinkel kan man beskriva tre sätt att vara: ett psykiskt sätt, ett kroppsligt sätt och ett sätt som är bete­endemässigt relaterat till den yttre världen. 1 är alltså psyket, 2 är kroppen och 3 är den yttre världen. (Teoría del vínculo: Esquema conceptual, refe­rencial y operativo /ECRO/. Koncep­tuellt, referentiellt och ope­rativt schema.)

Därvid ser man att alla tre områdena befinner sig i ett stän­digt sam­spel. Uppdelningen i område 1, 2 och 3 är en feno­menisk sådan i den meningen att ett av områdena i ett givet ögonblick kan överväga. (Te­oría del vínculo: Vínculo, campos de interacción y de conduc­ta. Förbindelse, interaktions- och be­teendeområden.)

(53) Zito Lema: Utifrån perspektivet "antipsykiatri" - och då speci­ellt Laing och Cooper - och andra områden för sociologiskt protest­tänkande ifrå­gasätts den klassiska psykologins fokuse­ring på individen genom att den inte inbegriper samhälle och familj ... och sistnämnda är en institu­tion, som uppfattas vara av repressiv karaktär samt befin­na sig i kris med tendenser att försvinna. Kritiken gäller även den mo­derna soci­alpsykologin och riktar in sig på att denna inte uppfattar familjen som "grundläggande centrum för förståelse av orsaksbak­grunden till psy­kisk sjuk­dom", utan – tvärtom - ser den som endast förmedlande in­stitution för social påverkan. Vad anser Ni om denna kritik?

Pichon-Rivière: "Antipsykiatrin" är en uppfattning som fram­bringats av mycket kapabla personer ... det finns där mycket som har med Sartres tänkande att göra ... men där finns slutligen också allvarliga, såväl te­oretiska som praktiska, förvillelser. Dess största nytta består i att man fått unga te­rapeuter att tänka mer och att i grunden ställa sig frågor, som det med jämna mellanrum finns skäl att återvända till. De är med andra ord "inspiratörer" ... med mysticis­tiska rötter, som jag förkas­tar, och surrealistiska med vilka jag känner mig befryndad. Just av denna anledning finns det så­väl överensstämmelser som skillnader mellan min uppfattning och Laings och Coopers. Jag håller ex­empelvis inte med om Laings alienationsuppfattning och den funktion familjen har inom Coo­pers schema. Jag tror det är nödvändigt att skilja mellan olika typer av familj och mellan de olika samhällsmiljöer kärnfamiljen finns inom.

Familjens roll är exempelvis mycket speciell och signifikativ i ett under­utvecklat land ... och mycket annorlunda jämfört med dess roll i ett in­dustrialiserat land. Detta kan lätt konstateras om man jämför den nor­damerikanska familjen med den syda­merikanska. Det finns djupgåen­de skillnader dem emellan och med sinsemellan skiljaktiga roller; de har också haft olika modeller.

Jag ser fortfarande familjen som en grundläggande sam­hällelig struktur ... och psykisk sjuk­dom som en kris för den struktur familje­gruppen ut­gör – inte för individen. Och här har jag lanserat begreppet "språkrör": den sjuke är med and­ra ord språkrör för gruppens sjuk­dom.

De sociala konflikterna slår in i den grundläggande kärnan, det vill säga familjen. Det är där bristerna tenderar att få genomslag ... och det är där en depressiv struktur formas som kommer att finna en ”syndabock” i någon av cellens medlemmar.

Man talar om familjens död, men jag tror inte att den (oav­sett allvaret i sin kris) kommer att försvinna. Den utgör en oförstörbar institution. Rollerna som far, mor och barn är per­manenta, genuina och känne­tecknande för alla kulturer ... och de har upprätthållits genom mänsklighe­tens hela historia. Det innebär dock inte att jag förnekar de i grunden djupa problem familjen står inför. Men jag menar att den riktiga upp­giften inte består i att utannonsera ”frånfällen”, som inte blir till verklighet ... utan i att undersöka familjens kris samt förändra dess verklighet genom lämpliga sociala tek­niker ... och detta för att åstad­komma nya ideo­logier inom denna in­stitution som ett led på vägen mot att förbättra den ... tills familjerna förvandlas till reella centran för ett dynamiskt lärande från verkligheten, för kärlek och för att på så sätt generera en större kommunikativ förmåga.

Man måste ”instrumentera” familjerna på ett lämpligt sätt och detta kräver en ny ideologi. Jag vill understryka att det handlar om att över­vinna de främsta orsakerna till denna kris, som utgörs av bristen på kommunikation mellan familjens medlemmar ... eller kanske snarare på en förvillad kommunikation, som stereotypiseras i ett visst ögonblick av familjens utveckling varvid ett grundläggande hinder skapas.

Å andra sidan är det nödvändigt att klargöra att socialpsyko­login inte lägger sin tonvikt på familjen, utan på interak­tionen mellan familj och samhälle. Socialpsykologin utgår från ett reellt faktum - att familjen är den sociala strukturens kärna - och den söker utforska den interaktion som finns mellan centrat (det vill säga familjen) och det sociala sammanhanget. Och schemat (alltid i spiralform) fullständigas med in­dividen, som i dynamisk form integrerar familjen och sam­hället. Det finns inget rigidt i detta. Modifierar man fa­mil­jen så modifierar man samhället och individen. Och om individen förändras kommer också familjen och samhället att förändras. Men jag vill under­stryka att be­toningen läggs på interaktionen mellan kärna och struktur.

Jag har också hävdat att det finns en dubbel - ver­tikal och horisontell - dimension vad gäller beteendet. Och att varje korrigering av en pro­cess uppnås genom att det im­plicita görs explicit. För att uppnå detta krävs en dynamisk, historisk och struk­turell psykologi. Den här fö­reställningen motsvarar den uppfattning, som på det ekonomisk-socia­la planet skiljer mellan ytstruktur och infra­struktur ... och den placerar behovet i rollen som verklig im­pulsgivande drivkraft.

I en terapeutisk process löses sprickorna mellan de två beteendedi­mensionerna (den vertikala och den hori­sontella) upp via ett ”produk­tionsinstrument”, som uttrycks i ter­mer av kunskap ... och detta möj­liggör övergången från passiv till aktiv realitetsanpassning. Passiv an­passning innebär aliena­tion. (Vicente Zito Lema: Conversaciones con Enrique Pichon-Rivière. Sobre el arte y la locura. Samtal med Enrique Pichon-Rivière. Om konst och vansinne).

(54) Var och en av patienterna tillägnar sig undan för undan vad som kan benämnas en "ny livsstil". Den ba­seras som sagt på en aktiv reali­tetsanpassning. Indivi­den (subjektet) modifie­ras av miljön - en korrige­rande operation som sker genom grup­pen. Det grundläggande består emellertid i att han i sin tur omvandlas till agent för so­cial förändring. (El Proceso Grupal: Grupos operativos y enfermedad única. Operativa grupper och den enda sjukdomen.)

(55) Den dialektiska uppfattningen pekar på det faktum att det inte föreligger någon motsägelse mellan en öppen och en slu­ten situation. Det beror på att det rör sig om situationer som öppnar och sluter sig tillfälligt eller gradvis. Vare sig det rör sig om neuros eller psykos har i stort sett alla störningar, vilka har med utvecklingen att göra, sin grund i det stillastå­ende som den slutna processen ger upphov till ... I termer av lärande kan man säga att den te­rapeutiska processen i grund och botten består i att den onda cirkeln öppnas och att därigenom en öppning mot den yttre världen framkallas. (Teoría del vínculo: Vínculo y dialéctica del aprendizaje. Förbindelse och lärandets dialektik.)

Den korrigerande eller tera­peutiska operationen utförs genom att följa en icke-linjär för­bindelses bana, vilken utvecklas i form av en oavbruten spiral, där motsägelser mellan olika delar av individen upplöses. (El Proceso Grupal: Una nueva problemática para la psiquiatría. En ny problematik för psykiatrin.)



Senast uppdaterad 080819


Pichon och dialektiken

Dialektiken: Fundament och metod i Enrique Pichon-Rivières tänkande.

Av Ana de Qurioga

Föreläsning som hölls vid ”Hyllningsdagar till Enrique Pichon-Rivière” i oktober 1988.

I onsdags kväll (när dessa dagar inleddes i en varm stämning, som sedan dröjt sig kvar genom det lustfyllda och delade i vår gemensamma uppgift) sade jag att vi ”kallats” till ett multipelt ”återseende”, som dels rör sig om erkänsla gentemot maestron Enrique Pichon-Rivière, dels om ett ömsesidigt ”återseende” oss emellan via de nya och skiftande (men sammanlänkningsbara) vägar Socialpsykologins praktik tagit.

Jag sade då att ett sätt att hylla Enrique Pichon-Rivière var att åter lära känna och ”ifrågasätta” honom i syfte att fördjupa kunskaperna inom den aspekt han uppfattade som viktigast, nämligen uppgiftsaspekten. Tillsammans med er skulle jag här nu vilja närma mig hans tänkande på ett sätt som utforskar detta ”in i märgen” - in i dess grunder.

Vad säger han om sitt tänkande och sin metod? 1966 säger han följande: ”Den analys jag föresätter mig som terapeutisk metod skulle kunna definieras som dialektisk analys i och med att den består av en systematisk analys av motsättningar”. I sina texter om operativa grupper understryker han att en av gruppuppgiftens grundläggande aspekter utgörs av analys av de motsättningar som dyker upp och vidareutvecklas inom såväl uppgiftens ”text” som kontext. När han formulerar sitt hälso- och sjukdomskriterium talar han om en dialektik mellan inre och yttre värld och om en dialektisk ömsesidigt omvandlande relation mellan individen (subjektet) och dennes socialt-relationella kontext. Vad gäller hälsokonceptets utveckling refererar han vidare till ”den visualisering och upplösning av motsättningar som växer fram såväl inom individen (subjektet) som i dennes förhållande till sin kontext”. När Pichon-Rivière definierar ”beteende” hävdar han att det rör sig om ”en totalitet i dialektisk utveckling”. I sin karaktäristik av ECRO säger han 1972 följande: ”Det är en organiserad helhet av generella teoretiska begrepp och koncept, vilka refererar till en sektor av det reella; en diskurs’ universum, som möjliggör ett instrumentellt närmande till ett visst konkret objekt. Såväl detta ECRO som den didaktik det bär med sig har sin grund i den dialektiska metoden. Den dialektiska metoden, genom vilken kunskapsspiralen utvecklas, implicerar en typ av analys, som – utifrån de vardagliga relationerna som grundläggande fakta – avtäcker motsägande principer och kontradiktoriska tendenser såsom konfigurerande källa till processernas dynamik”.

I vilken grad stämmer det Pichon-Rivière säger om sin uppfattning och operativa inriktning? När han nu föresätter sig en Socialpsykologi - utgör dialektiken grundval och metod för hans teoretiskt mogna tänkande? Denna fråga är inte av spekulativt teoretiserande karaktär, utan i högsta grad praktisk i och med att den handlar om de instrument vi dagligen arbetar med. Att tänka dialektiskt implicerar ett sätt att förstå världen och - som en konsekvens därav - att också handla i den.

Bland oss som arbetar med psykologi dyker det ständigt upp ett epistemologiskt problem, nämligen förhållandet mellan teori och praktik. Lyckligtvis har detta bekymmer kunnat ges uttryck under dessa dagar. Det vore bra om mitt anförande i någon grad kunde bidra till att vi fördjupar oss i detta bekymmer kring förhållandet mellan teori och praktik och framförallt då teoriernas höggradigt praktiska karaktär. Ibland förnekar man teorin i praktikens namn, vilket i realiteten utgör en meningslös dissociering i och med att teorin är ett instrument, som fötts ur praktiken – men som styr och ”organiserar” praktiken.

Att utveckla svaret på huruvida dialektiken är fundament och metod för Enrique Pichon-Rivières tänkande innebär, så vitt jag kan förstå, i första hand att man tydliggör vad dialektik är … och detta explicit-görande kan inte vara ytligt, även om det på grund av omständigheterna oundgängligen blir begränsat. Dessa omständigheter tvingar oss att arbeta med komplexa koncept.

En andra aspekt av den uppgift vi föresätter oss är dessutom att med utgångspunkt i detta tydliggörande av dialektiken söka spåra densamma i Pichon-Rivières verk.

Några grundläggande begrepp rörande dialektiken.

Dialektiken utgör en uppfattning om utveckling, som innebär att rörelse, omvandling och förändring ingår i alla fenomens och skeendens väsen, något som gäller för såväl naturen som samhället och det mänskliga tänkandet. Denna permanenta och oändliga rörelse är en självrörelse. Vad innebär det? Det innebär att den inte igångsätts av yttre orsaker, utan att dess ursprung och genes utgörs av inre motsättningar, motsatsers identititet och kamp, som äger rum i varje skeendes, relations och fenomens inre - varigenom detta får sin processkaraktär.

Dialektikens klassiska definitioner refererar alltid till denna centrala tanke om inre motsättningar. På samma gång ställer de oss också inför en första motsättning genom att säga att naturens, samhällets och tänkandets oändliga rörelse baseras på motsatsernas identitet och kamp. Detta skapar frågeställningar vi inte kan undvika om det vi föresätter oss att göra dels är att fastställa om dialektiken utgör fundament och metod i Pichon-Rivières tänkande, dels att spåra dialektiken i ”ECRO-arkitekturen”.

Frågan uppkommer då: Vad menas med ”inre motsättning”? Alla företeelser och allt existerande gestaltas som en enhet av mångfaldiga aspekter och drag, vilka vi också benämner kvaliteter och bestämningar. Av dessa mångfaldiga aspekter är några sinsemellan motsatta och en eller flera inre motsättningars båda poler. Vårt växande som mänskliga varelser skapar exempelvis en motsättning mellan barnsliga och mogna vuxna aspekter såväl när det gäller psykiskt som kroppsligt. En känslomässig relation öppnar en motsättning för oss mellan beroende och autonomi, kärlek och hat. I lärandet är kunskap och okunskap motsatta poler.

Men – varför motsatsernas enhet eller identitet? I vilken mening och varför skulle motsatserna kunna vara identiska? Därför att båda refererar till varandra och varje aspekt förutsätter sin egen motsats. Ingen av dem kan existera separat utom i förhållande till detta andra som samtidigt är dess motsats och negation. ”Far” refererar till ”son”. ”Det nya” är samtidigt motsatt till och ömsesidigt beroende av ”det gamla”; ”det ostrukturerade” av ”det strukturerade” och omvänt. Det är det ömsesidiga sambandet och inbördes beroendet som utgör enheten eller identiteten. Motsatserna är inte statiska, utan rörliga och förgängliga. Erfarenheten demonstrerar för oss att effekt förvandlas till orsak, nytt till gammalt och son till far. Och just möjligheten att varje aspekt omvandlas till sin motsats bidrar till rörelse, dialektik - och i synnerhet till motsatsernas enhet.

När vi således refererar till motsatsernas enhet åsyftas det ömsesidiga beroendet och möjligheten att det ena omvandlas till det andra. Det gamla ger rum åt det nya och det nya kommer oundvikligen att omvandlas till det gamla.

Motsatserna implicerar identitet och kamp. Det väsentliga med dessa ömsesidigt beroende aspekter är att de är varandra motsatta. Det viktiga är skillnaden och icke-identiteten. I sin kamp tenderar de att ömsesidigt utesluta varandra. Det nya tenderar att ersätta det gamla, det strukturerade det ostrukturerade. De två motsatspolernas enhet är med andra ord övergående, relativ och temporär. Och motsatsernas kamp med sin tendens att ömsesidigt utesluta varandra är absolut. Vad implicerar då detta? Att stabilitet och jämvikt alltid är övergående och instabil, medan däremot förändringen är absolut och oändlig. I identiteten finns redan kampen eftersom ett kan omvandlas till ett annat - ersätta detta. Men - samtidigt och dialektiskt - finns ingen identitet utan motsatser (vilket implicerar skillnad och ömsesidigt beroende).

När jag höll på att arbeta med detta tema funderade jag över roten till de hinder som finns för en förståelse av motsättningar och - i sin förlängning - dessa begrepp. Man skulle kunna säga att hindrets genes finns i vår logisk-formella utbildning. När vi lärt oss att lära har vi bildat tanke- och varseblivningsmodeller som med svårighet förmår inkorporera denna komplexitet och denna rörelsernas permanenta spel.

Utifrån en grundläggande tanke om process och oändlig rörelse upptäcker dialektiken existerande samband mellan sfärer som den metafysiska filosofin alltid behandlat var för sig som åtskilda områden: frågan om varat, kunskapsproblemet samt teman som rör den sociala och historiska ordningen.

Man kan inte tala om dialektik utan att referera till Hegel. I ”Logikens vetenskap” tar denne upp ett tänkande som går tillbaka till Heraklitos. Han systematiserar en dialektisk åskådning i vilken världen är en helhet av inbördes förbundna processer där ingenting är oföränderligt och allting befinner sig i ständig förändring. Varat kännetecknas i grunden av rörelse och en oavlåtlig process av framväxande och bortdöende. Dessa förändringar är inte bara kvantitativa i form av ökning och minskning eller gradvisa modifikationer - som mekanismen, utvecklingstänkandet eller icke-dialektiska former av idealismen skulle uttrycka det hela. Hos Hegel sker utvecklingen inte endast genom kvantitativa förändringar; i utvecklingen finns brott och kvalitativa språng i och med att ett fenomen ersätter ett annat. Detta implicerar att det på utvecklingens väg uppstår diskontinuiteter i vilka något nytt växer fram som negation till något föregående.

Denna relation mellan det gamla och det nya samt kvantitetens omvandling till kvalitet kan analyseras via händelser i vardagen. Mellan exempelvis våra klumpiga försök att kliva upp på en cykel och den skicklighet som gör det möjligt för oss att cykla utan att hålla händerna på styret eller att sätta fötterna på styrstången finns ett brott, en diskontinuitet och ett kvalitativt språng. Det finns även ett brott och en diskontinuitet när en samling människor, som arbetar ihop i grupp, beslutar sig för att grunda en institution.

När det gäller att arbeta utifrån Socialpsykologins utgångspunkter visar oss ofta våra erfarenheter hur en av de smärtsammaste situationerna för grupper i färd med att institutionaliseras är att avstå från det primärgruppsliga för att övergå till ett annat relationssätt – institutionens. Här rör det sig verkligen om ett kvalitativt språng. Den samling personer, som knyts samman i institutionen, interagerar nu inte längre på samma sätt som de gjorde i ”gruppanordningen”.

Vilken är denna ständiga rörelses riktning? Den går från det enkla mot det komplexa; från ”det undre” mot ”det övre”. Utvecklingen utgör en spiralformad rörelse i vilken det strängt taget aldrig sker ett återvändande till något föregående stadium. Och här skulle jag vilja stanna upp vid den spiralrörelsetanke, vilken såväl ”genomtränger” som visar fram det dialektiska fundamentet i Pichon-Rivières tänkande. Vad innebär det påstående som Hegel formulerat - och senare den materialistiska dialektiken åter tagit upp - beträffande att det i utvecklingsspiralen i realiteten inte finns något återvändande till det föregående? Jag skulle också vilja tillägga ytterligare frågeställningar som har med vår verksamhet i synnerhet att göra: Vad innebär ovannämnda påstående, när det gäller de idéer om upprepning, som det metafysiska tänkandet håller fram som förklaring av det faktum att aspekter, drag och beteenden liknande sådana som funnits tidigare, framträder på nytt? Och vilka implikationer får det inom det psykologiska vetandets område när man talar om symtom, stereotyp, lärande, överföring och upprepningstvång?

Utifrån metafysiskt tänkande betecknar ”upprepning” det cirkulära i en rörelse, som endast är skenbar i och med att den alltid på ett identiskt sätt återvänder till sin ursprungliga position. Det som – förutom en ytlig rörlighet – är underliggande till fenomenet utgör något som till sitt väsen är orörligt därför att i denna upprepningsform finns ingen förändring. Det sker ingen omvandling.

Vad innebär då spiralformad rörelse? Utifrån den dialektiska uppfattningen innebär den att under ett moment av utvecklingen tycks objekt och fenomen åter passera redan genomgångna etapper och därvid återvända till tidigare moment. Emellertid kan vi med vetenskaplig säkerhet hävda att det aldrig är samma måne som i identisk form snurrar kring en jord som under några få timmar modifierats i sin bana kring en likaledes förändrad sol. Individen (subjektet) tycks återvända till det förflutna: han återupplever känslor, återknyter förbindelser och sätt att relatera; det är detta vi, beroende på vad det rör sig om, benämner ”regression” eller ”överföring”. Men det är inte samma individ (subjekt); han eller hon återvänder från en mer avancerad etapp, ty hans eller hennes utveckling har – om än motsägelsefullt – fortsatt. Individen (subjektet) har varit med om olika erfarenheter och kommer heller aldrig att bli densamme. I strikt mening finns ingen upprepning varken i naturen, individen (subjektet) eller den sociala ordningen. Det föregående existerar bara i det närvarande där det i högre eller lägre grad upptas och omvandlas.

Detta kommer att analyseras mer explicit när vi går in på hur Pichon-Rivière vid utvecklandet av sin socialpsykologi - gentemot en metafysisk föreställning om önskning och drift - formulerar en behovets och förbindelsens dialektik.

Materialism, idealism och dialektik.

Genom att säga dialektik sade vi emellertid inte allt, ty även i denna åskådnings inre finns den polemik som går genom det filosofiska tänkandets historia; den historia där materialism och idealism står som varandras motsatser. Vari består då den polemiken och i vilken utsträckning berör den psykologin i synnerhet? Dess kärna finns i förhållandet mellan ”vara” och ”tänka”, mellan anden och naturen. I denna polemik förs en diskussion om vad som föregår eller utgör grund till det andra. Är det anden som utgör betingelse för materien? Eller är det å andra sidan materien och naturen som utgör grund för de idéer och den sfär av fenomen som kallas andliga? Att förstå denna relation är något grundläggande vid utvecklandet av en psykologisk teori. Mötet mellan materialism och idealism liksom polemiken mellan å ena sidan metafysiska uppfattningar (kopplade till idén om något till sitt väsen oföränderligt och av mekanisk kausalitet), å andra sidan dialektiken (som en integrerande vision om varat och tänkandet i ständig omvandling) finns närvarande och genomsyrar det psykologiska områdets praxis, dess konceptualiseringar samt de debatter som utvecklas inom området.

Den hegelianska dialektiken är idealistisk. Enligt Hegel är varat - det existerande - en Absolut Andes (den Absoluta Idéns) utvecklingsformer. Detta tänkta (inte materiella och eviga) ursprung skulle då ha genererat allt existerande. Marx, som utifrån en materialistisk position polemiserar med Hegels idealism, bevarar det rationella i den dialektiska uppfattningen och lägger samtidigt grunden till en ny åskådning – den materialistiska dialektiken. För den åskådningen är den här världen en process, materia underkastad en historisk utveckling i och med att materiens existensform utgörs av rörelse. Rörelsen är inneboende i materien och denna utsaga bekräftas också av den moderna vetenskapens landvinningar. Allteftersom man upptäckte materiens till sitt väsen rörliga karaktär inträffade emellertid också perioder när man förnekade materiens existens och endast talade om rörelsens existens. Man återgick dock sedan till insikten att materia är rörelse. När vi talar om materia (i egenskap av filosofisk kategori) refererar vi till den verklighet som existerar bortom vårt medvetande, vår vilja eller våra föreställningar.

Vad gäller frågan om förhållandet mellan att ”vara” och att ”tänka” intar den dialektiska materialismen följande ståndpunkt: ”Det är inte människans medvetande som determinerar hennes existens, utan hennes samhälleliga vara som determinerar hennes medvetande”. För att inte hamna i tomma eller schematiska bestämningar är det dock nödvändigt att klargöra att denna relation är vare sig rigid eller orörlig. Det handlar om enhet och motsatsernas kamp: idéerna påverkar verkligheten och möjliggör dess omvandling; ideologin och politiken modifierar och determinerar aspekter av den så kallade materiella basen eller samhällsstrukturen trots att det är denna som bär upp ideologin och politiken.

Den dialektiska uppfattningen och materialismen i Pichon-Rivières tänkande.

I sitt teoretiska arbete definierar Pichon-Rivière nästan från början ofta förhållandet mellan objektiv existens och psyke utifrån en materialistisk och dialektisk uppfattning. Och detta gör han med desto större klarhet när han säger att i strikt mening är all psykologi social … och detta allteftersom hans kliniska praktik avslöjar den grundläggande roll erfarenheterna med ”den andre” och andra människor har för formandet av psyket. Dessa ”andra” är inte bara objekt. De är inte abstrakta utan konkreta. De ”rör sig” i riktning mot gratifikation eller frustration; erkänner eller misskänner, betecknar positivt eller negativt individens (subjektets) behov. Tillsammans med dessa andra finns – eller finns inte – individen (subjektet) inom en given social ordning och i ett system av konkreta sociala relationer, vilket, som förutsättning för psyke och subjektivitet, genom multipla förmedlingar determinerar den givna sociala ordningen. Pichon-Rivière inkluderar interaktionen, förbindelsen, gruppen, institutionerna och den sociala ordningen som inre orsaker och yttre förutsättningar för inte bara individens (subjektets) konstituerande utan även för en annan dialektisk process, nämligen hälso- och sjukdomsprocessen.

När vi nu är fokuserade på det pichonianska tänkandet - och med hänvisning till hur han definierar förhållandet mellan objektiv existens och psyke - kan det understrykas att ett kvalitativt språng inträffar i hans teoretiska arbete när han mot bakgrund av sina erfarenheter inom akutpsykiatrin och därifrån vidare till familjegruppsmiljön kausalt kan identifiera den inverkan de objektiva relationerna, individens (subjektets) erfarenheter och praxis samt ”den andres” handlingar har för formandet av den inre världen. Pichon-Rivière hävdar att denna inre värld utgör en rekonstruktion av den yttre verkligheten och de relationsnät individen (subjektet) växer fram ur. Därför förnekar han varje ”pre-erfarenhetsmässig” medfödd princip som något att grunda en tolkning av erfarenheten på. Tolkningen av erfarenheten utgör för honom istället en form av dialektiken mellan individ (subjekt) och värld; han överger driftsuppfattningen och lyfter fram förbindelsestrukturen som en enhet för att analysera individen (subjektet) i dennes konkreta existensvillkor. I förbindelsen närvarar och ”opererar” individen (subjektet), objektet, dessa bådas behov och handlingar samt kommunikations- och läroprocesserna – med andra ord de koder, normer och system av representationer som råder inom den sociala ordning, vilken upprätthåller förbindelsen.

När vi sade att Pichon-Rivière förnekar varje slags ”pre-erfarenhetsmässig” medfödd princip - som grund för tolkning av erfarenheten – tänker vi exempelvis på begrepp som den kleinianska uppfattningens ”omedveten fantasi” (med innebörden ”driftens psykiska motsvarighet”) och den freudianska hypotesen om ursprungsfantasier. För Pichon-Rivière finns inget psykiskt innehåll som inte har sin grund i erfarenheter och behovsrelationer.

Vi har här lyssnat på en briljant utläggning av Dr Janine Puget i vilken hon gör en förnämlig nytolkning av ”Maldorors Sånger” (författare: Conde de Lautréamont/övers anm). Pichon-Rivière ”äntrar” det kusligas tema när han - som manifestation av omedvetna innehåll i poesin - använder sig av exemplet ”Maldorors sånger” satt i relation till den omedvetna fantasin. Den form av det skrämmande som uttrycks och bearbetas i ”sångerna” är inte bara en subjektiv produktion. Pichon-Rivières uppfattning är att denna skräck hade sin hemvist i Isidore Ducasses (det vill säga Conde de Lautréamonts/övers. anm.) inre värld. Denna inre värld korresponderade emellertid inte bara mot en familjestruktur och ett förbindelsenät, som hos honom gav upphov till en ambivalent relation gentemot en suicidal, älskad och hatad mor och en avlägsen far, utan också mot den ”psykiska inskrift” av hans sociala kontexts dominerande relationer som hade att göra med den vildhet och det våld han blev vittne till under Montevideos belägring. ”Denna verklighetskrönika”, som för Pichon-Rivière utgörs av den omedvetna fantasin – det vill säga en krönika över en i den inre världen ”inskriven” och rekonstruerad verklighet – , omfattar och determineras av den ordning som har sitt ursprung i samhället, relationerna och familjen.

Som Pichon-Rivière oupphörligen påpekar i sina skrifter är förhållandet mellan individ (subjekt) och värld, individ (subjekt) och dennes existensvillkor, inre och yttre värld, dialektisk. Denna dialektik utgör föremålet för hans utforskande. Enligt Pichon-Rivière determineras individen (subjektet) av den yttre världen och de verkliga relationerna. Den inre världen utgör dessas rekonstruktion och återspegling. Individen (subjektet) å sin sida handlar i verkligheten och tolkar sina förbindelser utifrån modeller som under livshistorien ”skrivits in” i den inre världen. Inre och yttre värld befinner sig i ett dialektiskt förhållande av enhet och kamp. Det yttre görs till inre, men samtidigt inverkar denna intrasubjektiva dimension på det intersubjektiva. För att förstå den intrasubjektiva dimensionen är det nödvändigt att analysera intersubjektiviteten. Denna relation och förbindelse klargörs dialektiskt allteftersom vi förstår struktur och rörelse i de interagerande individernas (subjektens) inre världar.

Dessa hypoteser växte som nämnts fram under utvecklandet av en hela tiden alltmer omfattande praktisk verksamhet. Den väg, som utgick från klinisk verksamhet och utbildning, breddades till att utforska lärandet, den skapande processen samt gruppsliga, institutionella och samhälleliga relationer. Denna heterogena mängd av erfarenheter får sin förklaring genom det som förenar och gör dem koherenta: heterogenitet är nödvändig för att förstå ett kunskapsobjekt vilket vid varje närmande avslöjar en mångfald av sammanbindningar … den oändlighet av processer som hänger samman däri (i kunskapsobjektet). Den dialektiska uppfattningen leder Pichon-Rivière till att formulera en konvergerande epistemologi och ett interdisciplinärt ”äntrande”, som i grupp-mayeutiken – denna sociala ”produktion” – gör det möjligt att bevara individernas (subjektens) skilda erfarenheter och perspektiv … och som i sin interaktion konstruerar en mångsidig, gradvis alltmer berikad och konkret ”vision” av den verklighet de utforskar. Detta uppnås i ett samspel mellan analys och syntes, fragmentering och integrering. Här finns själva kärnan i en operativ grupps uppgift. (När vi här säger ”konkret” refererar vi inte till den omedelbara erfarenheten. ”Konkret” innebär för oss den form av tänkande som innehåller mesta möjliga drag hos objektet. Med denna uppfattning som utgångspunkt hävdar vi att den gruppsliga ”produktionsprocessen” möjliggör utarbetandet av mer konkreta koncept eller begrepp).

I gradvisa spiralformade varv konstruerar Pichon-Rivière ett ECRO, vilket – baserat på den dialektiska och historiska materialismen –utvecklas till Socialpsykologi. Han säger: ”Jag uppfattar att människan på ett ömsesidigt modifierande sätt konstitueras i en omvandlande aktivitet och dialektisk relation med världen. I denna relation fungerar behovet som drivkraft”. ”Den mänskliga varelsen är en varelse med behov som endast kan tillfredsställas samhälleligt i relationer som också fungerar determinerande. Individen (subjektet) är inte endast ett relaterande subjekt; individen (subjektet) är ett subjekt som producerats i en praxis. Det finns i individen (subjektet) inget som inte utgör resultatet av samspelet mellan individer, grupper och klasser”. ”Individen (subjektet) är frisk i den utsträckning han eller hon med ett integrerande perspektiv kan lära av verkligheten och har förmåga att omvandla denna verklighet på samma gång som han eller hon själv omvandlas”.

Jag har valt dessa fraser därför att jag tror att Pichon-Rivière däri uttrycker det substantiella i sitt tänkande. Med utgångspunkt i ett enkelt koncept – praxis – länkar han här samman uppfattningen om individ (subjekt), hälsa och sjukdom samt förhållandet mellan psyke och konkreta livsomständigheter. Praxis-konceptet utgör vår röda tråd i sökandet efter dialektiken som metod och fundament i den pichonianska ECRO-labyrinten.

Vad innebär ”praxis”? Man skulle kunna säga att praxis är människans sätt att vara i världen och att hon därigenom ”producerar” sitt eget liv. ”Praxis” är att göra … det är en omvandlande handling som implicerar identitet och kamp, ömsesidigt beroende och motsatsförhållande mellan människa och natur, görande och tänkande, förflutet och presens. Praxis – som känslomässig sinnesanknuten aktivitet bland människor sammanlänkade genom produktionsförhållanden – konstituerar individen (subjektet) och världen som historisk-social ordning. Som process omfattar praxis hela människan i hennes manifesta handlande och inre skeende.

Med utgångspunkt i praxis’ grundläggande roll – den omvandlande handlingen via subjektivitetens konstituerande – hävdar Pichon-Rivière att representation och tänkande utgör ”processad”, bearbetad och ”interioriserad” handling. Som vi redan påpekat finns ingen psykisk aktivitet som inte är relaterad till praktisk verksamhet. Det finns varken psykiska processer eller psykiska innehåll, som inte determineras utifrån konkreta existensvillkor. Härigenom poängteras psykets sociala historiska karaktär, varvid föreställningar om en ahistorisk och ”församhällelig” mänsklig natur – blinda för det partikulära i denna sammanlänkning subjekt–värld, inre aktivitet–yttre aktivitet (och som ”äntras” av Pichon-Rivière utifrån det komplexa konceptet ”uppgift”) – lämnas därhän.

Praxis implicerar behov på samma sätt som behov innebär att utveckla en praxis. När Pichon-Rivière överger driftsbegreppet och ersätter detta med behovsbegreppet söker han svar på frågan om det psykiska livets kausalitet. Han söker ursprunget till dess självrörelse.

Vad menas med ”behov”? Som en första approximering kan man säga att det är ett subjektivt registrerande av en obalans och en destrukturerande rörelse, som växer fram utifrån individens (subjektets) inre omvandlingar och relationer till sin omgivning. I behovets ”sköte” befinner sig således den motsättning, som utvecklas i ett motsatsernas mångfaldiga samspel. Mot varandra står här dels det föregående, det man besitter, det strukturerade och dels det nya, det man ej besitter, det behövda. Allt detta implicerar ett nytt jämviktstillstånd, vars öde oundvikligen är att hamna i kris och överskridas. Såsom varande emergenter ur rörelsen - och i sig varandra motsatta - hänvisar oss behoven till sin motsats, nämligen ”tillfredsställande”. Men detta samspel mellan behov och tillfredsställande, ojämvikt och jämvikt, destrukturering och nya struktureringar för nödvändigtvis med sig en omvandlande rörelse, som utgörs av praxis och uppgiften.

När vi refererat till den ständiga rörelsen och dess spiralformade bana har vi understrukit att Pichon-Rivière ställer behovets och förbindelsens dialektik mot en önskningarnas och drifternas metafysik. Vi ska söka vidga denna onekligen polemiska tanke. Den psykoanalytiska föreställningen om önskningar som ett evigt sökande efter spåren av primärobjektet – ett sökande efter ett omöjligt objekt i och med att det finns i det förflutna och ursprungliga – är en metafysisk uppfattning. Vad vill jag säga med detta? Man hävdar att under önskningens till synes permanenta rörelse och förändring – en absolut indeterminism som kommer sig av det omöjliga och osökbara - finns en underliggande, omodifierbar och följaktligen ahistorisk essens vad beträffar individens (subjektets) tillblivande. Vi vill dock bestämt hävda att om en permanent rörelse beskrivs som cirkulär – i och med att den tenderar att återvända till sitt ursprung – så är den till sin essens orörlig. Denna tolkning av önskningen är i överensstämmelse med den utvecklingsuppfattning Freud framlägger i ”Bortom lustprincipen”. Den utgör också grund för hans hävdande att driften är en regressiv kraft som tenderar att upplösa det organiska till oorganiskt.

Vi talar om en behovets och förbindelsens dialektik i och med att motsättningarna (motsatsernas kamp och enhet; motsatsförhållandet mellan subjekt och objekt, inre och yttre värld, det man besitter och det man behöver, det föregående och det nya) utgör orsak till en permanent rörelse och en mångfald av processer i vilka varje konkret individs (subjekts) liv utvecklar sig från födelse till död utan att detta vid något tillfälle skulle implicera ett återvändande till ett föregående tillstånd - men däremot till påbörjandet av nya motsättningar. Å andra sidan omvandlas behovet och individen (subjektet) genom de gratifierande och frustrerande erfarenheter som äger rum i sökandet efter objektet. Behov, individ (subjekt) och objekt genomgår en metamorfos på förbindelsens ”scen” och blir aldrig desamma igen. Som Heraklitos säger, så stiger vi aldrig ner i samma flod två gånger.

Vi kan emellertid ställa oss följande frågor: Förnekar denna behovets dialektik och föreställning om en oändlig spiralformad rörelse fakta som vi till vardags stöter på i vår kliniska praktik; fakta som har med utbildningen och den gruppsliga, institutionella eller samhälleliga uppgiften att göra? Förnekar den fakta som får oss att tänka i banor av ett återvändande till något föregående; det vill säga regression och upprepning (som Freud sade) eller stereotypi (som var Pichon-Rivières benämning)? Eller är tvärtom dessa fakta – som uppenbart växer fram inom vårt arbetsområde genom att framträda i form av något föregående eller identiskt – sådant som genom sin komplexitet utmanar och av oss kräver en förståelse av varat i sin rörelse och utveckling, i sin partikularitet och sina växlingar. Dessa fakta kräver ett sådant mångsidigt analysinstrument som dialektiken, vilken tillåter oss att utforska varje konkret situation samt vilken pol eller aspekt av en motsättning som är den primära – om det handlar om utvecklingen och ”projektet” (”projekt” i den speciella betydelse det har i pichonsk terminologi/övers.anm.) eller om hindret, ångesten och motståndet. Vilka indicier ”talar” om det nya och i vilken grad hålls det föregående kvar? Dialektiken som ett instrument, vilket möjliggör för oss att exempelvis förstå att psykotisk kris och sjukdomsemergent i en familjegrupp inte bara indikerar en patogen interaktion, utan paradoxalt nog också möjligheten för denna alienerade och alienerande grupp att återfinna sin ”uppgift” (”uppgift” i den speciella betydelse det har i pichonsk terminologi/övers.anm.). Det är en sådan dialektisk förståelse, som tillåter Pichon-Rivière att – alltid med sin utgångspunkt i praktiken – upptäcka och via polikausaliteten (den etiologiska ekvationen) peka på hur det i den till synes enhetliga genetiska faktorn utvecklas en motsättning mellan det i fosterlivet förmedlade och förvärvade samt att detta snarare är av förbindelsekaraktär än av organisk karaktär.

Vi har här påpekat att polemiken mellan materialism och idealism, mellan metafysiska och dialektiska uppfattningar, närvarar och genomsyrar praxis inom psykologins område. Jag vill återigen understryka att detta inte handlar om en spekulativ och avlägsen fråga, utan om en i högsta grad praktisk och näraliggande i och med dess vikt vad gäller attityd och uppgift inom psykologin. Metafysiskt tänkande leder till generaliseringar, som förhindrar analys av det enskilda, och med konsekvensen att man ser identiska strukturer i vilka man alltid endast skissartat talar om det som skiljer.

När jag talat om det metafysiska i önskning och det dialektiska i behov – samt de skiljaktiga utvecklingsuppfattningar dessa utgör grund för – har jag påpekat de signifikativa skillnaderna mellan Pichon-Rivières tänkande och psykoanalysen; skillnader som Pichon-Rivière inte tvekar att karaktärisera med ord som ”brytning” vad gäller det teoretiska och ”kris” vad gäller det personliga. Till det objektiva i vår analys hör att understryka att i psykoanalytiskt tänkande samexisterar (i ett tillstånd av identitet och kamp) en metafysisk uppfattning och en dialektisk vision. Utan tvivel är det denna aspekt som givit psykoanalysen dess djupt innovativa roll i det psykologiska vetandets utveckling.

Om väl praxis – som essentiellt faktum i människans vara – alstrar behov, så igångsätter och styr dessa i sin tur denna med verkligheten aktiva, riktningsgivande och omvandlande relation (det vill säga praxis). Behovets subjekt är praxis’ subjekt. Det rör sig inte bara om en fysisk rörelse, utan om en yttre och inre aktivitet; den implicerar handling och representation och för med sig processer av hög komplexitet.

I denna relation (mellan behov och praxis) utvecklas ett annat skeende som är essentiellt i det mänskliga varat, nämligen lärandet. Pichon-Rivière karaktäriserar lärande som ett ”instrumentellt besittningstagande av världen i syfte att omvandla den”. Detta besittningstagande, denna omvandling, detta görande och ”representerande” utgör uppgiften. Uppgiften - som praxis - är en rörelse vars första steg består i ett erkännande av behov och utarbetandet av ett projekt. Uppgiften implicerar en dialektik i vilken individen (subjektet) ”färdas” från behovet mot det objekt som kan bidra till dess tillfredsställande, från det närvarande mot framtiden och från det kända mot det okända. I dessa multipla motsättningar växer ångest fram, vilken allteftersom den intensifieras kommer att bilda ett hinder. En ny motsättning tar då form: den som bildas mellan projekt och motstånd; en motsättning i vars inre växlingar (i form av enhet och kamp) mellan uppgift och förarbete (”förarbete” i den speciella betydelse det har i pichonsk terminologi/övers.anm.) kommer att äga rum.

Till sitt väsen dialektiskt och materialistiskt refererar uppgiftskonceptet – nära kopplat till praxis, lärande och psykisk hälsa – till det förenande i mångfalden av ömsesidigt sammanlänkade processer. Dessa processer utgörs av bland annat handling, förnimmelse, representation, koncept och bearbetning av ångest inom en fantasmatisk och omedveten dimension … i ett permanent samspel mellan inre och yttre värld, mellan det subjektiva och det objektiva.

Den implicita uppgiften utgörs av såväl inre (”installerade” som hinder) ”sceners” bearbetning som utvecklandet av operativa handlingsstrategier i den yttre verkligheten. På grund av detta tillhör uppgiftskonceptet det mest komplexa och konkreta inom det pichonianska tänkandet - och kanske just därför också ofta feltolkat och reducerat till pragmatism, ”operationalism”, ”produktivitetstänkande” eller olika former av beteendemodifiering.

I denna uppgift där individen (subjektet) ”personifieras” (som Pichon-Rivière säger) ”produceras” också förutsättningarna för ett lärande från verkligheten och ett ömsesidigt modifierande samspel mellan inre och yttre värld. Individens sätt eller förmåga att förhålla sig till sig själv och världen karaktäriseras av Pichon-Rivière som psykisk hälsa, lärande, aktiv anpassning till verkligheten eller kritiskt medvetande.

Jag skulle vilja avsluta denna framställning genom att understryka hur dialektiken genomsyrar uppgiftskonceptet. Pichon-Rivière ser relationen mellan hälsa och sjukdom som enhet och kamp mellan motsatser. I den kampen kan en primär eller dominerande aspekt omvandlas till sin motsats: hälsa bli till sjukdom eller sjukdomen till hälsa. Detta sker i en rörelse där det förekommer kvantitativa och kvalitativa förändringar (kvalitativa språng).

Vi utgör alla ”scen” för en dialektik mellan friska och patologiska aspekter. Detta möjliggör, enligt Pichon-Rivière, att det även i psykosen alltid finns rum och utrymme för en terapeutisk dialog. I den dialogen etableras en allians mellan patientens och terapeutens friska aspekter – och då som motsatser till bägge parters patologiska aspekter. Således botar varje individ (subjekt) genom att botas i en ”enhet” liknande den som utgörs av undervisning och lärande.

Att ge ett helt uttömmande svar på frågan huruvida dialektiken utgör fundament och metod för det pichonianska ECRO:t är något som går utöver denna föreläsnings gränser. Några av de grundläggande koncept och metodologiska formuleringar i vilka Pichon-Rivière utvecklar detta sätt att tänka har inte tagits upp i vår analys. Jag tror emellertid att den fråga vi inledningsvis ställde har blivit besvarad.

Som en form av hyllning.

På min tid upplevde jag själv intensivt motsättningen mellan dialektik och metafysik. En filosofisk utbildning, vilken ser metafysiken som överlägsen tankeform, innehar dock ännu idag hegemonin … och detta i motsats till eller ”med ryggen vänd” mot den dialektik som utvecklats genom vetenskapliga landvinningar inom en mängd områden, i synnerhet fysik, biologi, matematik etc. Inom de akademiska kretsar jag fick min (filosofiska) utbildning uppfattades Martin Heidegger som 1900-talets viktigaste filosof; han som ändå blev kvar på sin post som rektor för Freiburguniversitetet under naziepoken. Just för att jag (då) hade ett metafysiskt tänkande trodde jag att ovannämnda politiska faktum inte hade något med Heideggers filosofiska uppfattning att göra. Emellertid öppnade andra teorier – den logiska positivismen etc – upp frågeställningar rörande den mysticism och människouppfattning som uttrycktes i termer av ”ett vara-till-döden”, ”ett vara-till-intet” och ”ett vara-till-undergången”.

Detta var således den utbildning jag hade med mig när jag mötte Pichon-Rivière. Med humor, kunskap och känsla fick han mig att omdefiniera dessa ”inre modeller”. Han blev en följeslagare i processen att lära mig tänka. Idag känner jag därför att jag bär på en skuld, som möjligen i någon mån återgäldats. Som ett inre behov och åtagande kvarstår dock – och detta har att göra med min upplevelse av att inneha ett objektivt verktyg (som fungerar omvandlande i verklighetsanalysen inom min uppgifts konkreta område) – att bidra till kunskap om och utvecklande av en uppfattning, som genom att vara dialektisk, är slutenhetens negation. Dialektiken är orörlighetens negation; dialektiken är dogmatismens negation. Ty med utgångspunkt i en förståelse av det reellas komplexitet och ständiga rörelse upprätthåller också dialektiken den mänskliga kunskapens möjlighet och relativitet; en kunskap som är historisk i och med att det reella är i ständig utveckling. Som konsekvens därav är dialektiken alltid öppen för nya utvecklingsvägar.

Översättning: Sören Lander

Senast uppdaterad 071226

Intervju Ana Quiroga (Klappenbach)

Samtal med Ana Quiroga (Intervjuare Hugo Klappenbach). Intervju från "Actualidad Psicológica No 133, Junio de 1987".

Pichon-Rivière mellan socialpsykologin, läroprocess och Lacan.

Intervjuare (I): Låt oss inleda med att prata om skolan i socialpsy­kologi. Man kan notera en utveckling hos Pichon. Till en början tän­ker han sig en skola i psykiatri. Därefter handlar det om en skola i psykologi...

Ana Quiroga (A Q): Till en början undervisade Pichon en grupp psy­koanalytiker i psykiatri på "Hospital Psiquiátrico". Han hade där en tvåfaldig funktion vilken hade dels med intagning att göra, dels med ungdomar. Det här var en tid som präglades av mycket intensiv aktivitet i och med att man där hade läkare från olika håll i Latin­amerika. De kom för att komplettera sin utbildning. På sätt och vis handlade det om en "lyxverksamhet". Tänk dig exempelvis att en person som Juan Batlle Planas - liksom andra bemärkta konstnärer - var verksam där inom plastisk konst.

Samtidigt bedrev Pichon en undervisningsverksamhet som riktade sig till skötarna i och med att dessa var de personer som hade den mesta vardagskontakten med patienterna. Skötarna levde dock i en motsättningsfylld värld. Å ena sidan identifierade de sig beroende på överensstämmelser i klassbakgrund, livshistoria etc med pati­enterna. Men samtidigt hade de drag som var mycket auktoritära. Dessa hade att göra med att de identifierade sig med läkarnas auktoritära utövande av sin roll. Pichon menade att denna paradox­ala situation möjliggjorde en förändring vad gällde själva vården. Det arbete han kom att utveckla bland skötarna handlade om att ge kunskaper om psykiatriska begrepp, dynamisk förståelse av sjuk­domen och vård. Det här är en av de viktigaste föregångarna till det som kallas "operativa grupper".

(I): Många år senare kom Bassaglia och den kritiska rörelsen i Ita­lien att gå en liknande väg. Framförallt gäller detta när det handlar om att omvärdera förbindelsen patient-skötare.

A Q: Det stämmer. Det var glädjande att se en grupp fransmän - i färd med att utforma en familjeterapiordbok - upptäcka hur det i Argentina funnits pionjärer inom familjeterapin. Under 40-talet började Pichon utveckla och understryka vikten av samtidig analys av såväl patienten som dennes familjegrupp. Han började sedan ge sina erfarenheter begreppslig form i de föreläsningar han gav under 50-talet. Taragano dokumenterade dessa och de gavs ut under titeln "Teoría del vínculo" (Förbindelseteorin). Runt l96l började Pichon själv skriva på temat. Hans arbetssätt var sådant att han alltid började med att undersöka. Först därefter skrev han.

(I): Skola i socialpsykologi och ECRO (begreppsligt, referentiellt och operativt schema).

A Q: Hur man än väljer att betrakta det tror jag nog att det mest revolutionerande i Pichons verksamhet är det arbete han utför när han blir stående utan skötare och då istället "omskolar" patienter till skötare. Det var i realiteten problem av politiskt slag som kom att bilda bakgrunden till detta skeende. Pichon anklagades för att uppmuntra ungdomar till prostitution och när man ej kunde avskeda honom tog man istället ifrån honom hans personal. Man ska ha i minnet att Pichons verksamhet vid den här tiden hade ett jämförel­sevis högt utskrivningstal och välutbildade behandlare. Sammanta­get rörde det sig om något av en mönsterbildande modellverksam­het. När Pichon l947 berövades sina skötare började han arbeta med de patienter som var i bäst skick och med syftet att dessa skulle klara av såväl sin egen tillvaro som att hjälpa sämre lottade med­patienter. När patienterna fick en mer positiv roll på mentalsjuk­huset gjorde de också ett kvalitativt språng vad gäller det egna tillfrisknandet.

Oftast tänker man på undervisning när operativa grupper kommer på tal. I realiteten handlade dock många av Pichons första erfarenhe­ter av målinriktade grupper om lärdomar vunna under behandling av psykotiker. När det rörde sig om en grupp patienter på en sal hand­lade uppgiften om att analysera varje persons problematik satt i relation till målet att bli frisk. Rörde det sig om en familjegrupp var målet att klargöra familjekonflikten, fenomenen "deponering" och "språkrör" samt hur "den identifierade patienten" och familje­konflikten samverkade. Pichons fokus var här familjegruppen som en enhet att analysera vid insjuknandeprocessen.

Den operativa gruppen är en teknik som består i att en samordnare riktar interaktionen mot genomförandet av bestämda mål, vilka har att göra med gruppmedlemmarnas behov här-och-nu. Om samman­komsten rör området "behandling" kommer den till behoven kopp­lade uppgiften att handla om att åstadkomma en korrigerande pro­cess. Om däremot sammankomsten har mer att göra med lärande, kreativitet eller större operativ förmåga inom det egna arbetsom­rådet så förändras uppgiftens fokus. Den operativa grupptekniken förblir dock densamma. I och med att behoven ser annorlunda ut ny­anserar dock samordnaren i viss utsträckning sina interventioner.

Det här är alltså något av det som föregår vad som sedan blir "Skolan". Tilläggas bör att Pichon också tjänstgjorde vid universi­tetet - jag tror han hade tjänst som chef för "Praktikverksamhet" inom ämnet "Psykiatri" - och med förutsebara motsättningar beroende på denna disciplins officiella hållning. Det är nu som Pichon börjar fundera på en skola i dynamisk psykiatri eller socialpsykiatri. Framåt l966 lyckades han utforma en upp­fattning elleer kanske snarare ett begreppsligt schema - ECRO. Detta fungerade som referensram inte bara för varje "operatör". Det har också som begreppslig referensram en teoris karaktäris­tika - med såväl viss autonomi som viss koppling till andra be­greppsramar. Pichon benämner detta sitt begreppsschema "social­psykologi" och startar en skola i socialpsykologi.

(I): Vad ECRO beträffar så kan detta användas inte bara om varje samhällsoperatörs schema utan också om Pichons samlade teori ...

A Q: I realiteten kan man benämna varje teoretiskt system som in­nehåller operationella element för ett ECRO. Det ECRO som vi an­vänder grundar sig på Pichons tänkande. Idag har det också tillförts nya element.

Pichons tänkande ger en allmän teoretisk ram vad beträffar synen på individen; vidare ett metodologiskt begreppsligt schema vilket gör det möjligt att analysera en situations olika variabler och att med utgångspunkt däri utforma handlingsvägar. Även andra tekniska och metodologiska element kom att inkluderas. Det gällde inte bara sådana som hade att göra med det socialpsykologiska området, utan även sådana med sitt ursprung i andra vetenskaper. Karaktäristiskt för den "läsning" vi gör är att det som händer inom gruppområdet betonas och att variabler som har att göra med såväl det institu­tionella som det samhälleliga området beaktas.

(I): Hur ser du på att det är förenat med vissa svårigheter att närma sig det Pichon skrivit? Kan det ha att göra med att han inte skrev så mycket eller på att hans stil var mycket komprimerad?

A Q: Pichon skrev inte så lite. Han skrev dock inte böcker utan ar­tiklar. Men jag håller dock med. Det finns svårigheter behäftade med att läsa åtminstone vissa av hans arbeten. Hans sätt att skriva var mycket komprimerat och han förtätade mycket när han skrev. När Pichon förberedde en text tycktes han söka i olika riktningar. Det var ungefär så hans sätt att läsa tedde sig och det gjorde stort intryck på mig när jag lärde känna honom. Han gav sin uppfattning om gruppen och samspelet mellan olika discipliner en skriftlig form. Detta uppträder också som ett produktionsinstrument för gruppen. Ur olika kunskapsperspektiv sökte han en idés mångfal­diga återklang hos olika författare och fick - precis som i arbetet med en grupp - fram en mångfacetterad effekt. Därefter åstadkom han en imponerande syntes.

Inom Skolan ser vi oss nu emellertid tvingade att plocka isär och undersöka fundamentet i det som Pichon uttryckte i förtätad form. Jag har exempelvis ägnat mig mycket åt Pichons uppfattning om subjektet/individen. Han uttrycker sig här mycket klart i den me­ningen att hans utsagor inte är oklara eller mångtydiga. De är dock mycket komprimerade och just på grund av detta i behov av ut­veckling och förklaring.

Vad som dessutom försvårar det hela är att det tvivelsutan är så att vissa saker som han skrivit är borta. Det finns till exempel ett arbete som Pichon benämner allmän neuros- och psykosteori. Det skulle då röra sig om en föregångare till hans speciella teori. Det finns även en bok som ej är utgiven och jag tror att det saknas de­lar i den - den berömda analysen av "los cantos del Conde de Lautréamont"(Greve de Lautréamonts sånger). Slutligen finns det åtskilliga föreläsningar som nedtecknats. En del av dessa har pu­blicerats.

Operativ grupp och lärande. Pichon och Paulo Freire.

(I): Vad beträffar Pichons teknik - hur arbetar man i en operativ grupp?

A Q: Man kan som exempel ta en operativ grupp inriktad på lärande. Man väljer ett icke godtyckligt tema. Temat är dels en funktion av ett målinriktat program, dels av skeendet i gruppen och hur den ut­vecklas. Att det är så beror på att de frågor som ställs explicit om fenomen relaterade till gruppmedlemmarna, information och kun­skapsobjekt samt dessas inbördes förhållande också innebär im­plicita frågor. Sålunda kommer den kunskap som undervisaren till­för att ha syftet att föra in element som bidrar till att övervinna de hinder som uppstår i gruppen. Pichon kallade detta "det emerge­randes didaktik". Jag tror det har vissa beröringspunkter med vad Paulo Freire benämner "frågandets pedagogik". Jag deltog i ett av den sistnämndes seminarier för några år sedan och Freire poängte­rade där, utifrån ett kritiskt förhållningssätt till den franska in­stitutionalistiska linje som fokuseras på Rogers eller Lapassades icke-intervention, att undervisaren visst har något att bidra med. Problemet härvid är dock hur det hela framförs och om undervisa­ren är beredd att på ett demokratiskt sätt diskutera detta. Paulo Freire poängterar att undervisningsinsatser och information i stu­diematerial i allmänhet är svar på frågor som ingen har ställt. Pichon poängterar i sin "det emergerandes didaktik" vikten av att vara uppmärksam på såväl de frågor som ställs som på de frågor vilka - beroende på kunskapsobjektets grad av tydlighet - inte ställs.

Den information som undervisaren bidrar med utgör på sätt och vis ett svar till en samtalsdeltagare med vilken han är överens. Infor­mationen tas emot av flera personer som sedan samlas i en grupp, som bör vara så heterogen som möjligt. På så sätt möjliggörs ett informationsmöte som - beroende på heterogeniteten i gruppsam­mansättningen - får en skiftande resonans..

Fram till den här punkten finns det dock inte så mycket som skiljer den här typen av grupp från en studiegrupp. Pichon var emellertid mycket inriktad på framförallt den omedvetna eller drömlika di­mensionen - vad vi idag skulle kalla "läroprocessens andra scen". Dessa scener utgör ofta hinder för att kunna nå fram till kunskaps­objektet. Samordnarens interventioner bör ha som mål att under­lätta uppgiften genom att peka på sådana situationer för att göra dom explicita.

(I): Som Pichon uttryckte det så ingår i läroprocessen inte bara tänkande utan även handling och känsla. Ett sådant synsätt innebär en sannskyldig epistemologisk brytning med den klassiska upp­fattningen om undervisning.

A Q: Det är riktigt. Lägg märke till att Pichon poängterar hur kun­skapsobjektet ibland som en fantasi antar formen av fiende inom lärandets område. Han började intressera sig för de blockerande fantasier som var verksamma vid utbildningen av psykoterapeuter - exempelvis att bli lurad av patienten och inspärrad på mentalsjuk­hus. Hans slutsats blev att det fanns två sätt att förhålla sig på. Antingen blandas man samman eller smälter ihop med kunskaps­objektet. Eller så framkallar ångesten en distans där objektet blir onåbart.

Vad Pichon utifrån en psykologisk "läsning" av läroprocessen fö­reslog var en intervention vars syfte var att medvetandegöra un­derliggande fantasier vid lärandet. Han uttryckte detta i begreppet "hinder" - något som Bachelard hade uttryckt som om det skulle röra sig om ett epistemologiskt hinder. Naturligtvis har inte Pichons formulering samma innebörd som Bachelards i och med att Pichon betonar det epistemofiliska hindret, dvs att kontakten med kunskapsobjektet hindras.

Pichon-Rivière och Lacan: Utrymme för en polemik.

(I): Jag skulle vilja veta Er uppfattning beträffande att det skulle finnas vissa motsatsförhållanden mellan Pichons tänkande och La­cans. Framförallt skulle detta ha att göra med att Pichon - förutom sin psykoanalytiska utbildning - även har med sig andra teorier. Bland dessa finns marxismen, vilken uppfattar individen som en samhälleligt producerad varelse. Detta synsätt tycks inte finnas hos Lacan.

A Q: Man kanske först borde fråga sig varför Pichon och Lacan kom så bra överens - eller varför Masotta håller sina första föreläs­ningar om Lacan i Pichons skola. Men - för länge sedan publicera­des en imaginär dialog mellan Pichon Rivière och Lacan i "Actuali­dad Psicológica". I den dialogen nämnde Pichon några väsentliga skillnader.

Det är enligt min uppfattning inte en slump hur man uppfattar subjektet inom psykologin. Pichon betonade hur hans uppfattning hade sin grund i marxismen. Lacan och dennes utveckling däremot kan till stora delar tillskrivas det hegelianska tänkandet i "Andens fenomenologi" - och då som tanken om subjektets begär. Sett i det här perspektivet skulle det finnas flera väsentliga skillnader.

Ett av de teman som alltid framhålls inom Skolan och vilket kräver fortsatt forskning är det berömda temat behov och begär. Det för­sta man måste ha klart för sig är att när Pichon talar om behov handlar det inte om samma sak som framhålls i de freudianska texterna. Pichon förnekade inte sin psykoanalytiska grund och han undersökte det speciella förhållandet att objektet är rörligt, dvs att man investerar i eller skapar förbindelser till en mångfald ob­jekt. Han sökte alltså efter det som i grunden fungerade som mo­tivskapande kraft. Under de senare åren var han sysselsatt med den inre motsägelsen mellan behov och tillfredsställelse. Men även om han aldrig glömde vikten av att ta i beaktande en biologisk behovs­uppfattning - organismens samspel med sin miljö och materiens omvandling i organismens inre - så rör det sig här inte om behov i en biologisk mening. Pichon tar sin uppfattning från marxismen. Det handlar inte om nödvändighet satt i motsatsställning till tillfäl­lighet, utan om att ett behov omvandlas genom handlingen att det tillfredsställs - så som detta förhållande uttrycks i "Den tyska ideologin". Det har inte att göra med den uppfattning om fixering som finns inom psykoanalysen. Pichons uppfattning om begär eller tryck tycks inte heller vara någon sorts polemik gentemot Melanie Klein. Hos henne finns ju det goda och onda objektet redan före er­farenheten. Pichon hierarkiserar de i skugglik form uttryckta verk­liga erfarenheterna. Han är inte heller överens med den utveck­lingsuppfattning som återfinns i "Bortom lustprincipen". Freud sä­ger där att driften är en regressiv kraft och att det organiska dras mot det oorganiska - en för hans tid dominerande tankegång. Det är denna uppfattning om driften som regressiv kraft som i grunden finns bakom uppfattningen om sökandet efter ett omöjligt eller onåbart objekt -i och med att återvändandet sker till ett förlorat minnesspår. Nåväl, detta återfinns inte i Pichons tänkande.

(I): Man skulle kunna säga att Pichon har en progredierande upp­fattning ...

A Q: Hans uppfattning var att livet tenderar mot allt större kom­plexitet. När ett behov tillfredsställs återställs därmed inte ett tidigare tillstånd. Däremot uppstår ett annorlunda och mer kom­plext tillstånd.

Pichon är inte heller överens med Freud om den uppfattning som denne lägger fram i "Det psykiska skeendets två principer". Denne använder sig där av metaforen om fågelfostret som analogi till ett slutet psyke vilket störs av stimuli från yttervärlden. Pichon däremot uppfattar psy­ket som öppet för att därigenom uttrycka att det formar sig i just denna öppning.

Utifrån detta resonemang skulle man alltså kunna söka förstå dis­kussionen runt temat behov och begär. I vilket fall som helst tror jag inte att denna debatt är avslutad. Den behöver fördjupas och därvid bör man söka efter såväl beröringsspunkter som skiljaktig­heter.

Översättning: Sören Lander


Text och kontext vid ett referentiellt schemas tillkomst (Pichon-Rivière). Några reflektioner kring den skapande processen. Del 5.

Av Ana Quiroga

Föreläsning 11 den 13 juli 1982

Från och med idag kommer vi att centrera analysen till vårt konceptuella, referentiella och operativa schemas ursprung och fundament … alltså till den åskådning Pichon-Rivière formulerar som ”socialpsykologi”.

Det är riktigt att karaktäriserandet av psykologin såsom social, analysen av Pichon-Rivières individ(subjekt)uppfattning (som alltså leder denne till ovannämnda karaktärisering och till att definiera psykologin som social) samt utvecklandet av denna teoretiska modells perspektiv och specifika ”optik”, har varit något genomgående för lektionerna såväl i år som förra året - och detta på grund av att de utgör något av en konstant i vår undervisningsuppgift. Idag kommer vi emellertid att på ett mer systematiskt sätt närma oss detta konceptuella, referentiella och operativa schemas genes och utveckling … och vi kommer att göra det i enlighet med vad som tidigare framhållits, nämligen genom att undersöka förhållandet mellan de historiska, sociala och kulturella omständigheter under vilka ett verk växer fram, och verket självt - som i detta fall utgörs av Pichon-Rivières tänkande. Vi kommer att söka utforska vilka tanke-, känslo- och handlingstendenser … och samhällssektorer denna teori gör sig till språkrör för; vilka behov och aspekter av samhällslivet som återspeglas i just denna teori … denna teori som idag utgör vårt studieobjekt; en ram eller ett stöd för vår delade läro-erfarenhet och ett verktyg för att kunna lösa vår uppgift.

Under tre lektioner har vi reflekterat över förhållandet mellan text och kontext i det freudianska verket. Vad har då hänt i denna analys? Vi har vare sig utvecklat eller fördjupat begreppen i och med att vi inte gjort någon analys av Freuds verk. Det är något som får anstå till senare under året. Vad vi gjort är att söka överensstämmelser mellan det mest signifikativa i Freuds tänkande och de tanke-, teoretiska och estetiska strömningar som gav näring åt psykoanalysen.

Varför fokusera på psykoanalysen? Och varför har vi gjort detta första närmande via psykoanalysen? Därför att psykoanalysen är ett av socialpsykologins fundament. Därför att Pichon-Rivière tar psykoanalysen till utgångspunkt för att med sina kliniska erfarenheter som grund nå fram till formulerandet av en socialpsykologi. Han polemiserar mot vissa essentiella punkter inom den psykoanalytiska teorin … och därvidlag kan man särskilt peka på att i socialpsykologin finns en annan underliggande människo- och verklighetsuppfattning, en annorlunda föreställning om individen (subjektet), historien och de sociala relationernas genes och inverkan än den som finns underliggande till det freudianska tänkandet. Emellertid kan den socialpsykologi vi arbetar med – alltså den socialpsykologi som utvecklats av Pichon-Rivière – inte förstås utanför den relationskontext som på samma gång utgör något grundläggande (för socialpsykologin) och en polemik med det psykoanalytiska tänkandet.

Vi kan fråga oss följande: om Pichon-Rivière uppfattar att det finns en psykologins enhetlighet … alltså det som Freud formulerar i ”Masspsykologi och jaganalys” (även Freud säger: ”i utvidgad – men helt korrekt – mening är varje psykologi social”), så kan man heller inte lägga fast en radikal skiljegräns mellan individual- och socialpsykologi; mellan en psykologi fokuserad på individuella processer och en annan psykologi fokuserad på kollektiva fenomen. Om Pichon understryker att socialpsykologin inte begränsas till att vara en psykologi för grupper eller en analys av de institutionella processerna eller av fenomen av samhällstyp, utan att den tvärtom utgör såväl en reflektion rörande individen (subjektet) och dennes uppträdande som att den ”äntrar” denne individ (subjekt) på fyra områden: det psykosociala (det som har med det intrasubjektiva att göra), det sociodynamiska eller gruppsliga (vilket är en av det intersubjektivas dimensioner), det institutionella och det samhälleliga … om nu Pichon-Rivière alltså uttrycker sig på det här sättet – varför talar han då om socialpsykologi och inte om psykologi helt enkelt? Jo, därför att han i realiteten befinner sig inne i en polemik … han håller med andra ord på att formulera sig polemiskt.

Dessa tankar - att börja tala om socialpsykologi - framträder mer frekvent i Pichon-Rivières texter från och med senare hälften av 50-talet … och han refererar till ”samtalsdeltagare”, varav han polemiserar med vissa och är överens med andra inom en tankeströmning som funnits redan före honom.

Vad betyder då detta? Att Pichon-Rivière utifrån sin uppfattning om individen (subjektet) - sin samhälleliga uppfattning om individen (subjektet) - ”skriver in sig” i en tankeströmning … nämligen den samhälleliga uppfattningen om subjektiviteten (formulerandet av individens (subjektets) sociala och historiska determinering), vilken utgjorde en begreppslig tendens, som började ”profilera sig” - och med sina föregångare i en människo- och historieuppfattning, som arbetades fram under andra hälften av 1800-talet och som såväl i början av som under resten av 1900-talet har en styrande inverkan på stora politiskt-samhälleliga rörelser … alltså djupgående och revolutionära förändringar i den samhälleliga och politiska organisationen, men som fortfarande under i synnerhet denna period – vi talar om 50-talet – antar spirande uttryck inom andra områden av människovetenskaperna.

Pichon-Rivière kommer att bli ett av språkrören för denna tanketendens inom psykologin. Han är dock inte det enda. Denna samhälleliga uppfattning om det subjektiva uttrycks inte på något entydigt sätt, utan får skiftande nyanser som har sin grund i olika uppfattningar, men hela tiden utifrån en föreställning som förenar – att det individuella (subjektiva) determineras av det samhälleliga. Vi stöter här på så olika teoretiker som George Herbert Mead (socialpsykologins ”fader” med en beteendepsykologisk inriktning) som utvecklar sitt arbete i USA där han myntar begreppet ”den generaliserade andre”, vilket löser upp ett visst epistemologiskt hinder inom analysen av förhållandet individ(subjekt)-grupp och individ-samhälle genom begreppet ”roll” … han är en av dem som bidragit mest till rollbegreppet. Och han inverkar mycket på Pichon-Rivières tänkande. En annan tänkare inom psykologins område, som ger uttryck för tanken om en social determinering av individen (subjektet) är Kurt Lewin. Vi möter också den teoretiker, som försöker länka samman dialektisk materialism och psykoanalys … ett företag som kostar Wilhelm Reich en smärtsam brytning med Freud. På samma linje vad gäller den samhälleliga individ(subjekt)uppfattningen befinner sig Erich Fromm; vidare en grupp franska analytiker bland vilka befinner sig Daniel Lagache och Hesnard. I USA är det Sullivan som ”öppnar” för uppfattningen socialpsykiatri. Bateson är den som utvecklar dubbelbindningsteorin (”den dubbla förbindelsen”), det vill säga han analyserar schizofrenins ”egna” tankeformer och deras förhållande till familjens kommunikationssätt. I Frankrike finns Politzer på samma linje. Även Igor Caruso söker en koppling mellan dialektisk materialism och psykoanalys.

Om vi går tillbaka till frågan – varför insisterar Pichon-Rivière på att benämna sina reflexioner kring individen (subjektet) och dennes beteende för ”socialpsykologi”? Det är här en polemik tar form. Så - med vilka personer och vilken strömning polemiserar Pichon?

Låt oss dock först placera in oss i Pichon-Rivières kontext! Vem var han? Han var en av det argentinska psykoanalytikersällskapets (APA) fyra grundare … det står alltså klart med vilka han polemiserade, nämligen med sina kamrater från den psykoanalytiska institutionen. Han polemiserar med en dominerande tankeströmning inom en institution där kleinianismen innehade hegemonin. (I senare föreläsningar ska vi söka förstå determinanterna bakom det kleinianska tänkandets dominans i Argentina.) Vi kan i vilket fall som helst dock förutsätta att psykoanalytikerutbildningen inledningsvis är freudiansk. Med andra världskriget förvandlas England och USA till psykoanalysens stora metropoler genom de psykoanalytiker som flyr från områden dominerade av nazisterna (ni kommer väl ihåg att Freud dör i London efter att Jones bett honom flytta dit). Men den som kommer att installera sig i England och hegemonisera den psykoanalytiska gruppen – även om hon under en lång period befinner sig i ständig polemik med Anna Freud – är Melanie Klein! Och utbildnings-, lärande- och institutionaliseringssättet i det argentinska psykoanalytikersällskapet (APA) – liksom kontakterna utåt – sker i förhållande till det engelska psykoanalytikersällskapet. Detta är en av orsakerna! En annan orsak är att Melanie Kleins bidrag möjliggjorde ett psykoanalytiskt ”äntrande” av psykosen, det vill säga en annan förståelse- och interventionsnivå. Och Pichon-Rivière var psykiater, arbetade på mentalsjukhus … han var en psykiater med psykoanalytisk skolning och det är med utgångspunkt häri han använder många av Melanie Kleins koncept.

Men med vem polemiserar han? Han polemiserar med denna tankeströmning – och bryter på sätt och vis med den. När Pichon-Rivière talar om socialpsykologi polemiserar han med dem som har sitt fokus på endast de intrapsykiska processerna och som därvid blockerar dessa från dialektiken, samspelet mellan intrasubjektivt och intersubjektivt - det vill säga det som framstår som inre dramatik och skeende i den inre världen - och de interaktiva processerna (detta förbindelsesamspel och samspel mellan individer (subjekt)). Man tar med andra ord inte hänsyn till hur interaktionen inverkar. (Pichon uppfattar den omedvetna fantasin som på sätt och vis den inre världens dramatik; som ett den inre världens strukturerande element, men dessutom som den inre världens berättelse eller uttryck … detta är en av Pichons många definitioner av den inre världen och den skiljer sig mycket från den kleinianska, vilken ser den omedvetna fantasin som driftens psykiska ekvivalent).

För Pichon är individen (subjektet) inte endast ett relaterande subjekt i vilket ”den andre” alltid är närvarande som objekt, modell, rival eller hjälpare. Om det låg till på det sättet skulle han inte befinna sig i polemik med psykoanalysen eftersom detta är just Freuds uppfattning. När Freud i ”Masspsykologi” säger att ”i vid bemärkelse är all psykologi social” och ”den andre är alltid närvarande i det psykiska livet” – och också pekar på ovanstående fyra psykiska ”platser” (objekt, modell, rival eller hjälpare) – så säger han inte endast att individen (subjektet) är relaterande; han pekar exempelvis också på att identifikationsprocesserna har en strukturerande funktion. Men Freud gjorde också en reservation för ett ”territorium” eller ett speciellt slag av situationer där driftstillfredsställelsen kan uppnås utan ”den andres” närvaro.n av Pichons många definitioner av den inre världen och denk Han benämner dessa processer - i vilka individen (subjektet), generellt uttryckt, tar sig själv till objekt - för ”narcissistiska”.

Min framställning här är dock mycket schematisk och rudimentär och polemiken kring narcissismen innehåller många fler nyanser. Jag kommer inte att gå närmare in på dessa. Vad man emellertid kan säga är att Pichon-Rivière i sin intensiva och fruktbara verksamhet inom psykosens område - och då i synnerhet schizofrenins – stötte på just de processer Bleuler benämnt ”autistiska” och Freud ”narcissistiska”. För Pichon finns dock även i denna uppenbarligen självtillräckliga narcissism (också i den inre upplösta världens uppenbara isolering) en bevarad förbindelse i den inre världen; ”den andre” finns alltså alltid närvarande som ett objekt, vilket i och för sig kan vara en fusionerad förbindelse eller en förbindelse, där individen (subjektet) inte helt skilt ut sig från ett objekt, som upplevs som omnipotent.

Sammanfattningsvis kan man säga att en av punkterna i Pichons polemik med de freudianska hypoteserna rör hypotesen om en objektlös period, alltså en period i vilken – utifrån det freudianska perspektivet – relationerna till och närvaron av ”den andre” inte skulle märkas, lämna spår eller inverka. Utifrån sina erfarenheter av psykoser och barnpsykologi kommer Pichon att hävda motsatsen, nämligen att de psykiska processerna växer fram ur och har sina förutsättningar i samspelet mellan en biologisk organisation (det vill säga en kropp och ett nervsystem) och en social erfarenhet som formmässigt determineras av den historiska och sociala organisation, vilken inverkar och är registrerbar på vissa nivåer redan under fosterstadiet. Ni kommer väl ihåg att när Pichon (utgående från Freuds koncept ”komplementära serier”) utarbetar principen om mångkausalitet som orsaksprincip för beteendet (se Not 3), så inkluderas det genotypiska (det vill säga det hereditära; det som organiserar sig i enlighet med individens (subjektets) genetiska struktur) och det fenotypiska (det som förvärvas tidigt under fosterstadiet; det som kan vara determinerat utifrån en förbindelserelation, som i det ögonblicket hanteras via en biologisk ”kod”) i den konstitutionella faktorn. Psyket har således som uppkomstvillkor denna dialektik mellan flera subjekt … detta samspel och den ömsesidiga determinering som sker i förbindelsen.

Förbindelsen – som interaktionsenhet – determineras i sin tur med utgångspunkt i de former familjeinteraktionsprocesserna tillsammans med de institutionella och (ytterst) samhälleliga processerna antar (se Not 4). Dessa sistnämnda konstituerar den symboliska ordningen, vilken är en specifikt mänsklig ordning – språkets ordning. Denna symboliska och historiska specifikt mänskliga ordning har sitt fundament i produktionsförhållandena, det vill säga i de relationer människorna upprättar med varandra och naturen utifrån sina behov för att materiellt kunna producera sin existens.

Genom att tala om behov och förbindelse – och genom att överge driftsuppfattningen – ”hierarkiserar” Pichon erfarenheterna med ”den andre” i konstituerandet av individen (subjektet). Vad gör han då genom att ge erfarenheterna med ”den andre” en grundläggande roll? Han pekar på relationens vikt och att det som bör analyseras inte endast är subjektets rörelse mot objektet (något som redan analyserats av psykoanalysen och Pichon ej tar avstånd från utan tvärtom använder; därför talar vi här om ett polemiskt ”beroendeförhållande” i vilket en tradition samtidigt såväl ”tas upp” som bearbetas – men den överges inte). Det är just utforskningarna inom psykosens fält (kanske de mest fruktbara som Pichon utförde) och kring insjuknandeprocessen samt sambandet mellan insjuknandeprocess och familjeinteraktion, som får honom att hierarkisera de interpersonella relationerna och betona interaktionens vikt. Det handlar följaktligen inte endast om subjektets rörelse mot objektet, utan också om den omvända rörelsen - objektets och ”den andres” rörelse mot subjektet och att detta objekt tenderar mot gratifikation eller frustration, något som också blir determinerande för förbindelsens och erfarenhetens kvalitet liksom för sätten att tolka verkligheten … och för hur den inre världen och formerna för dess inre dramatik kommer att se ut. När Pichon därför talar om förbindelsen säger han att man måste vara medveten om att det handlar om en dialektisk relation (och inte en linjär relation såsom objektrelationsuppfattningen formulerar). Pichon benämner denna dialektiska ömsesidigt determinerande relation för ”förbindelse”.

Genom att på detta sätt betona interaktionens vikt - samt den betydelse relationen till och erfarenheterna med ”den andre” och dennes handlingar har för framväxt av psykisk sjukdom eller den inre världens bildande – når Pichon-Rivière fram till den inte så vanliga hypotesen att individen (subjektet) är en historiskt och socialt determinerad emergent, vilken endast kan ”äntras” via de inre relationsnäten; som endast kan förstås utifrån de relationsnät i vilka individen konstitueras och formas som subjekt. Det är här viktigt att klargöra att när vi säger ”äntra” så bär det med sig innebörden av ”att förstå”, ty utifrån det pichonianska perspektivet kan man utföra ett arbete på individuell nivå i termer av en analys av ovanstående psykosociala dimension.

Är detta klart för er? Om det är så att ni inte förstår, så har jag tagit med mig en text av José Bleger åt er. I boken Psicología de la conducta (Beteendets psykologi) från 1963 talar han om förhållandet mellan individualpsykologi och socialpsykologi. Han säger där följande: ”Med individualpsykologin är det möjligt att studera sociala grupper och med socialpsykologin kan man studera individer. Om man exempelvis studerar grupper och samhällsnormer som härrörande från den individuella libidons öde, så studerar man samhällsfenomen med individualpsykologins metodologi, medan om man studerar en ensam individ utifrån dennes förbindelser och sociala erfarenheter (utifrån hur dessa assimilerats och organiserats som den egna personlighetens beteendemönster) använder man socialpsykologi. När vi säger att det inte finns två psykologier innebär det att psykologin alltid är social och att man studerar individer, grupper eller sociala normer. Individualpsykologin som metod – inte som undersökning av individer – är en abstraktion som helt bör tas bort från det vetenskapliga området”.

Ovanstående uttrycker uppenbarligen nivån på den polemik som råder vid den tiden. Ni känner till att Bleger var Pichon-Rivières mest framstående ”lärjunge”? Idag skulle kanske inte polemiken ta sig samma uttryck i och med att mycket vatten runnit under broarna och många positioner förändrats. Utifrån det arbete som gjorts på vår institution har vi avancerat i denna debatt på så sätt att vi idag inte ställer individualpsykologi och socialpsykologi mot varandra. Vi inser snarare att en uppfattning om individen (subjektet) som definierar denne som socialt och historiskt determinerad utgör grunden för en dialektisk och materialistisk psykologi - och detta i motsats till en föreställning om individen (subjektet) som ”abstraherar” denne från sina konkreta bestämningar, det vill säga de determinanter som ges av samspelet mellan den biologiska och den sociala ordningen. En uppfattning om individen (subjektet), som, även om den skulle stödja sig på materialistisk grund, inte ”äntrar” denne i sina grundläggande existensvillkor som producent av sitt materiella liv - som inte ”äntrar” denne i egenskap av ”ankomstpunkt” i historien; som inte ser denne som syntes och ”knutpunkt” för mycket komplexa sociala relationer - kommer att följa en metafysiskt förvrängd väg. (Eller frågan borde kanske snarare än att formuleras som individualpsykologi versus socialpsykologi formuleras som dialektisk-materialistisk uppfattning versus metafysisk uppfattning). Varför metafysiskt ”förvrängd”? Därför att den inte utgår från den konkreta människan och hennes konkreta existensvillkor.

Det faktum att Pichon-Rivières kliniska upptäckter leder honom till att ”hierarkisera” individens (subjektets) situation (”människan i situationen), erfarenhet och konkreta existensvillkor (villkor som determinerar, ”märker” individen och formas av dennes erfarenheter) gör att hans tänkande och den socialpsykologi vår Skola formulerar ”skrivs in” i en verksamhet som kan benämnas ”kritik av vardagslivet”.

Vad vill vi uttrycka när vi säger ”kritik av vardagslivet”? Kritik utgör här en objektiv vetenskaplig analys av de sätt människor förhåller sig till varandra och till sina behov under ett bestämt historiskt tidsskede.

En annan möjlig definition av ”kritik av vardagslivet” är analys av de mänskliga behovens samhälleliga öde, de konkreta former de sociala relationerna antar i våra omedelbara erfarenheter och hur vi upplever den sociala infrastruktur som determinerar oss.

Ytterligare ett sätt att karaktärisera kritiken av vardagslivet är analys av samspelet behov-tillfredsställelse i den samhälleliga organisationen och därefter analys av samspelet behov-tillfredsställelse i förbindelsens inre. I förbindelsen kan inte så mycket annorlunda saker utspelas än sådana som determineras samhälleligt i och med att familjerelationer och interpersonella relationer är ytstrukturella i förhållande till de mer generella produktionsrelationerna … de determineras alltså utifrån produktionsförhållandena.

De här olika sätten att karaktärisera kritiken av vardagslivet kan ytterligare vidgas och vi kommer att göra så när vi mer specifikt kommer in på temat … i vilket fall som helst ville jag visa er att det pichonianska konceptuella schemat ”skrivs in” i den tankeströmning … den analys- och kritikuppgift som öppnas av den historiska materialismen, men i vilken exempelvis också psykoanalysen ”skrivs in” (fastän med allvarliga avvikelser vad gäller perspektiv och ideologi). Varför? Därför att psykoanalysen analyserar de medvetna och omedvetna processernas dialektik … och med utgångspunkt häri individens (subjektets) konkreta erfarenhetsformer; härvid analyseras också bortträngningens dynamik, kreativitetens processer etc.

Pichon-Rivière skriver också mer medvetet in sig i kritiken av det vardagliga … på grund av att han gör den explicit och talar om att ”komma under skinnet” på verkligheten för att se vad som finns därbakom … Surrealismen finns här med som en estetisk strömning, vilken i grund och botten utforskar sambanden mellan tanke-, upptäckar-, uttrycks- och skapandeprocesser och de sociala relationerna. Det är dessa (surrealister) som säger att i vår samhällsorganisation är mäns och kvinnors kreativa potential fullständigt undertryckt i och med att möjligheten till tänkande och fantasi samt den fria ”lek” mellan reellt och imaginärt, som vi förra veckan konstaterade vara något essentiellt för kreativiteten, här tenderar att neutraliseras. Och surrealisterna myntar ett uttryck som åter kommer till heders under Maj 1968 i Paris: ”Fantasin till makten!” … det vill säga låt fantasin styra och frigöra tankeformer, vilket också frigör olika sensibilitetsformer.

Till en början är surrealismen nära kopplad till den anarkisk-individualistiska rörelsen dadaism, men kommer senare via inre splittringar att betona samhällsmedvetandet. Dadaismen som fenomen dyker upp i Zürich mitt under kriget. Dada-rörelsen vill söka sig mot det ursprungliga och använder sig därför av jollrandet ”da da” … som ett slags förintande av den tidigare kulturen för att kunna börja om på nytt. Surrealismen fortsätter dock inte på den linjen, utan bryter med den och knyter delvis an till ett avancerat tänkande kring samhället. I och med att den växer fram från cirka 1918-20 kommer den att ”processa” intryck från den ryska revolutionen … en samhällsmedvetenhet växer med andra ord fram hos surrealismens stora maestros – och främst då hos André Breton.

När jag således talar om den historiska och dialektiska materialismen (alltså en teori om historien och de sociala organisationerna, en människo- och verklighetsuppfattning, en kunskapsteori och en metod för verklighetsanalys), om psykoanalysen (som teori om de omedvetna processerna) och om surrealismen (som estetisk strömning) återger jag de viktigaste grunderna för Pichon-Rivières konceptuella schema. De är dock inte de enda i och med att vi – som nyss nämnts - också skulle behöva inkludera Meads socialpsykologi, som bidrar med grundläggande element för en förståelse av hur den inre världen konstitueras genom internalisering av det interagerande nät i vilket individen (subjektet) får sina erfarenheter. Med andra ord kommer Pichon-Rivière att ”syntetisera” den av psykoanalysen utvecklade uppfattningen om den inre världen … och han ”processar” den i ljuset av dels vad han kommit fram till i sin egen praktik, dels via George H. Meads teoretiska bidrag.

Även Lewins fältteori, vilken hävdar att beteendet utgör en fältfunktion (och ”fält” innebär en ömsesidigt beroende totalitet; ett system), ger Pichon-Rivière ett mycket värdefullt teoretiskt verktyg för att kunna analysera förhållandet mellan familjestruktur och insjuknandeprocess - ty Pichon säger att sjukdomen är ett förbindelsesystems emergent. Och här kan man på sätt och vis uppfatta influenser från Lewins utsaga: ”Beteendet är en fältfunktion”. När Lewin säger så innebär det endast att beteendet kan förstås i förhållande till detta fält - men när Pichon-Rivière säger att ”psykisk sjukdom utgör emergenten”, så formulerar han dels orsaksrelationer … men också hur den analyskontext bör vara inom vilken insjuknandeprocessen kan dechiffreras … och senare också den analyskontext inom vilken varje beteende bör dechiffreras.

Vi har här alltså mycket kortfattat pekat på några grundläggande aspekter i Pichon-Rivières ECRO och dess rötter i olika filosofiska, sociologiska, psykologiska, estetiska etc strömningar under hans tid. Detta fungerar också som presentation av vårt tema. Vi ska nu inleda en analys av Pichon-Rivières konkreta erfarenheter … hans kulturella, historiska, politiska, sociala och familjerelaterade kontext samt hans teoretiska bearbetningar. Med andra ord – hur uppkommer detta ECRO? Varför säger Pichon att tankens väg - eller reflexionerna över ett tänkande - nödvändigtvis är självbiografisk … och att analysen av ett ECRO på sätt och vis alltid är självbiografisk i och med att nycklarna till upptäckarprocessen alltid finns i upphovsmannen inre värld (Not 20)? När han säger ”inre värld” säger han också ”upplevda erfarenheter” … erfarenheter som processats i det speciella ”kartotek” vilket utgör skeendet på den inre världens nivå.

Pichon-Rivière föddes i Génève den 25 juni 1907 i slutet av den period som kallas la belle epoque. Jag vet inte om någon av er har sett Viscontis film ”Döden i Venedig” … där visas fram den period under vilken en hel historisk epok börjar vittra sönder och en helt annorlunda ny tar sin början. Pichon föds i Schweiz, men han är son till franska föräldrar som genom tillfälligheter kommit att hamna i Schweiz. Såväl Pichons fars som mors familjer tillhörde storbourgeoisien i Lyon, en mycket viktig stad i Frankrike.

Vilka var då släkten Pichon? I allmänhet var dess manliga medlemmar intellektuella och diplomater. Den utrikesminister i Frankrike, som undertecknar Versaillesfördraget, var en Pichon … en av Enrique Pichon-Rivières farbröder. Edouard Pichon, en mycket känd fransk psykoanalytiker, som begår självmord när nazisterna tågar in i Paris, var också farbror till Enrique. Medlemmarna av släkten Rivière var textilföretagare … deras sociala position hörde alltså samman med textilindustrin. Sistnämnda faktum är inte utan betydelse, utan har att göra med att man sedan kommer att dyka upp här i Argentina.

Pichons far, Alphonse Pichon, börjar på militärakademin Saint-Cyr, men blir utkastad därifrån på grund av sina socialistiska idéer. Han åker till England och inriktar sig på vissa av textilindustrins nya landvinningar. Familjens kulturella nivå var mycket hög. Fadern representerade tvivelsutan det mest moderna inom tänkandets och politikens område – socialismen. På det estetiska området är han exempelvis den som förmedlar sin stora kärlek till den franske poeten Rimbaud – och Pichon citerar just denne i sin ”Prolog” (från El Proceso Grupal – ”Grupprocessen”) – och Conde de Lautréamont, som har så stor betydelse för Pichon. Kommer ni ihåg vad detta med hjälteidentifikation var? Conde de Lautréamont är en av Pichons hjälteidentifikationsfigurer (Not 21). Han uppfattar Conde de Lautréamontes verk ”Maldorors sånger” som ett av de verk som klarast uppenbarar de omedvetna processerna.

Det fanns många identifikationselement; Conde de Lautréamont var son till fransmän. Han föds i Montevideo, upplever Montevideos belägring och dör i Frankrike. Hans liv formar en märklig cirkularitet i och med att han får sina första erfarenheter i den förfärliga situation som Montevideos belägring innebar … och i staden Montevideo fanns också Garibaldi - Conde de Lautréamont (Isidoro Ducasse) dör 24 år senare i Paris i just det ögonblick Garibaldi kommer till staden. Med andra ord kom Lautréamonts såväl början som slut att ”märkas” av den märkliga historiska figuren Garibaldi.

Om vi nu återvänder till Pichon-Rivière fanns det å ena sidan influenser från Rimbaud, å andra sidan kom hela den klassiska franska kulturen från modern och hennes stora kunskaper. Pichon berättar att modern ur minnet kunde recitera Racine, Corneille etc. 1911 – när Pichon var 4 år – emigrerar familjen till Amerika. Och här finns ett mysterium! Varför lämnar detta par med sina barn Europa?

Länderna i Amerika hade under denna tidsepok en mystisk innebörd för människor. För emigranter från de fattigaste klasserna innebar Amerika möjligheter till arbete. Pichons familj innehade vid denna tid en ansenlig förmögenhet … men man får också intrycket att den nya kontinenten framträdde som ett ”utrymme” att erövra genom att man där kunde genomföra projekt som vore omöjliga i Europa. Jag vet inte om ni känner till att många socialistiska samhällen sökte slå rot i norra Chaco och södra Paraguay. Just en bok av en av vår skolas lärare Gladys Adamson - ”Indianer och immigranter”, som återberättar hennes fars liv – handlar om en socialistisk grupp, vilken söker grunda ett socialistiskt samhälle i norra Chaco; den faller senare sönder och inlemmas i andra delar av samhället. Marcelo Pichon-Rivière (en av Pichons söner/övers anm) tog del i hennes arbete just för att han upptäckte att det mellan den historia Gladys far (då fortfarande i livet) berättade och det han hört från sin egen far, Enrique, fanns reella överensstämmelser även om dessa två personers liv i övrigt skilde sig åt.

Pichons far tycks alltid ha haft fantasier om att emigrera till Afrika; nu kom han att ägna sig åt bomullsodling och upplever flera misslyckanden. Man flyttar även i det inre av landet … och dessa flyttningar tar sin ände i Goya (Corrientes). Familjen förlorar i status och det sker alltså ett slags deklassering.

Ett annat element som inverkar på Pichons liv är den ständiga skuggan av en familjehemlighet – han fick aldrig veta varför man lämnade Lyon och varför man väljer att flytta till Amerika. Ytterligare en familjehemlighet utgörs av förtigandet av det faktum att fadern gift om sig med systern till sin första fru och att Pichons syskon – som konsekvens därav – var halvsyskon och han i sin tur sina föräldrars enda barn. Och här stöter vi återigen på en familjekonstellation med en mycket kärleksfull överbeskyddande mor och en tillåtande far, som har en intensiv och stimulerande förbindelse till sonen. Pichon berättar att han arbetade ihop med fadern. Detta är ytterligare en viktig erfarenhet! Pichon går mycket tidigt in i produktionen … vid 6 års ålder arbetade han med jorden och vid 8 års ålder sålde han tofflor tillsammans med fadern. Men han var också ute och jagade och fiskade med fadern i en förbindelse, som var mycket tyst … kommunikationen dem emellan utvecklades alltså inte precis genom långa dialoger. Det fanns dock en intensiv förbindelse dem emellan och det så pass mycket att när Pichon bodde i Goya och en ambulerande cirkus kom dit – det var den sort som var vanlig i byarna (Pichon erinrade sig alltid med stort nöje att den hette ”Bröderna Brothers”) – så tänkte han sig att rymma med cirkusen. Han sa inget, men hade redan förberett allt och skulle ge sig iväg på natten. När han skulle sätta planen i verket sprang han på fadern som satt vid dörren. Denne frågade: ”Och vart ska du, Enrique?”. Fadern var helt medveten om att sonen skulle vilja ge sig iväg … han kände honom och hans äventyrliga sinnelag. Pichon svarade att han skulle ta en promenad i trädgården och vände tillbaka.

Vi kommer här att möta ett första svar på några frågeställningar, som berör Pichon-Rivières livserfarenheter och verk. Utifrån hans upplevelser och det slags familjerelationer som uppstår när det finns en hemlighet … vad händer egentligen när det finns en familjehemlighet? Det uppstår zoner av tystnad, missförstånd och saker som är underförstådda. Kom ihåg att Pichon var utesluten från denna hemlighet … och detta kommer att ”kvalificera” honom till att bli ett ”språkrör” beträffande vissa aspekter av familjesituationen. Vissa hypoteser kan också ställas om varför familjesituationen omvandlas till ”privilegierat” kunskapsobjekt för honom. Kommer ni ihåg att vi frågade oss varför någon avgränsar ett visst kunskapsobjekt? Här skulle vi alltså ha ett svar; hur pass sensibel (utifrån sina behov) var Pichon alltså för att uppfatta sambanden mellan familjestruktur, familjedynamik och beteende?

Å andra sidan – om man ser det hela ur teoretisk synvinkel – hade familjen (som organisation och institution) redan konstituerats som kunskapsobjekt utifrån Morgans antropologi, Engels historieteori, Freuds psykoanalys och Lautréamonts poesi samt surrealismen, vilken också ägnade sig åt att utforska familjen. Kunskapen om familjeorganisationen lämnar här mytstadiet för att gradvis uppnå en vetenskaplig och objektiv karaktär. Man ställer alltså frågor kring familjen. Den ifrågasätts och analyseras.

I Vicente Zito Lemas intervjubok Conversaciones con Pichon-Rivière (Samtal med Pichon-Rivière) säger Pichon att hans forskning (hans ”uppgift”) riktar in sig på att få kunskaper om människan, men framförallt om sorgen. Onekligen är det så att hans kliniska arbete och psykoanalytiska skolning fick honom att med särskilt intresse analysera vilken roll förluster och berövanden spelade i insjuknandeprocessen. För att förstå språkrörets vertikalitet – tyngden av de erfarenheter, vilka får språkröret att reagera inför vissa fenomen, att vara känslig för händelser som inte uppfattas av andra och att kunna föra samman (associera) sådant som dittills varit åtskilt (dissocierat) – är det här dock viktigt att dra sig till minnes att Pichon-Rivière var en mycket depressiv person, som tycks ha tagit på sig eller blivit mycket märkt av de successiva uppbrotten (ty efter Goya far han till Rosario, återvänder sedan till Goya och kommer så till Buenos Aires för att definitivt kvarstanna).

Vad innebär dessa successiva uppbrott? De innebär förlust av förbindelser … och de innebär attack mot identiteten. Det är inte en slump att Pichon blir den som undersöker på vilket sätt hemtrakten eller boendeorten ”skrivs in” i den inre världen … det vill säga det sätt på vilket landskapet och de materiella objekten utgör ”underlag” för projicerade jag-aspekter eller förbindelser … eller, annorlunda uttryckt, att de väcker till liv förbindelser, förbindelseögonblick - och med utgångspunkt häri en nostalgi i förhållande till hemtrakten eller boplatsen samt den smärta det innebär att förlora den. Varför? Därför att förlora hemtrakten (eller hur man nu väljer att benämna den – hábitat, el pago, querencia) är att förlora delar av sin historia … att förlora delar av oss själva och vår identitet. Denna känsla av nostalgi har särskilt beskrivits i ett verk som heter Gris de ausencia (författare Roberto Cossa; titeln översatt till svenska ”Frånvarons gråhet”). Det handlar således inte bara om förlusten av en fysisk plats, utan även om en förlust av förbindelser, ett socialt ”rum” och sig själv.

Pichon-Rivière understryker i ovannämnda ”Prolog” att hans barndom blev märkt av kontrasten mellan två kulturer: den franska med en europeisk livsstil (medborgare) och guaraní-kulturen. Vid den här tiden framlevde guaraní-samhällena sitt liv under mycket prekära förhållanden; även Pichons familjs förhållanden var mycket prekära … familjen förändras radikalt och installerar sig i ett landskap som vid den här tiden är ogästvänligt, nästan vilt, och ägnar sig åt jordbruksproduktion varvid man kontrakterar en guaraní-stam som arbetskraft. Och det är där Pichon – för att finna en plats och för att kunna anpassa sig integrativt – ”smälter” dessa två kulturer, som i sig representerar två människo- och verklighetsuppfattningar … två mycket olika sätt att tolka erfarenheter och verklighet … två historier. Låt oss komma ihåg arvet från den rationalism som finns i det franska tänkandet … låt oss tänka på cartesianismen! En verklighetsuppfattning är Frankrike och den franska kulturen … vid den här tiden ett imperium på nedgång, men ändå ett imperium som bibehöll en kulturell hegemoni i Västerlandet; en annan är ett folk som genom myter, legender och magiskt tänkande hade bearbetat eller skulle komma att bearbeta smärtan över att ha underkastats de spanska erövrarna … och i denna bearbetning uppstår myter och legender som uppnår extraordinär lyrisk kvalitet. (Kanske var detta en beröringspunkt – det kvalitativa i de två kulturernas poetiska tänkande). Närvarande var här sorg, nostalgi och död. Pichon säger att död, smärta och galenskap alltid närvarar som teman i guaraní-kulturen med sina legender … likaså en enkel och direkt relation till naturen och möjligheten – karaktäristiskt för detta tänkande – att låta det som är kusligt, skräckinjagande och hemskt (se här den tanke Freud formulerar som ”det kusliga”!) bli till sin negation genom att genomgå en metamorfos … varvid det kusliga omvandlas till det fantastiska. Det är mycket troligt att denna form av tänkande kom att fascinera Pichon-Rivière mot bakgrund av hans egen känslighet för förluster och det egna behovet att genom skapande bearbeta den rotlöshet, smärta och det sammantagna lidande som han föreföll göra sig till språkrör för.

Jag nämnde för er att Pichon-Rivière - för att kunna anpassa sig - var tvungen att utveckla en integrationsprocess som vid första anblicken tycks motstridig … i denna process hade han dock ett mycket speciellt stöd i föräldrarna, vilka var två sinsemellan mycket olika identifikationsfigurer, men också med många drag gemensamma.

Man bodde tillsammans med indianer (ett urbefolkningssamhälle) och Pichon erinrar sig deras vänlighet, stora arbetsförmåga och tapperhet i strid. Men man bodde bland indianer i ett område och under en tid när det fortfarande förekom indianräder. Kom ihåg att i denna del av Chaco förekom den sista indianräden 1918 … dessutom var detta en tid när de allmänna föreställningarna pekade ut indianen som mördare, våldtäktsman och dagdrivare. Vid den här tiden var också det förhärskande talesättet: ”Den bästa indianen är en död indian”.

Som Kurt Lewin visat med sin forskning i USA har barn inte rasistiska fördomar från början. Dessa inkorporeras under socialisationsprocessen och förmedlas till dem som gruppvärderingar – som förakt eller rädsla för en annorlunda grupp människor. Pichon fascinerades av guaraní-indianerna och enligt vad han berättade för mig om sin ”familjeroman” (den fantasi barnet utvecklar kring vilka som är dess verkliga föräldrar - ty i den fantasin är det inte de verkliga föräldrarna som är de riktiga föräldrarna) var han son till en guaraní-hövding. Vad betyder då detta? Att hans föräldrar inte inympade fördomar (om indianer) hos honom på grund av att de inte hade sådana … dessutom hade de kanske också möjlighet att - utifrån sin belägenhet som immigranter - identifiera sig med detta marginella samhälle. Och åtminstone ur denna synvinkel förhindrade de inte Pichons läroprocess och möjligheter att integrera två världar. Att med andra ord tillhöra en familj, som aktivt bekämpade fördomarna i ett fördomsfullt samhälle, identifiera sig med föräldrafigurerna och den fria relation dessa hade med urbefolkningssamhället, tillät Pichon att utveckla en fri attityd och ett icke-fördomsfullt, icke-stereotypt tänkande, vilket kommer att underlätta en speciell öppning gentemot en annan utesluten minoritet … en annan ”förvarare” för olika sociala gruppers fantasier – den psykiskt sjuke. Denna fördomsfria och fria attityd är vad som gör det möjligt för Pichon att närma sig den psykiskt sjuke i och med att just en sådan attityd har mycket gemensamt med vad som skulle kunna kallas en psykologisk attityd. Och det är med utgångspunkt häri han kan analysera vilken roll fördomar, uteslutning och massiv deponering spelar i relationen mellan en individ (subjekt) etiketterad som psykiskt sjuk och dennes kontext.

Genom att således (utifrån aktiv anpassning och ett lärande) kunna lösa kravet på anpassning – detta kontrast- och motsatsfyllda samspel mellan två kulturer – utvecklar Pichon-Rivière det vi under andra lektioner benämnt ”divergerande tänkande”. Och vad innebär det? Jo, ett tänkande som bryter upp stereotyper och tenderar att föra samman (associera) det som är åtskilt (dissocierat); ett tänkande som värdesätter kontraster och som ”leker” med det heterogena; som gör det möjligt att upptäcka knutpunkter och samband som till synes inte existerar … och detta har mycket att göra med det psykoanalytiska tänkandet och surrealismen – att kunna etablera eller upptäcka samband eller knutpunkter som vid ett första ögonkast inte är synliga.

Att integrera det heterogena och få det divergerande att konvergera – vilket Pichon upptäckte och utvecklade till anpassningsstil – omvandlas hos honom senare till en tankemetod, som finner sin mest långtgående formulering i den dialektiska metodens strikta form. Och utifrån denna konvergens mellan en tillägnad adaptiv attityd (men då tillägnad som instrument och svar på en mycket krävande verklighet), mellan flerfaldiga kontrasterande och motsägelsefyllda erfarenheter och en vetenskaplig analysmetod av verkligheten (som utsäger att verkligheten är motsägande och att motsättningen finns inneboende i alla företeelsers väsen liksom i det mänskliga tänkandet) utvecklar Pichon-Rivière en arbetsteknik - det vill säga ett sätt att lära - som baseras på och värderar just kontraster, motsatsförhållanden samt heterogena erfarenheter, bidrag och uttolkningar av det reella … en teknik som vi använder oss av idag och om vilken jag ställer följande fråga till er: Vad annat finns underliggande till vår teknik än denna - som modalitet uppfattade - grupplärandeuppfattning?!

Noter:

(20) Ana Quiroga anknyter till vad Pichon-Rivière säger i sin prolog till El Proceso Grupal (Grupprocessen):

Syftet med denna prolog är att förtydliga vissa aspekter av mitt referentiella schema genom att utforska dess ursprung och histo­ria. Härvid söks den inre överensstämmelsen i ett arbete, vilket - med dessa texter innehållande olika teman och fokus - uppvisar skilda moment vad beträffar dess teoretiska utarbetande.

Som krönika över tankens vägar är den nödvändigtvis själv­biogra­fisk i och med att en författares referentiella schema har sin struk­tur inte enbart beroende på hur det begreppsligt organiserats. Det vidmakthålls av - och har samtidigt sin grund i - drivkrafter, vilkas ursprung utgörs av upplevd erfa­renhet. Genom dessa erfarenheter konstruerar forskaren sin inre värld, vilken - innehållande perso­ner, platser och förbin­delser - genom en skapande process i sin egen takt uttrycks i form av den strategi som ligger bakom upp­täckten.

(21) Isidore Ducasse, självutnämnd greve av Lautréamont, dog som tjugofyraåring under belägringen av Paris 1870. Hans postuma berömmelse vilar främst på Maldorors Sånger, ett grymt och hallucinatoriskt mästerverk från 1869 där kolsvart galghumor blandas med skräcksyner och isande tankeklarhet. Romanen sände chockvågor genom det litterära etablissemanget, flyttade fram modernismens frontlinjer, och mer än 130 år senare angriper den fortfarande läsaren med oförminskad styrka (från baksidestexten till Lautréamont: Maldoror, samlade verk, Alastor Press. Malmö 2001).